[BIZTPOL] A nagy sakktábla

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 922
13 142
113
Erről mesélhetnél. Tudtommal csak japánnal van területi vitája (Dokdo) a többivel nincs.

Észak-Koreával az egész félsziget a vita tárgya. Nem határ van, csak fegyverszüneti vonal.
Természetesen innentől kezdve a félsziget külső határaival kapcsolatos vita Dél-Korea vitája is, különösen ha Dél-Korea még saját álláspontot is megfogalmaz a kérdésben. Függetlenül attól, hogy a vitás területek Észak-Korea külső határait képezik.

Az oroszokkal Noktundo a vita tárgya, ami a Tuman folyó deltájának egy korábbi szigete, ma félszigete és az oroszok, valamint Észak-Korea megállapodtak, hogy az oroszoké, de Dél-Korea ezt nem ismeri el. Nem röhög! A kínaiak szigetvitái, amikre angelsoul hivatkozott, jórészt hasonlóan "nagy jelentőségű", madárszaros, lakatlan, mikroszkóppal alig látható szigetek körül folynak és csak a sajtó, meg a politika nagyítja fel azokat is.

Ugyanilyen a kínaiakkal és tajvaniakkal folytatott vita is. Az egyik északi határtartomány, Ryanggang-do (vagy déliesen Yanggang-do) egy apró része vitás Kínával, Tajvannal és persze a vitába beleszól Dél-Korea is. Ugyanez vonatkozik Rason (déliesen Nason) város közigazgatási területének egy kis részére az észak-koreai, kínai, orosz határnál. Ahogy Dél-Korea az egy Korea elvén keresztül kerül a vitába, úgy Tajvan az egy Kína elvén.

Dokdora jelentkezett Japán, Dél-Korea (aki ellenőrzés alatt tartja egy bódé, egy helikopter leszálló, egy stég és egy motorcsónak erejéig) és kevésbé ismert, hogy Észak-Korea is.

De ugye ezektől a területi vitáktól Dél-Korea még nem fogja lerohanni se Japánt, se Oroszországot, se Kínát, se Tajvant?
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 093
26 698
113
Örökláng is van Dokdón!

AF1QipMocnUE2Lq8eJvHL0iZGBuw3QWK9kCjfgiBGXs1=w720-h720-pd


És nem bódék, hanem emeletes kaszárnyák:
AF1QipPXw9OmMHPopU8-m04wrIEWKMOfy2tT0UUuOz8K=h1440
:hadonaszos:
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 263
113
Örökláng is van Dokdón!

AF1QipMocnUE2Lq8eJvHL0iZGBuw3QWK9kCjfgiBGXs1=w720-h720-pd


És nem bódék, hanem emeletes kaszárnyák:
AF1QipPXw9OmMHPopU8-m04wrIEWKMOfy2tT0UUuOz8K=h1440
:hadonaszos:


Nekünk miért nincs revizionista mulatósunk, ami a természetföldrajzi tényeket sorol fel Nagymagyarországról?
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 583
8 190
113
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu
G

Galthran

Guest
Másoknak volt idejük szennyezni, úgy vélik nekik is jár ennyi idő.
de ma már pontosan tudjuk ez miylen veszélyekkel jár, ezt nyugodtan bele lehetne fűzni a nagy fejlődésbe de leszarják magasról
Tajvan Kína szakadár tartománya,
:D:D:D midnen komcsi söpredék puccsal meg polgárháborúval jött létre, de azért tajvan szakadár :D sztem ugyanannyi joga van peking "trónjára" mint a vörösöknek, csak tajvan egy(pár) fokkal élhetőbb rendszer
Jenkik, illetve elvakult jenki fanatikusok
tehát ugyanaz mint "ti" csak más országgal :D
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 001
32 376
113
:D:D:D midnen komcsi söpredék puccsal meg polgárháborúval jött létre, de azért tajvan szakadár :D sztem ugyanannyi joga van peking "trónjára" mint a vörösöknek, csak tajvan egy(pár) fokkal élhetőbb rendszer

Ezt magyarázd az USA-nak és a világ legtöbb országának, amelyik elismerte hogy a komcsik jogosan ülnek a pekingi trónon, Tajvant viszont nem ismerik el, csak lebeg egy köztes állapotban, hivatalosan nem ismerik el a szuverenitását, de gyakorlatilag önálló országként kezelik. Olyan viszont már nem lesz, hogy a tajvani "emigráns kormány" diadalmasan visszatér Pekingbe, de még mindig ez a fikció a jogalapja saját maga szerint.
 
