A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 614
46 496
113
Ami pont működésképtelen és ha van isten a katonai része az oktatásnak sosem kerül át oda..
Mi benne működésképtelen? Az, hogy osztoznak az infrastuktúrán?
Persze, a város kellős közepén nem ideális a dolog, de nem hinném, hogy maga az ötlet rossz lenne.
Pl.: minek tartsunk fenn külön 2 pisztoly lőteret, ha 2 szervezet is használhatja? Ugyan ez egy uszodánál?
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 721
6 575
113
Szerintem most szempontnak kellene lennie, hogy kimondottan nagyvárosok vonzáskörzetébe hozzanak létre (vagy aktiváljanak) alakulatokat.
pontosan, idáig egyetértünk , ezért is nem mondtam rá pl Siklósra azt hogy jó ötlet és ezért mondom a Szigetvár-Pécs vagy Eger-Gyöngyös-Miskolc(-Abasár) kombókat
Azzal is egyetértek, amit annak idején @dudi írt, hogy szégyen, hogy Budapestnek nincs állandó harcoló alakulata.
ebben a fomrában pestnek nem is lesz alakulata , habár szerintem is szégyen igen de van egy olyan veszélye hogy ha (mégegyszer mondom) ebben a formában hirtelen pestre raknak egy alakulatot akkor az teljesen "elszívja" a tatai állományt amit most nagyon nem engedhetünk meg
pestre én max lérak ezredet raknék , vicces mert egy része ha jól tudom, a régi 11-eseknek még mindig honvédelmi kézen van
persze ha hirtelen mondjuk dobnak a fizun és ránkszakad évi 3/4000 több jelentkező és már feltöltöttük a jelenlegi dandárokat továbbá megnyílt a háromból legalább 2 új helyőrség akkor mondanám hogy oké, pestre is mehetne mondjuk egy lvszzlj a lérak ezred/dd mellé
Miskolc kapcsán a lényeg azon van, hogy a régi laktanya (a zsolcai kapuban) egyrészt már más funkciót kapott. Másrészt gyakorló vagy lőtér már régen nincsen.
A város speciális fekvése miatt korlátozottak a terjeszkedési lehetőségei. Ugyanakkor az eléggé kézenfekvő, hogy az északi határán lévő jelenleg is laktanyaként üzemelő (mégha rendőri is) épületekhez kapcsolódóan valósítsanak meg fejlesztést. A rendőrség miatt jelenleg is van ott lőtér, csak kisebb méretű.
A laktanya körül nagy mennyiségű beépítetlen terület van, tehát a bővítésnek nincs akadálya. Ráadásul ha ügyesek a HM-nél, akkor a beruházást felesben is állhatnák a BM-mel. Ugyanis, ha ott felépül egy modern komplexum, akkor azt mind a rendőrök, mind a katonák használhatnák.
Lőtér, edző központ, akadálypálya, uszoda, fegyvertár. Mindezt közös őrzési és biztonsági rendszerben.
De pl. a garázs (járműtelephely) is lehetne közös használatú. Esetleg K9-es képzésre is lehetne itt apropó...
De egy összevont étkezdét is sokkal hatékonyabban lehetne üzemeltetni, mintha harmad annyi emberre főznek.
ha minden kötél szakad azt mondom természetesen hogy igen meglehet oldani , de mint már páran írták, nem jó dolog a két társaságot egybe rakni, láttam ugyan én is láttam a sok beépítetlen területet, sőt, ötletelés is ment hogy mit hogyan lehetne belőle kihozni (csak nem honvédelmi részről), tény hogy remek kis komplexumot lehetne kialakítani de akkor én már inkább 3 részre osztanám az egész területet (honvédelmi-közös használatú objektumok- rendőrségi rész) csak azt meg már nehéz lenne kivitelezni én szerintem, de ez most csak az én véleményem volt
amúgy hamár mindenképp Miskolc és zöldmezős beruházás én biztos hogy a reptér felöli oldalra tervezném (ha az általad linkelt térképet nézed a 26-os út jobb oldalára) a honvédségi részt , rendőrök meg maradnak ott ahol vannak
Kevés helyen lehet egy ilyen dolgot megvalósítani, de ahogy látom pl. a Ludovikán (Közszolgálati Egyetem), illetve az Orczy kertben pont ez volt a koncepció!
uh ja, és jó szar koncepció is , eeezt inkább engedjük el
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo and krisss

