A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

papi

Well-Known Member
2017. április 22.
1 584
4 670
113
Srácok, külön topikot javasolnék erre a vitára.
Meg komplett oldalak törlését. @Mackensen
Itt csak a fejlesztésről írjunk.
Miért? Ez nem egy rossz beszélgetés amit a srácok csinálnak! Nekem például sokkal frusztrálóbb, mikor egy valahol elejtett félmondat után 20 oldalon megy annak a találgatása, hogy mi is lehet annak a jelentése.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 938
18 426
113
Nemesnedvesen kívül még van Nagyatád, Nagykanizsa, Kecel, Tapolca, Tata, Hortobágy és a Hadtörténeti Múzeum előtt volt egy (amit elvittek felújítani) és van még nekik 2-3, amit vinni szoktak kiállítani. Valamelyik még működik is. Hol tudtok még T-34-est?

Már ez is több, mint a szükséges mennyiség. :) Komolyra fordítva, ezekkel ugye nem akar már senki semmi mást kezdeni, mint kiállítani. A T-55 harckocsira voltak jó korszerűsítési verziók, mi azonban ilyesmiben nem is gondolkodtunk. Ma már T-55 harckocsink sincs a hadrendben. T-72 van a hadrendben, higgyünk a hivatalos nemzetközi jelentésnek, hogy 75 db. Azonban itt sem érezhető hogy felújításukban, korszerűsítésükben gondolkodnának az illetékesek. Sokszor kitárgyaltuk ezt.
 
K

kamm

Guest
Mifelénk meg ha eredetibe ben is annyira,de szóröstalpú változatba meg könnyedén.300 hadrendben lévő tankjukbol csak 1 zl van TR85M változatra átpofozva.(56db,a 4 százados amcsi mintát követik).Többi még eredeti T55 tornyos változat.Igazi kohószökevények
631st_Tank_Battalion_%289%29.jpg

De amig a tüzérségük tisztára tudja söpörni elöttük az utat,még ez az ócskaság is megfelel a maradék földbedöngölésére.
Mar megint dől... ezt is leragtuk mar, akarmivel jonnenek at, darabokra szedjuk akar RPGvel is ezt a sok szemetrt.
 
K

kamm

Guest
Igen,vannak.És a legnagyobb,hogy minnél jobb tüzérséget kivánok.Simán becserélném mindkét cicát,és hagynálak benneteket az ócska BTRrel kinlódni,ha cserébe minden idők legjobb tüzérségét kapnánk az árukon.Mert akkor ráértek kinlódni az ócska szarokkal,a tüzérség úgyis megvéd és tisztára söpör elötetek mindent.Azt a maradék pár légnyomástol félhülyén koválygó karabélyost meg még ósdi BTRekkel is elintézitek...
@kamm APR40 a grad javitott változata.Maguk az oroszok,de törökök,izraeliek,és még páran gyártanak hozzá kazettás fejrészt.Kettős működésű altöltetes zsidó változatát vették meg,ha rápottyan a tankra,felülről támadó kummulativ minibomba,ha mellé,akkor meg aknaként funkcionál tovább.(különben nekünk is fel volt ajálva,és tervbe volt véve a rendszeresitése a Keleti féle haderőfejlesztési programba-vajda ezt is lehúzta).Van 122milis (sőt,105milis gránátban is) tarackgránát változata is a dolognak,és tudtommal az oláhok azt is rendszeresitették a 2S1 koppintásukba.LAROM egy izraeli tipus licencváltozata,122/160milis csőkötegek vannak hozzá.160milis változatnak van olyan kazettás fejrésze,ami Bonus/SIDRAM önkereső altölteteket tud szórni-de tudtommal az oláhok ezt NEM vették meg.HIMARS 227milis rakétái meg alapbol kazettás fejrészüek.
Szóval,ha jó felderités és tűzvezetés társul hozzá,a cicáink el se jutnak a harcérintkezésig.Jó tűzvezetéssel egy üteg képes beteriteni egy oszlopmenetben lévő zl-t.Nekik meg van annyi kapacitásuk,hogy egy egész osztály tegye ugyanezt.
91ben 3perc volt a tűzbemérő lokátorokkal irányitott MLRS vállasztűz ideje a tüzmegnyitó iraki ütegekre.2003ban ez már volt,hogy 1percen belülre csökkent-szerencsés esetben,átlagidő 2perc volt.HIMARS és LAROM lötávja meg bizony még a messziről operáló PzHt is eléri (erről szolt a felderitő-tűzvezető rendszer fejlesztésének igénye).Emiatt az egy rövidke tűzcsapásokbol,és sok futásból álló harcmodorra kényszerűl.Ami alaposan,töredékére csökkenti a támogató képességét-ami a kazettás löszerek nélkülözése miatt eleve kisebb,mint lehetne.És ha jó tűzvezető-bemérő rendszereket szereznek be,még igy is szorulnak a tüzér gyerekek.Közben az oláh tüzérség folyamatosan működhet.....
Különben szerintem sűrgősen ki kéne lépni a kazettás tölteteket betiltó egyezményből.Főleg,hogy potenciális ellenfeleink nem léptek be.Örült hátrányba hozza a saját tüzérségünket.
Wall of text, minden ertelem nélkül... FYI mar az amerikaiak is vezrtik ki 2 eve a bizonyos submunition ammot, senki nem lep ki semmibol, plane nem mi, akik kb a nemeteket kovetjuk. Meg az otlet is hülyeség.
 