  • Tetszik
Reactions: ghullaire

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 116
31 099
113
Kina.....
Kina egy stratégiai szeparációban volt a multban.Keletről az óceán,dél,délnyugatrol magas és terjedelmes hegyvidék,északrol Szibéria(a korabeli technikával művelhetetlen,kiaknázhatatlan,ergo értéktelen) és sivatag meg sztyepp.Kina mint kultúra/nép/állami entitázs folyamatos hóditásokkal kb 2000éve elérte a gépkorszak elötti lehetőségeivel szárazföldön tartósan meghóditható terület földrajzi határát,ami még megfelel a kinai földműves kultúra megtelepedésére.Csak halvány nyomai vannak,de eközben valószinűleg több nem han kinai kultúrát is elfoglalt és megsemmisitett.
Ennek a kinának az északi határát szépen jelzi a Nagy Fal.Attol északra történelmileg nem kinai területek vannak.Mandzsúria,Belső-Mongolia,Tibet,Újgur nem a történelmi kinai civilizációs magterület része.
Kina mindig,ha megerősödött,hóditásba kezdet,ami rendre kb ugyanakkora területre terjedt ki,sima katonaföldrajzi okokbol.Ahogy az Oszmán hadseregnek,a kinai birodalmi seregeknek is véges hatósugaruk volt,ami elérése után nem tudtak tartós hóditást véghezvinni.És abban is hasonlatosak hozzá,hogy eleddig tartósan soha nem voltak tengeri hatalom.Ennek részben földrajzi,részben belső berendezkedésbeli okai voltak.
Szóval számoljunk már le ezzel a kina mindig békés ország volt kifele mesével.Nem,nem volt az.A kinai "magterület" is hóditások révén lett az,csak már nagyon régen.A mai kina 2/3 pedig még csak nem is a kinai kultúrális magterület része,hanem meghóditott terület-amit a kinaiak szorgalmasan telepitenek be han-kinaiakkal,mint az oláhok Erdélyt.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 116
31 099
113
kina,folytatás
Ma kina ugyanazt a neokonolaista diszkrét gyarmatositást folytatja afrikában,amivel egyébként a nyugatot szokás vádolni.Pártokat,diktátorokat támogatnak,akik kiszolgáltatják nekik az országot.Afrika egyre nagyobb részén kifejezetten gyarmatositókként tekintenek rájuk,és már voltak szorványos gerillatámadások is kinai érdekeltségek ellen.
Szóvak Kina mint nagyhatalom semmiben nem jobb,vagy más,mint a többi.Pont.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 093
26 698
113
A mai kina 2/3 pedig még csak nem is a kinai kultúrális magterület része,hanem meghóditott terület-amit a kinaiak szorgalmasan telepitenek be han-kinaiakkal,mint az oláhok Erdélyt.
Fele. És telepítsék csak, alapvetően a muzulmánokat meg a tibetieket érinti csak, akiknél azért a kínaiak úgy ezerszer jobbak!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 116
31 099
113
Dehogy azok, muzulmán török népség! Nincs semmi kettősmérce. Ez kábé olyan, mint amikor az ötvenhatos magyarokat lemigránsozzák!
Attol még rokonaink.Még perkeltet is fóznek ;) És sima kettősmérce.
És az 56os magyarok a szó jelentése szerint bizony migránsok.Maga a szó nem jelöli,hogy miért vándorol innen oda,csak annyit jelent hogy vándorlás-okot nem jelől meg.
De összeségében ennek semmi köze ahoz,hogy bizony kina hóditott kifelé mindig is a történelem folyamán,amikor csak megtehette,és ameddig csak megtehette.A mai Kina is egy ilyen hoditási állapot eredményeként minimum felerészben nem kinai területekt foglal magában
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 116
31 099
113
Nézd át a menekült és a bevándorló közötti különbségeket.
Maga a migráció szó csak annyit jelent,hogy vándorlás.Az okát nem jelöli.Nem tudom,hogy ezen mit nem lehet megérten.
És azt sem,hogy mi köze Kinához.
Ez már megint egy olyan semmirevaló félredumálás,Mert egy tényszerű dolog nem egyezik a fals világképpel,de arra nincs mit irni,hát kössünk bele valami más oda nem tartozó hülyeséggel.
Szóval Kina korántsem az a békés óriás a történelem tanusága szerint,mint itt egyesek azt képzelik.Ez a lényeg.
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Maga a migráció szó csak annyit jelent,hogy vándorlás.Az okát nem jelöli.Nem tudom,hogy ezen mit nem lehet megérten.
És azt sem,hogy mi köze Kinához.
Ez már megint egy olyan semmirevaló félredumálás,Mert egy tényszerű dolog nem egyezik a fals világképpel,de arra nincs mit irni,hát kössünk bele valami más oda nem tartozó hülyeséggel.
Szóval Kina korántsem az a békés óriás a történelem tanusága szerint,mint itt egyesek azt képzelik.Ez a lényeg.
Nem békés óriás, ebben egyetértünk, de amit te írsz, azt is lehet bőven tovább árnyalni.

