[HUN] NASAMS

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Csodálkoznék, ha egy komolyabb titkos szolgálat (pl. orosz) ezt ne tudná meg előbb mint hogy a fegyverek ideérnek. Pláne, hogy az oroszoknak itt egy elég komoly kirendeltségük működik az ún. Nemzetközi Beruházási Bank köszönhetően, amit kormány lelkesen befogadott és még mentesítette is az ott dolgozókat a hazai törvények alól....
Az tény, hogy kicsit több munkájába kerül a GRU-nak ezeket az infókat összeszedni, mint ha az újságokból jegyzetelnék ki...

Azt mondod, hogy mi Oroszország ellen fegyverkezünk? Akkor még lesz pár bejelentés.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem kifejezetten ellenük, de mint NATO tagország érdekes lehet számukra mit "teszünk a közösbe."

Ez így van. Mint már máshol többször leírtam a számításaimat, szerintem ha Putyin elindul rendet tenni Ukrajnában, akkor a csapatai támadása valahol a Kárpátok lejtőitől 100km-re kifulladna és meg kéne állnia a soraik rendezéséhez. És nem tudnák újra indítani, mielőtt a magyar seregek bevonulnának az ukránok fogyatkozó függetlenségének megvédésre.
De ez a Z-Terv, legalábbis ha az alapján nevezzük el, hogy hány lehetséges forgatókönyv van előtte, mire elővesszük a fiókból. Szerintem a CG-k számát nem Moszkva elől akarjuk eltitkolni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 765
35 957
113
Ez így van. Mint már máshol többször leírtam a számításaimat, szerintem ha Putyin elindul rendet tenni Ukrajnában, akkor a csapatai támadása valahol a Kárpátok lejtőitől 100km-re kifulladna és meg kéne állnia a soraik rendezéséhez. És nem tudnák újra indítani, mielőtt a magyar seregek bevonulnának az ukránok fogyatkozó függetlenségének megvédésre.
De ez a Z-Terv, legalábbis ha az alapján nevezzük el, hogy hány lehetséges forgatókönyv van előtte, mire elővesszük a fiókból. Szerintem a CG-k számát nem Moszkva elől akarjuk eltitkolni.
Nem hiszem, hogy Putyin képes lenne vagy egyáltalán megakarná meghódítani Ukrajnát. Olyan totális embergót kapna a nyakába, hogy bele reccsenne pár hónap alatt. A Nyugat a legfőbb vásárlója az olajuknak és földgázuknak - nem vállalna fel egy direkt konfrontációt. A megújuló energia terjedésének illetve az amerikai LNG elérhetőségének köszönhetően a zsarolási potenciálja is csökken az idő előre haladtával. Az orosz földgáz jelentősége csökken majd Európában.
Oroszország GDP-je kisebb mint Olaszországé vagy a 37 milliós Kanadáé - a (modern) háborúhoz meg k. sok pénz kell, méghozzá kemény valutában. Dollárt csak és kizárólag az amerikai SWIFT rendszeren keresztül lehet utalni, amiből simán kizárnak országokat, ha nagyon ugrálnak (pl. Észak Korea) - ebbe önmagában bele lehet rokkanni, hiszen az olaj és a földgáz elszámolása dollár alapú és akkor még egy lövés sem dördült el nyugati részről. Meg lehet nézni milyen fasza az élet a dollár tranzakcióktól megfosztott és embargóval súlytott Észak Koreában - Oroszországra is ez várna egy komolyabb ukrajnai offenzíva esetén!
Ma már nem olyan könnyű lerohangatni országokat és háborúzgatni - szerencsére!
Ezt ők is tudják ezért tolják a háborúikat a szürke zónában: "kis zöld emberkék" a Krímben, "önkéntesek" Luhanszkban. Putyin nagyon figyel rá, hogy direktben ne menjen neki a nyugatnak, mert garantáltan veszíteni fog.
(Atomháborútól tekintsünk el mert akkor mindenki veszít - amíg nyugati katonák nem lépnek orosz földre, addig ezzel nem is kell számolni: Putyin sem szeretne a bunkerből előmászva az atomsivatag cárja lenni - amíg el nem viszi a sugárzás okozta pajzsmirigyrák...)
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem hiszem, hogy Putyin képes lenne vagy egyáltalán megakarná meghódítani Ukrajnát.

