[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
302
1 832
93
Biztos vagyok benne, hogy az USA nem is akar nyílt háborút az oroszokkal, vagy "felszabadítani" Ukrajna egészét. Az USA-nak (és nekünk is) az a legjobb, ha Putyinék beleragadnak az ukrán mocsárba, sem kijönni, sem továbbmenni nem tudnak. Tehát az ami most is van. Csak annyira kell támogatni az ukránokat, nehogy a ruszkik győzelmet arassanak és magukhoz csatolják a régiót. Ott ellövöldözhetnek egymásra, jó messze vannak, addig sem Záhonynál állnak a jelöletlen szabadságos önkéntesek tankjai.

Igen, nyilván "nekünk" is az az érdekünk, hogy a szomszédos, magyar kisebbség által lakott ország folyamatos háborúban álljon (főleg úgy, hogy az ott élő magyarokat is besorozzák), egy radikális kisebbség ellenes kormánnyal. Zseniális gondolat.

Tényleg borzalmas lenne egy békés de orosz befolyás alatt lévő ukrajna, biztosan lerohannának minket a csúnya gonosz oroszok, mert ők már csak ilyenek...

Az is biztosan a mi érdekünk, hogy ne lehessen az oroszokkal kereskedni. Az USA csak nekünk akar jót. :)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Engem eleve zavar, hogy ezek a katonai szervezetekbe is beviszik a politikát. Ha a NATO-ban is megjelenik ez így, akkor szépen fel kell mondani az amcsikkal az egyezményt, még úgyis egy évig ketyeg aztán, hogy errefelé nem tudják betolni a mancsukat.

Milyen egyezményről beszélsz? A NATO-tagságunktól függ, nem az amcsikkal kötött egyezménytől. (Már te is kevered a két témát...)
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Kijev nem fér a bőrébe?
Mintha Románia lerohanná Hajdú-Bihar megyét, és még ők hisztiznének, hogy Magyarország "nem fér a bőrébe"...

Már egyszer mondtam, hogy Hajdú-Bihar megyét nem románok lakják. Ezenkívül Magyarország nem akar Romániával ellenséges katonai tömb tagja lenni.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ja hogy akkor meg Erdély is román ugye?
Ha nem probléma az erőszakos lakosságcsere, a tömeges be- és kitelepítések, az erőszakos asszimiláció (ukrán nyelvű oktatás megszüntetése), sőt tömeggyilkosságok (krími tatárok, Holodomor, ukrán kozákok stb) akkor Erdély is román. Sztálinhoz képest Ceausescu nem is volt olyan durva.

Ez, amit írsz, a magyarságot sértő nettó provokáció.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
"A lényeg azonban, hogy egész Belső-Ázsia együttvéve sincs pariban Kínával. Sem népességileg, sem gazdaságilag!"

Pontosan. És ezért tessék most nagyon figyelni: ezért ad át minket, a volt KGST országokat is az USA az új Szovjetuniónak.
Most kezdődik meg az új SZU melletti EU-sáv EU-ról történő leválasztása.
Ehhez szükséges az a háború, amely hamarosan elindul. A háborút a SZU 2.0 fogja megnyerni, mert ez az USA döntése,
hiszen csak így tudja Közép-Kelet-Európát átjátszani a Szovjetuniónak.
Velünk, Közép-Kelet-Európával együtt az új Keleti Blokk népessége cirka 100 millió fővel bővül. Erre szükség is van, hogy a jövőbeli gazdasági teljesítménye a SZU 2.0-nak jobban paritásban legyen Kínával.
Részben egyetértek veled. Elképzelésed, ugyanis S. Huntington leírásán alapszik, ami állítja, hogy a jövőbeli államszövetségek határa a civilizációs (értsd: vallási) törésvonalak mentén fog kikristályosodni. Nyugodtak lehetünk, hogy az öreg az elméletét nem az ujjából szopta, hanem súgtak neki befolyásos helyről. Vagyis Európa nem a KGST határai mentén lesz felosztva nyugat és kelet között, hanem a kelet és nyugati kereszténység találkozásának vonalán. Az eredeti térkép szerint Baltikum, Lengyelország (kelet Ukraja is Lembergig) , Szlovákia, majd Kárpátaját is beleértve a Lembergtől kezdődő zsákkal a Kárpátok vonulatán egészen Délvidékig (vagyis Erdélyt nem a bizánci, hanem a nyugati kultúrkörhöz számította), ahonnan egyenesen Horvátországig, Szolvéniáig tartana a nyugati érdekszféra. Az oroszok megkapnák az ortodox vallású területeket, beleértve a Görög államot is. Nem véletlen, hogy a románok már 1992-ben berotyantottak és erősen tiltakoztak. Ebben az esetben a nyugatnak is elfogadható lenne az alku, ugyanis hagyományosan nyugati keresztény területek nem kerülnének ortodox kultúra befolyása alá és a nyugati területek is gyarapodnának. És az oroszok is elégedettek lehetnének, mert jó nagyot nőne a befolyási övezetük. Na de majd meglátjuk.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 468
23 995
113
Ha! A Defcon Warning System oldal egész nyugodt Ukrajnát illetően:

