[HUN] Vadászgépek beszerzése

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 635
15 226
113
Szerintem a legfontosabb kerdes hogy orszagvedelmi(elrettento) szempontbol melyik opcio lenne a jobb

• a meglevo 14 C/D + 1 szazad C/D vagy esetleg vadonatuj E/F
  • 1 szazad F-35(tobbnek szerintem sose nem is volt realitasa, plane nem ebben a Covidos idoszakban)

Valos haborus helyzetre gondolok nem arra hogy melyik lenne jobb Emirates-t kergetni, amikor peldaul tobb helyen kene egyszerre jelen lenni. Laikuskent szerintem a darabszam ilyen minimalis mennyisegeknel nagyon sokat szamitana es van egy olyan erzesem hogy 28 Gripen > 14 F-35.

T

Törölt tag

Guest
Kevés ismeretünk van az F-35 valódi képességeiről, de ha arra gondolsz, hogy az USA, UK, Izrael, Japán ezt a típust választotta akkor biztos lehetsz benne, hogy nem véletlenül történt. Nemcsak az a pobléma, hogy az E/F gyengébb képességű (szerintem, tudom te erről hivatalból más véleményel vagy), mint az F-35, de az egész Gripen szériának nulla a harci tapasztalata, egy szövetséges műveletben képtelenség vele részt venni, mert csak nekünk van meg a cseheknek, de az is figyelmet érdemel, hogy mennyire tartja be a szerződéseket a Saab: minthogyha ellentételezési megállapodás is lett volna anno a C/D beszerzéskor.....amit talán úgy oldottak meg, hogy még az Electrolux jászberényi hűtőgépgyárát is beírták ellentételezésnek. Tényleg nem bántó szándékkal, de minnél erősebben nyomod ezt a Saab marketinget ez annál inkább visszatetszést kelt az olvasókban.
Én most itt nézek ki a fejemből, és nem értem, hogy a butaságnak létezik ekkora csimborasszója.
Ugye fingod sincs róla, hogy mit jelent az ellentételezés?!

Bubu bocs

Well-Known Member
2021. január 6.
4 038
16 832
113
Ha már egyre többször kerül szóba az E/F Gripen, szerintetek hány század E/F kéne a C/D-k mellé, hogy az román/ukrán légierővel pariban legyünk, mert amennyire látom, nem a világ legizmosabb flottáival rendelkeznek?

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 947
6 579
113
Nulla
A legnagyobb butaság lenne párhuzamosan két tipust üzemeltetni.

Én három század (12 +4 gépes) felújított C/D századról álmodozom...:)
Én meg a meglévő C-ket upgradelném E-re (NG-re), lízingelnék még 12 új E-t, meg vásárolnék még egy négyes pakk D-t (akár Dél-Afrikából) hogy legyen belőle 6 egy feles kiképzőszázadnak.
Meg hozzácsapnék a bizniszhez egy pár erieye-t (mondjuk a Falcon-okra).

Közben a csalitosban igyekeznék betolni az AERO-t (jó esetben a Saab-bal közösen) az F-3 buliba a japóknál. Így ‘35 körül elkezdhetnénk rendszeresítenin a 6 gen gépeket a remote carrier-ekkel.

De ez mondjuk csak az én kis álmodozásom. :rolleyes:

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 662
16 765
113
Ha már egyre többször kerül szóba az E/F Gripen, szerintetek hány század E/F kéne a C/D-k mellé, hogy az román/ukrán légierővel pariban legyünk, mert amennyire látom, nem a világ legizmosabb flottáival rendelkeznek?

Nulla

Én arra jutottam, hogy a jelenlegi gépek felújítása mellett szükség lenne 1 rajnyi (4 db) E/F Gripenre is, azok jóval nagyobb hatótávolsága, nagyobb teljesítményű érzékelőrendszere és EW képessége miatt.
Így 4 rajból állna a repülőszázad.

Ennek kapcsán két kérdés merült fel bennem:
  1. Az E/F gripenek külön rajban legyenek-é, vagy pedig rajparancsnoki gépként minden rajhoz adjunk egyet. Rajparancsnoki gépként a datalink miatt minden raj részesülne a rajparancsnoki gép nagyobb képességeiből (AESA, IRST), az EW eszközrendszer az egész rajt kiszolgálná, fedezné.

2. E vagy F verziót vegyünk.
    Az F verzó hátsó ülésében ugyanis a rajparancsnok/taktikai légi koordinátor foglalna helyet és osztaná az észt és a feladatokat.
    Erről a lehetőségről olvastam jót és rosszat is. A MI ma már automatikusan prioritizálja a célpontokat és a fenyegetettségeket.

T

Törölt tag

Guest
Én meg a meglévő C-ket upgradelném E-re (NG-re
Sajnos erre nincs mód....
Az E gépek struktúrálisan 80% ban különböznek a C szériától.
Más a törzs, más a hajtómű, stb..

Annyit lehet tenni hogy a C radarját, EW rendszerét, stb.. korszerűsíted ami bőven elég ahhoz hogy kihúzzuk a 40 es évek elejéig, amikor időszerű lesz valamelyik Eu.i 6. gen tipusra váltani.

