A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 143
73 702
113
Lássuk, mit írnak erről a magyar híroldalak...

Mariusz Blaszczak közölte: az együttműködési megállapodás 63 pontból áll, egyebek mellett közös kiképzések, gyakorlatok, történelmi, hagyományőrző feladatok szerepelnek benne. Benkő Tibor a 63 feladat közül a különleges műveleti erők közös gyakorlatozását, valamint a tartalékos katonák képzésével, felkészítésével kapcsolatos tapasztalatok feldolgozását említette.

---

Benkő Tibor köszönetet mondott azért, hogy Lengyelország felajánlotta a magyar harckocsizó katonák felkészítését és kiképzését a Leopard harckocsik használatához. Ezzel összefüggésben Benkő Tibor elmondta, hogy Magyarország a PESCO-n belül (az Európai Unió védelmi célú állandó strukturált együttműködése) többnemzeti szimulációs központot hoz létre.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy Lengyelország élen jár a területvédelmi erők szervezésében és alkalmazásában, amit külön haderőnemként szerveztek meg.

V4-EU harccsoport következő alkalmazását 2023-ra tervezik.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter megallapodásának kiemelt része a különleges műveleti erők közös gyakorlatozása, a tartalékos katonák képzésével, felkészítésével kapcsolatos tapasztalatok feldolgozása, valamint a különleges műveleti erők közös gyakorlatozása, amiből egy éven belül négy közös gyakorlatot is terveznek mindkét országban.

...és mit írnak a lengyel híroldalak:

Nyitottak vagyunk a területi védelmi erők létrehozása és irányítása során szerzett tapasztalataink továbbadására - mondta Mariusz Błaszczak miniszter.

Együttműködésünk másik formája a részvétel az ENSZ libanoni missziójában.

A védelmi minisztériumok vezetői közötti megbeszélések fő témái az Európai Unió következő harccsoportjának előkészítésével és a visegrádi csoporton belüli kiképzési lőszerek közös beszerzésével kapcsolatos tevékenységek. ( joint purchases of training ammunition within the Visegrad Group. )


Lengyelország megosztja tapasztalatait Magyarországgala területi védelmi erők létrehozásával és felhasználásával . Wiesław Kukuła tábornok, a területi védelmi erők parancsnoka néhány hét múlva Magyarországra látogat.


Lengyelország nyitott az együttműködésre a hadsereg felszerelésének korszerűsítése és a magyar hadsereg által is használt Leopard harckocsik használatával kapcsolatos tapasztalatok átadása terén.

Błaszczak úr kiemelte mindkét ország különleges erõinek szoros együttmûködését, ugyanakkor rámutatott a virtuális térben a fenyegetések elleni küzdelem során szerzett tapasztalatok cseréjének fontosságára is.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Biztos jó nekünk ez ? hogy a lengyelek megmutatják hogyan is kell ezt a védekezést csinálni ... csak mert pletykák erről a legutóbbi lengyel gyakorlatról nem voltak túl biztatók
A beszámoló szerint nem taktikai, stratégiai dolgokat vennénk át, hanem a tartalékos rendszer kiépítésével, működtetésével kapcsolatos tapasztalatokat.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Azért a hk üzemeltetés és felhasználás terén tervezett tapasztalatcsere nem annyira tartalékos.
@Koleszkaja arra az elb@szott gyakorlatra gondolt, amelyiken csúnyán lebőgött a vezérkar. Attól még lehet jó a tartalékos rendszer. (mindezt nem úgy írom, mintha a lengyel tartalékos rendszer okleveles szakértője lennék! :) )
Az viszont 1000%-ig biztos, hogy copy/paste-tel senkitől nem fogunk tudni átvenni semmit. A tartalékos rendszer szerintem abszolut ország specifikusan lehet sikeres, és bukás is. Szerintem inkább a kiképzési módszertant vesszük át onnan. Meg nem csak onnan. Mert ugyebár a Ohio-i Nemzeti Gárdával is nagyon össze vagyunk nőve...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 143
73 702
113
Elméleti és gyakorlati záróvizsgával fejeződött be az Acélkocka alap altiszti tanfolyam a szentendrei MH Altiszti Akadémián...

x602bf9eaf270b049472704.jpg.pagespeed.ic.80Hyn73Ws6.webp
 
K

kamm

Guest
Further proposals for replacing or upgrading legacy armoured vehicles in the Hungarian Armed Forces
Hmm... 8x8?

Generating strategic partnerships amongst the Hungarian Defence Industrial base

Providing opportunities for interoperability amongst Hungarian and NATO armoured vehicles
Ez meg lehet erdekes...

Case-study: using software to optimise training hours and ensure efficiency

Erre kivancsi lennek (tudom, unalmasnak hangzik, de a methodology erdekes lehet.)

