Nowa Technika Wojskowa 2003/3Bármi bizonyíték, esetleg fotó, vagy cikk szakkönyvben?
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Nowa Technika Wojskowa 2003/3Bármi bizonyíték, esetleg fotó, vagy cikk szakkönyvben?
Nem Sojgu indította el a T-72B3 modernizációs csomagot. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Mikor nevezték ki Sojgut VM-nek?Sojgu szerintem pont az a védelmi miniszter az orosz hadsereg vezetőjeként, aki előbb nézi meg az árcédulát és utána dönt a T-72-esek következő modernizációs csomagról.
Hát, márpedig nekem vannak olyan manuáljaim mint Objekt-434 (1986), Izgyelije 478B (1985), Objekt-676 (1982), Objekt-765 (1971), Objekt-166 lőutasítás (1973)... Évszámokra figyelj.Rosszul tudod. Az objekt nem a ruszki hk-k alternatív kódja! Az csak egy tervrajzon szokásos jelölés. Addig hívják így őket, amíg csak a mérnökök meg a kísérleti telepek tesztpéldányaiként léteznek. Utána a sorsuk az, hogy kukázzák őket vagy a hadsereg rendszeresíti és normális nevet ad nekik.
Wilson biztosan tud kivételt mondani, amikor Sojgu vagy bármelyik hminiszter, tábornok azt mondta, hogy 500 objekt-675-öt vezényeltek az afgán határra, de ez inkább az alkoholnak szól olyankor. BMP-2 a neve és export tételekben is úgy írják meg az újságok, hogy BMP-2. Mert már rendszeresítve van.
Ezek projekt megnevezések helyesen. Objekt 188M, Objekt 148 csak a legutolsókat írjam.Hát, márpedig nekem vannak olyan manuáljaim mint Objekt-434 (1986), Izgyelije 478B (1985), Objekt-676 (1982), Objekt-765 (1971), Objekt-166 lőutasítás (1973)... Évszámokra figyelj.
Igen ez így van, de lehet hivatkozni ezekkel a megnevezésekkel is adott harceszközre. Bár tény, nem szokás, mert sokkal egyszerűbb ha azt mondod, hogy BMP-1, mint azt, hogy Objekt 765. Nem is egyszerűbb. Közérthetőbb.Ezek projekt megnevezések helyesen. Objekt 188M, Objekt 148 csak a legutolsókat írjam.
Nem Sojgu indította el a T-72B3 modernizációs csomagot. Ne keverjük a szezont a fazonnal. Mikor nevezték ki Sojgut VM-nek?
A T-72B3 obrazca 2011 modernizáció 2011-ben indult még Szergyukov minisztersége alatt. Ez volt az a xar modernizáció ami ellen a parancsnokok is tiltakoztak.
2014-ben jött az Obrazec 2014 modernizáció a tankbiatlonra, majd 2016-ban a komoly B3M modernizáció(ami majdnem T-90 szint)
Csigavér Hpasp nem vádolt téged semmivel csak tudod,ő már csak olyan, hogy nem esik hasra attól ha valaki valahol a neten leírja, hogy ő úgy emlékszik, hogy a ködös emlékei szerint lőttek a Leo2-re 3BM22-l ,szereti a kézzel fogható leellenőrizhető forrásokat ...És te vádolsz engem hazugsággal?
Lapozz már vissza arra a beszélgetésünkre.
Youtube videóban láttam, amit azóta sem találok. Kerestem, de nem lett meg. És erről is írtam bejegyzést ha jól emlékszem.
T-72AV képek:
Sajnos én nem tudom megállapítani, hogy mi volt a tank mellet kiállítva:
![]()
Ez meg elvileg T-72M1 rekatív pótpáncéllal a kép leírás szerint.
![]()
Ezek projekt megnevezések helyesen. Objekt 188M, Objekt 148 csak a legutolsókat írjam.