T

Törölt tag

Guest
Én arra jutottam, hogy a jelenlegi gépek felújítása mellett szükség lenne 1 rajnyi (4 db) E/F Gripenre
Ha csak 1 db E/F géped van, már ahhoz is kell külön alkatrész bázis, képzett szerelő, gyakorlott pilóta.

Egy ilyen kis légierőnél (egyenlőre csak légi rendészeti erőnél...) mint a Magyar töpp tipust párhuzamosan üzemeltetni az szűkòs anyagi és emberi erőforrások felesleges pazarlását jelenti...

• Tetszik
Reactions: borisz and kamm

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 947
6 579
113
Sajnos erre nincs mód....
Az E gépek struktúrálisan 80% ban különböznek a C szériától.
Más a törzs, más a hajtómű, stb..

Annyit lehet tenni hogy a C radarját, EW rendszerét, stb.. korszerűsíted ami bőven elég ahhoz hogy kihúzzuk a 40 es évek elejéig, amikor időszerű lesz valamelyik Eu.i 6. gen tipusra váltani.
Én úgy tudtam, hogy az NG-ben már az F414G hajtómű van (meg AESA radar). Persze a törzs teljesen más, de 20%-nál több a közös rész.

K

kamm

Guest
Nulla

Hülyeség a kobon. Ugyanaz a support infra, meg hajozokat sem kell elolrol kepezni, nemhogy a hiresen kicsi, mobilra tervezett refheling/rearming rajokat, minden ugyanaz. Te nem erted, mi a tipus ebben a kontextusban.

K

kamm

Guest
Én arra jutottam, hogy a jelenlegi gépek felújítása mellett szükség lenne 1 rajnyi (4 db) E/F Gripenre is, azok jóval nagyobb hatótávolsága, nagyobb teljesítményű érzékelőrendszere és EW képessége miatt.
Így 4 rajból állna a repülőszázad.

Ennek kapcsán két kérdés merült fel bennem:
  1. Az E/F gripenek külön rajban legyenek-é, vagy pedig rajparancsnoki gépként minden rajhoz adjunk egyet. Rajparancsnoki gépként a datalink miatt minden raj részesülne a rajparancsnoki gép nagyobb képességeiből (AESA, IRST), az EW eszközrendszer az egész rajt kiszolgálná, fedezné.

2. E vagy F verziót vegyünk.
    Az F verzó hátsó ülésében ugyanis a rajparancsnok/taktikai légi koordinátor foglalna helyet és osztaná az észt és a feladatokat.
    Erről a lehetőségről olvastam jót és rosszat is. A MI ma már automatikusan prioritizálja a célpontokat és a fenyegetettségeket.

Egyre vadabb dolgokat irkaltok ide... egy raj, WTF? :D

• Tetszik
Reactions: Törölt tag
K

kamm

Guest
Legyen 16 db (12+4) E/F.
Vagy 24 db C+/D+.

Plusz még egy KC-390.
Felejtsuk mar el ezt a C/D-t, majdnem akkora okorseg lenne 90-es designt venni, mint egyrtlen szazad F-35-ot. :p
Ket szazad E/F az, ami ahhoz kell, hogy a meglevo C/Dkkel a lengyelek moge zarkozzunk fel a kornyeken (igen, a romanok használt F-16-osait kenterbe vernenk 40-50 Gripennel, amibol 28-30 a legujanb E/F, raadasul fogalmuk sem lenne arrol, mit tudnak. :D)

K

kamm

Guest
Vagy lehet, hogy merjünk nagyot álmodni és legyen 24 db E.

28 az ket szazad, egy-egy F bennuk, plusz ket F meg treningre es mondjuk 2 Globaleye, ez ugy $4-5B kozott megvan - pont annyi, amennyi kicsuszott a Harangozo szajan, amikor egyetlen hatalmas, egyosszegu 1300 milliard forintos vasarlasi tetelrol panaszkodott, hogy az 15 evre elore lenne elkoltve... :cool:
Én egyébként tavaly őszig biztos voltam az F-35 vásárlásban, de azóta nagyot fordult a világ.

Az F-35 szerintem sosem volt komolyan fontora veve, mar azert sem, amiert a nemetek is kizartak a vasarlasat, annyire azert ismerjuk a Foni gondolkodasmodjat.

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
5 635
15 226
113
28 az ket szazad, egy-egy F bennuk, plusz ket F meg treningre es mondjuk 2 Globaleye, ez ugy $4-5B kozott megvan - pont annyi, amennyi kicsuszott a Harangozo szajan, amikor egyetlen hatalmas, egyosszegu 1300 milliard forintos vasarlasi tetelrol panaszkodott, hogy az 15 evre elore lenne elkoltve... :cool:

Ez szerinted normalis vetel lenne? En nem lennek benne biztos hogy nem leasingben gondolkodnak-e ujra.

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 861
4 693
113

Az F-35 szerintem sosem volt komolyan fontora veve, mar azert sem, amiert a nemetek is kizartak a vasarlasat, annyire azert ismerjuk a Foni gondolkodasmodjat.
Az F-et a Brazilok használják (majd).