EMBT (European Main Battle Tank) / MGCS (Main Ground Combat System)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 816
113
A pk celkijeloleskor sokszor csak lat valamit de nincs ideje beazonositani azt. Ez az iranyzonak a feladata. Ha a cel jellege el van nezve akar felulirhatja a pk eredeti loszerkivalasztasat. /sot sokszor a pk nem is hataroz meg loszertipust./ emellett a pk teszem azt kijelol 2-3 celt mire a 3. Lekuzdesere kerulne sor az mar lehet masik helyen lessz sot lehet hogy barati erok lessznek annak kozelebe.... Van hogy nem egytipusu loszer kerul alkalmazasra egy vcel lekuzdesehez. Van hogy bonyolultabb mutargyakat kell rombolni. Az esetben a szamitogep mit lo? Vagy a pk iranyzova vallik arra az idore es elhanyagolja pk i feladatat? Van hogy talal a granat de nem semmisiti meg a celt. Ekkor a szamitogep hogy donti el hogy szukseges e ujjabb tuzkivaltas vagy sem? Es ez nem csak pancelosok eseteben fordulhat elo hanem akar beasott eloero ellen is... Stb.

A T-72-ben.A modern harckocsikna ugyan azt a minőseget kapja a pk mint az irányzó...Persze a többi igaz.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya
T

Törölt tag 1586

Guest
A Britek elkezdtek kacsingatni a Leopard 2 leváltását célzó egyenlőre csak Francia - Német Main Ground Combat System program felé.
Talán ez azt is jelenti hogy a Briteknél lekerült a napirendről a páncélos fegyvernem felszámolása?
A Britek egyenlőre "megfigyelői" státust kértek a programban.
Hogy ez pontosan mit takar az elég homályos, de a szándék világos...
https://www.defensenews.com/global/...e-eurotank-as-it-weighs-its-hardware-options/
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Pogány

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 917
13 892
113
A Britek elkezdtek kacsingatni a Leopard 2 leváltását célzó egyenlőre csak Francia - Német Main Ground Combat System program felé.
Talán ez azt is jelenti hogy a Briteknél lekerült a napirendről a páncélos fegyvernem felszámolása?
A Britek egyenlőre "megfigyelői" státust kértek a programban.
Hogy ez pontosan mit takar az elég homályos, de a szándék világos...
https://www.defensenews.com/global/...e-eurotank-as-it-weighs-its-hardware-options/

"Elnézést", hogy pesszimista vagyok velük kapcsolatban, Pl: "Hurrá", akkor ettől kezdve majd az amcsik mindent tudnak, rajtuk keresztül részben befolyásolni is tudják, a brittek/bárki által ilyenkor logikus megrendelési szándékkal darabszámmal.
 
W

Wilson

Guest
Francia Nexter ASCALON fejlett harckocsiágyú

A Nexter (a francia-német KNDS része) 2021. április 14-én mutatta be az ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming GuN) "új harckocsifegyverzet-koncepcióját", amelyhez egy új automatikus töltőberendezést biztosít, amelyet a fejlett harckocsik, különösen a francia-német program keretében épülő MGCS (Main Ground Combat System) harckocsi felszerelésére terveztek.

8862486_original.jpg

Nexter-MBT-fegyverzet,Nexter ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN) valószínűleg 140 mm kaliberű harckocsiágyú, Nexter kompakt páncéltörő szubkaliberű lövedékkel (c)

Hivatalosan nem közlik az ASCALON koncepció ágyú kaliberét, csak "megnövelt" kaliberűnek írják le, de a profilforrások szerint 140 mm-es, és maga a Nexter egy sajtóközleményben kétszer is megemlíti, hogy az 1980-1990-es években 140 mm-es harckocsiágyúval kapcsolatos tapasztalatokat szerzett. "A 2025-re teljes érettséget elérő műszaki megoldásokra alapozva az ASCALON olyan nyílt architektúrát kínál, amely a francia-német MGCS-programon belüli közös fejlesztés alapjául szolgálhat, megteremtve ezzel egy ígéretes európai harckocsiágyú és lőszer alapjait, hasonlóan a 140 mm-es FTMA löveggel kapcsolatban korábban a szövetséges országok közötti együttműködésben végzett munkához" - állítja a Nexter.