A "magterületeken" kívüli részek nagy többsége úgy került kínához, (belső mongólia, mandzsúria) hogy az ott élők legyőzték, ha úgy tetszik meghódították kínát. Aztán ott ragadtak a han-okkal olyan "törököt fogtam nem ereszt" módra és többé-kevésbé asszimilálódtak.
Az egyéb, nagy folyók völgyén kívüli hódításokat pedig szinte kivétel nélkül az "friss és idegen eredetű" dinasztiák uralkodói kezdeményezték.
Szerintem sokan nem tudják, hogy tibet sem az 1950-es évektől kína része, hanem 1720-ban került hozzájuk a Dzungár háborúk következményeként.

Nem veti meg kína a háborút és a hódítást, de amúgy jól megvannak anélkül is, nem lételemük, hogy kb. kétévente rátámadjanak valakire. Történelmi léptékben ez látszik.
Ráérnek.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 116
31 099
113
Nem békés óriás, ebben egyetértünk, de amit te írsz, azt is lehet bőven tovább árnyalni.

A "magterületeken" kívüli részek nagy többsége úgy került kínához, (belső mongólia, mandzsúria) hogy az ott élők legyőzték, ha úgy tetszik meghódították kínát. Aztán ott ragadtak a han-okkal olyan "törököt fogtam nem ereszt" módra és többé-kevésbé asszimilálódtak.
Az egyéb, nagy folyók völgyén kívüli hódításokat pedig szinte kivétel nélkül az "friss és idegen eredetű" dinasztiák uralkodói kezdeményezték.
Szerintem sokan nem tudják, hogy tibet sem az 1950-es évektől kína része, hanem 1720-ban került hozzájuk a Dzungár háborúk következményeként.

Nem veti meg kína a háborút és a hódítást, de amúgy jól megvannak anélkül is, nem lételemük, hogy kb. kétévente rátámadjanak valakire. Történelmi léptékben ez látszik.
Ráérnek.
Szinte folyamatosan háborúztak.Ha nem kifele,akkor befele.Semmi különbbség nincs e tekintetben az európai helyzettel.Ami különbbség van,az geostratégiai helyzetükböl adódik.Többször is elfoglalták Tibetet,Koreát,Csampát(Vietnam),kiterjesztették hatalmukat egész Közép-Ázsiáig.2000+ éves birodalom.Ezalatt többször szétesetmeggyengültpárszor el is foglalták.
És mi is egy idegen származású uralkodó,Nagy Lajos alatt értük el a hatalmi és néretbeli csúcsot.
 
Status
Not open for further replies.