• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 4082

Guest
Na ennyire még a kínaiak sem köcsögök, pedig megfigyelésben iskolapéldát mutatnak.
Komolyan, ha a Szu még 15 évig kihúzza ma mindenki elhinné, hogy "nincs a földön boldogabb s szebb ország"

Az a helyzet, hogy jelenleg a társadalmi pontrendszer a telefonodra is fel van telepítve, így de igen, már rég bekamerázták, és mikrofonozták a lakosságukat.
 
T

Törölt tag 008

Guest
...Az a helyzet, hogy jelenleg a társadalmi pontrendszer a telefonodra is fel van telepítve, így de igen, már rég bekamerázták, és mikrofonozták a lakosságukat.
Bizony. Nem véletlenül céges policy, hogy az okos telót nem szabad videokonf közelébe vinni, ha érzékeny a téma.
Teljesen tiztában van vele mindenki aki kicsit is ért hozzá, hogy minden amiben smart assistant van (siri, alexa, bixby, google assistant, stb) az akkor is hallgatózik, ha lockolva van a telefon és épp nem használod. :(
 
W

Wilson

Guest
A marxizmus megnyeri a fiatalok szívét.....

ywfFcn41vw2bt-NQv14QcxgCSEmG0u76JCIOZ9bA6P2PwuyWE6suuKOEMF2vJpWrrC521Q-QFmVr9IavCVAYCr-IKROMxelTUkAclNHTNdRsVJJQyOYT1T0epK6c4dw3Ld_584KB


A kínai hivatalos szervek a marxizmusról és annak a mai kínai fiatalok általi megítéléséről, megszabadulva az 1980-as és 1990-es évek csalódásainak és kételyeinek tapasztalataitól.

Érdemes rögtön megjegyezni, hogy ezek a folyamatok párhuzamosan zajlanak az USA hatalmába és a nyugati kapitalizmus felsőbbrendűségébe vetett hit csökkenésével, amelyet az elmúlt években szociológiai tanulmányok is megfigyeltek. A marxizmus megnyeri a fiatalok szívét A Kínai Kommunista Párt centenáriumára emlékező kiállítás a fiatalok figyelmét a párt szülőhelyére irányította Fotó: Cui Meng / GT "Hogyan tudott egy nyugati ideológia, mint például a marxizmus, gyökeret verni és fejlődni egy keleti országban, és gazdaságát a világ második legnagyobb gazdaságává tenni, sőt még virágzóbbá tenni, mint azt a nyugati országot, ahonnan származik?". [Ezekre a kérdésekre] tudományos válaszokat kell adni." Így fogalmazza meg a 18 éves Wang Yijin a marxizmus tanulmányozására irányuló ambícióját.

Júliusban Wang azzal került az országos hírek címlapjára, hogy ajánlatot kapott a rangos Pekingi Egyetem marxista tanulmányaira, miután elutasította a Hongkongi Egyetem teljes ösztöndíj-ajánlatát. Wang egy átlagos lány, a kínai fiatalság tipikus tagja, akit a marxizmus tanulmányozása iránti erős érdeklődés hajt, és akit az ebbe az ideológiába vetett hit inspirál, amely az elmúlt években Kínát a világ második legnagyobb gazdaságává tette, erős gazdasági életerejének köszönhetően, miközben a Nyugat újra és újra gazdasági válságokba kerül. Sokan mélyen tisztában vannak azzal, hogy a liberalizmust hirdető nyugati ideológiák elvesztették vonzerejüket és hegemóniájukat, miután nem tudtak megbirkózni a világjárvánnyal és a gazdasági fellendüléssel. Elemzők szerint a kínai fiatalok új generációi arra ösztönzik őket, hogy a nyugati fejlődés alternatíváját, egy racionálisabb, tudományosabb és gyakorlatiasabb utat keressenek, különösen miután kiábrándultak a kapitalizmusból. A kínai fiatalabb generáció lelkesedése a marxizmus tanulmányozása iránt az elmúlt években jelentősen megnőtt - mondta Wang Chuanli, a Cinghua Egyetem Marxizmus Iskolájának professzora.

Hozzátéve, hogy a Cinghua marxista elméletet oktató doktori programjaira való felvétel egyre inkább versenyképessé válik - "a jelentkezők száma az elmúlt években folyamatosan nőtt", sőt, idén a fiatal jelentkezők érdeklődésére válaszul a Cinghua elkezdte felvenni a marxista elméletet tanulmányozó diákcsoportokat - tette hozzá Wang. Hasonlóképpen, a Pekingi Egyetem, az első kínai felsőoktatási intézmény, amely 1992-ben marxista tanulmányokat indított, 2008-ban népszerű programot indított Dazhao-osztály néven, amelyet a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik alapítójának, Li Dazhaónak az emlékére neveztek el. Ezzel a programmal, amelynek célja, hogy több tehetséget vonjon be a marxista elméleti tanulmányokban, Wang Yijin lett az első egyetemi hallgató, aki beiratkozott ebbe az osztályba, amelyet 2021-ben kiterjesztettek az egyetemi szintre.

