A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 288
113
Meg a gördülő infláció.
Úgy én is felveszek 60 millió hitelt, ha 5 év múlva 2 havi fizum lesz.
Szüleim beszámolója nem egészen erről szólt a rendszerváltás utáni szockóban felvett lakáshitel kapcsán... Maradjunk annyiban, hogy azután a devizahitel messze elkerült minket, mert nekik már a hitel szótól felfordult a gyomruk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 545
46 531
113
Ez tényleg jó kérdés.
Miért jobb stadionbuzulni meg TAO-zni, de lakhatási gondokat megszüntetni már nem jó?
Ahogy fentebb @fonak9 megfogalmazta, ha most indítanának egy 100%-ban államilag finanszírozott bérlakásépítési programot, akkor az 30-40 év, mire lenne elegendő lakás, ami megoldja a lakhatási kérdést, és elég sok konfliktushoz vezetne.
Ezeket rentábilisan társasházi formában lehetne megoldani (kissebb lesz a fajlagos telekköltség), ugyanakkor jelenleg (és évtizedek óta) a túlvárosiasodás ellen küzd Magyarország. Nem egyik, vagy másik kormány, hanem úgy en block az egész ország. Tehát nagyon nem jó ötlet további olcsó lakások biztosítása az agglomerációs környezetbe, amikor a falvak elnéptelednek.
Amíg viszont nem épül meg a megfelelő számú ingatlan (a fent említett becsült 30-40év) addig ez több gondot (főleg politikai) okoz, mint problémát megold.
Ha elindul a program, akkor minden bérbeadásba befektető azonnal eladja a befektetési ingatlanját (mivel a nyomott állami bérleti díjak lenyomják a saját bérlakásuk bérleti díjait is). Ezzel pánikszerű eladási hullámot generálnak, ami pillanatok alatt drasztikus ingatlanpiaci összeomlást okozna. Ezzel kézenfogva bekopogtatna egy masszív bankcsőd hullám is, mert az elértéktelenedő ingatlanok hitelfedezeti értéke be fog esni a hitelek összege alá, és a tulajdonosoknak sorra fel fogják mondani a hitelszerződést, hacsak nem tudnak + fedezetet bedobni, vagy részlegesen előtörleszteni. Ezzel nem csak az ingatlan befektetőket sz0patják meg, de az olyan, jelenleg első lakására hitelt felvevő családos embert, akik pillanatok alatt kerülnének az utcára. És nem tudnák bérleménybe sem elmenni, mert gyorsabban kerülnének utcára, minthogy megépülne rengeteg lakás.
Ezen felül jönne még a korrupció problémája is. Mert a folyamatosan megépülő - de ennek ellenére szűk számú - lakásokhoz való hozzájutás, melegágya lesz a korrupciónak. És újra olyan helyzeteket eredményezne, mint a kommunizmusban, hogy a csókosoknak/zsebbe fizetőknek hamarabb lesz lakása.

Lehetne erre azért megoldást találni, de szerintem a tényleges probléma - a túlvárosiasodás - kezelésére nem lenne alkalmas.
A falusi CSOK - szerintem - egy életképes megoldás lehet, csak ehhez mindenképpen a vidéki szolgáltatói, alapellátó szektort kellene villámgyors és brutális dotációval illetni. Pl. a vidéki bölcsödéknek, óvodáknak, általános iskoláknak 3-4x-es támogatási összeget biztosítani. Ezzel nem csak egyszerűbb lenne azok modernizációja, és élhetővé tétele, de az alkalmazottak is 3-4x-es pénzt is kaphatnának.
Ugyan így a vidéki háziorvosi praxisok támogatását hasonló mértékben meg kellene emelni.

