Még mielőtt a "mindentől ( is ) 44 darab "varázsszám"-mennyiségű Leopard 2 megvéd" vélemény illúziója feltámad: mikor egy teljes haderő harcértékét nézzűk, ott nem az óvodások/lovagi tornák párbaja van, hanem a teljes haderők mennyiségének és minőségének összehasonlítása a reális!!!
Én értékelem azt, ha valaki valamiben hisz. És ezt hidd el!
1, Te nem csak úgy egyszer odaszúrtad, hogy MODERNIZÁLT az a tank, de többször visszautaltál rá. -> Van egy sajnálatos rossz hírem. NEM LESZnek modernizálva. És ezzel kell innenstől kezdve kalkulálni. Lehet, hogy én tévedek. De szerintem semmi realitása azoknak a korszerűsítéseknek, amit te nem csak szeretnél, de követelnél. Technológia meg van hozzá. A gép képes befogadni. Ha te a két kezeddel bele nem szereled, akkor senki más sem fogja.
2, Mindig csodálkozom rajta, hogy megtalálnak néha olyanok ezen a fórumon, akikkel elvileg egy malomban őrlünk. Csak ők sokkal magyarabbak, vagy sokkal "elszántak vagyunk" akarnak őrölni. És elkezdünk vitatkozni sokszor pont velük azon, hogy aki nem érti meg, hogy 220 Hiúz helyett 3000 IFV kell, az... Hát csak propaganda és politikai okokból vak.
Szerintem a meglévő T-72-esekre szükség van. És jobban állnánk most is, ha az eladogatottak meglennének. De miközben arról beszélsz, hogy minket mennyire kielégít, hogy 44 tankunk van, az a helyzet, hogy nincs is annyi. Én szívesen számolok veled, leveszem a lábamról a zoknit. Annyi elég lesz. 10 darab kiképző gép. És mellette ismeretlen számú T-72. Hidd el, mert nem tudok mást mondani, hogy nem olyan szép a tatai helyzet sem, mint ahogyan te lefested!
Szvsz három opció lehet a sorsuk formál logika alapján:
A, Meghagyják Tatán, mert kevés az a 44 db és kiegészítik a dd erejét.
B, Átrakják más csapatokhoz tűztámogató egységnek. (Ha NATO felajánlás lesz esetleg a közepes dd is, akkor elárulom, hogy én ezt a verziót favorizálom, mert egyfelől kicsit több idő a várható szolgálati idejük és pár szomszédra még mindig a sikító frászt hozná, ha két harccsoport rendelkezne páncéltöréssel csapatszállítók ellen.)
C, Tartalék eszköztárat képzünk, ahogy sokan javasolták, hogy egy háború esetén legyen eszköz utánpótlás. (Mzárból soha nem jött még ki jármű saját kerekén/láncon. A gondom az, hogy az A esetben is kevesebb, mint 10 év, és ugyan ide jutnának.)
Feltenném a kérdést, hogy te melyiket választanád a három opció közül, ha csak 1-2 tucat T-72 maradt meg működőképesen és nem lesz több, nem lesz plusz páncél, nem lesz új műszer... De azért nem teszem fel a kérdést, mert te nem lennél hajlandó soha megadni paramétert ilyen feltételrendszerben.
A mi véleményünk hosszútávon is különbözni fog. Te jövőre szeretnéd. És az egészet.
add 1, Amennyire megismertem a te, Pogány és néhányak gondolkodását, átlépnétek a 2%-ot is ideiglenesen. (És nem érdekel titeket, hogy utána 2 év múlva visszazuhan 0,5%-ra.)
add 2, Ti ellenzitek, hogy a hadseregre szánt összeget bármely más, egyéb megfontolással összekösse bárki. Ha ezt idén megcsináljuk, van egy jól kinéző sereg jövőre. Teljesen legális érvelés. Még ha nem élvezi a támogatásomat. Bennem ellenérzéseket kelt, hogy a most bevásárolt 250 T-72-est tíz éven belül kivonjuk a szolgálatból. (Lásd az 1-es pontot, ha nem érted még mindig, hogy miért nem lesz helyette másik 250 beszerzése. És NEM, nem fogják felújítani. A rozsdát fogják kisöpörni a garázsból és más nem történik utána.)
add 3, Jelenlegi beszerzések szvsz geopolitikai és gazdasági szempontokat is kiszolgál. Az, hogy az RM nálunk csinálja a teljes kínálatára az önvezetést, az erős alapozás, hogy a civil autókra is itt történjen meg. És ennek része, hogy a kamionosoknál jobban nézegetik az új technológia lehetőségeit, a MAN kamionoknál ha ez a versenytársaknál hamarabb történik meg, akkor meg fogja határozni a személyautók piacát Zala Zone.
A Lynx külföldi exportja épp úgy benne van a döntésben, hogy erre adtunk pénzt és nem 3000 darab BMP beszerzésére.
Se Szilárdunktól, se a kormány többi tagjától nem hallottál becsmérlő szavakat a T-72-esekről. Nem igaz az, amikor azt állítod, hogy itt mindenki vak, csak ti páran látjátok az igazat és a valóságot. Szerintem sokkal közelebb van a T-72-es értékelése, mint ahogy azt te állítod, csupán nem fogadod el, hogy mások más következtetésre jutottak.
Én azt mondom, hogy a T-72-esnél valószínűleg sürgetni kellene, hogy az integrált vezérlés (amit valamiért mostanában digitalizációnak hívnak és összemossák az önvezetés képességével) részévé legyen téve a tank. De ahelyett, hogy egyszer is ezt segítenéd elő, inkább egy másik utat szánnál neki.