Ebben az évben 20 egyetemi hallgatót vettek fel a szakra különböző témakörökben, például a kínai marxizmus, a marxizmus fejlődéstörténete és a marxista elmélet alapjainak megismerése témakörökben. Wang a Global Timesnak elmondta, hogy reméli, hogy megérti, hogyan teheti a kreatív marxizmus erősebb hatalommá Kínát, és innovatív módszerekkel tisztább utat nyit Kínának a jövő felé az elkövetkező évtizedekben. "Nagyon megfontolt és racionális, jó elemző és előadói képességekkel" - jellemezte magát Wang, mint alkalmas jelölt arra, hogy a marxizmust tanulmányozza Kína legjobb egyetemén.

Távol áll a nyugati média által leírt "kínai fiatal generáció politikai közömbösségétől", Wang a politika iránti élénk érdeklődése miatt hozta meg azt a nehéz döntést, hogy visszautasította a Hongkongi Egyetem 684 000 HK $-os ösztöndíjra vonatkozó ajánlatát, hogy jogot vagy közgazdaságtant tanulhasson - ami látszólag sokkal jövedelmezőbb választásnak tűnt.

Részt vett az ENSZ modellezésében, és szorosan követi a kínai külügyminisztériumi tisztviselők megjegyzéseit. Megpróbálta leleplezni a kínai politikai rendszer bölcsességét és a mögötte álló elméletet. A Global Timesnak elmondta, hogy a fiatalabb generáció lelkesedése a marxizmus iránt kezd trenddé válni, és kíséretéből sokan élvezik a régi kulturális termékeket Karl Marx és Vlagyimir Lenin képeivel és idézeteikkel. A mostani nyári szünetet Marx életrajzának olvasásával tölti.


Bár a marxizmus-leninizmusról szóló előadások gyakoriak a kínai oktatási tantervben, a diákok érdeklődése messze túlmutat az előadásokon. A marxizmus-leninizmusból részleteket vagy inspiráló epizódokat tartalmazó online videók népszerűvé váltak a hazai közösségi médiában, és sokuk több tízezer lájkot kapott a Bilibili, a fiatal kínai közönség körében népszerű streaming videóplatformon, köztük egy jellegzetes videoklip Richard David Wolf ismert amerikai marxista közgazdász előadásáról. A marxista diákok, akikkel a Global Times beszélgetett, úgy látták, hogy ez a tapasztalat ablakot jelent a fiatalok számára, hogy a nemzeti jólét alternatív rendszerét keressék, miután rájöttek, hogy a nyugati kapitalizmus hogyan utasítja vissza az emberek törekvéseit.

A kapitalizmussal szembeni ellenérzés és frusztráció számos hazai társadalmi hálózatban is elterjedtebb.Chen Xin, egy elméleti marxizmusra szakosodott végzős hallgató elmondta, hogy sok diplomás inkább nemzeti köztisztviselő lesz, minthogy a magánszektorba lépjen, amit ők "involúciónak" neveztek, ahol az emberek kizsákmányoló körülmények között és szoros munkaidőben versenyeznek a korlátozott erőforrásokért. Chen rájött, hogy a marxizmus tanulmányozása jobban illeszkedik Kína alapvető ideológiájához, és alkalmasabb annak megértésére, hogy az elmélet hogyan fejlődött kreatívan, és hogyan tartotta életben az ország alapvető elveit. "Nem homályos és nem unalmas. Megmagyarázza a valóságot" - mondta Chen a Global Timesnak, megjegyezve, hogy a diploma megszerzése után kutató vagy köztisztviselő szeretne lenni, hogy elméletét a gyakorlatban is megvalósíthassa, és beilleszkedjen a nemzeti rendszerbe.

"A marxizmus a szocializmus örököseire tanít, nem pedig [annak] sírásóira. A kínai fiatalabb generációnak szociálisan felelősségteljesebbnek kell lennie, mint nyugati társaiknak, akik az individualizmust hangsúlyozó értékeken nőttek fel" - mondta Yu Heping, a Kínai Politikai és Jogtudományi Egyetem Marxizmus Iskolájának mesterszakos hallgatója, és ezzel indokolta döntését, hogy beiratkozik a programra. "A marxizmus ösztönzést ad a fiataloknak, hogy kövessék álmaikat, és magabiztosabbá tesz bennünket a külső ideológiákkal való szembenézésben" - mondta, hozzátéve, hogy "személyes sorsomat hazánk jövőjéhez kötni nagy büszkeség".

