Egybe írtad.Most ott mi volt a megfejtés?
Létszámstop?
Vagy még nem derült ki?

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Egybe írtad.Most ott mi volt a megfejtés?
Létszámstop?
Vagy még nem derült ki?
Régen elmúltak azok az idők, hogy egy párhetes(pár 2 napos) gyorstalpalóval kiképzett embert lövész katonának lehet nevezni.
Semennyivel nem kell neki kevesebb idő mint egy tüzérnek. Sőt.
Jézusom.Neem,te vagy túl jóhiszemű.Egész egyszerűen számomra ismeretlen okból képtelenek elengedni a régi elavult roncsokat és kitalálnak mindent átlépve az álomvilág kategóriába is,hogy létjogosultságot találjanak.Olyanok ők mint az aki egy másik fórumon azt írta,hogy bizonyos szempontból jobb a tártáska mint a mai modern tártartó zsebek amiket a mellények elejére raknak.
Na basszus.Jah csak eddig nem mondta megÉn naivan meg azt hittem valami nagy kinyilatkoztatás tanúi leszünk, de hát tévedtem.
Mi adja, hogy aki leszerelt szerződéses az jól teljesítő szerződéses volt?Mi ebben a nehéz?Ki leszerelt szerződéses katona,az lehet a manővererők tartalékosa.Ki meg utcárol jelentkezik,az területvédelmi tartalékos.
De el tudok,sőt el kell tudni képzelni az átjárást a kettő között.Manővererő tartalékosa egy idő után,mint gyakorlatbol kiesett,átsorolódik a területvédelemhez.De az utcárol bejöttet is fel lehet hozni modul rendszerben-csak akkor neki nagyon sok időt kéne mundérba töltenie a sulykoló gyakorlatok idejére.Nem hiszem,hogy túl sok olyan ember lenne,ki ezt megengedheti magának.Minimum 1 éves intenziv kiképzést tartanák ahoz szükségesnek.Azt már jobban elképzelhetőnek tartom,hogy részben ilyen modulrendszerű kiképzéssel,részben a manővererők tartalékállományábol kikopó volt szerződésesekböl legyen a területvédelmenek egy mozgékonyabb,gépesitett gerillaharcra felkészitett része.
Azt mondtad összetett szó.Egybe írtad.
![]()
Modelltől függ. Szerintem bentlakásos/bevonult képzésben 6 hónap alatt már elérhető (mondjuk nem 8 általánososokkal, persze.)Normálisan képzett lövészkatona alegység összekovácsolással, hogy készségszinten tudja az elsajajított ismereteket 1-1,5 év.
Akkor úgy írom, hogy békekiképzési időszakban.Modelltől függ. Szerintem bentlakásos/bevonult képzésben 6 hónap alatt már elérhető (mondjuk nem 8 általánososokkal, persze.)
Jhuuj azt fájt olvasni....
Ezért se örülök, hogy Tibi atya náluk haknizik mostanában...,Én személyesen részt vettem egy ruházati fejlesztésről szóló konfernciàn 2006 körül.
Érdekes volt. Nyugàllomànyú kollégàk hozzászólásaiból megtudtam hogy:
a posztó kabát azért a legjobb ruházat mert ha visszajön a társasági ruházathoz a kard (!!!!) akkor lehet úgy hordani mint a monarchia korában a zseben keresztül...
Azt is megtudtam hogy a màlhazsàknàl nincs jobb hàtizsàk csak ki kell vasalni a pàntjàt.
A màlhamellény szar mert nyáron beleizzadsz, a tartàskàval ilyen gond nincs.
Sőt azt is hogy mindenki hülye aki kitűrve hordja a zubbonyàt.
Ezután gondoltam hogy a nyugállományúakat nyugton kéne hagyni...
Sajnos @krisss is leírta már itt párszor(ha rosszul emlékszem javíts ki) hogy sokszor a normál erönlét megteremtése sem kivitelezhető ennyi idő alatt.Modelltől függ. Szerintem bentlakásos/bevonult képzésben 6 hónap alatt már elérhető (mondjuk nem 8 általánososokkal, persze.)