Király Fika

Well-Known Member
2019. március 22.
2 907
4 744
113
Általában azzal végződik, az ilyen történet, hogy a technika marad vmilyen segély formájában.
Kis "medve-bajusz-rángatás"/kitartó nyelvcsapások után a mondvacsinált indok is meglesz az otthagyyásra (DPU-páncél nélkül, egy korábbi verzóból).
...100-150 db. + a kohószökevényeik!
Ráb@sztunk, megint kezdődik elölről!
Ne legyen igazam!!! :rolleyes:



U.i: A kohószökevényeik tömegeit meg továbbra is olcsóbb 2 Leo árából T-72-kkel ellensúlyozni mint sok-tucat Leo-val, amikből a szükséges mennyiséget nem tudjuk kifizetni, mert belerokkanunk!


.
Százszor, ezerszer olvashattad, hogy nem lesz semmiféle T-72 felújítás, korszerűsítés, de te azért továbbra is ezt mantrázod.
 

yangwenli

Well-Known Member
2015. június 19.
1 209
2 689
113
Remélem ha Matteo Salvinit legkésőbb ősszel (max. addig halaszthatják a választásokat) megválasztják...Márha nem csinálja ki végleg az olasz ballib. Akkor gyorsan bevásárolunk Centauro 2-ből (ez most a világon a legjobb, legújabb és bevethető ebből a típusból). Szükség van további tankelhárító, gyalogsági támogató fegyverzetre (ellenséges állások, épületek pusztítása, városi harc) mert tankból egyenlőre nem sok lesz. Ráadásul mivel kerekes jármű és fele olyan könnyű mint a Leo2 így hatékony védelmet jelent pl. konvoj kísérésre és a pusztán való nyargalászásra is. Nem beszélve arról, hogy akár olyan hidakon is átmegy ahol egy Leo2A7 már nem. Mivel gyorsabb mint a Leo2 akár a harckocsik előtt mozgó felderítő egységként vagy gyors átkaroló hadműveletek esetén is jól alkalmazható lenne. Minden esetre bővíthetné a taktikai repertoárt. Nem is beszélve arról, hogy ezt akár talán még misszióra is ki tudnánk vinni (Bizonyítottan jól bírja a sivatagi körülményeket is). Továbbá kevesebbe kerül mint egy Leo2A7 és jól kiegészítené, hiszen hozzá hasonlóan egy már bevált széria legújabb eresztése, erős fegyverzettel (120mm), kiválló optikával, és jó védelemmel. Még az USA érdeklődését is felkeltette. Több nagyobb hadsereg (pl. USA, Franciaország, Olaszország, Kína, Japán, Lengyelország) is fejleszt és aktívan alkalmaz ilyen jellegű járműveket. Szerintem minden modern hadseregben van létjogosultsága ennek a jármű családnak. Az Ivecoval amúgy is van kapcsolatunk a Rábán keresztül szóval még akár közös gyárat is lehetne csinálni. Valószínűleg tankot soha nem fogunk gyártani, akkor legalább már valamit kellene hasonló szerepkörben. Az országnak is jót tenne ha az EU-ban nem csak a németekkel lennénk pariban...plusz megint el lehetne mondani, hogy mi ha lehet EU-s fegyverzetet vásárolunk ami egyébként logisztikailag is jobban megéri. Ha egyáltalán gondolkodik ilyen jármű típusban az MH akkor ennél lejjebb nem kellene adni.

