A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 641
77 592
113
Úgy érzem ez itt van a legjobb helyen.....

Az orosz légvédelem értékelése az ukrajnai, szíriai, líbiai és hegyi-karabahi konfliktusok tapasztalatainak figyelembevételével.


A németek elemző anyagot készítettek (nem kevesebb, mint 76 oldalnyi német pedantéria), figyelembe véve az ukrajnai, szíriai, líbiai és hegyi-karabahi katonai konfliktusok tapasztalatait. A fő tézis: "Az új trendek nem változtatják meg a játék (háború) alapvető szabályait".


1) Az UAV-k jelentősége nagy, de túlértékelt, fontos figyelmet fordítani az EOD és a légvédelmi eszközök fejlesztésére, beleértve a lehetséges jövőbeli kockázatok - a mérgező, bakteriológiai és radioaktív anyagokat tartalmazó pilóta nélküli rendszerek használata - elleni küzdelmet is. Csak a biztonság kedvéért A németek vázlatosan felvázolták az orosz légvédelmi rendszerről alkotott elképzelésüket (1. ábra).

1. ábra. A Bundeswehr-Siasco elemzőinek értékelése

Тахтическвй контур- Taktikai kontúr

6327371-900.jpg


2) Az erők bevetésének minősége közvetlenül függ a parancsnoki és irányítási rendszerek hatékonyságától.


3) Az emberek a kulcsa mindennek. Egy művelet sikere közvetlenül függ a személyzet képzésétől és képességétől, hogy időben meghozzák a megfelelő döntéseket.


4) A katonai magánvállalatok mint a katonai erők ígéretes alternatívája, amely rövid távon lehetővé teszi a szövetséges államok csapatainak harci képességei, valamint a politikai rendszer megerősítése a fegyveres csoportok tevékenységének növekedésének megakadályozása érdekében.


Különlegességként érdemes megemlíteni, hogy a mesterséges intelligencia technológiákat alkalmaztak az összegyűjtött információk rendszerezésére és a fegyverrendszerek hatékonyságának értékelésére. A kutatás eredményeit az ipar képviselői és a Bundeswehr fejlesztési tervezői iránymutatásként elfogadták.
Na nézd már mire jutottak...
 

szzsolt81

Well-Known Member
2020. október 24.
5 708
4 262
113
Viszont árban jóval hűzósabb, és Mo-nak így kicsit overkill kategória is. (Persze az izraeliek nem fogják annak aki, a pénzt adja, azt mondani, hogy spórolj...) Más: amikor Svájc ,határellenőrzésre etc Hermeseket vett, kijött a tanulmány , hogy az igények lefedéséhez 15 darab kellene, de ezt még a svájci államkassza se bírta el... A 900-asok darabja 18-30 millió dollár, felszereltségtől függően, https://www.israeldefense.co.il/en/node/48689

a 450-esből Thaiföldnek, zéróról indulva, 4 darab 30 millió volt

 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 963
91 768
113
hahahah,,,
integrálva nincs, nem is ez a verzió volt mint lehetőség kitéve azon a nemzetközi kiállításon amiről azóta ha jól rémlik, sehol semmi hír, ez meg nem úgy megy ., hogy fogod az indítót és a ducktape-t aztán hadd menjen...

más: ki fogja elvégezni, és fizetni, hogy a beígért magyar tankerváltozű brazil szállítógép megkapja ez engedélyeket a Nato használta gépek légi utántöltésére? Ugyanis ezt minden típusra el kell végezni, hogy alkalmazható legyen, braziloknak meg még a saját gépeikre sincs ez elvégezve, ha jól tudom saját maguknak akarják pld a Gripenre engedélyezni, ami papír az óceán innenső oldalán kb annyit se ér?
Majd a portugálok, nekik előbb és több KC-390 - esük lesz.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 963
91 768
113
Bakker, összezavartál.... te a januári MNO cikket linkelted be. Én meg kitöröltem a hozzászólásomból a mai cikket, mert ugyanaz volt a kép benne.
Ez a mai Magyar Nemzet írás:


Szinte szó szerint ugyanaz, mint a többi írás.
Sorry.
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
"Spike irányított páncéltörő rakéták beszerzéséről szóló megállapodást írt alá szerdán Izraelben Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Cví Marmornak, a gyártó cégcsoport Rafael Advanced Defense System Ltd. alelnökének jelenlétében, és katonai fejlesztésekről tárgyalt az Elbit, valamint az Israel Aerospace Industries (IAI) nevű fegyvergyárban."

"Ha csak az elmúlt hónapokat nézzük, a világ olyan sebességgel változik, hogy ma felelőtlen döntés lenne saját országunkkal, honfitársainkkal szemben, ha nem gondoskodnánk a korszerű hadseregről. Senki sem mondhatja többé, hogy nem kell minden eshetőségre készen állni"
Mi volt az elmúlt hónapokban ennyire durva?