Yu azt is tapasztalta, hogy az elmúlt években nőtt a beiratkozók száma az egyetem marxista iskolájában: a 2018-as 30 hallgatóról idén több mint 50-re emelkedett. Az idősebb kínai generációkhoz képest, akik a belpolitikai zavarok időszakában nőttek fel, megtapasztalták a volt Szovjetunió összeomlását, és tanúi voltak az 1990-es évek hatalmas kelet-európai változásainak, a jelenlegi fiatalabb kínai generációk sokkal jobban bíznak a marxizmusban. - Wang Chuanli marxizmus professzor azt mondta. "Az 1990-es évek elején voltak olyanok, akik kételkedtek a marxizmusban, a szocializmusban vagy a KKP kormányzási [képességében]. De most, hogy a marxizmus és a párt vezetése alatt egyre jobban virágzik az ország, a legtöbb kínai fiatalnak már nincsenek olyan kétségei, mint elődeiknek" - mondta a professzor. "Ahogy Mao elnök egyszer mondta, pártunk harci ereje nagymértékben megnőne, ha száz vagy kétszáz elvtársunk lenne, akik szisztematikusan tanulmányozzák a marxizmust" - mondta Wang. "Most már több tízezer olyan fiatalunk lesz, akik hisznek a marxizmusban és tanulják azt" - mondta, hozzátéve, hogy "jól beszélnek angolul, nemzetközi szemlélettel rendelkeznek és jól gondolkodnak". A marxizmust saját megfigyeléseikkel igazolják, összehasonlítva Kínát a Nyugattal."

A lelkesedési hullámhoz hozzájárult a KKP alapításának nemrégiben megrendezett centenáriumi ünnepsége, amely a szocializmus és a marxizmus új korszakban való új értelmezését hirdeti, gazdagon gyártott popkultúrával és a tényleges történelemre összpontosító drámasorozatokkal.

A professzor szerint az Ébredés kora című kínai televíziós dráma, amely a KKP 1921-es megalakulásának történetét meséli el, népszerűvé vált a Wanghoz hasonló fiatalok körében. A KKP 1919-es megalakulásakor a Marx és Friedrich Engels által írt Kommunista Kiáltványt tekintette a KKP számos politikájának alapvető útmutatójának és forrásának. "Kína eddig sikeresen teljesítette az évszázad első célját. Az évszázad második célja, a modern szocialista ország felépítése lesz a mi nemzedékünk küldetése és munkájának szakasza" - mondta Wang.

http://perevodika.ru/articles/1211878.html
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 689
55 486
113
Kár volt nevetni. :D

Egy példa a közelmúltból: Oroszország pont a szankcióktól erősödött meg, ugyanis a nyugati import befagyása után kénytelenek voltak a saját lábukra állni több ágazatban is, és így függetlenedni a nyugati gazdaságoktól.

Namost ha kicsit elgondolkodsz, akkor rá fogsz jönni, hogy egy kínai import embargó éppen hogy megerősítené a nyugati gazdaságokat, mert sok területen újra beindulna a gyártás, rengeteg új munkahelyet generálna, tehát ha jól kezelnék a kormányok mint ahogy Putyinék tették, akkor ez nagyon jót tenne a nyugatnak. Persze el lehet cseszni is, amin nem csodálkoznék. Ha Leyenék vezényelnék az biztos csőd lenne megint. :) Szóval nem kell mindjárt berottyantani a kínai import leállásán. Egyébként kína is tudja hogy tűzzel játszik, de az egy egyre agresszívabb kommunista ország. Lehet hogy a vörös köd győz a józan ész felett.
Mellébeszélsz. Legalább nézz meg mindent, amid van, vagy amit veszel egy hónapig. Én kipróbáltam és feladtam 2 nap után . Európában szinte minden használati cikk Kinából van. Nézz körül pl most az iskolakezdéskor...
Természetesen egy bojkott fájna Kínának is, de egy olyan rendszer jobban bánik krizisekkel mint mi itt. Még álarc is Kinából jött...
 

hunter85

Well-Known Member
2015. május 10.
1 846
5 053
113
Mellébeszélsz. Legalább nézz meg mindent, amid van, vagy amit veszel egy hónapig. Én kipróbáltam és feladtam 2 nap után . Európában szinte minden használati cikk Kinából van. Nézz körül pl most az iskolakezdéskor...
Természetesen egy bojkott fájna Kínának is, de egy olyan rendszer jobban bánik krizisekkel mint mi itt. Még álarc is Kinából jött...

Bizony ám, itt nagyobb lenne a seggreülés mint nekik.
 
K

kamm

Guest
Mellébeszélsz. Legalább nézz meg mindent, amid van, vagy amit veszel egy hónapig. Én kipróbáltam és feladtam 2 nap után . Európában szinte minden használati cikk Kinából van. Nézz körül pl most az iskolakezdéskor...
Természetesen egy bojkott fájna Kínának is, de egy olyan rendszer jobban bánik krizisekkel mint mi itt. Még álarc is Kinából jött...
Sőt! A virus is, ami miatt az álarc kellett! :cool:
 

Leonidas

Well-Known Member
2019. október 16.
2 636
3 434
113
Nekem legfájóbb a buszgyárról készült videó volt. Töbször voltam az ikaruszban létogató, ma mi van, semmi. Kínában meg ömlik az elektromos busz a szalagokról. A gyrakból az elektromos autó, egyszer ide is beöntik.
A magyar jövedelmi viszonyokhoz milyen elektromos autót szeretnél ? Ráadásul nem is mi vagyunk a legcsóróbbak. A bolgárok mivel fognak járni ? Vagy az ukránok ? És afrikában Nigériában, vagy soroljam a többit a világban ?