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
840
4 252
93
Nekem nincsen bajom a katonákkal, de a közös használatú épületek miatt hihetetlen gyorsan kurvaanyázások lennének. És az még csak az egyik fele a dolgoknak. A csajprobléma dolgot inkább ki sem fejteném, de már a civil parkolóhelyeken is összevesznének, meg hogy ki, mikor ebédelhet. Vagy hogy milyen rendszer szerint használhatja a lőteret. Pl. Szolnokon ott a Killián laktanyában a lőtér, kb 1 alkalommal, 1 évben tudtunk ott lőni. Aztán soha. Gondolom tele lett a faszuk a katonáknak, hogy hónapokon át jártunk mindennap be a laktanyába, ők meg nem tudtak lőni amikor akartak. De lehetne beszélni az étkeztetésről is. Pl. ahogy hallom katonáéknál elég olcsó az ebéd, meg elég jó is. Nálunk ez nem annyira jellemző. Az uszoda közös használata, már ha lenne uszoda, is csak feszkót szülne, hogy ki mikor és hogyan mehetne be.

Jobb külön lenni, meg jobb ha teljesen külön van a parancsnoki lánc is. A saját szemétdombján senki nem szeret osztozkodni. Valakinek a főkakasnak kellene lenni, a másik banda meg garantáltan szopna.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
A pingyomi laktanyát is gondolom dozerolni kellene ha valamit kezdeni akarnanak vele. esetleg a garázyokbol maradhatna valamennyi hogy fedett helyen áljanak gépek (de gondolom a várostól való távolság sem a legoptimálisabb)
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 614
46 496
113
ebben a fomrában pestnek nem is lesz alakulata , habár szerintem is szégyen igen de van egy olyan veszélye hogy ha (mégegyszer mondom) ebben a formában hirtelen pestre raknak egy alakulatot akkor az teljesen "elszívja" a tatai állományt amit most nagyon nem engedhetünk meg
pestre én max lérak ezredet raknék , vicces mert egy része ha jól tudom, a régi 11-eseknek még mindig honvédelmi kézen van
persze ha hirtelen mondjuk dobnak a fizun és ránkszakad évi 3/4000 több jelentkező és már feltöltöttük a jelenlegi dandárokat továbbá megnyílt a háromból legalább 2 új helyőrség akkor mondanám hogy oké, pestre is mehetne mondjuk egy lvszzlj a lérak ezred/dd mellé
Ahogy korábban is írtam már, nem feltétlenül Pestre gondolok, hanem inkább Szentendrére. Az AA-t pedig közös rendszerbe vonnám a tisztképzéssel, és valahova közelebb telepíteném a Bakonyhoz. Mondjuk ha nem Hajmáskérre kerül egy tradícionális tüzér ezred, akkor erre a patinás épületekből és a rendelkezésre álló térből ki lehetne hozni valami igazán nagyszerűt.
A szakképzésekhez meg annyi gyakorlópálya van, amennyit csak akarnak.
Szerintem Tatán a speciális lánctalpas technikai háttér másfajta embereket vonz. Szerintem 1-2 könnyű lövész zl. simán megélne saját erőből is Szentendrén, úgy, hogy nem zavarná Tata feltöltését.