Ha mindenképpen akarnak tenni valamit rövidtávon akkor szerintem nem szabad tisztán állami bérlakásprogramot indítani, mert akkor a fent említett ingatlanpiaci doomsday - szerintem - elkerülhetetlen. Ehelyett akár ppp rendszerben lehetne új bérlakásokat építtetni, vagy kimondottan az ingatlanbefektetőktől bérlakásokat átvenni. Ez mindkét fél számára hasznos lenne, mert:
  • az állam hozzájutna prompt egy viszonylag nagy mennyiségű viszonylag új építésű (az elmúlt években elég nagy boom volt) bérlakáshoz, amit X év alatt csengetne ki üzemeltetéssel egybekötve a befektetőnek. Ugyan, nagyobb költséggel járna, de azonnal és viszonylag nagy mennyiségű lakás kerülne elérhetővé. Továbbá az állam nem kapná a nyakába a lakások üzemeltetésével adminisztrációjával kapcsolatos feladatokat.
  • a befektető egy állammal kötött kőbe vésett szerződéssel jutna hozzá a pénzéhez (befektetés, és normális haszon), mégha nem is azonnal, de tervezhető formában.
  • ennek folyományaként az állami rendszerbe bekerült lakások bérleti díját be lehetne lőni a piaci átlagár 70%-ára. Ezzel megoldható, hogy ne ajándékba adja az állam a bérletet (korábban is voltak röhejes bérletű önkormányzati bérlakások). De ezzel a 30%-os kedvezménnyel pont azt a felárat lehetne kompenzálni, amit ha a magánbefektető adna ki, az automatikusan a reális bérleti díjra rátesz, mintegy kockázati felárat. Mert azért azt is kell látni, hogy az ingatlanbefektetők is szívhatnak, ha mondjuk hónapokig, évekig nem tud bérlőt szerezni. Namost ezt a kockázatot biztosan minden befektető beépíti az árazásába. A 70%-os bérleti díj viszont talán megtart annyi ingatlanbefektetőt, akik vállalják a versenyt - mondjuk egy igényesebb lakással - az állami bérlakásokkal.
 
M

molnibalage

Guest
Ahha, tenni semmit, mert "túlsok" a meló, meg bátorságom "sincsen", akkor mit vársz? Neked így jó! A ház építése, nincs egálban a yt videó készítésben, de te választottad. Nem mi...;)
Semmilyen szinten nem értek a házépítéshez, nem vagyok sem építő, sem építész.
Az árak olyanok, amilyenek, most örülnek, ha van anyag, meg szakember.
De építsek házat...


Facepalm.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 288
113
Meg áruld már el, mert a lakásban kb. 2 évente kell valamit szerelni, azért vegyek szerszámkészletet?
Igen.
Aki ma házat épít az vagy kalandvágyó vagy nyugdíjas, van pénze és ráér.
És szigorúan csak álló használt ingatlan vásárlásában gondolkozom. Mert az legalább már áll. Annyival kisebb a kockázat.
Ebben van igazság/ráció. Egy barátomnak besegítettem a tetőcserébe a nyáron... hát nem volt gyaloggalopp. Persze nehezített heylzet: nem hozzák a afaárut, beígérik a meteoromókusok az esőt, és csecsemő a házban, tető nélkül. COVID miatt az ács segédei elmaradoznak, bekaranténoztak párat. Stresszes volt (neki főleg, én csak mentem a sittet hordani, gerendákat pakolni, festeni, bontani, tetőlécet felrakni... na az volt a szívás)

Amúgy nem értem a kalákázás manapság miért nem megy. Aztán meg csapatépítésen hasonlóra kifizetnek halom pénzt a népek... Én mentem segíteni neki, egy unokatesója, meg egy kollégája egy napra tudott beugrani a hétvégén, amikor én nem tudtam menni.
 