Te is bedőltél ennek a "minden jármű elektromos" hisztériának. Mibe kerül nálunk egy líthium aksi ? Akiknek egyáltalán nincs ? Az a mérhetetlen mennyiségű ritka-földfém ami a mágnesekhez kell ? Nulla a modern teljesítmény félvezető gyártásunk ami kell bele ! Kell hozzá egy rakás vörösréz. Nekünk az sincs. Mindenkinek fizetjük majd a profitját, a vámot is, mert európának sincs egyikből sem ! Mi a szakmád értesz hozzá ? Mert én igen. Te is felültél erre a "mindenünk áldozzuk fel a környezetvédelemért" vonatra ? Amit olyanok erőltetnek, akiknek a műszaki tudásuk NULLA !!!! Fogja még rengeteg ember szidni átkozni az elektromos autókat. Lehet hogy még lázadás is lesz belőle.

És akkor még a töltési / hálózati / erőművi oldaláról nem is beszéltem !!!! Abban mindenki egészen biztos lehet, hogy jóval drágább lesz a belsőégésű motoros autóknál !!!!! Max. 5 év és akkucsre !!!!
Mellébeszélsz. Legalább nézz meg mindent, amid van, vagy amit veszel egy hónapig. Én kipróbáltam és feladtam 2 nap után . Európában szinte minden használati cikk Kinából van. Nézz körül pl most az iskolakezdéskor...
Természetesen egy bojkott fájna Kínának is, de egy olyan rendszer jobban bánik krizisekkel mint mi itt. Még álarc is Kinából jött...
Ezt a kitettséget ütné ki egy import embargó !!! Egyébként ha nem kényszerül rá marad ez a langyos víz. :D:D:p Ilyen az EU vezetése. Eddig is ilyen tutyimutyi volt, csak az oroszokkal keménykedtek. :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 205
20 241
113
A marxizmus megnyeri a fiatalok szívét.....

ywfFcn41vw2bt-NQv14QcxgCSEmG0u76JCIOZ9bA6P2PwuyWE6suuKOEMF2vJpWrrC521Q-QFmVr9IavCVAYCr-IKROMxelTUkAclNHTNdRsVJJQyOYT1T0epK6c4dw3Ld_584KB


A kínai hivatalos szervek a marxizmusról és annak a mai kínai fiatalok általi megítéléséről, megszabadulva az 1980-as és 1990-es évek csalódásainak és kételyeinek tapasztalataitól.

Érdemes rögtön megjegyezni, hogy ezek a folyamatok párhuzamosan zajlanak az USA hatalmába és a nyugati kapitalizmus felsőbbrendűségébe vetett hit csökkenésével, amelyet az elmúlt években szociológiai tanulmányok is megfigyeltek. A marxizmus megnyeri a fiatalok szívét A Kínai Kommunista Párt centenáriumára emlékező kiállítás a fiatalok figyelmét a párt szülőhelyére irányította Fotó: Cui Meng / GT "Hogyan tudott egy nyugati ideológia, mint például a marxizmus, gyökeret verni és fejlődni egy keleti országban, és gazdaságát a világ második legnagyobb gazdaságává tenni, sőt még virágzóbbá tenni, mint azt a nyugati országot, ahonnan származik?". [Ezekre a kérdésekre] tudományos válaszokat kell adni." Így fogalmazza meg a 18 éves Wang Yijin a marxizmus tanulmányozására irányuló ambícióját.

Júliusban Wang azzal került az országos hírek címlapjára, hogy ajánlatot kapott a rangos Pekingi Egyetem marxista tanulmányaira, miután elutasította a Hongkongi Egyetem teljes ösztöndíj-ajánlatát. Wang egy átlagos lány, a kínai fiatalság tipikus tagja, akit a marxizmus tanulmányozása iránti erős érdeklődés hajt, és akit az ebbe az ideológiába vetett hit inspirál, amely az elmúlt években Kínát a világ második legnagyobb gazdaságává tette, erős gazdasági életerejének köszönhetően, miközben a Nyugat újra és újra gazdasági válságokba kerül. Sokan mélyen tisztában vannak azzal, hogy a liberalizmust hirdető nyugati ideológiák elvesztették vonzerejüket és hegemóniájukat, miután nem tudtak megbirkózni a világjárvánnyal és a gazdasági fellendüléssel. Elemzők szerint a kínai fiatalok új generációi arra ösztönzik őket, hogy a nyugati fejlődés alternatíváját, egy racionálisabb, tudományosabb és gyakorlatiasabb utat keressenek, különösen miután kiábrándultak a kapitalizmusból. A kínai fiatalabb generáció lelkesedése a marxizmus tanulmányozása iránt az elmúlt években jelentősen megnőtt - mondta Wang Chuanli, a Cinghua Egyetem Marxizmus Iskolájának professzora.