DEFCON Warning System – Statement on growing Ukraine situation​


"As long as US and NATO military forces do not get involved, The DEFCON Warning System believes the Ukraine situation will remain a local, conventional conflict, and that Russia has no intention of attempting to take all of Ukraine by military force. Any military incursion or “annexation” will most likely remain limited to the areas south of an approximate line from Kherson to Luhansk.

This continues to be a developing situation and we will issue additional reports as necessary. We remain at DEFCON 5 – Condition Green – until further notice."

Azaz, Oroszországnak nincs szándéka elvenni EGÉSZ Ukrajnát, csak a Herszon-Luganszk vonalig kell neki a terület. Maradunk az 5-ös legalacsonyabb fokozatban.

Na, nincs itt semmi látnivaló, Oroszországnak csak FÉL Ukrajna kell! :)

Érdekes a bejelentéshez tartozó illusztráció is:

maxresdefault-810x456.jpg


Khmm...
Tuti rossz a felvázolt térkép, ha oroszok támadnak vagy védekezésből átmennek támadásba akkor egész biztos lehetsz benne, hogy Odesszát és a moldávokkal közös határt létrehozzák transznisztria végett. Nem fognak a románoknak kedvezni, szerintem tanultak ők csauból.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Csak úgy általánosan az elhangzot SZU 2.0-át érinto elképzelésekhez:

Általában úgy értelmezitek ezt, mint ha csak valami átmenetról volna szó, vagy nátán integráló változásról, de ha elkezdodne a SZU 2.0, annak a jelenlegi Oo dezintegrációja lenne a vége. A sztalini nosztalgia ugyanis csak egyike azok kozul a pillérek kozul, amire Putyin felípétette a rendszerét. SZU 2.0 megkérdojelezné az oszes tobii pillért (vállás, nacionalizmus, oligarhizmus, stb.) és mágának a jelenlegi hatalomnak a legitimitását is (Oo alkotmányellenes létrejotte), ezért valószinuleg hasonló polgárháború torne ki, mind a "októberi forradalom" után. Azzal a kulonbséggel, hogy a konfliktus eggyes rézstvevoi nagy valószinuséggel rendelkeznének atomfegyverekkel ... ezek használatának a lehetósége elóbb vagy útób megszilárdítaná a frontvonalakat, ami gátat szabna az Oo ujraegyesétésének.

"Általában úgy értelmezitek ezt, mint ha csak valami átmenetról volna szó, vagy nátán integráló változásról, de ha elkezdodne a SZU 2.0, annak a jelenlegi Oo dezintegrációja lenne a vége. A sztalini nosztalgia ugyanis csak egyike azok kozul a pillérek kozul, amire Putyin felípétette a rendszerét. SZU 2.0 megkérdojelezné az oszes tobii pillért (vállás, nacionalizmus, oligarhizmus, stb.) és mágának a jelenlegi hatalomnak a legitimitását is (Oo alkotmányellenes létrejotte), ezért valószinuleg hasonló polgárháború torne ki, mind a "októberi forradalom" után. "

Eddig a mondatig pontosan igazad van.
Elmondom viszont, hogy ennek ellenére miért kezdenek bele a SZU 2.0-ba: mert most már ott tartunk, hogy a Nyugat akkor is polgárháborút szít Oo.-ban, ha nem csinálnak SZU 2.0-t. Jevgenyij Fjodorov ennek az állapotnak a bekövetkeztét, amit leírsz, idénre, 2021-re várja!