M

molnibalage

Guest
Ahogy fentebb @fonak9 megfogalmazta, ha most indítanának egy 100%-ban államilag finanszírozott bérlakásépítési programot, akkor az 30-40 év, mire lenne elegendő lakás, ami megoldja a lakhatási kérdést, és elég sok konfliktushoz vezetne.
Ezeket rentábilisan társasházi formában lehetne megoldani (kissebb lesz a fajlagos telekköltség), ugyanakkor jelenleg (és évtizedek óta) a túlvárosiasodás ellen küzd Magyarország. Nem egyik, vagy másik kormány, hanem úgy en block az egész ország. Tehát nagyon nem jó ötlet további olcsó lakások biztosítása az agglomerációs környezetbe, amikor a falvak elnéptelednek.
Amíg viszont nem épül meg a megfelelő számú ingatlan (a fent említett becsült 30-40év) addig ez több gondot (főleg politikai) okoz, mint problémát megold.
Ha elindul a program, akkor minden bérbeadásba befektető azonnal eladja a befektetési ingatlanját (mivel a nyomott állami bérleti díjak lenyomják a saját bérlakásuk bérleti díjait is). Ezzel pánikszerű eladási hullámot generálnak, ami pillanatok alatt drasztikus ingatlanpiaci összeomlást okozna. Ezzel kézenfogva bekopogtatna egy masszív bankcsőd hullám is, mert az elértéktelenedő ingatlanok hitelfedezeti értéke be fog esni a hitelek összege alá, és a tulajdonosoknak sorra fel fogják mondani a hitelszerződést, hacsak nem tudnak + fedezetet bedobni, vagy részlegesen előtörleszteni. Ezzel nem csak az ingatlan befektetőket sz0patják meg, de az olyan, jelenleg első lakására hitelt felvevő családos embert, akik pillanatok alatt kerülnének az utcára. És nem tudnák bérleménybe sem elmenni, mert gyorsabban kerülnének utcára, minthogy megépülne rengeteg lakás.
Ezen felül jönne még a korrupció problémája is. Mert a folyamatosan megépülő - de ennek ellenére szűk számú - lakásokhoz való hozzájutás, melegágya lesz a korrupciónak. És újra olyan helyzeteket eredményezne, mint a kommunizmusban, hogy a csókosoknak/zsebbe fizetőknek hamarabb lesz lakása.
0 logika van abban, amit írsz.
30-40 évig nincs elég lakás, majd azonnali összeomlást vízionálsz?