Hozzátéve, hogy a Cinghua marxista elméletet oktató doktori programjaira való felvétel egyre inkább versenyképessé válik - "a jelentkezők száma az elmúlt években folyamatosan nőtt", sőt, idén a fiatal jelentkezők érdeklődésére válaszul a Cinghua elkezdte felvenni a marxista elméletet tanulmányozó diákcsoportokat - tette hozzá Wang. Hasonlóképpen, a Pekingi Egyetem, az első kínai felsőoktatási intézmény, amely 1992-ben marxista tanulmányokat indított, 2008-ban népszerű programot indított Dazhao-osztály néven, amelyet a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik alapítójának, Li Dazhaónak az emlékére neveztek el. Ezzel a programmal, amelynek célja, hogy több tehetséget vonjon be a marxista elméleti tanulmányokban, Wang Yijin lett az első egyetemi hallgató, aki beiratkozott ebbe az osztályba, amelyet 2021-ben kiterjesztettek az egyetemi szintre.

Ebben az évben 20 egyetemi hallgatót vettek fel a szakra különböző témakörökben, például a kínai marxizmus, a marxizmus fejlődéstörténete és a marxista elmélet alapjainak megismerése témakörökben. Wang a Global Timesnak elmondta, hogy reméli, hogy megérti, hogyan teheti a kreatív marxizmus erősebb hatalommá Kínát, és innovatív módszerekkel tisztább utat nyit Kínának a jövő felé az elkövetkező évtizedekben. "Nagyon megfontolt és racionális, jó elemző és előadói képességekkel" - jellemezte magát Wang, mint alkalmas jelölt arra, hogy a marxizmust tanulmányozza Kína legjobb egyetemén.

Távol áll a nyugati média által leírt "kínai fiatal generáció politikai közömbösségétől", Wang a politika iránti élénk érdeklődése miatt hozta meg azt a nehéz döntést, hogy visszautasította a Hongkongi Egyetem 684 000 HK $-os ösztöndíjra vonatkozó ajánlatát, hogy jogot vagy közgazdaságtant tanulhasson - ami látszólag sokkal jövedelmezőbb választásnak tűnt.

Részt vett az ENSZ modellezésében, és szorosan követi a kínai külügyminisztériumi tisztviselők megjegyzéseit. Megpróbálta leleplezni a kínai politikai rendszer bölcsességét és a mögötte álló elméletet. A Global Timesnak elmondta, hogy a fiatalabb generáció lelkesedése a marxizmus iránt kezd trenddé válni, és kíséretéből sokan élvezik a régi kulturális termékeket Karl Marx és Vlagyimir Lenin képeivel és idézeteikkel. A mostani nyári szünetet Marx életrajzának olvasásával tölti.


Bár a marxizmus-leninizmusról szóló előadások gyakoriak a kínai oktatási tantervben, a diákok érdeklődése messze túlmutat az előadásokon. A marxizmus-leninizmusból részleteket vagy inspiráló epizódokat tartalmazó online videók népszerűvé váltak a hazai közösségi médiában, és sokuk több tízezer lájkot kapott a Bilibili, a fiatal kínai közönség körében népszerű streaming videóplatformon, köztük egy jellegzetes videoklip Richard David Wolf ismert amerikai marxista közgazdász előadásáról. A marxista diákok, akikkel a Global Times beszélgetett, úgy látták, hogy ez a tapasztalat ablakot jelent a fiatalok számára, hogy a nemzeti jólét alternatív rendszerét keressék, miután rájöttek, hogy a nyugati kapitalizmus hogyan utasítja vissza az emberek törekvéseit.

A kapitalizmussal szembeni ellenérzés és frusztráció számos hazai társadalmi hálózatban is elterjedtebb.Chen Xin, egy elméleti marxizmusra szakosodott végzős hallgató elmondta, hogy sok diplomás inkább nemzeti köztisztviselő lesz, minthogy a magánszektorba lépjen, amit ők "involúciónak" neveztek, ahol az emberek kizsákmányoló körülmények között és szoros munkaidőben versenyeznek a korlátozott erőforrásokért. Chen rájött, hogy a marxizmus tanulmányozása jobban illeszkedik Kína alapvető ideológiájához, és alkalmasabb annak megértésére, hogy az elmélet hogyan fejlődött kreatívan, és hogyan tartotta életben az ország alapvető elveit. "Nem homályos és nem unalmas. Megmagyarázza a valóságot" - mondta Chen a Global Timesnak, megjegyezve, hogy a diploma megszerzése után kutató vagy köztisztviselő szeretne lenni, hogy elméletét a gyakorlatban is megvalósíthassa, és beilleszkedjen a nemzeti rendszerbe.