A vállalat azt is kijelenti: "A nagy kaliberű fegyverek új generációjának nemcsak holnap (2035), hanem az elkövetkező évtizedekben is garantálnia kell a fegyveres erők taktikai fölényét. Ennek az ambiciózus célnak az elérése érdekében a Nexter olyan innovatív koncepciót fejleszt ki, amely azonnal olyan fejlődési és teljesítménybeli potenciállal rendelkezik, amelyet a meglévő technológiák már nem kínálnak. A Leclerc harckocsi 120 mm-es simacsövű lövegével kapcsolatos hosszú tapasztalataira, a kompakt lőszerek terén szerzett szakértelmére és a 140 mm-es ágyú tesztelése során szerzett tapasztalataira támaszkodva a Nexter az ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming GuN) koncepciót kínálja, amelyet úgy terveztek, hogy a következő fél évszázad fenyegetéseit előrevetítve ezekre megnyugtató választ adjon.

Az ASCALON rendszer jellemzői a következők:

- megnövelt kaliberű (nem pontosan megnevezett);

- Kompakt lőszer, amelynek maximális töltényhossza 1300 mm, és páncéltörő, "páratlanul hosszú" szubkaliberes magja van;

- irányított lőszerek használatának lehetősége, beleértve a horizonton túli hatótávolságot is;

- nagy tűzerő: a fegyver csövének kialakítása miatt a lövés energiaszintje állítólag 10 megajoule körül van a kaliber alatti lőszerek esetében, miközben a csőben a tervezési nyomás a jelenlegi kaliber alatt marad. Ez a kiaknázatlan potenciál lehetővé teszi, hogy a fegyver 13 megajoule lövési energiaszintre fejlődjön, amely a következő 50 évben minden célpont ellen képes lesz megbirkózni [jegyzet, hogy a német Rheinmetall azt állítja, hogy az Rh 120 L55 löveghez készült 120 mm-es fejlett páncéltörő páncéltörő lövedékei esetében 13-14 megajoule ellenenergiát értek el, és a tesztelés alatt álló, fejlett 130 mm-es Rheinmetall NG 130 harckocsiágyú esetében állítólag 19,5 megajoule lövési energiáról írnak].

- a Leclerc harckocsi automata töltőszerkezetén alapuló tornyos automata töltő;

- innovatív csőszájfék, amely többek között csökkenti a lövés hatását a gyalogságra és a környező tárgyakra;

- Irányított lövésimpulzus és visszarúgáscsillapító rendszer (visszarúgásgátló), amely lehetővé teszi, hogy a fegyver 50 tonnánál kisebb tömegű járművekre is felszerelhető legyen.


A Nexter (a KNDS csoport része, a német KMW-vel partnerségben) így próbál saját megoldást kínálni a francia-német MGCS program keretében kifejlesztett jövőbeli harckocsiágyúhoz, szemben a korábban bejelentett német Rheinmetall fejlett 130 mm-es ágyú projektjével (az NG 130 prototípusait már tesztelik). A Nexter tervezése a korábbi 140 mm-es ágyú prototípusának ballisztikai tulajdonságain alapul, kompakt , viszonylag mérsékelt torkolati energiájú lövedékekkel és egy új visszarúgásgátló rendszerrel kombinálva, amely legalább részben megoldja a nyugati 140 mm-es tankágyúk prototípusainak 1980-1990-es években végzett tesztjei során azonosított fő problémákat - mind maguknak az ágyúknak, mind a hozzájuk való lövedékeknek a jelentős terjedelmét.
 
  • Tetszik
Reactions: endre and fip7

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
67 067
113
Francia Nexter ASCALON fejlett harckocsiágyú

A Nexter (a francia-német KNDS része) 2021. április 14-én mutatta be az ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming GuN) "új harckocsifegyverzet-koncepcióját", amelyhez egy új automatikus töltőberendezést biztosít, amelyet a fejlett harckocsik, különösen a francia-német program keretében épülő MGCS (Main Ground Combat System) harckocsi felszerelésére terveztek.

