[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 187
8 025
113
Biztos, hogy nem lehet?Nézd meg mi történt a Szigetközzel.
Az ok, hogy van termalvizunk, de termálvízzel elég nehézkes öntőzni,ezért kéne megfogni az átfolyó vízeket,de a vízügyi lobby még mindíg erős.
Az átfolyó vizekből könnyebb, de a termálvízből energia is kinyerhető, plusz ha lehűlt, akkor használhatod pl. öntözésre.
A Szigetközben a tótoknak szerződésben megadott vízmennyiséget kell biztosítaniuk emlékem szerint.
A vízügyi lobbi éppen a B.-NM. vízlépcső mellett érvelt, és akkor a kezünkben lenne a megoldás. De ebbe be menjünk beléje...
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
W

Wilson

Guest
Az átfolyó vizekből könnyebb, de a termálvízből energia is kinyerhető, plusz ha lehűlt, akkor használhatod pl. öntözésre.
A Szigetközben a tótoknak szerződésben megadott vízmennyiséget kell biztosítaniuk emlékem szerint.
A vízügyi lobbi éppen a B.-NM. vízlépcső mellett érvelt, és akkor a kezünkben lenne a megoldás. De ebbe be menjünk beléje...
Ok persze,de sokkal könnyebb az átfolyó vizeket megfogni mint a termálvizet öntözésre használni,A Szigetközben a tótokkal kötött szerződés egy erősen kompromisszumos megoldás,mivel a szükségesnél kevesebb vizet kap a Szigetköz nem véletlenül kellett fenékküszöböt létesíteni,és még így is kevesebb víz jut a Szigetközbe mint kellene illetve mint ami Bős előtt eljutott a Szigetközbe.
A vízügyi lobbyt pedig nem Bős kapcsán említettem,hanem azzal kapcsolatban,hogy ők még mindig a gátak magasításában látják az árvíz elleni védekezés megoldását és kiütést kapnak még a gondolatától is annak,hogy a gátakat megnyitva részben visszaállítsuk a fok gazdálkodást,ami jótékony hatást gyakorolna az árvízi helyzetre is.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=22739&lang=hu
"Zelenszkij: addig nem nyugszunk, amíg vissza nem szerezzük az ellenőrzést az ukrán határ fölött
Ukrajna nem egyezik bele államhatára egyetlen milliméterrel történő csökkenésébe sem, és addig nem nyugszik, amíg vissza nem szerzi az ellenőrzést az államhatár minden szakasza fölött – írta Volodimir Zelenszkij elnök a határőrök napja alkalmából Facebook-bejegyzésében pénteken, adta hírül az rbc.ua hírportál..."


