[HUN] NASAMS

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 156
7 938
113
Nem tudom, milyen ez az iroda, de ha a minősítési eljárásukban szerepe van az "európai értékek" nevű hagymázas neolib retardáció rendszerszintű elvárásának, akkor nem gondolom csodálandónak, hogy esetleg nem nyert a mindenkori győztes.
Szerintem az a baj veled is, hogy a szempontok között nem tudod értelmezi a "kormánytól, államtól független" kitételt. Idekevered a neoliberalizmust, aminek egyébként gazdasági értelme vagyon elsősorban.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Ezt nem belpol inkább? (mármint topic)

Az eredeti kérdéshez; a NASAMS-hoz ennek tenyleg semmi köze, szerintem a norvégok is örülnek hogy megveszik a haditechnikájukat, azt meg valszeg túlélik hogy nem kell 77B HUF-ot ide görgetniük. Vagyis hülyék lennének összekötni a kettőt.
Azért azt ne felejtsük el hogy a Konsgberg állami cég...! :rolleyes:
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 504
113
A politika (Maróth Gáspár) nagyon helyesen azt veszi, amit a katonák leírtak neki. Nekünk a NASAMS kellett, és egyébként sem a norvégoktól vettük, hanem az amerikaiaktól.
Ha minden igaz, a rakéta és a Sentinel radar amerikai, az FDC norvég ( Fire Distribution Center). És a norvégok adtak rá hitelt.
Alá van írva, ez lesz. Visszamondani kb. annyira problémás lehet, mint a Leopard-okat vagy bármit. A norvégok azt mondták, náluk nincs kapcsolat a két téma között. Mi meg csak ne vagyunk annyira hülyék, hogy visszamondjuk. Ez is be van ígérve a NATO-nak.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
Szerintem biztos MS lesz, nem véletlen akarnak Nyírteleken gyártani szenzorokat a Rheinmetall-al ! Szerintem azok lesznek az MS szenzorai! Izraelbe is a radarokkal kapcsolatban is technikai egyeztetésre mentek ki!Szerinted?

Nekem fogalmam sincs egyelőre sajna. Annyit tudok, hogy ahol egyáltalán bővebben írtak a típusról, ott ezt írták:

"A többfunkciós (M- illetve F-MMR) radarok 2022-től érkeznek Magyarországra."


A gyártó oldalán külön ilyen jelölésekkel nincs radar, de az "M" elvileg a "mobile" szót takarja, az "F" viszont fogalmam nincs, mi lehet (hacsak nem az F-betűs szó az :D ). Viszont az "MS" jelölést, ami a fullosat takarná, nem olvastam sehol a beszerzésünk kapcsán...
 
  • Tetszik
Reactions: endre
K

kamm

Guest
A politika (Maróth Gáspár) nagyon helyesen azt veszi, amit a katonák leírtak neki. Nekünk a NASAMS kellett, és egyébként sem a norvégoktól vettük, hanem az amerikaiaktól.
Nem, a norvegoktol vettuk. A NASAMS alapvetoen norveg, csak amerikai radart hasznal, meg alapvetoen AMRAAMot, de IRIS is megy belole, mar vagy 10 eve teszteltek vele.
A norveg hadseregnel a mobil foldi SHORAD is IRIS-T epul majd, par eve megbiztak a Kongsberget, hogy a Diehllel rakjak ossze a NASAMSbol meg az IRIS-T-bol az uj lancos MGBAD rendszeruket: NASAMS fire control es inditok, IRIS-T raketak es ugy remlik, az elejen egyelore M113ket alakitanak at hozza (gondolom azokat, amelyeket lecsereltek az uj nemetk ACSVre, kesobb biztos ezek is ACSVken lesznek.)
 
K

kamm

Guest
A legújabbat, addig rendben. De fullosat, vagy sem, ez itt a kérdés. ;)
Azt is mondta, hogy mindennel.