Nekem akkor mar a japan Type 16 szimpibb. Valahogy meggyozobbnek hat a kialakitasa (menet kozen is latni loni oldalra, alacsonyabbnak tunik stb.) Talan az lehet a baja, hogy "csak" 105 milis, de az orvosolhato lehet. (Persze ertem a politikai-gazdasagi ervelest, de pont az olaszoknal gyakran valtozik a szeljaras) Van azt hiszem topicja is:

 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 128
31 110
113
Mar megint dől... ezt is leragtuk mar, akarmivel jonnenek at, darabokra szedjuk akar RPGvel is ezt a sok szemetrt.
Sajnos abszorut nem érted a harcászati logikáját a dolognak.
Igen,simán kilőhetnénk az anno a románoktol beszerzett öreg RPG-7el is.....Ha a tüzérségi veretés után van még valaki olyan állapotban,hogy fel tudjon emelni egy RPGt......Meg egyáltalán van működőképes RPG.
Azonkivűl a tankon van egy db ágyú,és pár gp.Minek menne be az RPG tűzkörzetébe,ha azon kivűlröl is szép komótossan szétágyúzhatja,ami még a tüzérség után megmaradt?Közben meg a saját gp-i adhatnak fedező/lefogó tüzet.És végül adhatnak mellé gyalogsági kiséretet,aminek az a dolga,hogy fedezze a tankot az ilyen RPG lövészek ellen.
És maga a tüzérség is folyamatossan kisérheti fedezőtűzzel a támadó egységeket.
Szóval,ilyen körülmények között nem fogadnák nagy tétekben szegény RPG lövészre.....
Wall of text, minden ertelem nélkül... FYI mar az amerikaiak is vezrtik ki 2 eve a bizonyos submunition ammot, senki nem lep ki semmibol, plane nem mi, akik kb a nemeteket kovetjuk. Meg az otlet is hülyeség.
Modernebbekre cserélik őket,nem kivonják.
Megint csak nem érted a harcászati logikáját a dolognak.
Kelet Ukrajnában a veszteségek 80%kát a tüzérség okozta.A leghatékonyabbak a sorozatvetők kazettás és thermobár fejes rakétacsapásai voltak.
A XX. században végig a tüzérség volt a legnagyobb gyilkos,a másik a gp.Ezért jelentek meg,mihelyst a technika és a pénzügyi keret lehetővé tette,a BTR/M113 jellegű PSZH-k.Nagyon visszavették a tüzérség hatékonyságát,hisz ezek kibirták a repeszeket,és megvédték a legénységet tőle.(meg a másik nagy gyilkostol,a gp-tűztöl is).Csak azok a gránátok hasznosultak,mik telitalálatot értek el.Eszementűl megnövelte a megfelelő mértékű pusztitás eléréséhez szükséges tűzeszköz és lószer szükségletet-lényegében frontszinten kivitelezhetettlen és megfizethetetlen mértékben.Erre válaszul született a kazettás gránát.A repesz-kimmulativ altöltetek megnövelték a tűzsűrűséget,és ezzel a találati arányt,igy egy üteg MRSI tűzcsapása ugyan azt a hatást érheti el,mint egy komplett tüzér hadosztály 2órás öszpontositott pergótüze (és arrol még nem is értekeztünk,hogy a támadott alakulat közben már rég kivonta magát a tűzcsapás körzetéből)-viszonylag olcsón.Mert az ár,bizony fontos dolog.A háborúnak is van közgazdaság tana.És az fog nyerni,aki jobban gazdálkodik az erőforrásokkal.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 417
113
Teljességgel nem a fentebb feltett kérdésedre akarok válaszolni, de az új avatar képeden lévő fegyverek képe saját fénykép?
Mert a "Család az család", és érdekes módon az itthon várhatóan rendszerbe álló fegyverek azok, amik a képen vannak, egy kakukktojással. A 7,62x39-es 9"-os csővel szerelt verzió (a hajlított táras) nem illik bele a dologba - a szempontunkból.
Szóval csak erre akartam rákérdezni, hogy van-e ennek itthoni vonatkozása, vagy csak találtál egy képet, és beraktad. Természetesen nagyon meg lennék lepve, ha nem NATO sztenderd bármit is megvennénk a haderőfejlesztés kapcsán!
 