És szorgos népünk győzni fog (csak számukra az a baj, hogy Galícia olyan kicsi, Harkovban röhögnek rajtuk, és bármit is tesznek, Odessa nem felejt...)
A valóságot "kissé" érdekesen akarják láttatni.
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=22708&lang=hu
"Az orosz külügyminisztérium reagált Ukrajna nagykövetének a nukleáris státusz visszaállításáról szóló nyilatkozatára
Oroszország külügyminisztériuma Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövetének nyilatkozatát a nukleáris státusz visszaállításának lehetőségéről a nyugati országok zsarolásának kísérletének minősíti – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca hivatalos képviselője, számolt be a Jevropejszka Pravda a TASSZ, orosz állami ügynökségre hivatkozva.
„A nagykövet nyilatkozatát teljesen ésszerűtlen kísérletnek tekintjük a nyugati országok megzsarolására annak érdekében, hogy Kijev ismét megpróbáljon bizonyos preferenciákat kérni a NATO-val való kapcsolataiban” – mondta. Zaharova egyben közölte, hogy a nagykövet kijelentései nem korrektek, mert „ez az ország sosem rendelkezett nukleáris státusszal”. Egyben hozzátette: mivel nukleáris fegyverekről volt szó, „valamilyen jogi kereteinek is kell lennie egy ilyen kijelentés megtételéhez”.
Andrij Melnyik, Ukrajna németországi nagykövete a Deutschlandfunk kiadványnak adott interjújában felszólította a Nyugatot, hogy biztosítson Ukrajnának modern fegyvereket, és azonnal vegye fel a NATO-ba, különben napirendre kerül a nukleáris státusz helyreállításának kérdése.
Az orosz agresszió fokozódása miatt Andrij Melnyik ukrán nagykövet arra is felszólította Németországot, hogy biztosítson nagyobb támogatást Ukrajnának, különösen az ország gyors NATO-csatlakozása kapcsán."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/04/30/az...en-tajekozodjek-az-ukran-orosz-feszultsegrol/
"AZ AMERIKAI KÜLÜGYMINISZTER UKRAJNÁBA LÁTOGAT, HOGY A HELYSZÍNEN TÁJÉKOZÓDJÉK AZ UKRÁN-OROSZ FESZÜLTSÉGRŐL
Ukrajnába látogat a jövő héten Anthony Blinken amerikai külügyminiszter – jelentette a CBS News hírtelevízió. A CBS News híradása szerint Blinken abban az interjúban erősítette meg, hogy Kijevbe utazik, amelynek egésze vasárnap a 60 minutes című műsorban kerül adásba.
„Oroszország nagyobb erőket vont össze a határnál, mint 2014-ben, amikor ténylegesen megtámadta Ukrajnát” – mondta a CBS News által közölt interjúrészletben Blinken.
Oroszország a NATO „fenyegető” tevékenységére hivatkozva hajtott végre hadgyakorlatot az ukrán határ közelében, majd a csapatok visszavonását rendelte el. „Az elmúlt napokban azt láttuk, hogy döntés született a csapatok egy részének visszavonásáról, és bizonyos erők tényleg elkezdtek visszahúzódni. Nem mondhatom, hogy ismernénk Putyin elnök szándékait. Több dolgot is tehet vagy dönthet úgy, hogy nem tesz” – fogalmazott Blinken a beszélgetésben. Az orosz csapatösszevonás miatt ismét kiéleződött a feszültség Oroszország, Ukrajna és Kijev nyugati partnerei között."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://karpathir.com/2021/04/30/ferenc-papa-kesz-kozvetiteni-zelenszkij-es-putyin-kozott/
"FERENC PÁPA KÉSZ KÖZVETÍTENI ZELENSZKIJ ÉS PUTYIN KÖZÖTT
A pápát azonban még nem tájékoztatták a Vatikánban tervezett elnöki tárgyalások tervéről – írja az UNIAN hírügynökség.
Ferenc pápa semmit sem tud arról, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Vatikánban szeretne találkozni és tárgyalni Volodimir Putyin orosz államfővel, azonban készen áll arra, hogy közvetítő legyen a találkozón – jelentette ki Leonardo Sandri kardinális, vatikáni diplomata a La Repubblica című olasz lapban.
Sandri megjegyezte, hogy vatikáni hivatal, a Hittani Kongregáció nem tud a találkozó előkészületeiről, de ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy a Szentszék közvetítsen a felek között, amennyiben a Minszki megállapodások zátonyra futnának.
A KARDINÁLIS SZERINT FERENC PÁPA A MEGBÉKÉLÉS ELŐMOZDÍTÁSA ÉRDEKÉBEN KÖZVETÍTHET A MEGBESZÉLÉSEN..."
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
https://rusvesna.su/news/1619763710
"Lesz-e háború? Mi lesz a tádzsik-kirgiz határon folyó harcok következménye?

Ma reggel a Kirgiz egészségügyi minisztérium arról számolt be, hogy a Tádzsikisztánnal közös határon zajló konfliktus halálos áldozatainak száma 13-ra emelkedett, és 134-en megsebesültek.
A tegnap hirtelen kirobbant konfliktus a két CSTO-tag között a nap fő témája volt, és sokakat meglepett, akik nem követik a közép-ázsiai eseményeket.

A konfliktus érdekes hátterét és kilátásait, valamint annak valószínűségét, hogy teljes háborúvá eszkalálódhat, a VGTRK újságírója és a moszkvai városi duma képviselője, Andrej Medvegyev vázolta fel a szerző Telegram-csatornáján.
"A Tádzsik-Kirgiz határon folyó harc biztosan nem fog teljes körű háborúvá fajulni. Bár mind a kirgizek, mind a tádzsikok tudnak harcolni. Erre azonban most egyik félnek sincs szüksége.
Igaz, hogy a kölcsönös követelések nem fognak eltűnni, és általában véve évről évre csak növekedni fognak.
Először is, a probléma a határokban van, amelyeket a bolsevikok egyszer meghúztak az orosz Turkesztánban anélkül, hogy figyelembe vették volna a népek letelepedési területét.
A Tádzsik Bukharáról kiderült, hogy Üzbegisztánban van, az üzbég Khujand pedig Tádzsikisztánban. A három állam között megosztott Fergana-völgy a késleltetett cselekvés külön bányája, különösen a Ferganaiak sajátos vallásosságát figyelembe véve.

