Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 806
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 806
113
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Speculated Radar blocker of Su-57 each vane has S Shape so effectively it can act as similar like S Duct . And numerous S vanes makes sure about the scattering of Radar Waves even more than Single S Duct . <a href="https://t.co/xxUHJFNn8i">pic.twitter.com/xxUHJFNn8i</a></p>&mdash; Sukhoi Su-57 Felon (@I30mki) <a href="
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
">December 15, 2020</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

• Tetszik
Reactions: fishbed

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 894
4 422
113
Az F-22-esnél így van, de az F-35-ösnél meg nem.

Igen, az F-35-ösnél már messzebb van, mint pl. az F-22-esnél. De közelebb, mint bármelyik 4. genes gépnél, ami eszembe jut, F-16, F-15, F-14...

Érte én...
  • Minden gépnek egy rohadt nagy szárnya, amin van akár orrsegédszárny, meg csűrők vagy akár elevonok is a tököm tudja, hogy most melyik, amik kitérnek
  • De ha van egy kisebb szárnyad is, akkor már nem megy...? Mikor ott van möhötte a hatalmas másik, ami mögött normál esetben van teljesen kitérített vezérsík...?
  • A B-2 meg egyetlen rohadt nagy szárny.
Minden a geometrián múlik, nem számít, hogy van canard vagy sem.
A megfelelő szögek beállításával adott irányokba alacsony lehet az RCS.

Néha azért gondolkozzunk már el egy picit...

No kicsit megpróbáltam utánajárni a dolognak.

Először találtam egy ilyet:

https://aviation.stackexchange.com/questions/21718/do-stealth-designs-have-canard-configuration

Itt ugye többek között azt írják, hogy ha nincs egy síkban a szárnnyal (és az X-36 kivételével nem nagyon van így, mert aerodinamikailag ez hátrányos), akkor már problémás.

Aztán itt is a RCS-re hátrányosnak nevezik meg a teljesen kitéríthető kacsaszárnyakat:

https://ntrs.nasa.gov/api/citations/19960000737/downloads/19960000737.pdf

Itt is súlyos hátránynak nevezik:

https://asmedigitalcollection.asme.org/GT/proceedings/GT1990/79054/V002T02A003/240938

És még valahol azt olvastam, hogy a hátsó vezérsíkok hátulról, a kacsaszárnyak pedig szemből és oldalról növelik meg a RCS-t.

Én meg nem vagyok radarszakértő és sajna olyan doksikat sem találtam, ahol konkrét mérésekkel hasonlítják össze a kacsa és a normál hátsó vezérsíkos elrendezést. Szóval a gyanúm egyelőre nem múlt el.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 806
113
A szöveg az érdekes infó.
k3e4nJkAqus.jpg

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 806
113
Megtennéd kérlek, hogy ezt az összesen 2db mondatot a képről lefordítod nekünk? Köszi!
Az előző poszthoz kapcsolódik. Az első szériagyártású Szu-57(01 oldalszámú) ami ma Novoszibirszkben szállt le, Ahtyubinszkben a GLIC-ben a hiperszónikus fegyverrendszerek tesztelésére lesz felhasználva .

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 271
70 639
113
A gömb/kerek formájú szenzort a kabin előtt nem fogom soha megbocsátani az oroszoknak.
Olyan nagy bűnt nem követken el. Lásd Rafale, EF Typhoon, block 60-as F-16-os, mind szép, modern repülőgép. Ezzel szemben amivel én nem tudok kibékülni, az a digit camo festés, ami már rég lejárt lemez, illetve a Szuhoj gépekre jellemző, múltszázadi rádiuszok a különféle éleken. Ha GD már a hetvenes évek közepén tudott pengeéles belépőéleket csinálni az összes felületére, ahogy azóta az összes gyártó, beleérte a szovjet-orosz MiG-et is, nem értem, hogy ez a Szuhojnál miért nem megy?

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 602
26 462
113
Mi tőrtént a

Hát fasza! Egy ujabb gep tesztre, nem volt még elég teszt 11 ev alatt. Hát a hmd hol van?

Csak 1 valós indokot mondj ami sürgeti őket ? Ha rendszerbe áll valszeg 20-30 évre ott is marad , akkor már nem jobb ha minél több dolgot tesztelnek le velük a sorozatgyártás tényleges véglegesítése előtt ?

• Tetszik
Reactions: duckdodgers™

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 806
113
Mi tőrtént a

Hát fasza! Egy ujabb gep tesztre, nem volt még elég teszt 11 ev alatt. Hát a hmd hol van?
Megszokott eljárás, hogy a szériagépeket is tesztelik, hiszen vannak fegyverek, amik még fejlesztés alatt vannak. Ismert volt még korábban, hogy azelső két gép vagy LIpeckbe vagy a GLIC-be kerül.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 711
89 806
113
Hogy jobban megértsd,bemásolom a FB hsz-met:

A képen lévő gép T-50Sz-2, szériaszáma 51002. Eredetileg ez lett volna a 02-es oldalszámú, ha nem zuhan le tavaly dec. 24-én az első legyártott szériagép a T-50Sz-1/51001. Mivel lezuhant az első 01-es, így a második legyártott lett a 01-es oldalszámú.