silurusglanis

Well-Known Member
2012. augusztus 7.
7 501
5 593
113
Teljességgel nem a fentebb feltett kérdésedre akarok válaszolni, de az új avatar képeden lévő fegyverek képe saját fénykép?
Mert a "Család az család", és érdekes módon az itthon várhatóan rendszerbe álló fegyverek azok, amik a képen vannak, egy kakukktojással. A 7,62x39-es 9"-os csővel szerelt verzió (a hajlított táras) nem illik bele a dologba - a szempontunkból.
Szóval csak erre akartam rákérdezni, hogy van-e ennek itthoni vonatkozása, vagy csak találtál egy képet, és beraktad. Természetesen nagyon meg lennék lepve, ha nem NATO sztenderd bármit is megvennénk a haderőfejlesztés kapcsán!
Dehogy, csak addig ment itt is meg a közbeszédben is a téma, hogy gondoltam ha a család az család, akkor a fegyvercsalád is család, egy netről szedett képet szerkesztettem át.
 
K

kamm

Guest
Sajnos abszorut nem érted a harcászati logikáját a dolognak.
Igen,simán kilőhetnénk az anno a románoktol beszerzett öreg RPG-7el is.....Ha a tüzérségi veretés után van még valaki olyan állapotban,hogy fel tudjon emelni egy RPGt......Meg egyáltalán van működőképes RPG.
Azonkivűl a tankon van egy db ágyú,és pár gp.Minek menne be az RPG tűzkörzetébe,ha azon kivűlröl is szép komótossan szétágyúzhatja,ami még a tüzérség után megmaradt?Közben meg a saját gp-i adhatnak fedező/lefogó tüzet.És végül adhatnak mellé gyalogsági kiséretet,aminek az a dolga,hogy fedezze a tankot az ilyen RPG lövészek ellen.
És maga a tüzérség is folyamatossan kisérheti fedezőtűzzel a támadó egységeket.
Szóval,ilyen körülmények között nem fogadnák nagy tétekben szegény RPG lövészre.....
Jajjanyamnesirass. Bele sem megyek ebbe az utcaba... roviden: szemben veled engem meg ki is kepeztek ra anno, se fule, se farka ennek az egesznek.

Modernebbekre cserélik őket,nem kivonják.
Dehogyis, nem ertetted meg az eredeti szoveget, ha jol sejtem. 2008-ban mar eldolt, aztan a Trump megprobalt ralepni a fekre, hogy addig maradjanak legalabb, amig hasonlo modernebb lesz, de ezt szerintem honapokon belul kidobjak Bidenek es visszaall a menetrend a kivezetesukre (elhasznaljak oket.)

Megint csak nem érted a harcászati logikáját a dolognak.
Kelet Ukrajnában a veszteségek 80%kát a tüzérség okozta.A leghatékonyabbak a sorozatvetők kazettás és thermobár fejes rakétacsapásai voltak.
A XX. században végig a tüzérség volt a legnagyobb gyilkos,a másik a gp.Ezért jelentek meg,mihelyst a technika és a pénzügyi keret lehetővé tette,a BTR/M113 jellegű PSZH-k.Nagyon visszavették a tüzérség hatékonyságát,hisz ezek kibirták a repeszeket,és megvédték a legénységet tőle.(meg a másik nagy gyilkostol,a gp-tűztöl is).Csak azok a gránátok hasznosultak,mik telitalálatot értek el.Eszementűl megnövelte a megfelelő mértékű pusztitás eléréséhez szükséges tűzeszköz és lószer szükségletet-lényegében frontszinten kivitelezhetettlen és megfizethetetlen mértékben.Erre válaszul született a kazettás gránát.A repesz-kimmulativ altöltetek megnövelték a tűzsűrűséget,és ezzel a találati arányt,igy egy üteg MRSI tűzcsapása ugyan azt a hatást érheti el,mint egy komplett tüzér hadosztály 2órás öszpontositott pergótüze (és arrol még nem is értekeztünk,hogy a támadott alakulat közben már rég kivonta magát a tűzcsapás körzetéből)-viszonylag olcsón.Mert az ár,bizony fontos dolog.A háborúnak is van közgazdaság tana.És az fog nyerni,aki jobban gazdálkodik az erőforrásokkal.
Oszinte leszek, faraszto ezt a sok fantasztikus elkepzelesedet olvasni, azert is ugrom mar at a legtobbjet. Az esetek feleben vagy semmi logika nincs a teoriaidban, vagy ertelme nincs, mert nem is arrol volt szo - nekem az az erzesem, csak feluletet meg alkalmat keresed, hogy kiirhasd magadbol ezeket. :D
Joindulatbol mondom: blogolnod kellene, ez tipikusan oda valo, nem ide.
 