Ez majusi, tehat szerintem meg boven lesz, aki csak online "jelenik meg", ezeket feltoltik valahova kesobb...?
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 100
27 384
113
K

kamm

Guest
Lengyel területvédelmi erők: tizenhét könnyűdandár
Poland_-_Territorial_Defence_Force_structure.png

Es mivel vannak felszerelve? Tudom, hogy itt sokan imadnak a fel orszagot militarizalni, de egyreszt arra van a katonasag, masreszt ez aztan tenyleg tipikus exkomcsi papirtigris marad, ha nincs normalis felszerelesuk (ahogy ma mar egy hagyomanyos RPG sem jo igazan semmire max teherautok meg 4x4 ellen.)
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Es mivel vannak felszerelve? Tudom, hogy itt sokan imadnak a fel orszagot militarizalni, de egyreszt arra van a katonasag, masreszt ez aztan tenyleg tipikus exkomcsi papirtigris marad, ha nincs normalis felszerelesuk (ahogy ma mar egy hagyomanyos RPG sem jo igazan semmire max teherautok meg 4x4 ellen.)

Amennyiben a tartalékos erőink, felszerelt komplett rajok, szakaszok, századok, zászlóaljak, ezredek, felépítésben állnak fel, akkor már itt is látható lesz valami fény az alagút végén. Nyilván itt könnyűfegyverzet az alapvető. Gépkarabély, géppuska, távcsöves puska, kézi páncéltörő fegyver, aknavető. + páncélozott szállítójármű. Eddig el kell jutni. Talán a lengyelek ebben már előrébb járnak és tanulhatunk a tapasztalataikból. Tartalékos harckocsizó, tüzér, légvédelmi alegységekre gondolni sem merek egyenlőre.
 

blogen

Well-Known Member
2010. április 20.
16 091
26 688
113
Négyféle tartalékosra lenne szükségünk szerintem.

  • ÖMT (műveleti) a hivatásos/szerződéses erők kiegészítésére.
  • ÖHT (honvéd) kezdetben Gidránnal és néhány 8x8 tűztámogatóval könnyű gépesített, majd nehéz és közepes dandárokba húsz-harminc év múlva az első vonalból kikopó Hiúzokkal és Boxerekkel.
  • ÖTT (területvédelmi) gépkocsizó könnyű erő.
  • ÖLT (logisztikai) lényegében a tartalékos szervezetek támogató erőinek. Ide a kiöregedő, pocakos emberanyag is jó és itt hasznukat vesszük.

Főerők:
  • Klapka dd
  • Bocskai dd
  • idővel önálló Hódmezővásárhely
  • tüzérezred
Honvéd gyalogság:
  • 3x honvéddandár
  • tüzérezred
Területvédelem:
- ezredek
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Es mivel vannak felszerelve? Tudom, hogy itt sokan imadnak a fel orszagot militarizalni, de egyreszt arra van a katonasag, masreszt ez aztan tenyleg tipikus exkomcsi papirtigris marad, ha nincs normalis felszerelesuk (ahogy ma mar egy hagyomanyos RPG sem jo igazan semmire max teherautok meg 4x4 ellen.)
Mivel külön erőként kezelik őket, és nagy mennyiségben tolják a toborzást, így akár arra is lehetőségük van, hogy külön felszerelési rendszert kapjanak.
Ez nem azt jelenti, hogy elhanyagolják a felszereléseiket, hanem nem csúcs termékeket kapnak felszerelésből, hanem a jó szint felső részéből.
Múltkor @krisss belinkelte a tartalékosoknak szánt saját málharendszerüket. (hír volt a defence24.com-on).
Ez kb. olyan, mint ahogy nálunk van a 2015M-nek két verziója. Egy Pro, meg egy kiképzési. Csak nálunk mindkettőt a hivatásosok kapják, mert túl drága lenne (meg nem is tudtak eleget gyártani belőle) minden váltást a pro anyagból csinálni.
A másik amiből tanulni lehet a toborzási, kiválasztási és kiképzési rendszer.
Jelenleg max. az utóbbiról lehet nagyjából érdemben beszélni. De az is maximum egy elégtelen szintet üt meg. /Ez részben az első kettőből adódik./
Szóval nem szégyen már működő rendszerektől ellesni elemeket a sajátunk kialakítása során.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 406
113
Négyféle tartalékosra lenne szükségünk szerintem.
Szerintem már - szokásod szerint - megint nagyon előreszaladtál.
Szerintem egyelőre 1 féle tartalékos is elég.
Olyan, aki tartósan bent marad, és esélyt ad a tisztességes kiképzésére, és tudja teljesíteni legalább a szerződéseseknek megfelelő fizikai normákat. ;)