Igen ez így van, de lehet hivatkozni ezekkel a megnevezésekkel is adott harceszközre. Bár tény, nem szokás, mert sokkal egyszerűbb ha azt mondod, hogy BMP-1, mint azt, hogy Objekt 765. Nem is egyszerűbb. Közérthetőbb.
És te vádolsz engem hazugsággal?
Lapozz már vissza arra a beszélgetésünkre.
Youtube videóban láttam, amit azóta sem találok. Kerestem, de nem lett meg. És erről is írtam bejegyzést ha jól emlékszem.
T-72AV képek:
Sajnos én nem tudom megállapítani, hogy mi volt a tank mellet kiállítva:
![]()
Ez meg elvileg T-72M1 rekatív pótpáncéllal a kép leírás szerint.
![]()
Ja, meg amikor SZPG-9-el lőtték ki a T-72B-t.De ha már szóba került a csecsen háború:
Első csecsen háborúból:
"A T-72A vasútállomás területén a 131. brigád 531. sz. 5 RPG találatot kapott, és 100 méter távolságból egy tankhéj (APFSDS-T) találatával fejezték be, a személyzet 1 tagja meghalt. [161] A 81. gárda T-80-as harckocsijai még mindig a vasútállomás területén voltak. motoros puska ezredFeltehetően 2 Dudajev harckocsit semmisítettek meg, az egyik T-80-as sérülés nélkül kapott 3-4 találatot a tankhéjakból. [172] Az is ismert, hogy a Jurij Tamozenikov hadnagy parancsnoksága alatt álló T-72-es harckocsi megsemmisítette a Dudajev T-72A harckocsiját. [173] A S. Ant három lövése alatt a BMD-1 tüze megégette Dudajev tankját.
1996 márciusában az uráli katonai körzet egyik motoros puskás ezredének T-72B harckocsitársasága részt vett Goiskoe falu felszabadításában , amelyet több mint 400 jól felfegyverzett fegyveres védett . A támadás során az ellenség ATGM tűzzel próbálta visszaverni a harckocsitámadást. Összesen 14 ATGM kilövést hajtottak végre, a harckocsikba ütközött 12 rakéta közül csak 1 tudott áthatolni a páncélzaton, amely a lövész kilövési területét találta el, a személyzet egy tagja könnyebben megsérült. Minden tank megőrizte harci hatékonyságát. Az ATGM hordozórakétákat és legénységüket a harckocsipisztolyok tüze pusztította el. [147]"
Második csecsen konfliktus:
"Az 1999-2000-es Groznij elleni támadás során az 506. gárda harckocsizászlóalja vett részt. motoros puska ezreda 31 T-72B részeként. A vasúti lerakatért folytatott 2000. januári harcok során a T-72B # 611 9 találatot kapott, és nem bukott meg, 3 ATGM találatból és 6 RPG-ből csak egy az RPG-ből szúrta át a páncélt a felső nyíláson, de az összesített jet nem találta el a legénységet. Február elején felszabadult a város a bandita alakulatoktól. 2000 júniusára a háborúban részt vevő 506. ezred 31 harckocsijából csak 1 harckocsit küldtek egy javítóüzembe, az összes többi harckocsit, amelyek megsérültek, a harci zónában található javító egységek erői állították helyre."
A mi M1-eseinkre is ugyanezt mondják, pedig az fehérorosz.Komolyan nem zavar, hogy a lengyel gyártmányú T-72 az nem szovjet?
A VSZ legszarabb minőségben gyártott technikája volt a lengyel. Persze, hogy szar.
Én úgy gondoltam, hogy a pár hete folytatott eszmecserénk eredményeképp érthetővé vált, hogy se a nagyezsda, se a vant, se a mangó, nem "veti szét" a 2a46-ot. Ezek szerint ez mégsem ment át.Miből derült ki? Láthatnék erről a harckocsiról egy fotót?
T-72A készült 2A46-os és 2A46M harckocsi löveggel is, és könnyű megkülönböztetni őket.