Szerintem biztos MS lesz, nem véletlen akarnak Nyírteleken gyártani szenzorokat a Rheinmetall-al ! Szerintem azok lesznek az MS szenzorai! Izraelbe is a radarokkal kapcsolatban is technikai egyeztetésre mentek ki!Szerinted?

Szerintem is biztosan a multisensoros, mert az 2 eve jott ki.

Teljesen félreérted.
Korábban sem a Norvégok kötötték össze a Norvég alap ügyét a NASAMS beszerzéssel, hanem mi.
Emlékezz a Maróth interjúra amikor elmondta hogy nem barát országok nem lehetnek kedvezményezettjei fegyver beszerzési programoknak.
Korrekt. Ezzel amugy nem is lenne baj, logikusan nem akarsz kiszolgaltatott lenni. Viszont a norvegok mitol lennenek "nem baratok"... csakis attol, ha a Foniek annak titulaljak oket, mert amugy egyaltalan nem baratsagtalanok, kokemeny skandinav-atlantista vonal.

Jójó, lattam már pályázat értékelést. Az örökös győztes csak az Ökotárs lehet, értem. A hétből a többi hat nem olyan jó, mert nincsenek totálisan becsatornázva a megfelelő helyre. Pl. Magyar Vöröskereszt vagy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

Itt nem a kormány volt rugalmatlan, hanem a norvégok. Egyértelmű volt, hogy az Ökotársat nem fogadja el a kormány, ugy elmérgesedett vele a viszony. Innen indult a vita.
En kedvellek @SilvioD , de ez a rikito, valosagtorzito narancsuveges szemuveg teljesen megorjit... neha told fel es olvasd ujra a hireket anelkul. :p
Ha valami "egyertelmu" itt, akkor az az, hogy egyszeruen lehetetlen volt a Foniekkel megallapodni, szandekosan neztek hulyenek a norvegokat itt. Szanalmas volt, ahogy ezt a kutyakomediat eloadtak, ennel egyenesebb lett volna az mondani, hogy nem akarjuk itt es kesz... mondjuk az egyenesseg nem erosseguk, ezt tudjuk.

Ezt nem belpol inkább? (mármint topic)

Az eredeti kérdéshez; a NASAMS-hoz ennek tenyleg semmi köze, szerintem a norvégok is örülnek hogy megveszik a haditechnikájukat, azt meg valszeg túlélik hogy nem kell 77B HUF-ot ide görgetniük. Vagyis hülyék lennének összekötni a kettőt.
Persze. A Kongsberg magasrol szarik arra, ha amugy a norveg allami alap nem ajandekoz 77 milliard forintot nekunk cserebe... kivel baszarintunk ki? Sajat magunkkal, de hat ezt nehez lenne megetetni az emberekkel, hogy a Foni fosik a nem ellenorzott penzosztastol, igy inkabb ment ez a kutyakomedia (mikozben sejtheto volt, hogy nem fogjak megengedni, ha nem tehetik ra a kezuket erre is, a NERes struktura nem letezhet fuggetlen penz- es erokozpontok elleneben, alapjaiban inkompatibilis vele.)

Nasams szerződés széttép ,vaskupola rakakétástúl berendel, a radarja már megvan!
Ugyan. Az is egy tipikus hulyeseg volt a csehek reszerol, majd rajonnek ok is, hogy dragabb lesz az az olcsobbnak tuni izraeli legvedelem, amikor mindennel custom kell majd integralniuk... akkor lehet esetleg majd elony, ha vesznek David parittyajat is kesobb melle, mert az esetleg olcsobb lehet majd, mint mondjuk a mi leendo, jovobeni nemet ABM rendszerunk (ha lesz belole valaha valami.)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 429
113
Az a Spyder rendszer lenne, amit a csehek vettek? Az nem az Amraam miatt lett elvetve, mert más rakéták integrálhatók hozzá? Nekünk meg az Amraam a Gripennel való átjárás miatt idealis. Már ha nem mondtam hülyeséget. ;)
Szerintem az AMRAAM átjárhatósága nem igazán döntő tulajdonság.
Ahhoz a mi mennyiségeink értelmetlenül kis számok.
Ha darabra annyit veszel, amennyivel minimálisan felfegyverzed a vadászgépeidet, illetve feltöltöd az indító konténereket a GBAD-ban, akkor azokat nem igazán mozgathatod ide-oda. Ennek értelme akkor van, ha egy központi raktárban egy közös pool-t hozol létre, amiből mindkét felhasználási terület gazdálkodhat.
Ilyenkor spórolsz azzal, hogy nem kétszer annyi raktározott mennyiségre van szükséged.


