Az a Spyder rendszer lenne, amit a csehek vettek? Az nem az Amraam miatt lett elvetve, mert más rakéták integrálhatók hozzá? Nekünk meg az Amraam a Gripennel való átjárás miatt idealis. Már ha nem mondtam hülyeséget.
Szerintem az AMRAAM átjárhatósága nem igazán döntő tulajdonság.
Ahhoz a mi mennyiségeink értelmetlenül kis számok.
Ha darabra annyit veszel, amennyivel minimálisan felfegyverzed a vadászgépeidet, illetve feltöltöd az indító konténereket a GBAD-ban, akkor azokat nem igazán mozgathatod ide-oda. Ennek értelme akkor van, ha egy központi raktárban egy közös pool-t hozol létre, amiből mindkét felhasználási terület gazdálkodhat.
Ilyenkor spórolsz azzal, hogy nem kétszer annyi raktározott mennyiségre van szükséged.
Ugyan. Az is egy tipikus hulyeseg volt a csehek reszerol, majd rajonnek ok is, hogy dragabb lesz az az olcsobbnak tuni izraeli legvedelem, amikor mindennel custom kell majd integralniuk... akkor lehet esetleg majd elony, ha vesznek David parittyajat is kesobb melle, mert az esetleg olcsobb lehet majd, mint mondjuk a mi leendo, jovobeni nemet ABM rendszerunk (ha lesz belole valaha valami.)
Nem biztos az!
Valószínüleg, ha a kezdeti költségeik magasabbak is lesznek, a komoly lóvét későbbiekben a rakéták árán spórolhatnak.
A csehek helyeben én komplett rendszert vennék. Off the shelf.
Úgy ahogy az IDF használja. Így a későbbi upgradek is maguktól értetődnek. Ráadásul eléggé naprakész szetteket vehetnek, és a későbbi upgrade költségeket sem nekik kell fizetni.
Alapvetően a NASAMS rendszer előnyei ott vannak, hogy elsősorban egyirányú rendszer, és FF rakétákat alkalmaz - legyen az radaros, vagy IIR.
Emiatt könnyebb az integráció, és teljesen igényekre szabható konfiguráció hozható össze belőle.
Könnyű hozzá minimálisan sztenderdizált érzékelőket és effektorokat is integrálni.
Ha hasonlítani kellene valamihez, akkor a jó öreg USB-t kapnám elő. Gyakorlatilag minden plug-and-play hozzá.
Cserébe viszont ez hátrány is, mert pl. ABM rendszert nem nagyon tudsz belőle létrehozni. Illetve csak esetleg alá integrálva komplett egységként.
Mindenesetre annak ellenére hogy szerintem a politikai vezetés már nem tud kitáncolni az üzletből, akkor sem lenne tragédia, ha mégis ez lenne a helyzet. De szerintem már Orbánék elmentek a falig - ameddig húzni lehetett az időt, és megpróbálni összekötni a 2 ügyet.
Innentől már az ország légvédeme sínylené meg az alkudozást.
Így is már szerintem tovább szórakoztak. Az ABM képesség meg még a kanyarban sincs (legalább is nyilvánosan). Gondolom a NASAMS rendszer véglegesítés egy olyan sarokpont volt, ami meg fogja határozni a teljes integrált légvédelmi rendszer irányát.