ha minden kötél szakad azt mondom természetesen hogy igen meglehet oldani , de mint már páran írták, nem jó dolog a két társaságot egybe rakni, láttam ugyan én is láttam a sok beépítetlen területet, sőt, ötletelés is ment hogy mit hogyan lehetne belőle kihozni (csak nem honvédelmi részről), tény hogy remek kis komplexumot lehetne kialakítani de akkor én már inkább 3 részre osztanám az egész területet (honvédelmi-közös használatú objektumok- rendőrségi rész) csak azt meg már nehéz lenne kivitelezni én szerintem, de ez most csak az én véleményem volt
amúgy hamár mindenképp Miskolc és zöldmezős beruházás én biztos hogy a reptér felöli oldalra tervezném (ha az általad linkelt térképet nézed a 26-os út jobb oldalára) a honvédségi részt , rendőrök meg maradnak ott ahol vannak
Jah, persze, hogy úgy van értelme a dolognak, hogy mindenkinek megvan a saját része, de az átfedések közös használatúak lehetnének.
Pl. ha ennyire nem bírja a 2 társaság egymás szagát (ami valljuk be röhejes!) akkor természetesen erre is lehetnek megoldások. Pl.: Egy épület, 1 konyha, de két külön étterem rész.
Egy uszodában, vagy egy konditeremben pl. nehogy már ne tudjanak akár egy időben is sportolni! Ha kiképzés van, az meg előre leegyeztetett fix időpontban.
A surlódások elkerülésére az a legjobb, ha mondjuk egy külsős szervezet intézi az üzemeltetést előre lefektetett szabályok szerint.
Nekem nincsen bajom a katonákkal, de a közös használatú épületek miatt hihetetlen gyorsan kurvaanyázások lennének. És az még csak az egyik fele a dolgoknak. A csajprobléma dolgot inkább ki sem fejteném, de már a civil parkolóhelyeken is összevesznének, meg hogy ki, mikor ebédelhet. Vagy hogy milyen rendszer szerint használhatja a lőteret. Pl. Szolnokon ott a Killián laktanyában a lőtér, kb 1 alkalommal, 1 évben tudtunk ott lőni. Aztán soha. Gondolom tele lett a faszuk a katonáknak, hogy hónapokon át jártunk mindennap be a laktanyába, ők meg nem tudtak lőni amikor akartak.
Ha elég nagy komplexumot építesz (pl.: lőtér) akkor csökkented a surlódások lehetőségét. De nehogy már ne lehessen megoldani ezeket a dolgokat a mai világban, amikor a moziba a jegyedet a telefonodon előre, székre rábökve, oda foglalod, ahol éppen jobban hozzáférsz a csaj cicijéhez.... :rolleyes:
Ha eleve az egész komplexum közös használatúra van tervezve, akkor nincsenek érdeksérelmek, mert mindenki csak jobban jár. Mert azért valljuk be ott azért jelenleg nem arról van szó, hogy a katonák éppen kitúrnák a rendőröket a hipermodern komplexumukból. :oops:
De lehetne beszélni az étkeztetésről is. Pl. ahogy hallom katonáéknál elég olcsó az ebéd, meg elég jó is. Nálunk ez nem annyira jellemző.
Ez pont az egyik előnye lenne a dolognak, hogy minimum azt a minőséget kapnák a rendőrök is, mint a katonák, amennyiben közös konyha gondoskodna róluk.
Az uszoda közös használata, már ha lenne uszoda, is csak feszkót szülne, hogy ki mikor és hogyan mehetne be.
Figyelj, én a gyerekeim miatt több városi uszodában megfordultam. Ezeken a helyeken együtt folyt a közhasználat, gyerek oktatás, de még gyakran az igazolt sportolók úszása is. Ha egy uszoda reggel 6-tól este mondjuk 22-óráig nyitva van, akkor nem hinném, hogy ne lehetne elegendő idősávot kiosztani a kiképzésekre, azon kívül meg mindenki úgy használja mintha közuszoda lenne. Egy uszoda akkor jó, ha minél tovább van nyitva, mert a medencéket így is úgy is tisztítani kell, mint ahogy fűteni is. Akkor már használják is minél többen. Valószínűleg a rendőröknek soha nem lennének ilyen lehetőségei ott Miskolcon, ha csak be nem társul valamilyen másik fegyveres szerv.

Arról már nem is beszélek, hogy ott van mellettük a BV is a fiatalkorúak intézményével, de a belvárosban is van még BV böri.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
9 973
18 528
113
Igazából ma már nem kellenek akkora laktanyák mint annó. pláne hogy az ott szolgálók már általába nem is a laktanya területén vannak lszállásolva. persze pihenő körletekre van szükség de nem kell mindenkinek saját ágy szekrénnyel.)

Azért az sem árt, ha már építenek, felújítanak valamit, hogy arra is gondolnak majd, hogy mozgósítás esetén is megfelelő legyen a befogadóképessége egy laktanyának.
 
  • Tetszik
Reactions: kamm and borisz

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
Azért az sem árt, ha már építenek, felújítanak valamit, hogy arra is gondolnak majd, hogy mozgósítás esetén is megfelelő legyen a befogadóképessége egy laktanyának.
igen valammekora puffer képesség kell (de én megoldásnak látnák egy a laktanyákba kiépített konténerplaccot is.) e mellet. a konténereknek nem is feltétlenül kell mind ottlenniük.) ami konténereket később újra át lehetne telepíteni így egy háborúba rendelkezésre állnának a konténertáborok. van egy csomó olyan laktanya ahol rengeteg fedett tároló/garázs van. konténerek fedett helyen történő tárolására alkalmas központilag és igazából erre a szerepre különösebb felújítást sem igényelne.))
 