"A marxizmus a szocializmus örököseire tanít, nem pedig [annak] sírásóira. A kínai fiatalabb generációnak szociálisan felelősségteljesebbnek kell lennie, mint nyugati társaiknak, akik az individualizmust hangsúlyozó értékeken nőttek fel" - mondta Yu Heping, a Kínai Politikai és Jogtudományi Egyetem Marxizmus Iskolájának mesterszakos hallgatója, és ezzel indokolta döntését, hogy beiratkozik a programra. "A marxizmus ösztönzést ad a fiataloknak, hogy kövessék álmaikat, és magabiztosabbá tesz bennünket a külső ideológiákkal való szembenézésben" - mondta, hozzátéve, hogy "személyes sorsomat hazánk jövőjéhez kötni nagy büszkeség".

Yu azt is tapasztalta, hogy az elmúlt években nőtt a beiratkozók száma az egyetem marxista iskolájában: a 2018-as 30 hallgatóról idén több mint 50-re emelkedett. Az idősebb kínai generációkhoz képest, akik a belpolitikai zavarok időszakában nőttek fel, megtapasztalták a volt Szovjetunió összeomlását, és tanúi voltak az 1990-es évek hatalmas kelet-európai változásainak, a jelenlegi fiatalabb kínai generációk sokkal jobban bíznak a marxizmusban. - Wang Chuanli marxizmus professzor azt mondta. "Az 1990-es évek elején voltak olyanok, akik kételkedtek a marxizmusban, a szocializmusban vagy a KKP kormányzási [képességében]. De most, hogy a marxizmus és a párt vezetése alatt egyre jobban virágzik az ország, a legtöbb kínai fiatalnak már nincsenek olyan kétségei, mint elődeiknek" - mondta a professzor. "Ahogy Mao elnök egyszer mondta, pártunk harci ereje nagymértékben megnőne, ha száz vagy kétszáz elvtársunk lenne, akik szisztematikusan tanulmányozzák a marxizmust" - mondta Wang. "Most már több tízezer olyan fiatalunk lesz, akik hisznek a marxizmusban és tanulják azt" - mondta, hozzátéve, hogy "jól beszélnek angolul, nemzetközi szemlélettel rendelkeznek és jól gondolkodnak". A marxizmust saját megfigyeléseikkel igazolják, összehasonlítva Kínát a Nyugattal."

A lelkesedési hullámhoz hozzájárult a KKP alapításának nemrégiben megrendezett centenáriumi ünnepsége, amely a szocializmus és a marxizmus új korszakban való új értelmezését hirdeti, gazdagon gyártott popkultúrával és a tényleges történelemre összpontosító drámasorozatokkal.

A professzor szerint az Ébredés kora című kínai televíziós dráma, amely a KKP 1921-es megalakulásának történetét meséli el, népszerűvé vált a Wanghoz hasonló fiatalok körében. A KKP 1919-es megalakulásakor a Marx és Friedrich Engels által írt Kommunista Kiáltványt tekintette a KKP számos politikájának alapvető útmutatójának és forrásának. "Kína eddig sikeresen teljesítette az évszázad első célját. Az évszázad második célja, a modern szocialista ország felépítése lesz a mi nemzedékünk küldetése és munkájának szakasza" - mondta Wang.

http://perevodika.ru/articles/1211878.html
Ez a cikk olyan mint nálunk az 50-es évek első fele. (L)MHK mozgalom (Légy) Munkára Harcra Kész, sztahanovizmus, stb.. :)
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 031
32 469
113
A marxizmus megnyeri a fiatalok szívét.....

ywfFcn41vw2bt-NQv14QcxgCSEmG0u76JCIOZ9bA6P2PwuyWE6suuKOEMF2vJpWrrC521Q-QFmVr9IavCVAYCr-IKROMxelTUkAclNHTNdRsVJJQyOYT1T0epK6c4dw3Ld_584KB


A kínai hivatalos szervek a marxizmusról és annak a mai kínai fiatalok általi megítéléséről, megszabadulva az 1980-as és 1990-es évek csalódásainak és kételyeinek tapasztalataitól.

Érdemes rögtön megjegyezni, hogy ezek a folyamatok párhuzamosan zajlanak az USA hatalmába és a nyugati kapitalizmus felsőbbrendűségébe vetett hit csökkenésével, amelyet az elmúlt években szociológiai tanulmányok is megfigyeltek. A marxizmus megnyeri a fiatalok szívét A Kínai Kommunista Párt centenáriumára emlékező kiállítás a fiatalok figyelmét a párt szülőhelyére irányította Fotó: Cui Meng / GT "Hogyan tudott egy nyugati ideológia, mint például a marxizmus, gyökeret verni és fejlődni egy keleti országban, és gazdaságát a világ második legnagyobb gazdaságává tenni, sőt még virágzóbbá tenni, mint azt a nyugati országot, ahonnan származik?". [Ezekre a kérdésekre] tudományos válaszokat kell adni." Így fogalmazza meg a 18 éves Wang Yijin a marxizmus tanulmányozására irányuló ambícióját.