A kettő együtt "picit" üti egymást.
Lehetne erre azért megoldást találni, de szerintem a tényleges probléma - a túlvárosiasodás - kezelésére nem lenne alkalmas.
Ez is ki szerint probléma?
A városok lábnyoma fajlagosan kisebb, mert a családi ház energetikailag a lehető legszarabb, amit az emberiség eddig kitalált.
A falusi CSOK - szerintem - egy életképes megoldás lehet, csak ehhez mindenképpen a vidéki szolgáltatói, alapellátó szektort kellene villámgyors és brutális dotációval illetni. Pl. a vidéki bölcsödéknek, óvodáknak, általános iskoláknak 3-4x-es támogatási összeget biztosítani. Ezzel nem csak egyszerűbb lenne azok modernizációja, és élhetővé tétele, de az alkalmazottak is 3-4x-es pénzt is kaphatnának.
Ugyan így a vidéki háziorvosi praxisok támogatását hasonló mértékben meg kellene emelni.
Ez önmagában kevés.
Ha egyszerűen nem éri meg egy élelmiszerboltot működtetni egy kis faluban, vagy bármit és munka semmi, akkor okkal van az, hogy elmennek onnan az emberek.
Ha mindenképpen akarnak tenni valamit rövidtávon akkor szerintem nem szabad tisztán állami bérlakásprogramot indítani, mert akkor a fent említett ingatlanpiaci doomsday - szerintem - elkerülhetetlen.
Nem igazán vágom, hogy ez a doomsday hogyan jönne el, ha szerinted úgysem épülne emberi idő alatt elég.
Ehelyett akár ppp rendszerben lehetne új bérlakásokat építtetni, vagy kimondottan az ingatlanbefektetőktől bérlakásokat átvenni. Ez mindkét fél számára hasznos lenne, mert:
Ez azért vicces, mert az elmúlt 10 évben más sem hallok, hogy a koliknál is a PPP rendszer masszív ráfizetés az államnak.
  • az állam hozzájutna prompt egy viszonylag nagy mennyiségű viszonylag új építésű (az elmúlt években elég nagy boom volt) bérlakáshoz, amit X év alatt csengetne ki üzemeltetéssel egybekötve a befektetőnek. Ugyan, nagyobb költséggel járna, de azonnal és viszonylag nagy mennyiségű lakás kerülne elérhetővé. Továbbá az állam nem kapná a nyakába a lakások üzemeltetésével adminisztrációjával kapcsolatos feladatokat.
  • a befektető egy állammal kötött kőbe vésett szerződéssel jutna hozzá a pénzéhez (befektetés, és normális haszon), mégha nem is azonnal, de tervezhető formában.
  • ennek folyományaként az állami rendszerbe bekerült lakások bérleti díját be lehetne lőni a piaci átlagár 70%-ára. Ezzel megoldható, hogy ne ajándékba adja az állam a bérletet (korábban is voltak röhejes bérletű önkormányzati bérlakások). De ezzel a 30%-os kedvezménnyel pont azt a felárat lehetne kompenzálni, amit ha a magánbefektető adna ki, az automatikusan a reális bérleti díjra rátesz, mintegy kockázati felárat. Mert azért azt is kell látni, hogy az ingatlanbefektetők is szívhatnak, ha mondjuk hónapokig, évekig nem tud bérlőt szerezni. Namost ezt a kockázatot biztosan minden befektető beépíti az árazásába. A 70%-os bérleti díj viszont talán megtart annyi ingatlanbefektetőt, akik vállalják a versenyt - mondjuk egy igényesebb lakással - az állami bérlakásokkal.
Most akkor doomsday vagy sem? :)

Igen.

Ebben van igazság/ráció. Egy barátomnak besegítettem a tetőcserébe a nyáron... hát nem volt gyaloggalopp. Persze nehezített heylzet: nem hozzák a afaárut, beígérik a meteoromókusok az esőt, és csecsemő a házban, tető nélkül. COVID miatt az ács segédei elmaradoznak, bekaranténoztak párat. Stresszes volt (neki főleg, én csak mentem a sittet hordani, gerendákat pakolni, festeni, bontani, tetőlécet felrakni... na az volt a szívás)

Amúgy nem értem a kalákázás manapság miért nem megy. Aztán meg csapatépítésen hasonlóra kifizetnek halom pénzt a népek... Én mentem segíteni neki, egy unokatesója, meg egy kollégája egy napra tudott beugrani a hétvégén, amikor én nem tudtam menni.

Nem azért, mert a törvény tiltja?
Hány éve jött ki az, hogy csak közeli hozzátartozó segíthet?
Amúgy szakértelem nélkül téblábolni egy építkezésen az hol segítség?
Ezt sem értem. Én egy építkezésben max. a fizikai erőmet tudnám adni.
Ez hol segítség, amikor szakember és anyag nincs perpill?
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 288
113
Semmilyen szinten nem értek a házépítéshez, nem vagyok sem építő, sem építész.
Rám kertes házban felnőve elég sok ragadt például. Ezért sem tartom a (nagy)városias életmód terjedését jónak, mert csomó gyakorlatias készség elveszik.
0 logika van abban, amit írsz.
30-40 évig nincs elég lakás, majd azonnali összeomlást vízionálsz?
Más a rendszerek dinamikája. Az építés soká tart, de a tőke gyorsan tud mozogni. A CSOK-ot sokan okolják a lakáspiacon az áremelkedéssel (szerintem egy, és nem a fő faktor csupán), és állítólag nagyon gyorsan feltolta az árakat, gyorsabban mint ahogy az ingatlanok a piacra kerültek volna. Ahogy az 5%-os ÁFA körüli szerencsétlenkedés hatására nagyon sok projekt hirtelen cask jövő évre lett kész, illetve szerződések kerültek lemondásra, módosításra, hogy nagyobb hasznot lehessen realizálni.
 
