Vogon!
Itt nagyon nem arról van szó egyelőre, hogy átlépjük a GDP 2%-át, még meg sem tudtuk közelíteni egyszer sem!!!! Így ebben még nem is reménykedett senki, ha már magamat is az általad emlegetett "néhányakhoz" sorolom.
A korrekt meg én szerintem is az lett volna, ha a 2%-on kívül kapott volna a honvédség legalább egyszeri kompenzációként egy nagyobb összeget (ahogy például a sport folyamatosan kap külön összegeket), és abból a legfontosabb hiányokat pótolták volna. És nem is azt gondolom, hogy az elmúlt 30 évet kellett volna pótolni, csak mondjuk az utolsó néhányat.
Ez mondjuk jogos.
És azon kívül, hogy nem az volt a politikai döntés (ergo a HM sem ezzel tudott tervezni, hanem ami lett) tényleg jogos kérdés az, hogy egyből felcsapjuk kiadásokat a 2%-ra. (És abban is van ráció, hogy egyszeriként még az első évben plusz 1%, mert ennél tényleg bőven több lett lespórolva.)
Szóval igen, a 300 hk helyett, ha így fogalmazzuk meg, akkor én is azt mondom, hogy ez a költségvetésben szokatlan lett volna, de egy reális érv. És szerencsére azért teljesül az az ígéret, hogy most már lassan közelítünk a 2-höz.
De ha próbálunk valami arányt felállítani, akkor meg igazából ti a román hadsereg mintáját javasoljátok? Igazából ők csinálják azt, hogy a 2% az elég stabilan tartható is náluk. Megvan a mennyiség. A régi eszközöket nem kivonják, hanem modernizálják. Azon kívül, hogy azt a hadsereget kétszer többen tartják el, azon kívül nagyjából stimmel.
Oké, nem teljesen ugyan olyan. Első években lenne pár újabb eszköz beszerzése, a Leok maradhatnának, de mellé nagy tömegben T-72-esek. Igazából jobb az, ha most vásárolunk olcsó csata helit, és ez nem is kell több, mert már kiment a divatból. Legyen sok vontatott ágy, a büszkeségünk meg pár darab Pzh2000-es lenne.
És az a javaslat, hogy 40 év múlva is ugyan ezek a típusok, csak egy kicsit rozsdásabban.
Ez most bántó volt, de román bizpolban meg pont azt feszegettük, hogy akkora költségvetéssel, ami Romániában tényleg megvan a seregnek, hogy nem tudnak 30 halnál többet kifogni? (Amik le lettek szállítva, azok is még csak részletfizetés, ha jól tudom. Ez a 44 Leo is bőségesen enni fog az elkövetkezendő 40 évben. Tüzérséget sem tudsz úgy képezni, hogy Y-botból faragott csúzlival majd szemlélteti, hogy milyen ballisztikai pályát számolt ki.)
És ha tömeget akarunk, akkor azt egyébként a Leoból is be tudnánk szerezni. Az osztrákoknál az elmúlt két évtized alatt a Leo4-esek 60%-a Mzárolt lett. Ha csak annyi a gond velük, hogy nincs elég ember, akkor vásároljuk fel és ültessük rájuk a mieinket! (Ezt az ötletet legalább annyira ellenzem, mint a tartalékba helyezett T-72-esek felvásárlását. A saját készletünkkel viszont gazdálkodni kell.)