8862486_original.jpg

Nexter-MBT-fegyverzet,Nexter ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN) valószínűleg 140 mm kaliberű harckocsiágyú, Nexter kompakt páncéltörő szubkaliberű lövedékkel (c)

Hivatalosan nem közlik az ASCALON koncepció ágyú kaliberét, csak "megnövelt" kaliberűnek írják le, de a profilforrások szerint 140 mm-es, és maga a Nexter egy sajtóközleményben kétszer is megemlíti, hogy az 1980-1990-es években 140 mm-es harckocsiágyúval kapcsolatos tapasztalatokat szerzett. "A 2025-re teljes érettséget elérő műszaki megoldásokra alapozva az ASCALON olyan nyílt architektúrát kínál, amely a francia-német MGCS-programon belüli közös fejlesztés alapjául szolgálhat, megteremtve ezzel egy ígéretes európai harckocsiágyú és lőszer alapjait, hasonlóan a 140 mm-es FTMA löveggel kapcsolatban korábban a szövetséges országok közötti együttműködésben végzett munkához" - állítja a Nexter.

A vállalat azt is kijelenti: "A nagy kaliberű fegyverek új generációjának nemcsak holnap (2035), hanem az elkövetkező évtizedekben is garantálnia kell a fegyveres erők taktikai fölényét. Ennek az ambiciózus célnak az elérése érdekében a Nexter olyan innovatív koncepciót fejleszt ki, amely azonnal olyan fejlődési és teljesítménybeli potenciállal rendelkezik, amelyet a meglévő technológiák már nem kínálnak. A Leclerc harckocsi 120 mm-es simacsövű lövegével kapcsolatos hosszú tapasztalataira, a kompakt lőszerek terén szerzett szakértelmére és a 140 mm-es ágyú tesztelése során szerzett tapasztalataira támaszkodva a Nexter az ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming GuN) koncepciót kínálja, amelyet úgy terveztek, hogy a következő fél évszázad fenyegetéseit előrevetítve ezekre megnyugtató választ adjon.

Az ASCALON rendszer jellemzői a következők:

- megnövelt kaliberű (nem pontosan megnevezett);

- Kompakt lőszer, amelynek maximális töltényhossza 1300 mm, és páncéltörő, "páratlanul hosszú" szubkaliberes magja van;

- irányított lőszerek használatának lehetősége, beleértve a horizonton túli hatótávolságot is;

- nagy tűzerő: a fegyver csövének kialakítása miatt a lövés energiaszintje állítólag 10 megajoule körül van a kaliber alatti lőszerek esetében, miközben a csőben a tervezési nyomás a jelenlegi kaliber alatt marad. Ez a kiaknázatlan potenciál lehetővé teszi, hogy a fegyver 13 megajoule lövési energiaszintre fejlődjön, amely a következő 50 évben minden célpont ellen képes lesz megbirkózni [jegyzet, hogy a német Rheinmetall azt állítja, hogy az Rh 120 L55 löveghez készült 120 mm-es fejlett páncéltörő páncéltörő lövedékei esetében 13-14 megajoule ellenenergiát értek el, és a tesztelés alatt álló, fejlett 130 mm-es Rheinmetall NG 130 harckocsiágyú esetében állítólag 19,5 megajoule lövési energiáról írnak].

- a Leclerc harckocsi automata töltőszerkezetén alapuló tornyos automata töltő;

- innovatív csőszájfék, amely többek között csökkenti a lövés hatását a gyalogságra és a környező tárgyakra;

- Irányított lövésimpulzus és visszarúgáscsillapító rendszer (visszarúgásgátló), amely lehetővé teszi, hogy a fegyver 50 tonnánál kisebb tömegű járművekre is felszerelhető legyen.


A Nexter (a KNDS csoport része, a német KMW-vel partnerségben) így próbál saját megoldást kínálni a francia-német MGCS program keretében kifejlesztett jövőbeli harckocsiágyúhoz, szemben a korábban bejelentett német Rheinmetall fejlett 130 mm-es ágyú projektjével (az NG 130 prototípusait már tesztelik). A Nexter tervezése a korábbi 140 mm-es ágyú prototípusának ballisztikai tulajdonságain alapul, kompakt , viszonylag mérsékelt torkolati energiájú lövedékekkel és egy új visszarúgásgátló rendszerrel kombinálva, amely legalább részben megoldja a nyugati 140 mm-es tankágyúk prototípusainak 1980-1990-es években végzett tesztjei során azonosított fő problémákat - mind maguknak az ágyúknak, mind a hozzájuk való lövedékeknek a jelentős terjedelmét.
Nagyon ki akarják tolni az RM-et a projektből. Részben érthető, csak épp a világ legjobb löveggyártója. :rolleyes:
 