Ugyan. Az is egy tipikus hulyeseg volt a csehek reszerol, majd rajonnek ok is, hogy dragabb lesz az az olcsobbnak tuni izraeli legvedelem, amikor mindennel custom kell majd integralniuk... akkor lehet esetleg majd elony, ha vesznek David parittyajat is kesobb melle, mert az esetleg olcsobb lehet majd, mint mondjuk a mi leendo, jovobeni nemet ABM rendszerunk (ha lesz belole valaha valami.)
Nem biztos az!
Valószínüleg, ha a kezdeti költségeik magasabbak is lesznek, a komoly lóvét későbbiekben a rakéták árán spórolhatnak.
A csehek helyeben én komplett rendszert vennék. Off the shelf.
Úgy ahogy az IDF használja. Így a későbbi upgradek is maguktól értetődnek. Ráadásul eléggé naprakész szetteket vehetnek, és a későbbi upgrade költségeket sem nekik kell fizetni.

Alapvetően a NASAMS rendszer előnyei ott vannak, hogy elsősorban egyirányú rendszer, és FF rakétákat alkalmaz - legyen az radaros, vagy IIR.
Emiatt könnyebb az integráció, és teljesen igényekre szabható konfiguráció hozható össze belőle.
Könnyű hozzá minimálisan sztenderdizált érzékelőket és effektorokat is integrálni.
Ha hasonlítani kellene valamihez, akkor a jó öreg USB-t kapnám elő. Gyakorlatilag minden plug-and-play hozzá.
Cserébe viszont ez hátrány is, mert pl. ABM rendszert nem nagyon tudsz belőle létrehozni. Illetve csak esetleg alá integrálva komplett egységként.

Mindenesetre annak ellenére hogy szerintem a politikai vezetés már nem tud kitáncolni az üzletből, akkor sem lenne tragédia, ha mégis ez lenne a helyzet. De szerintem már Orbánék elmentek a falig - ameddig húzni lehetett az időt, és megpróbálni összekötni a 2 ügyet.
Innentől már az ország légvédeme sínylené meg az alkudozást.
Így is már szerintem tovább szórakoztak. Az ABM képesség meg még a kanyarban sincs (legalább is nyilvánosan). Gondolom a NASAMS rendszer véglegesítés egy olyan sarokpont volt, ami meg fogja határozni a teljes integrált légvédelmi rendszer irányát.
 
  • Tetszik
Reactions: borisz
K

kamm

Guest
Szerintem az AMRAAM átjárhatósága nem igazán döntő tulajdonság.
Ahhoz a mi mennyiségeink értelmetlenül kis számok.
Ha darabra annyit veszel, amennyivel minimálisan felfegyverzed a vadászgépeidet, illetve feltöltöd az indító konténereket a GBAD-ban, akkor azokat nem igazán mozgathatod ide-oda. Ennek értelme akkor van, ha egy központi raktárban egy közös pool-t hozol létre, amiből mindkét felhasználási terület gazdálkodhat.
Ilyenkor spórolsz azzal, hogy nem kétszer annyi raktározott mennyiségre van szükséged.
Inkabb arrol van szo, hogy igy 1. aminek lejat a szavatossaga a Gripeneken, azokat meg siman at lehet tenni a NASAMS inditokba 2. igy sosem lesz vilagos a szomszedoknak, pontosan hany AMRAAMunk is van es milyen es merre, plane, hogy AMRAAM-ER is lesz kozte ;) 3. ha egyszer atallunk IRIS-T-re a Gripeneken, siman mehetnek a NASAMSba is 4. ha megiscsak lesz valami tovabbfejlesztett "IRIS-T-XR" verziora epulo ABM a DIehl-vezette nemet ipari osszefogasbol, akkor azzal egyutt johetnek az IRIS-T verzioi mindenhova...

