T-72

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 4082

Guest
Nem létezik a B3 harckocsikban semmilyen szinten integrált harcvezetési rendszer.
És ezt a Jézuska súgta? Vagy személyesen az orosz vezérkari főnök mondta?
Csak azért érdekelne a dolog, mert ugye az, hogy mi van az A7ben a marketing anyagokat leszámítva hadititok. Az hogy mi van a B3Mben a marketing adatokat leszámítva hadititok. És erről jelentesz ki halálbiztosan dolgokat.

Jelentheti ezt is természetesen, de ezt így tényként kijelenteni azért eleg merész dolog.
Nézd, van egy tonnányi nem megerősített infó arról, hogy nem lőtték át. És van hozzá egy tény, hogy új ágyúk, és új lőszerek lettek sürgemód rendszeresítve. Nem jelenti azt, hogy nem lőtték át, de erősen feltételezhető.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Leírom mi zavar az egész vitában.
Szóval, van egy csomó esemény, vannak amik tényszerűek:
A 72es jól szerepelt az irak-iráni háborúban. Jellemzően felmosták a nyugati tankokkal a padlót.
Jól szerepelt az izraeli-arab háborúkban, de a kecskeszexualizálók pajeszosok meccseit inkább nem a technika döntötte el.
Jól szerepelt a csecsen háborúkban.
Pofátlanul rosszul szerepelt az Öböl háborúban. Manapság csak ezt emeljük ki, csakhogy pár babilon oroszlánja értelmezhető taktika és páncéltörő lőszer nélkül kikapott a világ többi részétől.
Na most, ha azt mondogatnák itt egyesek, hogy hát a T-72 B3 gyengébb mint a Leo2A7 azt simán aláírom. De ez a 80as évek szinvonala, ki se tudta lőni a nyugati tankokat, simán átgyalogol 7000 lengyel lovag 80000 oroszon stb mivel támasztódik alá?
Mert: volt a német újraegyesítéskor egy teszt. Olvastam róla 72B+k1et, 72A+K5öt, 72B+K5öt 72M+ERAt stb. Szóval nem tudjuk mit lőttek. (Valószínűleg am valami At, mivel az NDKnak olyanja volt) Ahogy az eredményéről is vagy 10 féle változatot.

Tudjuk hogy mire lőttek, és mivel, van róla egy csomó fotó is.
T-72M1-re lőttek (az volt a csúcs hki ami az NDK-nak volt), és azzal lőttek ami a korabeli BW-ben rendszerben állt.

2021-09-15-22-04-01-MBTs-pdf-V-DETT-Adobe-Acrobat-Reader-DC-32-bit.jpg

DM-12 HEAT amit lazán megfogott a torony homlokpáncélzat (a kumulatív sugár felfelé lepattant), de átvitte a test (extra páncéllappal megerősített) homlok páncélt.

2021-09-15-22-05-37-MBTs-pdf-V-DETT-Adobe-Acrobat-Reader-DC-32-bit.jpg

DM-33 105mm-es viszont 1500m-en belül tudott csak átütést elérni. (jó sokat puffogtattak)

2021-09-15-22-05-53-MBTs-pdf-V-DETT-Adobe-Acrobat-Reader-DC-32-bit.jpg

DM-53 120mm-es simán átvitte.

Az összes többi @fip7 meg az orosz fórumok által terjesztett marhaság.
(legalábbis addig amig ellenkező bizonyítékot nem látok rá)

De nem ez a lényeg, hanem a nézz már mögé:
-A lövészet után a németek új ágyút, az USA új lövedéket fejlesztett. Szóval valószínüleg tényleg nem tudták átlőni a 72est.
-A lövészet után a németek új páncélt fejlesztettek (A5)
-A svéd teszten az A5 protó páncélja kevésnek találtatott és kapott még 10 tonna plusz páncélozást.

A Svéd teszt ugye, amit a Svéd ember (aki leírta a blogjára hogy nem nyúlhattak a T-80 páncéljához) egyik slide-jának a hátterére kamuztak össze WoT rajongók. Bizonyíték semmi.