Akkor miért is aggódsz azért, hogy a zoroszok megtudják, hány darab CG-t rendeltünk?
Továbbra is ott tartunk, hogy leírtad megint a véleményedet arról, hogy szerinted miért nem fog az orosz a magyar hadsereg közelébe kerülni. Számomra eltúlzó állításokat is beleszőve. Nem hiszek abban, hogy Oroszország visszazuhanna É-Korea szintjére, mert kicsivel jobb diplomáciai kapcsolatai és stabilabb helye van a világban. És főként mert léteznek bányái, iskolái, technológiai ismeretei. De megsínylené, ebben igazad van.
Én meg leírtam egy Z Tervet, ami az A után jön... jó pár tucat forgatókönyvet követően, amit előbb húznak előbb, mint ezt. Az, hogy mind a ketten bízunk a dolgok békés rendezésében, az nem írja felül azt, hogy 2026-ra meglesznek a képességeink kezelni ezt a forgatókönyvet, a legrosszabb esetet, ami történhet.

Én a helyedben nem aggódnék amiatt, hogy Washington vagy Moszkva meg tudja a titkosított adatainkat. Ez nem jelenti, hogy az égvilágon mindenkinek tudnia kellene.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 765
35 957
113
Én a helyedben nem aggódnék amiatt, hogy Washington vagy Moszkva meg tudja a titkosított adatainkat. Ez nem jelenti, hogy az égvilágon mindenkinek tudnia kellene.
Én nem is aggódok az orosz helyzet miatt! :D

Kína-Taiwan-USA viszony sokkal problémásabb és háborúesélyesebb, de szerencsére elég messze van tőlünk és közvetlenül nem a mi problémánk.

Csak azért érdeklnek a fegyverbeszerzési mennyiségek (ahonnan a diskurzusunk indult), mert "haditachnika totót" játszom magammal: megtippeltem 1-2 éve, hogy miből várhatóan mennyit vesz a Honvédség és infók nélkül nem megy ez a "játék"! :D

Kamaszkoromból megmaradt hobbim a haditechnika - meggyőződésem, hogy Európában nem lesz számot tevő konfliktus a következő évtizedekben, mert túl nagy a gazdasági összefonódás. Szóval haditerveket, szcenariókat sem gyártok.
Ukrajnát illetően valósznűleg marad a jelenlegi helyzet: ez egy befagyott konfliktus. Ha csak valamelyik oldal valamilyen okból össze nem dől, akár évtizedekre is így maradhat a status quo.
 

Koleszkaja

Well-Known Member
2020. szeptember 5.
1 921
7 626
113
Nem látom a rendszert abban, hogy mi nyilvános, mi nem...
Az ELTA radarok száma nyilvános (13db), a szárazföldi technikáé is (Leopárd 2 , PZH2000, stb). A CarlGustafok száma megint csak nem nyilvános, az AMRAAM beszerzés számai meg igen...mi ebben a rendszer?
eladó országtól is függ , hiába akarnánk titkolni hogy hány amraam rakétát veszünk amikor az amerikai kormány kerekperec megmondja mennyit adnak el nekünk ebből ...
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Csak azért érdeklnek a fegyverbeszerzési mennyiségek (ahonnan a diskurzusunk indult), mert "haditachnika totót" játszom magammal: megtippeltem 1-2 éve, hogy miből várhatóan mennyit vesz a Honvédség és infók nélkül nem megy ez a "játék"!

Akkor kihirdetem az eredményt. Győztél! (Szerintem lehetek ilyen nagylelkű és neked is jobb érzés, hogy jól tippeltél.) :)

Kamaszkoromból megmaradt hobbim a haditechnika - meggyőződésem, hogy Európában nem lesz számot tevő konfliktus a következő évtizedekben, mert túl nagy a gazdasági összefonódás.

Az, hogy nem lesz, arra én nem veszek mérget. A kontinenst tán' nem égetik fel, de pár évtizeddel korábban volt 10 évente egy Jugóban, a mostani évtizedben Ukrajnában. Szóval béke nem lesz, ha nem is várható belőle harmadik világégés.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 765
35 957
113
Akkor kihirdetem az eredményt. Győztél! (Szerintem lehetek ilyen nagylelkű és neked is jobb érzés, hogy jól tippeltél.) :)
Azért nem: Lynx helyett a sok helyen bevált CV90-re tippeltem, fele ekkora mennyiségben - nagyobban gondolkodnak, mint vártam.
NASAMS mondjuk bejött - bár a nyugati légvédelmi rakéta piacon nincs nagy választék, szóval vagy ezt vagy a Patriotot lehetet választani. A mennyiségről meg nem tudom, hogy eltaláltam-e mert hát "titkolódznak".... :D
 