Az atomfegyveres gondolatod pedig érdekes. Akkor alakulhat át Oo. SZU-vá, ha a hadsereg egységét nem érinti Oo. dezintegrációja (vagy inkább átalakulása). Azaz, ha a dezintegráció és re-integráció csak intézményi marad és nem követi Oo. területének szétesése. Vagy ha követi, akkor a hadsereg egysége miatt ismét gyors re-integráció követi.
Valószínűleg az orosz Nyesztor csávó is erre gondolt, amikor a SZU 2.0 veszélyeire hívta fel a figyelmet, hiszen arról beszélt, hogy a Nyugat által drive-olt SZU 2.0-vá átalakulás helyett biztonságosabb volna Oo.-nak mint államnak fennmaradnia és "csupán" a SZU 1.0 vívmányait átvennie.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
"Mert aa történelem azt mutatja, hogy az angolszász és az orosz érdekek gyakran estek egybe. A brit birodalom és az orosz cárság néha összekapott, de alapvető céljaik (ne legyen egységes európa) egyeztek. "

Most is egybeesnek. Azzal, hogy megtörtént a Brexit, és - épp napjainkban történik- az EU "elcsatolta" Észak-Írországot az Egyesült Királyságtól, ezenkívül, hogy az EU általában is támogatja az Egyesült Királyság (UK) felbomlasztását (független Skócia például) - bosszúból a Brexit miatt az EU-t ért szégyenért, az Egyesült Királyságot az EU ellenségévé tette. Ez a Brexit egyik nagy jelentősége orosz szempontból.

Ezáltal az Egyesült Királyság és Oroszország egy oldalra kerültek az EU-val szemben. Ráadásul, a Biden vezette USA is inkább az Egyesült Királyságot támogatja Írország kérdésében az EU-val szemben.
Így az EU - nemcsak Lavrov szerint nem létezik, hanem - most már az USA szemszögéből nézve is felejtős, mert az USA London-t preferálja. Tehát az EU-val szemben most már az USA is egy platformra helyezkedett Oroszországgal.
Ez pedig a Brexit egy másik nagy jelentősége orosz szempontból.

Mindez természetesen abba az irányba katalizálja a dolgokat, mint ahogy az új SZU tervét felvázoltam. Most már nemcsak Kína miatt, hanem az Egyesült Királyság miatt is szükséges az EU felbontása és keleti területeinek SZU alá helyezése.
Ha már így állnak a dolgok, akkor miért nem jöhetne létre az EU romjain egy államszövetség a valamikori német érdekszféra területén? A németek kihasználhatják az EU felbomlásával járó káoszt.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Részben egyetértek veled. Elképzelésed, ugyanis S. Huntington leírásán alapszik, ami állítja, hogy a jövőbeli államszövetségek határa a civilizációs (értsd: vallási) törésvonalak mentén fog kikristályosodni. Nyugodtak lehetünk, hogy az öreg az elméletét nem az ujjából szopta, hanem súgtak neki befolyásos helyről. Vagyis Európa nem a KGST határai mentén lesz felosztva nyugat és kelet között, hanem a kelet és nyugati kereszténység találkozásának vonalán. Az eredeti térkép szerint Baltikum, Lengyelország (kelet Ukraja is Lembergig) , Szlovákia, majd Kárpátaját is beleértve a Lembergtől kezdődő zsákkal a Kárpátok vonulatán egészen Délvidékig (vagyis Erdélyt nem a bizánci, hanem a nyugati kultúrkörhöz számította), ahonnan egyenesen Horvátországig, Szolvéniáig tartana a nyugati érdekszféra. Az oroszok megkapnák az ortodox vallású területeket, beleértve a Görög államot is. Nem véletlen, hogy a románok már 1992-ben berotyantottak és erősen tiltakoztak. Ebben az esetben a nyugatnak is elfogadható lenne az alku, ugyanis hagyományosan nyugati keresztény területek nem kerülnének ortodox kultúra befolyása alá és a nyugati területek is gyarapodnának. És az oroszok is elégedettek lehetnének, mert jó nagyot nőne a befolyási övezetük. Na de majd meglátjuk.