Ezek alapján azt mondanám, hogy a szovjet vas viszont igenis átlőtte a nyugati hk-t, az akkor elterjedt VSz lőszerrel, mivel egyébként minek az új páncél, meg a plusz páncél? Mert nagy haszon a szoftveren van, nem a hardveren.
Na most, ha ennyire nem vagyunk képesek valós események alapján következtetéseket levonni, akkor miről beszélgetünk? Szigorú hadittitkok autóskártyázásáról, ahol mindent ami zavart okoz a prekoncepcióban kidobunk?

NDK legjobb lőszere a BM-15-ös volt.
Aki mást mond az úgy hazudik, mint @fip7 aki szerint a magyar harckocsizók itthon lőttek éles BM42-essel, ami amúgy szét is vitte volna a hk. lövegét...
... azóta is keresi a fotókat a gépén gondolom.
:rolleyes:

Értem én hogy információs hadviselés meg minden, csak nem szeretem.
o_O
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 843
113
És ezt a Jézuska súgta? Vagy személyesen az orosz vezérkari főnök mondta?
Csak azért érdekelne a dolog, mert ugye az, hogy mi van az A7ben a marketing anyagokat leszámítva hadititok. Az hogy mi van a B3Mben a marketing adatokat leszámítva hadititok. És erről jelentesz ki halálbiztosan dolgokat.


Nézd, van egy tonnányi nem megerősített infó arról, hogy nem lőtték át. És van hozzá egy tény, hogy új ágyúk, és új lőszerek lettek sürgemód rendszeresítve. Nem jelenti azt, hogy nem lőtték át, de erősen feltételezhető.
Nincs min megjeleníteni és a harckocsi radiói sem alkalmasak nagysebességű adatkommunikációra. Ez elég érv?
A digitális harcvezetesi rendszerek hardveresen 3 komponensűek. Az egyik a rádió amin a kommumikació zajlik a másik a képernyő amin megjelenítődik az egész. A harmadik pegig egy szamítógép ami vezérli az egészet.

Ez a B3 parancsnokának monitorja:
DBVI7a-QUQAAjoq6.jpg


Van rajta 3 nyomorult gomb és nem érintő képernyős! Ezen te még egy digitális térképet sem jelenítesz meg nemhogy ezzel szolgálj ki egy digitális harcvezetési rendszert...

Ez a T-90M belseje:
T90-M-Internal3.jpg


Na így néz ki egy olyan harckocsi aminek van digitális harcvezetési képessege. Remélem elég szemfüles voltál és megismerted a kisméretű fekete monitort a T-72B3-ból... Segítek azon jelenik meg a SOSNA U képét mindkét típuson...
Vagy azt akarod bemesélni, hogy a T-72B3 egy olyan fantasztikus harckocsi, hogy simán tudja 1 monitorral meg 3 gombbal azt amit a T-90M 2 monitorral meg egy "gomberdővel"?
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 505
54 459
113
Mennyire életszerű egy álló harckocsira lövöldözni és ebből következtetéseket levonni? Se mozgàs, se fedezék, se ellenintézkedések? Olyan úriemberek közti párbaj?
Más:
Izrael azért eleg jó bizonyiték arra, hogy a legényseg kiképzése és a katonai vezetés kiegyensúlyozza a müszaki hátrányokat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 843
113
Halkan jegyezném meg, hogy láthatóan a T-80BVM sem fejlettebb elektronikailag mint a T-72B3...

let-lt-s.jpg

images.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 843
113
Mennyire életszerű egy álló harckocsira lövöldözni és ebből következtetéseket levonni? Se mozgàs, se fedezék, se ellenintézkedések? Olyan úriemberek közti párbaj?
Más:
Izrael azért eleg jó bizonyiték arra, hogy a legényseg kiképzése és a katonai vezetés kiegyensúlyozza a müszaki hátrányokat.
Attól függ mi a célod a teszttel.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 827
31 841
113
És izrael nem létezik...