  • Tetszik
Reactions: Vogon and Pogány
T

Törölt tag 2577

Guest
Ez így van. Mint már máshol többször leírtam a számításaimat, szerintem ha Putyin elindul rendet tenni Ukrajnában, akkor a csapatai támadása valahol a Kárpátok lejtőitől 100km-re kifulladna és meg kéne állnia a soraik rendezéséhez. És nem tudnák újra indítani, mielőtt a magyar seregek bevonulnának az ukránok fogyatkozó függetlenségének megvédésre.
De ez a Z-Terv, legalábbis ha az alapján nevezzük el, hogy hány lehetséges forgatókönyv van előtte, mire elővesszük a fiókból. Szerintem a CG-k számát nem Moszkva elől akarjuk eltitkolni.
Ámen!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 087
73 617
113
Csak azért érdeklnek a fegyverbeszerzési mennyiségek (ahonnan a diskurzusunk indult), mert "haditachnika totót" játszom magammal: megtippeltem 1-2 éve, hogy miből várhatóan mennyit vesz a Honvédség és infók nélkül nem megy ez a "játék"! :D

Kamaszkoromból megmaradt hobbim a haditechnika - meggyőződésem, hogy Európában nem lesz számot tevő konfliktus a következő évtizedekben, mert túl nagy a gazdasági összefonódás. Szóval haditerveket, szcenariókat sem gyártok.

Vannak ilyen topikok is ;)

Haderő fejlesztési tippmix

Biztonságpolitika
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Azért nem: Lynx helyett a sok helyen bevált CV90-re tippeltem, fele ekkora mennyiségben

Nem tudom, mennyire érdekelnek a kora középkori legendák világa, de talán hallott már mindenki arról a találkozóról, amikor Athur király belovagolt egy sűrű erdőbe. És az ösvény szélén ott állt egy 70-90 éves hölgy egy éj fekete varjúval a vállán.

-Sir! Van egy ajánlatom a számodra, mert jól indult a napom. Ha kitalálod azt, hogy mi ül itt a kulcscsontomon, akkor cserébe megcsókolhatsz.
A lovagkirály nem akart sértőn viselkedni, ezért belement a játékba.
-Hmmm... Egy bagoly?
-Hát, határeset. Tudod mit? Elfogadom!
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 853
4 140
113
Index - Belföld - A világ legmodernebb radarjai védik Magyarország légterét
A 11 radar valójában 5+6. Az első öt nagy hatótávolságú légtérellenőrző, amely az ország légterének forgalmát figyeli és ellenőrzi, a második csoportba pedig mobil közepes hatótávolságú radarok, valamint tüzérségi radarok tartoznak, amelyek képesek drónok, tüzérségi, aknavető gránátok érzékelésére, és kiindulási pontjuk meghatározására is.
Persze ez később lehet több is!

Sajnos számomra továbbra sem derült ki, hogy a hardveresen alap, vagy pedig a tényleg fullextrás rendszert, vagy esetleg ezeket vegyesen vettük meg...

Mert ez a jelenlegi "alap" (már az aktuálisan alap, nem az évekkel ezelőtti alap):


Ez pedig a jelenlegi fullextrás:

 
K

kamm

Guest
Sajnos számomra továbbra sem derült ki, hogy a hardveresen alap, vagy pedig a tényleg fullextrás rendszert, vagy esetleg ezeket vegyesen vettük meg...

Mert ez a jelenlegi "alap" (már az aktuálisan alap, nem az évekkel ezelőtti alap):


Ez pedig a jelenlegi fullextrás:

Pedig elmondta a mult heti interjuban vilagosan Gasparunk: annyira a legujabbat vettuk, hogy azt most kezdik csak rendszerbe allitani az IDFnel is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 870
91 386
113
Ismét megakadni látszanak a tárgyalások a Norvég Alapról.
Vajon érinteni fogja ez a NASAMS ptojektet?
https://24.hu/kulfold/2021/07/23/norveg-kulugyminiszter-civil-alap-targyalas7-milliardos-tamogatas/
Csak lássuk a magyar álláspontot is. 7 pályázott szervezetből 6 nekünk megfelelt, a norvégoknak csak egy, aki tizeniksz éve osztja a zsét, aki miatt balhé volt.

 
  • Tetszik
Reactions: hete