Én is hasonlóan látom. Mármint a fegyverzeti ellátottságot.Valóban "fura" véleméy volt az biztos.
Tévedésben élsz!Szerintem kell tartalékos,de nem kell tartalékos levedlett elavult szarokkal,mert ennyi erővel akár fejbe is lőheted őket. Ha tudunk nekik modern fegyverzetet adni akkor kell tartalékos.Én még a gépesítésükhöz sem ragaszkodok a teherautón túl és aknavetőnél sem adnék nekik komolyabb támogató fegyvert,de amit adnék nekik annak pontosan ugyanolyannak kell lennie mint amit a szerződéses és hivatásos állományak is kellene,hogy legyen.
Tehát fegyverzetben BREN 2, az a géppuska vagy könnyű-géppuska ami váltja a PKM-et, Carl Gustaf és 60mm-es aknavető. Ez az amit én indokoltnak tartok, jó persze kellene MANPADS, pl én meggondolnám a BR2 rendszeresítését is,mert nem hiszem,hogy égető szükségük lenne rá. Ennél tovább fegyverzetben nem kell mennie a tartalékosoknak.
Én hagynám a fenébe ezt a sok fajta tartalékost.Lenne tartalékos és kesz.Én is hasonlóan látom. Mármint a fegyverzeti ellátottságot.
Nem nagyon látom értelmét, hogy komolyabb szakcsapatokat alakítsanak belőlük.
De én lehet, hogy nem CG-t adnék a mancsukba, hanem náluk talán tényleg lehet hogy elgondolkoznék egy eldobható AT fegyveren.
Nekik nem is kellene olyan sokat magukkal cipelni.
A 60-as aknavetőt támogatom!
Viszont én rendszeresíteném a Bren 2 BR-t mint DMR-t, de csak szakaszonként egyet.
Ezen kívül én mindenképpen forsziroznám a tüzérségnél való alkalmazásukat (ÖMT).
ÖTT esetén pedig ezredenként egy tüzérosztályt (de kezdetnek és minimum egy üteget 6-8 löveggel) mindenképpen szerveznék, ahol vontatott 105-ösökkel lehet felszerelni őket.
Ami nagyon fontos még:
Meg kellene nekik is alapszinten tanulniuk a modern digitális C2 rendszert, hogy legyen legalább fogalmuk, hogy ki hol van.
Ezen felül arra is oda kellene figyelni, hogy a tartalékosoknál ne használjanak sokféle járművet.
Sajnos @krisss is leírta már itt párszor(ha rosszul emlékszem javíts ki) hogy sokszor a normál erönlét megteremtése sem kivitelezhető ennyi idő alatt.
Mert van úgy veszik föl az embereket, hogy nulla erönléttel rendelkeznek.
Ahogy sajnos nagyon sok mai fiatal.
(januárban 4 új embert vettek fel a teamünkbe, a legfiatalabb 20 éves srác 3 hét múlva munka közben jelezte ő ezt nem bírja fizikálisanPedig a fizunk nem kezdő honvéd jellegű)
Szóval értem én, hogy kevés a 3 dd, de valószínű az alkalmas jelentkező is kevés.
Ezért se örülök, hogy Tibi atya náluk haknizik mostanában...,
Minden héten valamelyik helyőrség nyugdíjasainak tart előadást.
A frissen újjászervezett hadiiparnak kellenek majd a megrendelések.ezek is mire eljutnak hozzájuk évek. addig kell a kiképzés mert nem fog sok maradni csak a megélhetésiek. ez van. erre tökéletes a pkm az szvd rpg expal. hogy miért? mert ezek fognak rendelkezésre állni a többi csak álom igéret hogy egyszer lessz... btr is erre kellene. nem kellene az összes és abszolút nem örökre. de hogy egy csoportjuk föleg aki már ki van képezve a technikára képbe tartsa magát az új jármű érkezéséig elengedhetetlen. mert ha nem gyakorolja elvész a tudás egy része.
Jól fogalmaztál azzal a meglepővel, csak az lesz meglepő ha belátható időn belül összejön.Szerintem meglepően gyorsan fel fogják futtatni az ellátáshoz szükséges kapacitásokat.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..