S

speziale

Guest
Valahol várható volt a dolog:).

szerintem ez politikai szinten fog eldőlni, hogy az RM benne lesz-e a projetben vagy sem...azt is el tudom képzelni, hogy a végén 2 ágyú készül majd az MGCS-hez

Abból a szempontból viszont totál nem értem ezt a fejlesztést, hogy az L55a1 ami már rendszerben van, tud 15 mj torkolati energiát.csak jelenleg nincs olyan lőszer ami ezt ki tudná használni...ezért jön majd a KE2020Neo (aka DM73). A 130 mm-es ágyú meg más kávéház
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and Wilson
S

speziale

Guest
Valahol várható volt a dolog:).

ehhez még egy hír, ami egy RM-es csákó nyilatkozott:

"Christoph Henselmann says, explaining that in February 2021 Rheinmetall started for the first time direct negotiation between the industries of both France and Germany. “In two years time, in late 2022, we expect the bi-national customer to decide which will be the main armament calibre, but simultaneously we are working on an upgrade solution for in-service 120 mm platforms,”

(a fenti szövegből mondjuk nem tudom eldönteni, hogy a "which will be the main armament calibre" az pontosan melyik 2 kaliberre vonatkozik. a 120 vs 130 mm-re, vagy a szövegben korábban szintén szóbakerülő francia 140mm-re)
 
W

Wilson

Guest
szerintem ez politikai szinten fog eldőlni, hogy az RM benne lesz-e a projetben vagy sem...azt is el tudom képzelni, hogy a végén 2 ágyú készül majd az MGCS-hez

Abból a szempontból viszont totál nem értem ezt a fejlesztést, hogy az L55a1 ami már rendszerben van, tud 15 mj torkolati energiát.csak jelenleg nincs olyan lőszer ami ezt ki tudná használni...ezért jön majd a KE2020Neo (aka DM73). A 130 mm-es ágyú meg más kávéház

Én még azt is kinézem belőluk, hogy ők franciák és a saját tankjaikat lehet a saját fejlesztésű ágyújúkkal akarják felszerelni, bár ennek sok esélyt nem adok.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 816
113
ehhez még egy hír, ami egy RM-es csákó nyilatkozott:

"Christoph Henselmann says, explaining that in February 2021 Rheinmetall started for the first time direct negotiation between the industries of both France and Germany. “In two years time, in late 2022, we expect the bi-national customer to decide which will be the main armament calibre, but simultaneously we are working on an upgrade solution for in-service 120 mm platforms,”

(a fenti szövegből mondjuk nem tudom eldönteni, hogy a "which will be the main armament calibre" az pontosan melyik 2 kaliberre vonatkozik. a 120 vs 130 mm-re, vagy a szövegben korábban szintén szóbakerülő francia 140mm-re)
Nem fognak a 152-es ágyúvql szembe 130-asat rendszeresíteni.
 
  • Tetszik
Reactions: Ruby de Puteaux

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 568
14 470
113
Nem fognak a 152-es ágyúvql szembe 130-asat rendszeresíteni.

Nem az űrméret számít, hanem az energia és a keménység, no meg a lövedék/pentrátor hossz és anyag.

A 75mm-es L70-es ágyú is egyértelműen jobb volt a Tigris L56-os 88-sánál.

Egy ágyú nem egy másik ágyúval harcol, hanem a páncéllal.

+ minél nagyobb a löveged kalibere, annál hosszabb cső kell ugyanakkora sebességhez, ami ugye nagyobb tömeget és dimenziót jelent, ami meg a védelmet csökkenti (vagy a tömeget növeli még tovább).
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 816
113
Nem az űrméret számít, hanem az energia és a keménység, no meg a lövedék/pentrátor hossz és anyag.

A 75mm-es L70-es ágyú is egyértelműen jobb volt a Tigris L56-os 88-sánál.

Egy ágyú nem egy másik ágyúval harcol, hanem a páncéllal.

