Azért ne keverjük a Gizikét a gőzekével!
2 teljesen más dologról van szó.
A Lynx aknavetős verziója várhatóan 120mm-es lesz, és tulajdonképpen egy tüzérségi eszköz, ami majd a zászlóalj tüzérségi támogatását fogja ellátni. (10+km-es hatótávval)
Az izraeliek a járműveikre 60mm-es aknavetőket pakolnak - kiegészítő jelleggel - rendszeresen, ami meg gyalogsági fegyver 2-4km-es lőtávval.
Mutatom a különbséget:
60-as izraeli a Namer-en:
![]()
120-as tüzérségi a francia GRIFFON-on
![]()
Én egy szóval nem állítottam azt, hogy a kettő ugyan az lenne. Vagy ha igen, mutasd meg, hogy hol írtam.
A Lynxből már a kezdetektől fogva terveztek önjáró aknavető változatot. Ahogy a lengyelek is Rák/RAK néven a modernizációs programjuk részévé tették a Patria hasonló változatát. Szóval még egyszer, csak ajánlani tudom a nemzetközi Lynx és a HUNLynx topicot.
Xpert kért egy ajánlót, hogy vannak-e érdekességek a Lynx topicokban. Az, hogy adtam neki pár érdekességet, az nem azt jelenti, hogy azt állítottam volna, hogy a 30 milis gépágyú mellé tennék a 120-as aknavetőt. Csupán azt jelenti, hogy nekem tetszik az izraeli gondolkodás a kiegészítő fegyverről.
Ettől független, hogy ott olvasgathat az önjáró aknavetős változatról is.
De ezek után tényleg el kell olvasnia mind a két topicot, hogy meggyőződjön az igazságról. Jól bele húztuk a csőbe egy félreértéssel.