M

molnibalage

Guest
Rám kertes házban felnőve elég sok ragadt például. Ezért sem tartom a (nagy)városias életmód terjedését jónak, mert csomó gyakorlatias készség elveszik.

Más a rendszerek dinamikája. Az építés soká tart, de a tőke gyorsan tud mozogni. A CSOK-ot sokan okolják a lakáspiacon az áremelkedéssel (szerintem egy, és nem a fő faktor csupán), és állítólag nagyon gyorsan feltolta az árakat, gyorsabban mint ahogy az ingatlanok a piacra kerültek volna. Ahogy az 5%-os ÁFA körüli szerencsétlenkedés hatására nagyon sok projekt hirtelen cask jövő évre lett kész, illetve szerződések kerültek lemondásra, módosításra, hogy nagyobb hasznot lehessen realizálni.
Naná, mert pénz folyósítani gyors egy házépítéshez képest.
Kitalálták és hónapos/éves nagyságrendben dől a pénz.
Mibe kerül átcímkézni egy meghirdetett lakás árát? Semmibe.

Na de doomsday-nél pont ez az. Kitalálják az egészet, elindul és hány év múlva lesz kész az első adag lakás...?
Mi adna okot gyors tőkemozgásra, ha fizikai termék a piacon évek múlva lesz?

Én sem értettem....De most már igen...
Te most tényleg azzal etetsz, hogy magad építetted fel az egész házadat?
Mennyibe került az elkúrások, amit csináltál, ha volt?
Ma mennyibe kerülne?

De értem én, vannak itt mindenhez is értő emberek.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 288
113
Nem azért, mert a törvény tiltja?
Nem tudom. De a feketemunkát is. Ki nem szarja le? Amúgy ha felkészült a "művezető", akkor lepapírozza azonnal, ahogy a zsebből fizetett segédmunkását is. Amúgy ha ingyen csinálom, nem kell adót se fizetni utána.

Hány éve jött ki az, hogy csak közeli hozzátartozó segíthet?
Nem tudom. Engem nem fog egy országházi paprikajancsi se letiltani arról, hogy egy barátomnak segítsek
Amúgy szakértelem nélkül téblábolni egy építkezésen az hol segítség?
Ezt sem értem. Én egy építkezésben max. a fizikai erőmet tudnám adni.
Ha tanulni akarsz belőle, akkor tanulhatsz. Amúgy a fizikai erő is kell sokszor, vagy simán elvinni a hulladékot, felseperni, anyagot mozgatni, bontott anyagot szögteleníteni, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés. Hidd el, akad mindig munka. Ha mindenki csak szájtáti, úgy nem működik persze.


Ez hol segítség, amikor szakember és anyag nincs perpill?
Azért nem az utolsó pillanatban szoktak belefogni, egy ilyen projekt meg van szervezve, managelve van, a szakember előre le van kötve, nem úgy megy mint a csőtörés a házban, hogy azonnal kell hirtelen valaki. Az anyaggal is ez van normál esetben, csak ott az ellátási lánc akadozott.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 288
113
Na de doomsday-nél pont ez az. Kitalálják az egészet, elindul és hány év múlva lesz kész az első adag lakás...?
Mi adna okot gyors tőkemozgásra, ha fizikai termék a piacon évek múlva lesz?
Az, hogy az állami garantált bevételt hozó kiszámítható üzletbe akarod átcsoportosítani a tőkédet a kockázatosabb de a piac jellegéből adódóan hasonló hozamú eszközökből, akkor elkezded azokat a piacra vinni nagybefektetőként.