+ minél nagyobb a löveged kalibere, annál hosszabb cső kell ugyanakkora sebességhez, ami ugye nagyobb tömeget és dimenziót jelent, ami meg a védelmet csökkenti (vagy a tömeget növeli még tovább).
Nincsenek csodák,nem tudsz egy 130-as ágyúból annyit kihozni mint egy 130-asból.Ha lehetne akkor nem váltottak volna 120-asra 105-isről.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 203
67 067
113
Francia Nexter ASCALON fejlett harckocsiágyú

A Nexter (a francia-német KNDS része) 2021. április 14-én mutatta be az ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming GuN) "új harckocsifegyverzet-koncepcióját", amelyhez egy új automatikus töltőberendezést biztosít, amelyet a fejlett harckocsik, különösen a francia-német program keretében épülő MGCS (Main Ground Combat System) harckocsi felszerelésére terveztek.

8862486_original.jpg

Nexter-MBT-fegyverzet,Nexter ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming guN) valószínűleg 140 mm kaliberű harckocsiágyú, Nexter kompakt páncéltörő szubkaliberű lövedékkel (c)

Hivatalosan nem közlik az ASCALON koncepció ágyú kaliberét, csak "megnövelt" kaliberűnek írják le, de a profilforrások szerint 140 mm-es, és maga a Nexter egy sajtóközleményben kétszer is megemlíti, hogy az 1980-1990-es években 140 mm-es harckocsiágyúval kapcsolatos tapasztalatokat szerzett. "A 2025-re teljes érettséget elérő műszaki megoldásokra alapozva az ASCALON olyan nyílt architektúrát kínál, amely a francia-német MGCS-programon belüli közös fejlesztés alapjául szolgálhat, megteremtve ezzel egy ígéretes európai harckocsiágyú és lőszer alapjait, hasonlóan a 140 mm-es FTMA löveggel kapcsolatban korábban a szövetséges országok közötti együttműködésben végzett munkához" - állítja a Nexter.

A vállalat azt is kijelenti: "A nagy kaliberű fegyverek új generációjának nemcsak holnap (2035), hanem az elkövetkező évtizedekben is garantálnia kell a fegyveres erők taktikai fölényét. Ennek az ambiciózus célnak az elérése érdekében a Nexter olyan innovatív koncepciót fejleszt ki, amely azonnal olyan fejlődési és teljesítménybeli potenciállal rendelkezik, amelyet a meglévő technológiák már nem kínálnak. A Leclerc harckocsi 120 mm-es simacsövű lövegével kapcsolatos hosszú tapasztalataira, a kompakt lőszerek terén szerzett szakértelmére és a 140 mm-es ágyú tesztelése során szerzett tapasztalataira támaszkodva a Nexter az ASCALON (Autoloaded and SCALable Outperforming GuN) koncepciót kínálja, amelyet úgy terveztek, hogy a következő fél évszázad fenyegetéseit előrevetítve ezekre megnyugtató választ adjon.

Az ASCALON rendszer jellemzői a következők:

- megnövelt kaliberű (nem pontosan megnevezett);

- Kompakt lőszer, amelynek maximális töltényhossza 1300 mm, és páncéltörő, "páratlanul hosszú" szubkaliberes magja van;

- irányított lőszerek használatának lehetősége, beleértve a horizonton túli hatótávolságot is;

- nagy tűzerő: a fegyver csövének kialakítása miatt a lövés energiaszintje állítólag 10 megajoule körül van a kaliber alatti lőszerek esetében, miközben a csőben a tervezési nyomás a jelenlegi kaliber alatt marad. Ez a kiaknázatlan potenciál lehetővé teszi, hogy a fegyver 13 megajoule lövési energiaszintre fejlődjön, amely a következő 50 évben minden célpont ellen képes lesz megbirkózni [jegyzet, hogy a német Rheinmetall azt állítja, hogy az Rh 120 L55 löveghez készült 120 mm-es fejlett páncéltörő páncéltörő lövedékei esetében 13-14 megajoule ellenenergiát értek el, és a tesztelés alatt álló, fejlett 130 mm-es Rheinmetall NG 130 harckocsiágyú esetében állítólag 19,5 megajoule lövési energiáról írnak].