Nem biztos az!
Valószínüleg, ha a kezdeti költségeik magasabbak is lesznek, a komoly lóvét későbbiekben a rakéták árán spórolhatnak.
Felteve, hogy a zsidok olcsobban adjak... mert gyartast nem kaptak a raketakra, ha jol tudom.

A csehek helyeben én komplett rendszert vennék. Off the shelf.
Úgy ahogy az IDF használja. Így a későbbi upgradek is maguktól értetődnek. Ráadásul eléggé naprakész szetteket vehetnek, és a későbbi upgrade költségeket sem nekik kell fizetni.
Nehez megtippelni, semmi sem publikus.

Alapvetően a NASAMS rendszer előnyei ott vannak, hogy elsősorban egyirányú rendszer, és FF rakétákat alkalmaz - legyen az radaros, vagy IIR.
Emiatt könnyebb az integráció, és teljesen igényekre szabható konfiguráció hozható össze belőle.
Könnyű hozzá minimálisan sztenderdizált érzékelőket és effektorokat is integrálni.
Ha hasonlítani kellene valamihez, akkor a jó öreg USB-t kapnám elő. Gyakorlatilag minden plug-and-play hozzá.
Cserébe viszont ez hátrány is, mert pl. ABM rendszert nem nagyon tudsz belőle létrehozni. Illetve csak esetleg alá integrálva komplett egységként.
A SAMOC lenyege, hogy az ala megy minden, az Eltak meg a RAT31DL radarok stb kepe, siman mehet a NASAMS melle egy masik ABM rendszer kesobb, akar nemet, akar izraeli (az amerikait jelenleg kizarom, hogy vennenek a Foniek.)

Mindenesetre annak ellenére hogy szerintem a politikai vezetés már nem tud kitáncolni az üzletből, akkor sem lenne tragédia, ha mégis ez lenne a helyzet. De szerintem már Orbánék elmentek a falig - ameddig húzni lehetett az időt, és megpróbálni összekötni a 2 ügyet.
Innentől már az ország légvédeme sínylené meg az alkudozást.
Így is már szerintem tovább szórakoztak. Az ABM képesség meg még a kanyarban sincs (legalább is nyilvánosan). Gondolom a NASAMS rendszer véglegesítés egy olyan sarokpont volt, ami meg fogja határozni a teljes integrált légvédelmi rendszer irányát.
Lasd fenn. Nem hinnem, inkabb arrol van szo, hogy ez egetoen surgos volt mar, a Kubok gyakorlatilag egy legyre nem jelentenek ma mar veszelyt (pl a sajat Gripenjeink mar az elejetol fogva tudtak jammelni azt is, meg kb az osszes keleti-orosz rendszert - nem veletlenul mondogatom, hogy a romanoknak gyakorlatilag nincs epkezlab legvedelmuk, max a $2M Patriot rakettakkal tudnak hatekonyan lovoldozni.)
Az ABM nem lesz problema, csak egyelore nem prioritas: a kutya nem fenyeget egyelore minket taktikai BM sem, ICBM meg sosem fog, amig nem lesz nuclear warhead az orszagban. Ha a romanok hadrendbe allitjak az ATACMSot es berendelnek belole, arra valaszul meg kell venni az Elbit PULS rendszeret es akkor nemhogy egyensuly lesz, de felenk billen megint a merleg kicsit, de mar elotte megjonnek a Skyrangerek is.
 