Kisbefektetőként ha látod, hogy le fogja a bérbeadásra vett ingatlanod bérleti díját törni a környéken egy ilyen beruházás, eladod idejekorán.
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Arcod szokás szerint nagy.

De hát tudjuk, te a mindenhez is értő isten vagy, aki csuklóból személyeskedik.
Amikor az átlagfizetés az országban 280 nettó sincs és egy egyszobás lakás bérleti díja 110-120k is belváros peremén...
És tudod pályakezdők is léteznek.
Amúgy tényleg geci nagyképű vagyok kell is a 62-es sapka !
Megint eltaláltat tényleg polihisztor vagyok de nem személyeskedek csak ha basztatnak .
110-120 Ft-ot inkább saját lakás/ház törlesztőjére költeném mint albérleti díjra !
2 éve váltottam, mert elegem volt.
Most is nézelődök, hátha van aki még többet adna.
Most mondom szarul váltottál ! Nem tudod magad eladni ez lehet az is , hogy nem látják benned az értéket ! Hát tegyél érte ! A kisbarátom Sárospatakon (nem Bp) 25 évesen majd nettó 500k keres villamos tervező mérnökként és már a saját lakásában lakik . Persze nem Bp de aki ott akar élni az fizesse és szenvedje meg az árát . '98-ban 7.5 misit buktam mert rászaladtam egy üzleti aknamezőre akkor 25 éves voltam , az a pénz uszkve min 6 Miskolci bérház ára volt , de felálltam és keresve a kiutat mentem tovább most meg boldogan élek még ha nem is vagyok milliomos !
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 288
113
A városok lábnyoma fajlagosan kisebb, mert a családi ház energetikailag a lehető legszarabb, amit az emberiség eddig kitalált.
A szinte passzív házak mellett, úgy, hogy a kertben nő a paradicsom, nem Spanyolországóbl kell ideautóztatni, azért nem teljesen ez a helyzet.

Az ételfutáros városi életmód energiahetékonysága is érdekelne. Bár már láttam BKV-zó ételfutárt is.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 894
30 645
113
Te most tényleg azzal etetsz, hogy magad építetted fel az egész házadat?
Mennyibe került az elkúrások, amit csináltál, ha volt?
Ma mennyibe kerülne?
Nem etetlek. Jórészt egyedül. Nem qúrtam el semmit, mert előzőleg felrajzolram egy "kockás" (négyzetrácsos) papírra. 2x45nm kétszintes. Durván 6m ft. Nos? Ma 12m kb. maga a ház. De mivel extra különleges, 20-at biztos ér.
 
  • Tetszik
Reactions: Veér Ispán

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 968
19 288
113
@phaidros tényleg kb annyi, amikor én vezettem, az adatvesztéses besokallásom előtt, akkor sem volt sokkal több idő. Én amúgy minden nap naplót írok papírra a teendőm vezetem, az is 2-10 perc közötti idő este, ez se nagyon lenne több, csak ehhez kell számítógép, ha az ember akar kimutatásokat, stb.
 