A második probléma a víz. Kirgizisztán olyan vízkészletekkel rendelkezik, amelyektől szomszédai, különösen Üzbegisztán, nagymértékben függnek. A vízkészletekkel kapcsolatos konfliktus még mindig tart.
Arra azonban nem mindenki emlékszik - hiszen mindez olyan régen történt -, hogy körülbelül 120 évvel ezelőtt még nem voltak köztársaságok Közép-Ázsiában. Minden elit jól megérti nemcsak a határok, hanem maguknak az államalakulatoknak is bizonyos mesterségességét. Az orosz Dél-Szibéria, a Kozákok földjei, a Kazah Zsuezek területei - ez Kazahsztán. Bukhara, Khiva és Kokand mindig háborúban állt egymással. A bolsevikok összegyűjtötték ezeket a különböző alnemzetségeket, és mindenkit üzbégnek neveztek. Csak a Kara-Kolpakaiakhoz csatlakoztak, de nem nyúltak hozzájuk.

Az államok kölcsönös követelései Moszkvából alig láthatóak, de ez az ellentmondások szörnyű gömbje. Ki gondolja, hogy Tádzsikisztán a Bukarai emirátus része. Az Alai Kirgizek a Kokand kánság részei voltak. Dél-Turkesztán, a mai Észak-Afganisztán valójában a tádzsik bégek területe. A Bukariai elit fárszi vagy csagatai nyelven írt.
Tádzsikisztán és Üzbegisztán még mindig megosztja Nagy Baburt, mert nem tudják eldönteni, hogy Tadzsik vagy Üzbég. A helyi elit, ismétlem, nagyon jól tudja, hogy a jelenlegi határok mennyire nincsenek összhangban a történelmi és etnikai realitásokkal. És a kölcsönös követeléseknek nem gyakran adnak hangot hangosan. De ott vannak. Ma áttörés történt.

Ebben a helyzetben most érdekes, hogy Törökország hogyan fog viselkedni.
Ankara a Török katonai vezető egyenruhájában próbálta ki magát. Hogyan fog Kína viselkedni, ha Közép-Ázsiát nagy logisztikai platformnak és tranzitútvonalnak tekinti?
És igen, Moszkva reakciója. Mert minden háború a határok közelében rossz nekünk. Minden olyan háború, amely Közép-Ázsiát az iszlamisták és a tálibok térnyerésének veszélyével gyengíti, rossz.
A határok bármilyen újraelosztása a régióban rossz. Vagyis mi nagyjából leginkább a régió stabilitásában vagyunk érdekeltek. A világ többi szereplője inkább az ellenkező irányba halad.
Így vagy úgy, de nekem úgy tűnik, hogy idővel a Kínai és Orosz tényezők a régióban csak erősödni fognak.
A kínai tényező gazdasági okokból. Az orosz tényező történelmi okokból. A 19. századi közép-ázsiai béke csak az orosz jelenlét segítségével jött létre. És most csak az a fontos, hogy ne hagyjuk ki a lehetőséget, hogy megerősödjünk Ázsiában." "
 

krokomach

Well-Known Member
2010. április 27.
10 729
11 461
113
http://politic.karpat.in.ua/?p=22763&lang=hu
"Egyelőre nem áll fenn az Ukrajna elleni orosz invázió veszélye – Najev
Jelenleg Ukrajna határán a helyzet nem utal invázió veszélyére Oroszország részéről, most nincs ilyen fenyegetés – jelentette ki Szerhij Najev altábornagy, az Egyesített Erők Műveletének parancsnoka pénteken egy interjúban, adta hírül az rbc.ua hírportál.
tábornok az ArmijaInform katonai hírportálnak nyilatkozva elmondta: az ukrán-orosz határ teljes hosszában érzékelhető ugyan a veszély és a fenyegetés, de ezeknek is vannak fokozatai. Hozzátette: kétségtelenül van bizonyos közvetlen fenyegetés, jobban mondva, potenciális fenyegetés. Ezért, a katonák nyelvén szólva, az államhatáron körben mindig fennáll a veszély, de a fenyegetés jelenlegi fokozata nem utal Ukrajna területe ellen irányuló közvetlen invázió veszélyére – mutatott rá.
Najev azt is elmondta, hogy amennyiben szükség lenne Ukrajna területének megvédésére, a tervek szerint a védelembe csak a fegyveres erőket és más hazai belbiztonsági és védelmi erőket vonnának be. „Más erők, beleértve a partnerállamokat, nem jöhetnek szóba. Mi mindig csak a saját erőinkre számítunk” – hangsúlyozta a parancsnok."
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 652
113
Ez csak egy próba indítás volt ún. indítómakett. Minden tesztelés előtt nem éles rakétát indítanak először. Kb két hónapos videó. Azóta két Kalibr-NK rakétát is indított a hajó. A megfelelő topikban-Orosz hadiflotta(orosz hajókról) posztolva volt. Napjainkban az Admiral Saposnyikov a CSOF készenléti hajócsoportjába van beosztva.
már azt hittem CSOK :D :D :D
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 851
35 446
113