  • Tetszik
Reactions: vasszekely

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 420
44 057
113
Az a Spyder rendszer lenne, amit a csehek vettek? Az nem az Amraam miatt lett elvetve, mert más rakéták integrálhatók hozzá? Nekünk meg az Amraam a Gripennel való átjárás miatt idealis. Már ha nem mondtam hülyeséget. ;)
A kulcs szó ott a meteor... Aki békeidőben is okoskodik, attól én nem vennék fegyvert.
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
27 816
117 978
113
A politika (Maróth Gáspár) nagyon helyesen azt veszi, amit a katonák leírtak neki. Nekünk a NASAMS kellett, és egyébként sem a norvégoktól vettük, hanem az amerikaiaktól.
Na most akkor helyesen azt veszi amit a katonák kérnek vagy terv széttép?
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
Azt is mondta, hogy mindennel.



Szerintem is biztosan a multisensoros, mert az 2 eve jott ki.


Korrekt. Ezzel amugy nem is lenne baj, logikusan nem akarsz kiszolgaltatott lenni. Viszont a norvegok mitol lennenek "nem baratok"... csakis attol, ha a Foniek annak titulaljak oket, mert amugy egyaltalan nem baratsagtalanok, kokemeny skandinav-atlantista vonal.


En kedvellek @SilvioD , de ez a rikito, valosagtorzito narancsuveges szemuveg teljesen megorjit... neha told fel es olvasd ujra a hireket anelkul. :p
Ha valami "egyertelmu" itt, akkor az az, hogy egyszeruen lehetetlen volt a Foniekkel megallapodni, szandekosan neztek hulyenek a norvegokat itt.
Most vedd le te is a szemüvegged. (reméljük csak napszemüveg, kben torzul a tisztánlátás. ;))
A pénzosztásra 7 civil szervezet jelentkezett, ebből nekünk 6 megfelelt. A norvegoknak csak 1, ráadásul az, aki miatt kitört a balhé.

Lépjünk kettőt hátra, szal ki volt rugalmatlan???
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
Na most akkor helyesen azt veszi amit a katonák kérnek vagy terv széttép?
Igazából kicsit fantomkergetés zajlik. Idáig a tapasztalatok alapján egyik vétel sem politikai szívességvásárlás. Ha vmi politika számít, akkor az nem a napi politika, hanem a geopolitika.
De inkább hosszú távú megoldásokat preferálunk, igyekszünk a lehető legújabbat venni, mégha rizikós is. Ami kezd egyre inkább döntő lenni az a hadiipari exportra termelő gazdasagfejlesztés.

Visszatérve a NASAMSra és a norvég pénzekre. A fórumon kívül senki sem kötötte egy az egyben össze a kettőt. Mivel a Köngsberg norvég állami cég termeszetesen feltették az asztalra. Majd úgy tűnik nem tudtak már decemberben sem megegyezni, ezért félretették, aminek a mai napig nincs eredménye. Hogy ki a hibás hagyjuk.

A kormány hozta a papirformát. A rázós téma jegelve, később valaszeg jövő tavasszal a választások utan megbeszéljük, de induljunk el egy gazdasági bizalomépítő úton. Ez már részben aláírva, norvég hitel, részben várat magára még egy hadiipari együttműködés, amit beharangoztak a NASAMS deal kapcsán.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and krisss
T

Törölt tag 1586

Guest
Visszatérve a NASAMSra és a norvég pénzekre. A fórumon kívül senki sem kötötte egy az egyben össze a kettőt..
Tévedsz, nem mi találtuk ki...
https://hang.hu/belfold/2019/07/03/orban-amerikai-segitseggel-akart-kuzdeni-magyar-civilek-ellen/
"...A Direkt36 szerint hiába kérte Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminisztertől Szijjártó Péter, hogy kössék össze a NASAMS-beszerzés és a Norvég Alap ügyét, nem járt sikerrel. Olav Berstad budapesti norvég nagykövet a Direkt36-nak kifejtette, elfogadhatatlannak tartja a két ügy összekapcsolására tett kísérleteket..."
 