  • Tetszik
Reactions: honved

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
Konténerek hesco bástyákkal (gabion) és homokzsákkal kiegészülve némi faanyaggal tökéletes akaártábor erődítési munkálatokhoz is.

én még dedikált légó konténert is terveztetnék.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
vagy https://jnrnrwxhqnri5q.ldycdn.com/cloud/jkBqnKnkSRijpjmminj/militarycontainer-house.jpg valami egyszerű könnyűszerkezetes átmeneti tömegkörletet mozgósítás idejére mint az usaba. hiszen ilyen esetben a teljes állomány csak napokat esetleg néhány hetet tölt egyszerre a helyörségbe. és akkor is szabályzzott időbeosztásba. A sátornál egy fokkal jobb. és ilyen szituba könnyen előfordulhat hogy a kovetkezőszállás a sátor lessz.

telepíthető hőlégfuvóval vagy klímával. mivel csak az ágyak és esetleges müanyag tárrolóládák a fix felszereltség része és a falak se vakoltak használaton kívűl a hűtés fűtésével sem kellene törödni (mert nem menne tönkre) békében raktárként is funkcionálhatna ahol a mozgosítandó nagyobb állomány (akiket a puffer képesség már nem bír el) felszerelésének vagy egyéb anyaga tárolásra kerülne.) a tisztálkodást meg konténerbe megoldható telepítva ha van előrre kiépített placc közművel amire csak csatlakoztatni kell
 
  • Tetszik
Reactions: kaktusz and honved

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
annyi hogy lehetőleg olyan anyagokat kell tárolni ezekben a könnyúszerkezetes barakokban (békében) amik egy része kiosztásra kerül mozgosítás alkalmával a többi része meg sátorban elhelyezhető ami sátor szintén tátolható benne. vagy olyan késszenléti anyag is betárolható ami mozgósítás esetén egyből teherautóra kerül .(nem a késszenléti anyagra gondolok az a konténerbe előrecsomagolva jó helyen van) vagy maga a mozgósítással járó egyéb bővítés hez szükséges felszerelés.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
Biztos volt már az NKE ponthatárokról szó. Összesen 9 katonai alapképzés van a Hadtudományi és Honvédtisztképző Karon, ebből 3 képzésen (az egyik a katonai vezető) az abszolút minimun (280 pont, 279 ponttal sehova nem vehetnek fel), 2 ehhez közeli (286 - ez levelező - és 288 pont), 3 felvételi határ 300 feletti (326-369 között), és csak egynél 433 pont (NKE-HHK nemzetközi biztonság- és védelempolitikai, államilag finanszírozott).
Nem mondom, hogy az "átkosban" az agysebészet helyett mentek katonának a fiatalok, és voltak bepalizott srácok a tisztek (és tiszthelyettesek) között, de voltak elhivatottak is. Általában hasonló srácok voltak, mint mi, de az biztos, hogy nem kettes érettségi átlaggal.
Tragédia :(

Hát sajnos nem túl vonzó a pàlya. Pedig jó ösztöndíjat kapnak, kolesz is elég jó.

Amit én látok, hallok az a színvonal zuhanórepülése (ABV szak) mert a bejövő diákoknak semmiféle természettudományos alapja nincsen. Úgy meg nehéz szerves és biokémiàt illetve kvantumechanikàt oktatni
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 575
11 172
113
Amit én látok, hallok az a színvonal zuhanórepülése (ABV szak) mert a bejövő diákoknak semmiféle természettudományos alapja nincsen. Úgy meg nehéz szerves és biokémiàt illetve kvantumechanikàt oktatni
A civil szektorból vegyészek, vegyészmérnökök, esetleg biomérnökök nem szoktak beesni a VV zászlóaljba?
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 037
113
A civil szektorból vegyészek, vegyészmérnökök, esetleg biomérnökök nem szoktak beesni a VV zászlóaljba?

A vv zàszlóaljban biztosan nincs vegyész vagy vegyészmérnök. A GAVIK ban vannak, a gond azonban ott van hogy a civil vegyészmérnök semmit nem tanul mergező harcanyag kémiàból vagy magfizikából. A katonai ABV védelem és eljarasrendek stb pedig végképp ismeretlen nekik.

Ezt az alakulatnàl kell hogy magukra szedjék, de sokkal jobb lenne valamilyen iskolarendszerű képzés.
 
  • Tetszik
Reactions: Blitz97