Sajnos nálunk csak a korábbi változatból volt (1981 előtti gyártású) amik egy része átesett különféle szintű nagyjavításokon, ahol pár darab megkapta a K1 blokkokat, meg az extra test homlok páncélt, meg a neutron elnyelő burkolatot is.
Nem tudom, hogy ma mennyi üzemel összesen. A magyar páncélosalakulatok története c. könyvet átböngészve a 90-es évek elején volt sima T-72, 72M, 72M1 meg 72A. 96-ban jött Belaruszból 3 gyári nagyjavított "T-72M1 reaktív páncéllal" de mivel itt volt szovjet tagköztársaságról van szó, azok egyszerűen T-72AV-k. A könyv azt írja sose lettek beszerelve a Kontakt-1 be a robbanó töltetek, de hát ez Magyarország.
![]()
Itt az oszlop átmeneti tornyos 72A-kból áll
![]()
Itt vagy korai 72M1 vagy korai A.
![]()
72M-ek
![]()
ismét átmeneti A tornyok.
![]()
A magyar flotta is elég nagy összevissza leves volt, szerintem mostanra annyit selejteztek meg elküldtek hogy csak az átmeneti A-k, AV-k meg az M1esek maradtak.
Persze harcértékük nagyjából egyenlő, ezért a félreértéseket meg hülyéskedést elkerülő csak rámondják az összesre, hogy M1, 'oszt jónapot...
Anno rengeteg M-et meg 72-t kiküldtek Irakba, amikkel aztán pár évvel később még az ISIS is furikázott...
Én úgy gondoltam, hogy a pár hete folytatott eszmecserénk eredményeképp érthetővé vált, hogy se a nagyezsda, se a vant, se a mangó, nem "veti szét" a 2a46-ot. Ezek szerint ez mégsem ment át.
Nowa Technika Wojskowa 2003/3
Azért hogy eloszlassam egy kicsit a Svéd tesztek köré font WoT-os mítoszokat és kamukat, a hétvégén írok róluk egy részletes ismertetőt, sok sok fotóval.
![]()
![]()
Szia,A lerakatot kezelő szaki azt mondta, hogy mind M1 és nem AV.
Szia,
En ugy emlekszek, hogy problemat okozott, hogy szamos kulonbozo tipust sikerult beszerezni, amit nagyon erdekes modon kezeltek vegul: egyszeruen Magyarorszagon szuletett egy olyan dontes, hogy kivetel nelkul mint Belorusz T-72-t M1-nek neveznek.
Tehat a szaki-nak teljesen igaza volt abban, hogy M1, mert nalunk igy hivjak, de lehet, hogy nem volt igaza abban, hogy nem AV, mert a vilag tobbi reszen igy hivjak (a masik opcio, hogy modernizalt A-nak hivjak, de semmi esetre sem M1-nek).
Nagyon részletes témába vágó forrásokat hoztam amit a harckocsik harcászata topicban tizenoldalakon át ecseteltünk. Abban feketén fehéren le van írva, hogy a 3VBM11 a 2A46-al használható lőszertípus. Ennek vetőtöltete a 4zs63. Nehezen elképzelhető, hogy az utasításban benne lenne, ha ez "szétvetné" a csövet.De minden a témába vágó forrást előre is köszönettel fogadok.
![]()
Apró kiegészítés: Mészáros László Antal A Rubin feladat c. könyvében az is le van írva, hogy;A magyar 72-esekről meg:
Nagyon részletes témába vágó forrásokat hoztam amit a harckocsik harcászata topicban tizenoldalakon át ecseteltünk. Abban feketén fehéren le van írva, hogy a 3VBM11 a 2A46-al használható lőszertípus. Ennek vetőtöltete a 4zs63. Nehezen elképzelhető, hogy az utasításban benne lenne, ha ez "szétvetné" a csövet.
Innentől kezdve nem szeretném megismételni az eddig ott elhangzottakat.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..