Igen, csak ez nem felel meg az USA érdekének, mert így nem jötte létre kellően nagy népességgel és gazdasági potenciállal rendelkező Kína-rivális állam Kína szomszédságában. Illetve így nem szűnne meg az EU sem, ami szintén az USA érdeke lenne (- a megszűnése).
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Tuti rossz a felvázolt térkép, ha oroszok támadnak vagy védekezésből átmennek támadásba akkor egész biztos lehetsz benne, hogy Odesszát és a moldávokkal közös határt létrehozzák transznisztria végett. Nem fognak a románoknak kedvezni, szerintem tanultak ők csauból.

Igen, egyértelmű. De nem is vártam pontos térképet egy amcsi oldaltól. Már önmagában az is meglepett, hogy higgadtan tényként kezelik fél Ukrajna Oroszo.-hoz csatolását.
 

haubagoi

Well-Known Member
2015. augusztus 4.
11 056
9 573
113
Ha már így állnak a dolgok, akkor miért nem jöhetne létre az EU romjain egy államszövetség a valamikori német érdekszféra területén? A németek kihasználhatják az EU felbomlásával járó káoszt.

És lehet, hogy ki is használják. Ezért csinálja a feszkót az USA Németo. ellen, egyébként. Hogy megakadályozza, amit leírsz. Valószínűleg addig hergeli majd magát az USA, amíg Németországnak fog odacsapni (Északi Áramlat 2 és hasonlók ürügyén), nem pedig Oo.-nak.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Tuti rossz a felvázolt térkép, ha oroszok támadnak vagy védekezésből átmennek támadásba akkor egész biztos lehetsz benne, hogy Odesszát és a moldávokkal közös határt létrehozzák transznisztria végett. Nem fognak a románoknak kedvezni, szerintem tanultak ők csauból.
Ha már háborúba mennek, akkor biztos így lesz. Így is úgy is nyugat szankciózni fogja. És ha már szívatják, akkor legyen amiért.
Szegény románoknak ugrik a nagy egyesülés. A végén lehet, hogy mégis lesz egyesülés, csak az már a nagy Moldvát fog eredményezni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
És lehet, hogy ki is használják. Ezért csinálja a feszkót az USA Németo. ellen, egyébként. Hogy megakadályozza, amit leírsz. Valószínűleg addig hergeli majd magát az USA, amíg Németországnak fog odacsapni (Északi Áramlat 2 és hasonlók ürügyén), nem pedig Oo.-nak.
Az elég furcsa lenne. Ezzel az usa végképp elásná magát. Az északi áramlat 2 egyébként, hogy adhatna okot egy odacsapásra? Elvégre az csak egy békés célokat szolgáló gázvezeték. A végén nehogy a nagy amerikai okoskodás létrehozza az orosz-német szövetséget. Na az tényleg feladná a leckét az USA-nak.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
Ha már így állnak a dolgok, akkor miért nem jöhetne létre az EU romjain egy államszövetség a valamikori német érdekszféra területén? A németek kihasználhatják az EU felbomlásával járó káoszt.
Nézted már a két sebesseges eu térképeket?
(Ami valójában három)
Az első sebesség kvázi a volt német birodalom
A második meg a volt OMM.
(Harmadik dél-európa)
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 830
30 455
113
Te tényleg nem látod, hogy ebben a történetben az ukránok a románok, a Donbasz pedig a Partium?
Nem a Partium Donbass, hanem egész Erdély! A Partium az erdélyi fejedelmek óta tartozik Erdélyhez, alapvetően Mo. része lenne. Illetve katonailag védtelenné teszi az Alföldet. Ez volt a cél.