ogretankHU

Well-Known Member
2019. december 21.
7 613
26 010
113
Elmondanátok, hogy lehet nem pancserként élni, és összeszedni azt a havi uszkve 3kilót az önerőre? (Mert ugye 24 évesen dolgozni kezdesz, min 20% önerőt kérnek, és ez technikailag mostani lakásárak mellett olyan 15-20 milliócska. 6 év alatt ehhez laza 3kt kellene félretenni. Havonta...
Senki nem mondta , hogy könnyű de ha magas az igény akkor többet kell küzdeni ! Ha ketten vagytok és megkeresitek mindketten a 280k akkor a havi 150k félre lehet tenni ami 4 év alatt majd 7 misi ez azért egy bérházi kecóhoz már elég önrésznek kellene lennie . Persze sosem volt könnyű lakást/házat venni mindig is lemondással járt . Ha többre vágysz mint a 280k akkor el kell menni egy építkezésre segédmunkásnak és akkor lehet belőle havi 400k vagy több is , vagy a mostani melód mellett lehet másodállást vállalni . Lehet sok mindent csak akarni kell . Nekem se derogált a buktám után elmenni biztonsági céghez mert 24/72 beosztással újra tudtam indítani a vállalkozásomat , megéltem és tudtam előre lépni sok meló volt és fárasztó de minimum 3x annyit kerestem mint a haverjaim . Mindennek ára van !
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 545
46 531
113
0 logika van abban, amit írsz.
30-40 évig nincs elég lakás, majd azonnali összeomlást vízionálsz?
Ahogy kijön egy full állami rendszer, a befektető azonnal átlátja, hogy ez neki mivel fog járni. Senki nem akarja tőle kivenni 100.000-ért ha az államtól 60-70ezerért is kiveheti. Ha nincs a bfektető mögé egy állami háló téve, akkor másnap meghírdeti a lakást, ami azonnali teljes vertikumú összeomláshoz vezet.
Ez is ki szerint probléma?
A városok lábnyoma fajlagosan kisebb, mert a családi ház energetikailag a lehető legszarabb, amit az emberiség eddig kitalált.
Úgy gondolod, hogy a paraszt majd innentől a városból fog kijárni a földet megművelni, az állatokat ellátni? o_O
Ez önmagában kevés.
Ha egyszerűen nem éri meg egy élelmiszerboltot működtetni egy kis faluban, vagy bármit és munka semmi, akkor okkal van az, hogy elmennek onnan az emberek.
Az elvándorlást elsősorban az alapellátás leépülése okozza. Az elvándorlók a gyermektelen fiatalok és a gyerekesek, akiknek élhetetlenné válik a vidék, ha a gyereket nem tudják helyben taníttatni. De nem szívesen fog gyereket vállalni a fiatal pár, ha gyerekorvos legközelebb 5 faluval arrébb van, vagy egyenesen a városban 15-20km-re. Azokban a falvakban, kisvárosokban van gyarapodás, ahol ezen feltételek adottak.
Nem igazán vágom, hogy ez a doomsday hogyan jönne el, ha szerinted úgysem épülne emberi idő alatt elég.
Ahogy fentebb is írtam, a befektetők nem várnak ilyen esetben semennyit sem. Ha egy ingatlanbefektetés kicsit is veszélyben van, akkor a befektető azonnal lép, mert a befektetéséhez álatlában maga is bankhitelt vesz fel, és ha elkezdenek bedőlnek a hitelek, akkor a nagyja be is fog.
És a befektetők általában trendkövetők, és senki nem akar a rendszerben bentragadni. Ezért van az, hogy egy bankcsőd esetén csak állami (központi) segítséggel menthető a rendszer, mert ha a pánik beindul, akkor nincs megállás.
Ez azért vicces, mert az elmúlt 10 évben más sem hallok, hogy a koliknál is a PPP rendszer masszív ráfizetés az államnak.
A PPP rendszer lényege a masszív ráfizetés, viszont azonnali megoldás és nincs gond az üzemeltetéssel. Pedig ezzel senki nem számol a főbérlőnek nem csak bevételei, de feladatai is vannak. Azaz egy állai rendszerre létre kell hozni egy állami céget, ami felügyeli az állami bérbeadást (mind-mind + költség).

Nincs gond a PPP rendszerrel. Olyan, mint a gyorskölcsön. Ha ismered az előnyei, és a hátrányait, és ezekre fel tudsz készülni, akkor lehet előnyös.
Most akkor doomsday vagy sem? :)
Akkor nincs gond, ha a privát befektetők meg vannak támogatva egy hosszútávú szerződéssel, és emiatt kevesebbnek jut eszébe azonnal piacra dobni az ingatlanát.