Egen. :(
Ha hozzá tesszük, hogy Szlovákia pár éven belül kérné az IFV és APC teljes flottájának cseréjét. A lengyelek dühöngnek, hogy "megint a polcról vásárolunk". Hány hónappal ezelőtt jelentették be, hogy török drón, mert nem jövőre, nem holnapra kell, hanem most?
És közben egyre élesebb hangokat ütnek meg a mi beszerzéseink. Egyre inkább olyan nyelvezetet használnak, hogy most béke van, de nem tudhatjuk, mit hoz a holnap.

Amúgy van valakinek kéznél egy elemzése, hogy az azeriek mire használták a izraeli és török két fő drón típust? Úgy értem, a Bayraktarról hallottam, hogy állítólag csak könnyen páncélozott célpontok, a tankok ellen fél-buta tüzérségi lőszernek rávezetést végzett. De hova rakták be a Hermes 900-at? Érdekelne, hogy milyen értelmesebb lehetséges minta van ebben számunkra, amit esetleg meg lehet fontolni.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 324
74 158
113
Amúgy van valakinek kéznél egy elemzése, hogy az azeriek mire használták a izraeli és török két fő drón típust? Úgy értem, a Bayraktarról hallottam, hogy állítólag csak könnyen páncélozott célpontok, a tankok ellen fél-buta tüzérségi lőszernek rávezetést végzett. De hova rakták be a Hermes 900-at? Érdekelne, hogy milyen értelmesebb lehetséges minta van ebben számunkra, amit esetleg meg lehet fontolni.
Szerintem a Pilóta nélküli légi jármûvek (UAV/UCAV) elleni védekezés topikban nézz körül. Vagy azt a biztpol topikot keresd meg, ahol folyamatosan nyomon követték a hegyi karabahi konfliktust.
 
  • Imádom
Reactions: Kim Philby

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 886
7 123
113
A drónok valódi jelentősége a felderítő küldetésekben rejlik, így az olyan országok számára, mint Magyarország, a MALE típusú UAV-ok, mint a Hermes, hasznosabbak, de úgy tűnik, sem Lengyelországnak, sem Magyarországnak nincs pénze nagy számuk megvásárlására.
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 899
12 494
113
A drónok valódi jelentősége a felderítő küldetésekben rejlik, így az olyan országok számára, mint Magyarország, a MALE típusú UAV-ok, mint a Hermes, hasznosabbak, de úgy tűnik, sem Lengyelországnak, sem Magyarországnak nincs pénze nagy számuk megvásárlására.
Majd jovo honapban ha hozza a postas az ehavi penz elment Abramsra :p :D
 
K

kamm

Guest
Izrael felzárkózik a németek mellé, törököket előzve kiemelt partnernek! Nagyon jó döntés, mert hosszú távon is hasonlóak a geopol. érdekeink. Féltem, hogy az izraeli kormányváltás bekever.... De keine Panik!! :)

Tehát akkor:
  • Spike LR2 Lynxhez
  • Coming soon H145M-hez és H225M-hez. Nem véletlen a megállapodás előtt az Airbusnál járt Maróth.
  • ELM-2084 vaskupola radarok ipari együttműködéssel.
Ez mar tavaly ev vegi sztori, tudtuk, nem?

  • (tényleg a Spike-nál lesz???)
Micsoda?

  • Űripari együttműködés. Ez a felvásárolt izrael műholdcég lesz
  • És még talonban a drónok. Arról is csöpögtethetnének infót, ha már ott van....
  • Vmi még??? Lynxet nem vesznek? o_O
Faszaság!!!

Nekem tovabbra is gyanus, hogy kozvetlenul az izraeliektol vesszuk, nem a Eurospikeon keresztul, amiben pedig meg a RM is benne van... szerintem Gasparunk szepen lassan megfuzi majd oket idovel, amikor mar mas kozos fejlesztes megalapozta a bizalmat, hogy gyarthassunk kozosen belole. ;)
 
K

kamm

Guest
Nah, még egyszer. 3 izraeli céget említ a cikk.

1. RafaelL, Spike pipa, kivéve a hadiioari rész, már ha lesz.
2.Elbit, ő a drónos, Hermes 900 lesz. De ez nem csapásmérő drón, felderítés, megfogyelés.
Pontosan, nem tudom, hogy erdemes-e egyaltalan emiatt ujabb beszallitot behozni.
3. IAI. Ők adják a radart, mégha a Rheinmetall Canadan keresztül is érkezik. Nekik milyen drónjaik vannak, mert a Nemzet szerint azt is megnéztük.

A magyar delegáció izraeli útján megtekintette az IAI dróngyártását is, illetve tárgyalt űripari fejlesztésekről.

Bezony, az Elta az IAI resze es nekik van mindenfele, koztuk recon, MALE, csapasmero es loitering dronjai is (Heron-Eitan, Harop etc.)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 597
8 219
113

Portfolios verzio
"Érdekes, hogy a közleményben most gyártásról nem esett szó, az nem világos, hogy ez része-e a megállapodásnak. Jellemzően a kormánybiztos a haderőfejlesztéssel kapcsolatos megállapodásokat hadiipari beruházásokkal is összeköti, elképzelhető, hogy erre egy későbbi szerződésben kerül majd sor."
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby and kamm