Júliusban Wang azzal került az országos hírek címlapjára, hogy ajánlatot kapott a rangos Pekingi Egyetem marxista tanulmányaira, miután elutasította a Hongkongi Egyetem teljes ösztöndíj-ajánlatát. Wang egy átlagos lány, a kínai fiatalság tipikus tagja, akit a marxizmus tanulmányozása iránti erős érdeklődés hajt, és akit az ebbe az ideológiába vetett hit inspirál, amely az elmúlt években Kínát a világ második legnagyobb gazdaságává tette, erős gazdasági életerejének köszönhetően, miközben a Nyugat újra és újra gazdasági válságokba kerül. Sokan mélyen tisztában vannak azzal, hogy a liberalizmust hirdető nyugati ideológiák elvesztették vonzerejüket és hegemóniájukat, miután nem tudtak megbirkózni a világjárvánnyal és a gazdasági fellendüléssel. Elemzők szerint a kínai fiatalok új generációi arra ösztönzik őket, hogy a nyugati fejlődés alternatíváját, egy racionálisabb, tudományosabb és gyakorlatiasabb utat keressenek, különösen miután kiábrándultak a kapitalizmusból. A kínai fiatalabb generáció lelkesedése a marxizmus tanulmányozása iránt az elmúlt években jelentősen megnőtt - mondta Wang Chuanli, a Cinghua Egyetem Marxizmus Iskolájának professzora.

Hozzátéve, hogy a Cinghua marxista elméletet oktató doktori programjaira való felvétel egyre inkább versenyképessé válik - "a jelentkezők száma az elmúlt években folyamatosan nőtt", sőt, idén a fiatal jelentkezők érdeklődésére válaszul a Cinghua elkezdte felvenni a marxista elméletet tanulmányozó diákcsoportokat - tette hozzá Wang. Hasonlóképpen, a Pekingi Egyetem, az első kínai felsőoktatási intézmény, amely 1992-ben marxista tanulmányokat indított, 2008-ban népszerű programot indított Dazhao-osztály néven, amelyet a Kínai Kommunista Párt (KKP) egyik alapítójának, Li Dazhaónak az emlékére neveztek el. Ezzel a programmal, amelynek célja, hogy több tehetséget vonjon be a marxista elméleti tanulmányokban, Wang Yijin lett az első egyetemi hallgató, aki beiratkozott ebbe az osztályba, amelyet 2021-ben kiterjesztettek az egyetemi szintre.

Ebben az évben 20 egyetemi hallgatót vettek fel a szakra különböző témakörökben, például a kínai marxizmus, a marxizmus fejlődéstörténete és a marxista elmélet alapjainak megismerése témakörökben. Wang a Global Timesnak elmondta, hogy reméli, hogy megérti, hogyan teheti a kreatív marxizmus erősebb hatalommá Kínát, és innovatív módszerekkel tisztább utat nyit Kínának a jövő felé az elkövetkező évtizedekben. "Nagyon megfontolt és racionális, jó elemző és előadói képességekkel" - jellemezte magát Wang, mint alkalmas jelölt arra, hogy a marxizmust tanulmányozza Kína legjobb egyetemén.

Távol áll a nyugati média által leírt "kínai fiatal generáció politikai közömbösségétől", Wang a politika iránti élénk érdeklődése miatt hozta meg azt a nehéz döntést, hogy visszautasította a Hongkongi Egyetem 684 000 HK $-os ösztöndíjra vonatkozó ajánlatát, hogy jogot vagy közgazdaságtant tanulhasson - ami látszólag sokkal jövedelmezőbb választásnak tűnt.

Részt vett az ENSZ modellezésében, és szorosan követi a kínai külügyminisztériumi tisztviselők megjegyzéseit. Megpróbálta leleplezni a kínai politikai rendszer bölcsességét és a mögötte álló elméletet. A Global Timesnak elmondta, hogy a fiatalabb generáció lelkesedése a marxizmus iránt kezd trenddé válni, és kíséretéből sokan élvezik a régi kulturális termékeket Karl Marx és Vlagyimir Lenin képeivel és idézeteikkel. A mostani nyári szünetet Marx életrajzának olvasásával tölti.


Bár a marxizmus-leninizmusról szóló előadások gyakoriak a kínai oktatási tantervben, a diákok érdeklődése messze túlmutat az előadásokon. A marxizmus-leninizmusból részleteket vagy inspiráló epizódokat tartalmazó online videók népszerűvé váltak a hazai közösségi médiában, és sokuk több tízezer lájkot kapott a Bilibili, a fiatal kínai közönség körében népszerű streaming videóplatformon, köztük egy jellegzetes videoklip Richard David Wolf ismert amerikai marxista közgazdász előadásáról. A marxista diákok, akikkel a Global Times beszélgetett, úgy látták, hogy ez a tapasztalat ablakot jelent a fiatalok számára, hogy a nemzeti jólét alternatív rendszerét keressék, miután rájöttek, hogy a nyugati kapitalizmus hogyan utasítja vissza az emberek törekvéseit.

