Igen, az egyik része ez.Szíjjártó nem fejlesztési miniszter, hanem külügy. Ő arról tárgyal, hogy helyünk legyen az ISS-en. Konkrétan valahogy úgy fogalmaz, hogy a Program vége az, hogy '25 előtt a berendezések és egy űrhajós feljusson. Tehát az én olvasatomban Ő most semmi mást nem csinált, mint hogy megvett odakint egy retúr jegyet és letárgyalt X kiló poggyászt (hasznos terhet) egy kanyarra az ISS-re. A "poggyász" már vagy készen van, vagy kész tervek vannak rájuk.
Meg kijelölték a technikai felelősöket, hogy megtervezzék, a "poggyász" biztonságos feljuttatását. Én biztos vagyok benne, hogyha '24-'25-ben repülni akarnak, akkor a berendezéseknek már minimum alap szinten működnie kell.
És, hogy miért kell a magyar űrhajós? Mert szerintem olyan "érzékeny" kísérletekről, tesztekről van szó, amit nem akarnak rábízni más nemzet fiaira/lányaira.
Hja, és a program eléggé szűk időkeretbe van belefaragva. Így azt az űrhajós nagyon gyorsan ki kell választani, mert még komoly felkészítés is szükséges.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nyilatkozata alapján nem hagyja kihűlni az orosz vonalat sem.