Apró kiegészítés: Mészáros László Antal A Rubin feladat c. könyvében az is le van írva, hogy;
,,1996-ban vásárolt a Magyar Honvédség még 100 db használt, felújított több típusváltozatú T–72M és T–72M1 harckocsit
Fehéroroszországból, ezek a harckocsik 1997-ben érkeztek be az országba."
Nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a gépek 72M és M1-ek, mivel Belarusz ugye szovjet tagköztársaság volt. Itt véleményem szerint A-król van szó, melyeket az egyszerűség kedvéért M1 néven rendszeresítettek.
Visszatérő téma hogy a belorusz tankok T-72M1-esek, ahogy rendszeresítették őket, vagy T-72A.
Szerintem A (később írom hogy mi a "bizonyíték" erre szerintem), de előtte: ennek valódi jelentősége nincsen (régen sem volt), mert még ha tényleg export változatok is, valójában az A szintjén vannak.
Az export változatú A, ami az M/M1 jelzést kapta, legfőbb eltérése az volt jó ideig az A-hoz képest, hogy nem kapta meg annak a rétegelt tornyát, hanem szimpla öntött acél toronnyal készültek mint az első generáció (Ural). Könnyű felismerni, mert a torony elülső része lapos, sima, dudor nélküli:
Ezzel szemben ami már nem homogén acél, hanem rétegelt, ott a kvarchomok "bélés" meglétét könnyen észrevehetjük a torony "kidudorodásából", alapból gömbölyűbb, persze ezt nehéz megítélni ha nem egymás mellett van a kettő, viszont ott a vízszintes csík (a dudor). A mieinken mindegyiknél ott van:
(direkt ködgránát nélkülieket kerestem hogy ne takarjon be, bár úgy is látszik azért hogy milyen a torony).
Viszont később mégis megkapta ezt az újítást is az export változat is! Ergo ez még nem jelenti önmagában azt hogy ezek garantáltan A verziók. Megjegyzem sokáig azt hittem hogy igen, aztán utánaolvasva kiderült hogy gyártottak M1-eseket is rétegelt toronnyal, pl a szlovákoknak is ott a "dudor" a tornyaikon:
Szóval a lényeg: legyen ez akármi, de az A szintjén van (extraként némelyik a B tűzvezető rendszerével, hogy tovább bonyolódjon a dolog.)
Azonban az A verzió mellett szól,
- hogy Fehéroroszo. szovjet belpiac volt, nem butítottat kaptak semmiből ahogy Ukrajna sem
- A butított, export M/M1 miért kapta volna meg a T-72B 1A40-1 tűzvezető rendszerét?? (mert a belorusz tankjaink egy része, sajnos nem ismert mennyi már azt kapta meg az M/M1/A-hoz eredendően tartozó TPD-K1 helyett, a repülőnapon is pl. egy ilyen volt kint.)
Azt hogy a 100 beloruszon belüli 5 különböző alváltozat között mik a különbségek most nem akarom részletezni (volt már róla sok szó, makettinfón le van írva), mert nem sok jelentőssége van akár harcképességben, akár ebben az M1 vs A kérdésben hogy hány láda van a harckocsin meg melyikeken van ólomszövet a tornyon.