Az egy másik korszak volt azért, és Izrael többségében szovjet fegyverzetű és szovjet kiképzésű arab hadseregekkel csapott össze. Pár paraméterben lehettek esetenként jobbak azok a szovjet fegyverek, de összességében aligha (biztosan nem volt jobb a T-55 vagy T-62 a 105mm-es ágyús Centurionnál, a MiG-21 a Mirage III-nál stb.) A jordánokkal meg is gyűlt a bajuk, ha az összes arab katona jordániai szintű lett volna, jordániaival azonos felszereléssel, akkor nem győztek volna sehogy sem, max. atombombával...
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 815
113
Neked is csak gratulálni tudok... T-72BM... Nem is létezik olyan, ember! T-72B volt, Kontakt-5-el. 1994-ben már hadrendben volt a lőszer (M829A2) ami gond nélkül elintézte. A németeknek sem kellett új löveg hozzá, ők is a korszerűbb lőszerrel oldották meg (DM53)
Szia,

Nem nekem kell gratulalnod, hanem annak, aki 1988-ban gyartott olyan harckocsit, ami ellen hatasos loszer csak 1994-ben kerult hadrendbe az USAban, es 1996-ban Nemetorszagban. :)
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7
T

Törölt tag 1945

Guest
Mennyire életszerű egy álló harckocsira lövöldözni és ebből következtetéseket levonni? Se mozgàs, se fedezék, se ellenintézkedések? Olyan úriemberek közti párbaj?

Hát a nyugaton amúgy lenézett kvarc toronypáncélzat simán (többször is) fogta a DM12-est kumulatív lőszert, szerintem erre nem számítottak, meg arra sem hogy a Leo-1-eseknek kényelmetlenül meg kell közelíteniük a T-72M1-est ahhoz hogy egyáltalán esélyük legyen kilőni.
Nyugaton azt hitték, hogy ez sokkal távolabbról is simán megy.
Szóval volt a lövészeten meglepetés nyugati részről (T-72M1 jobban szerepelt mint várták), viszont nem volt T-72B, T-72BM, illetve nem lőttek BM15-össel sem nyugati tankra.
 
T

Törölt tag 4082

Guest
A Svéd teszt ugye, amit a Svéd ember (aki leírta a blogjára hogy nem nyúlhattak a T-80 páncéljához) egyik slide-jának a hátterére kamuztak össze WoT rajongók. Bizonyíték semmi.
Rápakoltak +10 tonna páncélt, azaz kevésnek értékelték a védelmét. Innentől kezdve azt gondolom olyan szinten lényegtelen hogy 10 mm RHA vagy 10000 mm RHA a valós érték, ők nem találták elégnek. És nem a rohamozó marslakók ellen készültek.
Nincs min megjeleníteni és a harckocsi radiói sem alkalmasak nagysebességű adatkommunikációra. Ez elég érv?
Nem, nem elég érv. Ez semmi. Milyen rádió van benne? Digitális, ennyit tudok. Te tudsz többet is?
szovjet fegyverzetű és szovjet kiképzésű
ha ez így lett volna, ma nem lenne izrael. Izrael szerencséjére arab kiképzésű arab hadseregekkel háborúztak.
NDK legjobb lőszere a BM-15-ös volt.
Megint ugyanaz, a lövészet után, sürgősen növelték a leo páncélvédettségét. Innentől lehetett volna a T-34es páncélgránátja is, a védelmet nem találták elégségesnek.

Vagy azt akarod bemesélni, hogy a T-72B3 egy olyan fantasztikus harckocsi, hogy simán tudja 1 monitorral meg 3 gombbal azt amit a T-90M 2
Nem, eszemben sincs, mivel a T-90M egy jobb harckocsi mint a T72B3. De ugye tudod, hogy ezt eddig senki se tagadta?
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 843
113
Rápakoltak +10 tonna páncélt, azaz kevésnek értékelték a védelmét. Innentől kezdve azt gondolom olyan szinten lényegtelen hogy 10 mm RHA vagy 10000 mm RHA a valós érték, ők nem találták elégnek. És nem a rohamozó marslakók ellen készültek.