A kapitalizmussal szembeni ellenérzés és frusztráció számos hazai társadalmi hálózatban is elterjedtebb.Chen Xin, egy elméleti marxizmusra szakosodott végzős hallgató elmondta, hogy sok diplomás inkább nemzeti köztisztviselő lesz, minthogy a magánszektorba lépjen, amit ők "involúciónak" neveztek, ahol az emberek kizsákmányoló körülmények között és szoros munkaidőben versenyeznek a korlátozott erőforrásokért. Chen rájött, hogy a marxizmus tanulmányozása jobban illeszkedik Kína alapvető ideológiájához, és alkalmasabb annak megértésére, hogy az elmélet hogyan fejlődött kreatívan, és hogyan tartotta életben az ország alapvető elveit. "Nem homályos és nem unalmas. Megmagyarázza a valóságot" - mondta Chen a Global Timesnak, megjegyezve, hogy a diploma megszerzése után kutató vagy köztisztviselő szeretne lenni, hogy elméletét a gyakorlatban is megvalósíthassa, és beilleszkedjen a nemzeti rendszerbe.

"A marxizmus a szocializmus örököseire tanít, nem pedig [annak] sírásóira. A kínai fiatalabb generációnak szociálisan felelősségteljesebbnek kell lennie, mint nyugati társaiknak, akik az individualizmust hangsúlyozó értékeken nőttek fel" - mondta Yu Heping, a Kínai Politikai és Jogtudományi Egyetem Marxizmus Iskolájának mesterszakos hallgatója, és ezzel indokolta döntését, hogy beiratkozik a programra. "A marxizmus ösztönzést ad a fiataloknak, hogy kövessék álmaikat, és magabiztosabbá tesz bennünket a külső ideológiákkal való szembenézésben" - mondta, hozzátéve, hogy "személyes sorsomat hazánk jövőjéhez kötni nagy büszkeség".

Yu azt is tapasztalta, hogy az elmúlt években nőtt a beiratkozók száma az egyetem marxista iskolájában: a 2018-as 30 hallgatóról idén több mint 50-re emelkedett. Az idősebb kínai generációkhoz képest, akik a belpolitikai zavarok időszakában nőttek fel, megtapasztalták a volt Szovjetunió összeomlását, és tanúi voltak az 1990-es évek hatalmas kelet-európai változásainak, a jelenlegi fiatalabb kínai generációk sokkal jobban bíznak a marxizmusban. - Wang Chuanli marxizmus professzor azt mondta. "Az 1990-es évek elején voltak olyanok, akik kételkedtek a marxizmusban, a szocializmusban vagy a KKP kormányzási [képességében]. De most, hogy a marxizmus és a párt vezetése alatt egyre jobban virágzik az ország, a legtöbb kínai fiatalnak már nincsenek olyan kétségei, mint elődeiknek" - mondta a professzor. "Ahogy Mao elnök egyszer mondta, pártunk harci ereje nagymértékben megnőne, ha száz vagy kétszáz elvtársunk lenne, akik szisztematikusan tanulmányozzák a marxizmust" - mondta Wang. "Most már több tízezer olyan fiatalunk lesz, akik hisznek a marxizmusban és tanulják azt" - mondta, hozzátéve, hogy "jól beszélnek angolul, nemzetközi szemlélettel rendelkeznek és jól gondolkodnak". A marxizmust saját megfigyeléseikkel igazolják, összehasonlítva Kínát a Nyugattal."

A lelkesedési hullámhoz hozzájárult a KKP alapításának nemrégiben megrendezett centenáriumi ünnepsége, amely a szocializmus és a marxizmus új korszakban való új értelmezését hirdeti, gazdagon gyártott popkultúrával és a tényleges történelemre összpontosító drámasorozatokkal.

A professzor szerint az Ébredés kora című kínai televíziós dráma, amely a KKP 1921-es megalakulásának történetét meséli el, népszerűvé vált a Wanghoz hasonló fiatalok körében. A KKP 1919-es megalakulásakor a Marx és Friedrich Engels által írt Kommunista Kiáltványt tekintette a KKP számos politikájának alapvető útmutatójának és forrásának. "Kína eddig sikeresen teljesítette az évszázad első célját. Az évszázad második célja, a modern szocialista ország felépítése lesz a mi nemzedékünk küldetése és munkájának szakasza" - mondta Wang.

http://perevodika.ru/articles/1211878.html

A Nyugat egyetlen esélye, hogy a hülye kínaiak tényleg visszatérnek Maohoz és woke-abbak lesznek az USA-nál is.
 
W

Wilson

Guest
A Nyugat egyetlen esélye, hogy a hülye kínaiak tényleg visszatérnek Maohoz és woke-abbak lesznek az USA-nál is.
Ez a marxizmus már modernizált marxizmus lesz, mivel egy annyira technológia és infotechnológia uralta társadalomban mint Kína a régi típusú marxizmusnak esélye sincs.
 
  • Vicces
Reactions: Leonidas