- a Leclerc harckocsi automata töltőszerkezetén alapuló tornyos automata töltő;

- innovatív csőszájfék, amely többek között csökkenti a lövés hatását a gyalogságra és a környező tárgyakra;

- Irányított lövésimpulzus és visszarúgáscsillapító rendszer (visszarúgásgátló), amely lehetővé teszi, hogy a fegyver 50 tonnánál kisebb tömegű járművekre is felszerelhető legyen.


A Nexter (a KNDS csoport része, a német KMW-vel partnerségben) így próbál saját megoldást kínálni a francia-német MGCS program keretében kifejlesztett jövőbeli harckocsiágyúhoz, szemben a korábban bejelentett német Rheinmetall fejlett 130 mm-es ágyú projektjével (az NG 130 prototípusait már tesztelik). A Nexter tervezése a korábbi 140 mm-es ágyú prototípusának ballisztikai tulajdonságain alapul, kompakt , viszonylag mérsékelt torkolati energiájú lövedékekkel és egy új visszarúgásgátló rendszerrel kombinálva, amely legalább részben megoldja a nyugati 140 mm-es tankágyúk prototípusainak 1980-1990-es években végzett tesztjei során azonosított fő problémákat - mind maguknak az ágyúknak, mind a hozzájuk való lövedékeknek a jelentős terjedelmét.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 568
14 470
113
Nincsenek csodák,nem tudsz egy 130-as ágyúból annyit kihozni mint egy 130-asból.Ha lehetne akkor nem váltottak volna 120-asra 105-isről.

Miért ne tudnál? Egy 152-es ágyúnak milyen hosszúnak kell lennie hasonló sebességeléréséhez?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 816
113
Miért ne tudnál? Egy 152-es ágyúnak milyen hosszúnak kell lennie hasonló sebességeléréséhez?
Nem a csőhossz miatt(elsősorban,bár azt sem növelheted a végtelenségig),hanem az ésszerű töltényűr méret miatt.Lőportöltet kell az energiahoz,hiába növeled a lövedéket ha egész egyszerűen nincs elég lőporod megfelelő sebességgel megmozdítani.A toronyba nem lehet a végtelenségig nyújtani a töltényűr hosszát viszont minimális átmérőnöveléssel is nagyban nő a hasznos térfogat.
 
S

speziale

Guest
Nem a csőhossz miatt(elsősorban,bár azt sem növelheted a végtelenségig),hanem az ésszerű töltényűr méret miatt.Lőportöltet kell az energiahoz,hiába növeled a lövedéket ha egész egyszerűen nincs elég lőporod megfelelő sebességgel megmozdítani.A toronyba nem lehet a végtelenségig nyújtani a töltényűr hosszát viszont minimális átmérőnöveléssel is nagyban nő a hasznos térfogat.

szerintem a kérdés egy kicsit bonyolultabb annál, hogy minél nagyobb annál jobb...
egyrészt neked nem a lehető legnagyobb muzzle energy-re van szükséged, hanem "csak" akkorára, amennyivel ki tudod lőni az ellenséget...reálisan nézve a 20 MJ-los 130-as RM löveg ez bőségesen elégséges....

másrészt azt se felejtsük el, hogy terjednek az APS rendszerek, amik viszont egyelőre nemigen tudnak az APFSDS lövedékkel megbírkózni...miért:
az APS rendszerek jellemzően tungsten repeszfelhőt használnak hardkill elemként....viszont egy apfsds lövedék az kicsi (egy atgm-hez képest pl) célfelületet ad. Ahhoz, hogy azt eltaláld nayon sűrűnek kell lennie a repeszfelhőnek, amit viszont a kivető töltet csak nagyon közel a járműhöz tud biztosítani...ahhot viszont, hogy te egy apfsds lövedéket pár méterre a tanktól elkapj nagyon precíz időzítés meg távolságmérés kell...namost, hiába van nagyobb skulód, aminek nagyobb a muzzle energy-je, de ha lassabb, akkor az APS rendszer szemszögéből egy jóval nagyobb és lassabb célpontot kapsz
 
  • Tetszik
Reactions: fip7 and Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 816
113
szerintem a kérdés egy kicsit bonyolultabb annál, hogy minél nagyobb annál jobb...
egyrészt neked nem a lehető legnagyobb muzzle energy-re van szükséged, hanem "csak" akkorára, amennyivel ki tudod lőni az ellenséget...reálisan nézve a 20 MJ-los 130-as RM löveg ez bőségesen elégséges....