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 685
113
Oroszország kitiltotta az Európai Parlament elnökét és az Európai Bizottság alelnökét is
Követendő példa Európa számára. :cool::D
 
W

Wilson

Guest
Najev azt is elmondta, hogy amennyiben szükség lenne Ukrajna területének megvédésére, a tervek szerint a védelembe csak a fegyveres erőket és más hazai belbiztonsági és védelmi erőket vonnának be. „Más erők, beleértve a partnerállamokat, nem jöhetnek szóba. Mi mindig csak a saját erőinkre számítunk” – hangsúlyozta a parancsnok."

Ha ez így van akkor pár hete nyugodtan szólhatott volna Zelenszkíjnek ,és akkor Zelenszkíj nem haknizta volna végig fél Európát, hogy most azonnal napalmazza le a p...a Szasaékat a NATO.
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Felvette a szélsőségesnek és terroristának minősített szervezetek hivatalos nyilvántartásába a Navalnij Törzsei nevű társadalmi mozgalmat pénteken az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring).
Forrás: https://kuruc.info/r/4/227855/
Mikor használt ez a szervezet erőszakot vagy erőszakkal való fenyegetést a politikai céljainak eléréséhez szinte véletlenszerűen meghatározott célok ellen?

"
az ellenzéki politikushoz közel álló szervezetek a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékoznak megteremteni, tevékenységük tényleges célja pedig "a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához"

ez nem terrorizmus.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 096
113
Mikor használt ez a szervezet erőszakot vagy erőszakkal való fenyegetést a politikai céljainak eléréséhez szinte véletlenszerűen meghatározott célok ellen?

"
az ellenzéki politikushoz közel álló szervezetek a társadalmi és politikai helyzet destabilizálásának feltételeit szándékoznak megteremteni, tevékenységük tényleges célja pedig "a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához"

ez nem terrorizmus.
Értem. Tehát egy destabilizált politikai helyzet, az tökre oké. Először destabilizáltak csak Szíriában, Líbiában, Egyiptomban, Guatemalában, Chilében, etc, etc, etc. Mindig tök jó volt utána. Kéne már az oroszoknak is kicsit mi? :D De gondolom baszottul ki lennél akadva, ha holnap csak úgy hobbiból elkezdeném destabilizálni az országot a magam feje szerint, mert az nem terrorizmus. Csak megtámad az ember távközlési, energiaellátási hálózatokat, vagy olyan léptékben izgatja egyéb módszerekkel a társadalmi tűrőképességet, ami robban akkor is, ha értelmetlen. Az nem terror, hanem kiváló demokrácia nem?
 

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Értem. Tehát egy destabilizált politikai helyzet, az tökre oké. Először destabilizáltak csak Szíriában, Líbiában, Egyiptomban, Guatemalában, Chilében, etc, etc, etc. Mindig tök jó volt utána. Kéne már az oroszoknak is kicsit mi? :D De gondolom baszottul ki lennél akadva, ha holnap csak úgy hobbiból elkezdeném destabilizálni az országot a magam feje szerint, mert az nem terrorizmus. Csak megtámad az ember távközlési, energiaellátási hálózatokat, vagy olyan léptékben izgatja egyéb módszerekkel a társadalmi tűrőképességet, ami robban akkor is, ha értelmetlen. Az nem terror, hanem kiváló demokrácia nem?
Hiába csűröd csavarod a terrorizmusnak van definíciója és ez tartalmazza az erőszakot amit a navalnijék nem alkalmaznak. Ez a döntés csak azt mutatja hogy a ruszkik belemagyaráznak bármit hogy leszámoljanak vele.
 
  • Vicces
Reactions: ghostrider