  • Tetszik
Reactions: BiancoGasto

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 472
46 417
113
Nekem akkor mar a japan Type 16 szimpibb. Valahogy meggyozobbnek hat a kialakitasa (menet kozen is latni loni oldalra, alacsonyabbnak tunik stb.) Talan az lehet a baja, hogy "csak" 105 milis, de az orvosolhato lehet. (Persze ertem a politikai-gazdasagi ervelest, de pont az olaszoknal gyakran valtozik a szeljaras) Van azt hiszem topicja is:

A Type 16-tal az a baj, hogy az, annak ellenére, hogy nagyon hasonlít a hasonló gyalogsági járművekre (Type 96) egy teljesen külön "állatfaj". Nem a hagyományos módon, "a 8x8-ra ráraktunk egy nagy kaliberű tornyot", elvén készült. Persze megoldásnak sokkal jobb, ha célhardver jön létre, de logisztikai szempontból csak akkor van értelme, ha nem maroknyi darab megrendeléséről van szó.
 
  • Tetszik
Reactions: yangwenli

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 128
31 110
113
Jajjanyamnesirass. Bele sem megyek ebbe az utcaba... roviden: szemben veled engem meg ki is kepeztek ra anno, se fule, se farka ennek az egesznek.


Dehogyis, nem ertetted meg az eredeti szoveget, ha jol sejtem. 2008-ban mar eldolt, aztan a Trump megprobalt ralepni a fekre, hogy addig maradjanak legalabb, amig hasonlo modernebb lesz, de ezt szerintem honapokon belul kidobjak Bidenek es visszaall a menetrend a kivezetesukre (elhasznaljak oket.)


Oszinte leszek, faraszto ezt a sok fantasztikus elkepzelesedet olvasni, azert is ugrom mar at a legtobbjet. Az esetek feleben vagy semmi logika nincs a teoriaidban, vagy ertelme nincs, mert nem is arrol volt szo - nekem az az erzesem, csak feluletet meg alkalmat keresed, hogy kiirhasd magadbol ezeket. :D
Joindulatbol mondom: blogolnod kellene, ez tipikusan oda valo, nem ide.
Oké,feladom,hóthülye vagy az egészhez-és az is mardsz.Részemről képzelj amit akarsz
 
K

kamm

Guest
Oké,feladom,hóthülye vagy az egészhez-és az is mardsz.Részemről képzelj amit akarsz
Jaja, akkora tuzerseggel takarjak be egesz Magyarorszagot a romanok, hogy irmagja sem marad senkinek, sot, egyetlen RPG-nek sem, ertjuk mi. :D Ja es en vagyok a hothulye, plane az RPG-hez, mert en mar hasznaltam, te meg nem. Logikus. :cool:
 
K

kamm

Guest
?

Az is azt irja, amit @krisss mondott:

"The term "armoured infantry fighting vehicle" means an armoured combat vehicle which is designed and equipped primarily to transport a combat infantry squad, which normally provides the capability for the troops to deliver fire from inside the vehicle under armoured protection, and which is armed with an integral or organic cannon of at least 20 millimeters calibre and sometimes an antitank missile launcher. Armoured infantry fighting vehicles serve as the principal weapon system of armoured infantry or mechanized infantry or motorized infantry formations and units of ground forces."
 

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 188
8 027
113
?

Az is azt irja, amit @krisss mondott:

"The term "armoured infantry fighting vehicle" means an armoured combat vehicle which is designed and equipped primarily to transport a combat infantry squad, which normally provides the capability for the troops to deliver fire from inside the vehicle under armoured protection, and which is armed with an integral or organic cannon of at least 20 millimeters calibre and sometimes an antitank missile launcher. Armoured infantry fighting vehicles serve as the principal weapon system of armoured infantry or mechanized infantry or motorized infantry formations and units of ground forces."
A meghatározásban egyedül a 30 mm-es gá. miatt mondod IFV-nek a BTR-t. Olvasd el előtte az APC definícióját.