[HUN] T-72 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 005
30 905
113
Értettem. Most viszont ki fogom folgozni "A T-72M1-et hogyan használjuk hülyeségre"
T72 legkézenfekvő felhasználása modernizált kisérő hk.(rohamlöveg szerepkör)
Utána az alvázakat lehetne még felhasználni mint eszközhordozó-de arra meg ott van a Lynx alváz.Néhány esetben azonban jobb lehet egy hk alváz.
Különben volt rá példa a hadtörténelemben,hogy kiraktak ócskavasakat csalicélnak.De hk-t nem nagyon,mert egyszerűen túl nehéz őket mozgatni,súlyos darabok.
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 633
3 911
113
Pénzt kökteni arra a technikára aminek azt a sorsot szánod,hogy abban a pillanatban amint meglátja az ellen kilője eléggé felelőtlen gazdálkodas,hogy finoman foglalmazzak.
Szia,

Hat, szerintem van parezer szerb, akinek errol mas a velemenye.

Azok, akik tuleltek az 1999-es NATO bombazast a pancelosaikban ullve.
Marmint az a bombazast, amiben a pancelos maketteket bombaztak szet. :)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 207
119 826
113
Szia,

Hat, szerintem van parezer szerb, akinek errol mas a velemenye.

Azok, akik tuleltek az 1999-es NATO bombazast a pancelosaikban ullve.
Marmint az a bombazast, amiben a pancelos maketteket bombaztak szet. :)
Kimondtad azt a szót, hogy makett, vagyis ahogy Pogány is írta, jobban megéri egy olcsób HK makettet szétlövetni, amit mozgatni is könnyebb mint egy 40 tonnás esetleg mozgásképtelen gépet ide oda vontatni, ha esetleg ki van lőve és akkor használod erre a célra akkor oké, de egy szétszedhető, felfújható és esetleg még hőképcsalival is ellátott makettet egyszerűbb használni.
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 967
14 018
113
vwrqvwx81h541.jpg

Az előtérben meg a "csináld-magad" (ha élni akarsz) pótpáncél. Én "egy kis" lánctalpat még tennék eléje, mert akkor érne is valamit.
Így kb a 30 mm-es gépágyúig tuti(oldalt), de egy RPG/ATGM valószínűleg már átüti oldalról.

Mintha a Karabah-i drónok vidóknál is láttam volna homokzsák "szállító" T-72-t felül megpakolva. Ott akár jó is lehetett, mert a drónokról azt írták, hogy puha/fél-puha célok ellen voltak méretezve. 1-2 sor homokzsák a fontos helyen, +a T-72 saját páncélja elég is lehetett. Voltak is elemzések, amik szerint a találatok jelentős része "csak" sérülés volt.

Majd pár hónap múlva jönnek a hírek, most még a propaganda sok mindent felülír.

vwrqvwx81h541.jpg


Hagyd már ezt a szar DIY faszságokat, semmit nem ért a lánctalpas pótpáncélozás meg a homokzsák, nézd ez a lentebbi T72 mennyire volt felpáncélozva, légrés is extrán volt rajta aztán ment a levesbe.
C9sr-7LXoAEgRo2.jpg

Az a "DIY-faszság" beindítja a ---szíriai esetek többségében (ez előtt a megoldás előtt általánosan) használt--- egy-fejes RPG-ket, a torony-páncéltól majd' egy méterre.
...ami távolságon ezek a régi típusok kumulatív sugara "elfogy" !!! Támadók "arca": :eek: :eek: :eek:
..."DIY-faszság" eredménye: régi RPG-indítás => faszság!

Az a képen látható minimum 60 cm homok(zsák) réteg azt a plusz védelmet jelenti, hogy a városi harcban/"roham-löveg"-Hiluxokon alkalmazott 23-30 mm-es (általában orosz légvédelmi )gépágyúval már nem lehet oldalról/hátúlról sem kilőni a tankot!
..."DIY-faszság" eredménye : "roham-löveg"-Hilux bevetés=> faszság!

Van itt egy hosszabb összefoglaló a szír DIY módszerek fejlődéséről, ami alapján 5-600 T-?? tankot spóroltak ezekkel a megoldásokkal.
De vehettek volna T-80/90-t is. ...kb, 15 darabot !


Azt a szemléletet díjazom, ami a németeket is döntően segítette a II. V-h-ban a rugalmas h-technika alkalmazásban.
Sikereiket a németek jelentős részben ennek a szemlélet/képzettségbeli fölénynek köszönhették.
Az egyik leglátványosabb példa:
Rommel, amikor a homokdombok tetejére rakott 88 mm-es Flak-okkal bő 2 km-ről elkezdte kilőni az angol tankokat, amik 4-500 m-ről tudtak volna lőni a (Flak-ok előtt) sorakozó német tankokra.

Rommelnek soha nem volt a klassziikus 3-szoros technikai fölénye!!!
Illetve,... elnézést, tévedek: miután a Flakkok kilőték a támadó angol tankok 80%-ait, megvolt!
Elnézést a tévedésért! "Hibáztam!" (...ez volt itt az irónia!)

Az erre a rugalmas szemléletre való felkészítést, és eszköz-hiányt tartom nagyon rossz iránynak!






Azt azért ugye tudod, hogy nincs kilőhetetlen tank? Abból főztek amijük volt/van, mentett életeket is ez a rács, meg minden egyéb kombó. Amíg nincs aps-ük, egy atgm jó helyen eltalálva ugyanúgy megeszi ezt is, ahogy egy leo 2-őt is, ha meg védett helyre csapódik, van esély a túlélésre, ha meg van aps, esélyesen nincs találat.


Ezzel egyetértve egészítettem ki.

Hogy ne tudnám? Nincs kilőhetetlen tank viszont kilőhetőségi arányok jobban javít, ha a kornak megfelelő alappáncélzat és kiegészítők vannak rajta, nem pedig homokzsák meg 5-ös kazánlemez. Pont ezért írtam, hogy hagyjuk már ezt a karácsonyfa díszítést.


Igen, de ti az A7-ek meg A4-ek mellett majd házi-barkácsban az elfogadható alappáncélzatú t72-nél rosszabbakat akartok toldozgatni, úgy, hogy a környéken akikkel a jövőben konfrontáció lehet, azoknak van megfelelő atgm-jük, így a túlélési esélye a kókányolt t72-nek konvergál a 0-hoz míg az A7-nek talán az 1-hez.
Bármily hihetetlen az európai sőt még a balkáni hadseregek nem egyenlőek a szír és társai "moderált felkelői"-hez, harcmodorban de még taktikai érzékben sem.
Múltkor kiszámoltuk, a fellelhető eladási adatokból, a pár céltárgynak kitett darabból és a tudva tudott 238 maximumból, hogy amortizálódással együtt maximum 65-75db lehet amikből feltételezhetően kb 30db van megfelelő állapotban (ezt a kb 30db-ot rotálják folyamatosan). Ti pedig erre a 30-ra akartok olyan megoldásokat applikálni (d20, 120mm-es hk ágyú, stb..) amiknek az árából inkább személyi felszerelésre költene egy épeszű ember.


Jól látod a problémát: valóban kevés a 30 db T-72!

Venni kell hozzá 200-t: 100e-500e $ !!!




101-edszer is le tudom írni, hogy azt a ""szerencsétlen" harmincat kell "kiegészíteni" legkevesebb 200-ra (100-500e $), amit újabb 200e-ből "szénné" lehetne páncélozni (a'la Achzarit"), ha nem a "marketing-ERA-páncél gyártók" lennének az elsődlegesek.

Az izraeliek pár év alatt(fejlesztve) a(most kb.) 50+ éves kompozit(BDD) páncélból megcsinálták az azóta is kategória leg-jobb Achzarit-ot! ...20 éve ! ! !

A szándék hiányán (vagyis a "töketlenségen" kívül) mi is akadályoz meg bennünket ugyanebben?
...ja, semmi (más) ! ! !





Azt a 100-500ezer $ közötti T-72-t hasonló(fele) összegből lehet "szénné-páncélozni" és képessé tenni, hogy a Leo-kkal tudjon együttműködni.

Leo minőség megosztva T-72 mennyiségre.
Ezzel az ár/érték aránnyal a "szomszédok" --jelenlegi terveiket(és anyagi lehetőségeiket !!! ) figyelembe véve
s e m m i t nem tudnak szembeállítani ! ! !


A drágább T-72-k (Etióp beszerzés: 500e $/db) további 4-5-6 tonna kompozit páncéllal a Leopard-ok védelmi szintjét tudnák !!!
Nincs technológiai, karbantartási függés külföldi politikai kockázatokkal.

Kompozit-páncél "honosítás", iraki Enigma-recept "honosítás", hálózatos adatkapcsolat(ma olvastam, itt a HTKA-n, megvan ;)... )
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 005
30 905
113
Azt írja új era (nincs részletezve mit tud) egy GPS rendszer, tűzoltó rendszer, 1000 lovas motor, sofőrnek thermal optika, parancsnoknak thermal otpika illetve hunter killer képes tűzvezető rendszer.
Pár műszert még jól leirja,de mint rendszert,már nem.A motor lehet a Nimda-Perkins (az pont 1000lovas),de lehet más is.Ár lenne egy izigi kérdés.
Kb ilyen korszerűsitést gondolnák nekünk is,a Lynx alkatrész/technológiára alapozva.Ami abban nincs meg,azt is adhatná az RM+az izraeliek.Aztán mehet a Lynx mellé közvetlen támogatónak.
 
  • Tetszik
Reactions: Törppapa

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 089
113
Pár műszert még jól leirja,de mint rendszert,már nem.A motor lehet a Nimda-Perkins (az pont 1000lovas),de lehet más is.Ár lenne egy izigi kérdés.
Kb ilyen korszerűsitést gondolnák nekünk is,a Lynx alkatrész/technológiára alapozva.Ami abban nincs meg,azt is adhatná az RM+az izraeliek.Aztán mehet a Lynx mellé közvetlen támogatónak.
Mintha azt olvastam volna, hogy T-90 motort raknak bele, de most nem keresem vissza.

Gondolkoztam a napokban a Lynx alapú gépeden és végülis ha lenne hajlandóság, ez lehetne a legjobb verzió. Mondjuk sok benne a HA, de.

HA:
-beleilleszthető a Liebherr motor.
-beleilleszthető az erőátvitel.
-beleilleszthető a kormánymű.
-beleilleszthető a felfüggesztés minden eleme.
-beleilleszthető a futómű(ez már nem gond szerintem a felfüggesztés sikeres estén)
-megoldható a futómű illesztés méretezése láncfeszítő és meghajtó kerék esetén, hogy a láncon ne igényeljen tervezést, hanem csak simán ráfűzhető legyen a gyári

Akkor az alváz tekintetében van egy erős alapú harckocsi védelmű és fejleszthető platform.

Ha:
-beleilleszthető a tűzvezetés minden eleme a Lance toronyból
-megoldható ezek energiaellátása, hűtése

Akkor néhány eredeti rendszer megtartása mellett(stabilizátor, töltőberendezés és vezérlése, NBC túlnyomás és szűrők) komoly szenzoros előrelépést tehetne a torony és erre épülve a fegyverzet hatékonysága.

Anyagilag elsőre borzasztónak tűnhet, de a költségek majd fele jobb zsebből bal zsebbe menne és egységesített rendszerekkel együtt kezelhetővé válna a Lynxxel logisztikai és szervíz tekintetben.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 005
30 905
113
Mintha azt olvastam volna, hogy T-90 motort raknak bele, de most nem keresem vissza.

Gondolkoztam a napokban a Lynx alapú gépeden és végülis ha lenne hajlandóság, ez lehetne a legjobb verzió. Mondjuk sok benne a HA, de.

HA:
-beleilleszthető a Liebherr motor.
-beleilleszthető az erőátvitel.
-beleilleszthető a kormánymű.
-beleilleszthető a felfüggesztés minden eleme.
-beleilleszthető a futómű(ez már nem gond szerintem a felfüggesztés sikeres estén)
-megoldható a futómű illesztés méretezése láncfeszítő és meghajtó kerék esetén, hogy a láncon ne igényeljen tervezést, hanem csak simán ráfűzhető legyen a gyári

Akkor az alváz tekintetében van egy erős alapú harckocsi védelmű és fejleszthető platform.

Ha:
-beleilleszthető a tűzvezetés minden eleme a Lance toronyból
-megoldható ezek energiaellátása, hűtése

Akkor néhány eredeti rendszer megtartása mellett(stabilizátor, töltőberendezés és vezérlése, NBC túlnyomás és szűrők) komoly szenzoros előrelépést tehetne a torony és erre épülve a fegyverzet hatékonysága.

Anyagilag elsőre borzasztónak tűnhet, de a költségek majd fele jobb zsebből bal zsebbe menne és egységesített rendszerekkel együtt kezelhetővé válna a Lynxxel logisztikai és szervíz tekintetben.
Belefér a Liebherr motor,és a Renk váltót használja a Merkava IV,K2-ha nem is konkrétan ugyanazt.
Nem mindent lehet konkrétan a Lynxből egy az egyben átvenni.Van amit igen,van amit módositva,de mivel ez egy hk,lesznek teljesen más elemek is.Futóműböl példul biztos nem lehet semmit átvenni-de nem is kell,van a 72nek saját futóműve,max erősiteni kell a súlynövekedéshez.
Végül is ez az indiai egy újabb példa,hogy igenis lehet a vén "kohószökevényt" költséghatékonyan és értelmesen korszerűsiteni.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 936
18 421
113
Látom ismét élet van itt. :) Csendesen megkérdezném ,a Leopárdok érkezése óta, zajlik bármi féle kiképzés, vagy lövészet a T-72 harckocsikkal Tattán ? Mert híradás azóta nem volt róluk, hogy felsorakoztak a Leopárdok tiszteletére.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 089
113
Látom ismét élet van itt. :) Csendesen megkérdezném ,a Leopárdok érkezése óta, zajlik bármi féle kiképzés, vagy lövészet a T-72 harckocsikkal Tattán ? Mert híradás azóta nem volt róluk, hogy felsorakoztak a Leopárdok tiszteletére.
Nem találok új hírt róluk, sem videót.