  • Tetszik
Reactions: endre and Wilson

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Nekem fogalmam sincs egyelőre sajna. Annyit tudok, hogy ahol egyáltalán bővebben írtak a típusról, ott ezt írták:

"A többfunkciós (M- illetve F-MMR) radarok 2022-től érkeznek Magyarországra."


A gyártó oldalán külön ilyen jelölésekkel nincs radar, de az "M" elvileg a "mobile" szót takarja, az "F" viszont fogalmam nincs, mi lehet (hacsak nem az F-betűs szó az :D ). Viszont az "MS" jelölést, ami a fullosat takarná, nem olvastam sehol a beszerzésünk kapcsán...
F= Full ??
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 690
90 783
113
Tévedsz, nem mi találtuk ki...
https://hang.hu/belfold/2019/07/03/orban-amerikai-segitseggel-akart-kuzdeni-magyar-civilek-ellen/
"...A Direkt36 szerint hiába kérte Ine Marie Eriksen Søreide norvég külügyminisztertől Szijjártó Péter, hogy kössék össze a NASAMS-beszerzés és a Norvég Alap ügyét, nem járt sikerrel. Olav Berstad budapesti norvég nagykövet a Direkt36-nak kifejtette, elfogadhatatlannak tartja a két ügy összekapcsolására tett kísérleteket..."
Ha végig idéztél volna.

Visszatérve a NASAMSra és a norvég pénzekre. A fórumon kívül senki sem kötötte egy az egyben össze a kettőt. Mivel a Köngsberg norvég állami cég termeszetesen feltették az asztalra. Majd úgy tűnik nem tudtak már decemberben sem megegyezni, ezért félretették, aminek a mai napig nincs eredménye. Hogy ki a hibás hagyjuk.

Tehát a te idézeted nem cáfolja a feltételezésem. Téma volt, de nem ettől tettük függővé a vételt.
Semmi jel nincs arra, hogy ez a helyzet változna.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag 1586

Guest
Ha végig idéztél volna.

Visszatérve a NASAMSra és a norvég pénzekre. A fórumon kívül senki sem kötötte egy az egyben össze a kettőt. Mivel a Köngsberg norvég állami cég termeszetesen feltették az asztalra. Majd úgy tűnik nem tudtak már decemberben sem megegyezni, ezért félretették, aminek a mai napig nincs eredménye. Hogy ki a hibás hagyjuk.

Tehát a te idézeted nem cáfolja a feltételezésem. Téma volt, de nem ettől tettük függővé a vételt.
Semmi jel nincs arra, hogy ez a helyzet változna.
Tehát nem a HTKA közönség találmánya hogy Mo. szerette volna a NASAMS vételt függôvé tenni a Norvég Alapról szóló megállapodástól.
A sajtóban megjelent hírek szerint még Trump segítségét is kértük ehhez, aki óvatosan elhárította a kérést.
Ezek után 2020 Nov 30 án bejelentették a NASAMS üzlet Norvég részét
https://www.kongsberg.com/newsandme...ssiles--defense-for-medium-range-air-defense/
majd a fenti hírrel valószínűleg nem véletlenül közel egy időben - Decemberben - jött a hír hogy sikerült megállapodni a Norvégokkal az alapjukról.
https://m.hvg.hu/gazdasag/20201221_Norveg_Alap_megallapodas

Ehhez képest most úgy tűnik a Norvégok nem tartják magukat a megállapodáshoz.
Ez egy adok, kapok játék.
Kérdés hogy a kormány hogy reagálja le azt hogy a Norvégok nem tartják be a.megállapodást.
Én látok rá esélyet hogy ismét előveszik a NASAMS kártyát és késleltetik vagy teljesen kifarolnak a projektből.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 882
7 094
113
A megrendelt AIM120C7-eket is tervezik használni Gripensben? Miért nem részesítették előnyben az Iris T rendszert a kezdetektől fogva?