másrészt azt se felejtsük el, hogy terjednek az APS rendszerek, amik viszont egyelőre nemigen tudnak az APFSDS lövedékkel megbírkózni...miért:
az APS rendszerek jellemzően tungsten repeszfelhőt használnak hardkill elemként....viszont egy apfsds lövedék az kicsi (egy atgm-hez képest pl) célfelületet ad. Ahhoz, hogy azt eltaláld nayon sűrűnek kell lennie a repeszfelhőnek, amit viszont a kivető töltet csak nagyon közel a járműhöz tud biztosítani...ahhot viszont, hogy te egy apfsds lövedéket pár méterre a tanktól elkapj nagyon precíz időzítés meg távolságmérés kell...namost, hiába van nagyobb skulód, aminek nagyobb a muzzle energy-je, de ha lassabb, akkor az APS rendszer szemszögéből egy jóval nagyobb és lassabb célpontot kapsz
Nem eleg az energia.Az APFSDS penetrátor erodálódik miközben átüti a páncélt.Hiába elég az energia a páncélátütéshez,ha előbb elfogy a penetrátor mielőtt átütné a páncélt.Tehát kell a minel hosszabb penetrátor ami értelemszerűen nehezebb lesz(az átmérőt csökkenteni nem lehet).

Az olyan APS-ek amik alkalmasak APFSDS leküzdésére nem úgy teszik ezt mint egy ATGM eseteben.A cél az,hogy kibillentsd a penetrátort(megsemmisíteni nem tudod így a becsapódást elkerülni sem lehet,arra nem játszjatsz mint egy ATGM-nél) és az ne orral előre csapódjon be.Ehez az kell,hogy már távol(távolabb mint egy ATGM) a páncéltól eltaláld,hogy legyen ideje "átfordulni"(vagy legalább annyira kibillenni,hogy széttörjön becsapódáskor).Tehát pontosan ellentétesen működnek mintahogy leírtad.Sokkal ellenállóbb egy lassabb de nehezebb penetrátor ezeknek az APS,eknek mint egy könnyebb de gyorsabb.A sebesség ma már nem gond,nincs olyan penetrátor ami pusztán a sebessegével képes átjutni egy olyan APS rendszeren ami APFSDS ellen is fel van készítve.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 568
14 470
113
Nem a csőhossz miatt(elsősorban,bár azt sem növelheted a végtelenségig),hanem az ésszerű töltényűr méret miatt.Lőportöltet kell az energiahoz,hiába növeled a lövedéket ha egész egyszerűen nincs elég lőporod megfelelő sebességgel megmozdítani.A toronyba nem lehet a végtelenségig nyújtani a töltényűr hosszát viszont minimális átmérőnöveléssel is nagyban nő a hasznos térfogat.

No meg nem nyúlhat be a cső feléig a lövedék sem.

Nem eleg az energia.Az APFSDS penetrátor erodálódik miközben átüti a páncélt.Hiába elég az energia a páncélátütéshez,ha előbb elfogy a penetrátor mielőtt átütné a páncélt.Tehát kell a minel hosszabb penetrátor ami értelemszerűen nehezebb lesz(az átmérőt csökkenteni nem lehet).

Az olyan APS-ek amik alkalmasak APFSDS leküzdésére nem úgy teszik ezt mint egy ATGM eseteben.A cél az,hogy kibillentsd a penetrátort(megsemmisíteni nem tudod így a becsapódást elkerülni sem lehet,arra nem játszjatsz mint egy ATGM-nél) és az ne orral előre csapódjon be.Ehez az kell,hogy már távol(távolabb mint egy ATGM) a páncéltól eltaláld,hogy legyen ideje "átfordulni"(vagy legalább annyira kibillenni,hogy széttörjön becsapódáskor).Tehát pontosan ellentétesen működnek mintahogy leírtad.Sokkal ellenállóbb egy lassabb de nehezebb penetrátor ezeknek az APS,eknek mint egy könnyebb de gyorsabb.A sebesség ma már nem gond,nincs olyan penetrátor ami pusztán a sebessegével képes átjutni egy olyan APS rendszeren ami APFSDS ellen is fel van készítve.

Ahogy ezt helyesen írod, van egy nyíl/pentrátor hossz, ami fölé nemigen érdemes már menni, vagy különben Mad szintű tankot kell köréjük tervezni.