Nem, nem elég érv. Ez semmi. Milyen rádió van benne? Digitális, ennyit tudok. Te tudsz többet is?

ha ez így lett volna, ma nem lenne izrael. Izrael szerencséjére arab kiképzésű arab hadseregekkel háborúztak.

Megint ugyanaz, a lövészet után, sürgősen növelték a leo páncélvédettségét. Innentől lehetett volna a T-34es páncélgránátja is, a védelmet nem találták elégségesnek.


Nem, eszemben sincs, mivel a T-90M egy jobb harckocsi mint a T72B3. De ugye tudod, hogy ezt eddig senki se tagadta?
Látom téged a józan ész elkerül, mert meg a saját szemednek sem hiszel... Az, hogy nem tudsz valamit nem gáz, hogy nem nézel utána annak lehet sok oka. De már ne is haragudj amikor a segged alá raknak mindent és te simán anilálod a hitvilágoddal ellentétes tényeket, na ahhoz már elég vastag arcbőr kell.
 
M

molnibalage

Guest
Tudjuk hogy mire lőttek, és mivel, van róla egy csomó fotó is.
T-72M1-re lőttek (az volt a csúcs hki ami az NDK-nak volt), és azzal lőttek ami a korabeli BW-ben rendszerben állt.

2021-09-15-22-04-01-MBTs-pdf-V-DETT-Adobe-Acrobat-Reader-DC-32-bit.jpg

DM-12 HEAT amit lazán megfogott a torony homlokpáncélzat (a kumulatív sugár felfelé lepattant), de átvitte a test (extra páncéllappal megerősített) homlok páncélt.

2021-09-15-22-05-37-MBTs-pdf-V-DETT-Adobe-Acrobat-Reader-DC-32-bit.jpg

DM-33 105mm-es viszont 1500m-en belül tudott csak átütést elérni. (jó sokat puffogtattak)

2021-09-15-22-05-53-MBTs-pdf-V-DETT-Adobe-Acrobat-Reader-DC-32-bit.jpg

DM-53 120mm-es simán átvitte.

Az összes többi @fip7 meg az orosz fórumok által terjesztett marhaság.
(legalábbis addig amig ellenkező bizonyítékot nem látok rá)



A Svéd teszt ugye, amit a Svéd ember (aki leírta a blogjára hogy nem nyúlhattak a T-80 páncéljához) egyik slide-jának a hátterére kamuztak össze WoT rajongók. Bizonyíték semmi.



NDK legjobb lőszere a BM-15-ös volt.
Aki mást mond az úgy hazudik, mint @fip7 aki szerint a magyar harckocsizók itthon lőttek éles BM42-essel, ami amúgy szét is vitte volna a hk. lövegét...
... azóta is keresi a fotókat a gépén gondolom.
:rolleyes:

Értem én hogy információs hadviselés meg minden, csak nem szeretem.
o_O
A DM12 az 105 mm-es Leo1 lőszer?
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 815
113
Ez azért erős túlzás.
Szia,

Persze lehet, hogy tevedek.

Amire valaszoltam (es ott beideztem), ott @gorkamorka konkretan ezt irta: "T-72B volt, Kontakt-5-el. 1994-ben már hadrendben volt a lőszer (M829A2) ami gond nélkül elintézte. A németeknek sem kellett új löveg hozzá, ők is a korszerűbb lőszerrel oldották meg (DM53)"

Ezek kozul a T-72B Kontakt-5-tel az 1988-as, az M829A2 1994-es, a DM53 pedig 1996-os. Az is igaz, hogy ennek az allitasnak az elso fele gyenge labakon all, hiszen 1985-ben mar volt Kontak-5 is es T-72B is, de arrol nem olvastam, hogy 1988 elott osszeraktak volna a kettot.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed