Egymással hasonlítottam össze a két gépet ilyen módon. Az A4 nyersen ugyanúgy egy haláldoboz, igényli a frissítést ahhoz, hogy megállja a helyét, megvédje a személyzetét. Azt is beleírtam, hogy örülnék(nénk) nekik még, de a lehetőségeit már kiveséztük. Van a spanyol készlet (54 db szutyok és vegyes)amit megrágtunk, meg az utóbbi időben felmerült témaként a 2025-től felszabaduló norvég készlet(52 db-46 működőképes, 32 db használatban). Nagyjából ezekből lehetne válogatni. Ezekkel kapcsolatban le lett vezetve, mi lehet belőlük, mennyiért lehet belőlük. Nagyjából úgy számolhatsz, hogy vételár + 5 m eur-tól már egy értelmes, még húsz-harminc évig elketyegő harckocsit kapsz, Az alkatrészbázisa csak kis százalékban egyezne a szuperfejlett járgányokkal, inkább az A4 felé tendálna, de mivel hadrendben van az is, ez nem gond. Javarészt köztes állapotnak tekinthetnéd. Persze attól függően, hogy mit is akarnánk, ha ezeket akarnánk, lehet illeszteni:
-új diagnosztikai szenzorok
-új páncélbetétek
-kiegészítő páncélzat:
~csak frontból, hiányos, vagy teljes
~akna elleni páncél a hasra
~megerősített tető átépített búvónyílásokkal
~rács a kevésbé védendő részeken
~saját tervezésben egyéb páncél, ERA
~ezek összessége
-új futómű és felfüggesztés, ha a súly megszalad
-új lánctalp ha annyira megszalad
-új erőátvitel ha annyira megszalad
-új optikai berendezés a lövész számára(új generációs nappali és éjjellától)
-új optikai berendezés a parancsnok számára(új generációs nappali és éjjellátó)
-új éjjellátó a sofőrnek(hűtetlen)
-optikai eszközök biztosított megfelelő hűtése
-hálózatba integrált kommunikációs számítógépes rendszer, harctéri információs megjelenítés
-információs rendszerbe integrált megfelelő rádió
-hatékonyabb lézeres távmérő
-új meteorológiai rendszer
-kiegészítő energiaforrás(apu)
-fejlesztett ágyú L44A1
-új ágyú L55, L55A1
Biztos van amit kifelejtettem, de ez van. A lényeg, ha ezek mindegyikét választjuk, akkor A7V lesz belőlük ami elérheti a számunkra az említett készlet átalakításából a 8-10 m eur/db árat is. Itt már akkor inkább kiizzadja a poltika meg az adófizetők a maradék pénzt újra, ahogy sokan érveltek itt ezzel, ezen a szinten igazuk is van, nem vitattam. Ha szemezgetünk ezekből, akkor még mindig ütőképes, egyes mutatóiban a legmodernebb harckocsiállományt kaphatunk, amit korábban A5+-nak hívtam, mert nagyjából annyit lehet kihozni belőle úgy, hogy kb féláron legyen. A 44 db A7+ mellett ezek kiválóak lennének, nem kellene szégyenkezni velük. Ehhez meg kell venni őket. Vagy újat kell venni sok énzért és a pénzt mindenki fejben tologatja ide-oda.
Ellenben itt van egy majdnem olyan mennyiségű T-72 mint a spanyol és norvég Leók, az általános szórásában olyan állapotban is. Fenntartjuk akárhogy, tehát képesek vagyunk fenntartani. Az izraeli elektornikai beltartalom a fentiek közül képes a T-72M1-nek hatékony nappali és modern éjszakai optikai berendezéseket adni, hálózati itegrációt megoldani, új rádiót adni, apu-t integrálni, sofőr éjjellátót integrálni, 1 m alatt, körül. Mégha el is visszük akár 3 millióig velük adolgot, akkor azon a T-72-őn, ahogy
@Negan is mondta, toronyóra is lesz lánccal. 3 m ráfordítással(dollár), a T-72-ők aps-sel, sok páncéllal, megerősített futóművel, új motorral és teljes modernizált tűzvezetéssel, hálózatos képességekkel moroghatnának még húsz-harminc évig. Még lőszert is gyártanak hozzá. Ezeket a gépeket nem kell letárgyalni, hogy milyen áron vehetjük meg, mert itt vannak.