A kérdés, hogy egy ilyen hossz pentrátor mögé vajon elégséges elégséges energiát tudsz-e rakni egy 130mm-es lőszerrel, vagy setleg egy 140/152mm-es kell hozzá.

Azt se feledd, hogy bár alapvetően minél nagyobb a nyíllövedék sebessége, annál nagyobb lesz az átütés létezik egy sebesség(ami a pentrátor anyagától fügően változik) ami fölött a hatékonyság/páncélátütés elkezd csökkenni.

Az urániumnál ezt asebességet már elérték- nem véletlenül maradtak meg a jenkik az L44-es lövegnél, a wolframnál még nem, de közelítenek hozzá, az acélnál még van lehetőség, bár akkor sem lesz hatékonyabb a wolframnál.


A kérdés, hogy a fentebb is említett maximális hosszúságú pentrátort egy 130mm lőszer is el tudja látni akkora energiával, amivel ésszerű lőtávon belül el tudja érni a teljes hatékonyságot, vagy 140/152mm kell hozzá.

Szerintem az RM 130mm-es ágyújának a maga 20+ MJ-os energiájával - és a 120-asnál jóval hosszabb pentrátorával - több, mint elégnek kell lennie a következő 30-40 évben. A képek alapján a 130-as RM pentrátora kb. oylan hosszú, mint a 90-es évek eleji 140-es lőszerek pentrátora.

Azt se feledd, hogy a 140/152mm-es lőszerekből vélhetően tovább csökkenne a járművenkénti javadalmazás ill. ezek a lövegek nagyobb tömeget vennének el a harckocsi össztömegéből (a páncélvédelem vagy a mozgékonyság rovására) + vélhetően növelnék a torony, ezáltal a harckocsi magasságát is.

Az RM 130-asa elvileg úgy lett megtervezve, hogy még a Leo2-be vagy a K2-be is beépíthető legyen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 264
76 816
113
Ahogy ezt helyesen írod, van egy nyíl/pentrátor hossz, ami fölé nemigen érdemes már menni, vagy különben Mad szintű tankot kell köréjük tervezni.

A kérdés, hogy egy ilyen hossz pentrátor mögé vajon elégséges elégséges energiát tudsz-e rakni egy 130mm-es lőszerrel, vagy setleg egy 140/152mm-es kell hozzá.

Azt se feledd, hogy bár alapvetően minél nagyobb a nyíllövedék sebessége, annál nagyobb lesz az átütés létezik egy sebesség(ami a pentrátor anyagától fügően változik) ami fölött a hatékonyság/páncélátütés elkezd csökkenni.

Az urániumnál ezt asebességet már elérték- nem véletlenül maradtak meg a jenkik az L44-es lövegnél, a wolframnál még nem, de közelítenek hozzá, az acélnál még van lehetőség, bár akkor sem lesz hatékonyabb a wolframnál.


A kérdés, hogy a fentebb is említett maximális hosszúságú pentrátort egy 130mm lőszer is el tudja látni akkora energiával, amivel ésszerű lőtávon belül el tudja érni a teljes hatékonyságot, vagy 140/152mm kell hozzá.

Szerintem az RM 130mm-es ágyújának a maga 20+ MJ-os energiájával - és a 120-asnál jóval hosszabb pentrátorával - több, mint elégnek kell lennie a következő 30-40 évben. A képek alapján a 130-as RM pentrátora kb. oylan hosszú, mint a 90-es évek eleji 140-es lőszerek pentrátora.

Azt se feledd, hogy a 140/152mm-es lőszerekből vélhetően tovább csökkenne a járművenkénti javadalmazás ill. ezek a lövegek nagyobb tömeget vennének el a harckocsi össztömegéből (a páncélvédelem vagy a mozgékonyság rovására) + vélhetően növelnék a torony, ezáltal a harckocsi magasságát is.

Az RM 130-asa elvileg úgy lett megtervezve, hogy még a Leo2-be vagy a K2-be is beépíthető legyen.
140-es ágyuhoz olyan tankot terveznek amibe befér a lőszer.Szerintem a 130-as nem jövő garckocsijának fegyvere,hanem a mai Leopard, Challanger,Abrams stb esetleges fegyvere.