Megmondom azért tartom logikátlannak a dolgot, mert mint ahogy te is írtad, úgy kellene a B3-ra mint "egy falat kenyér" és mivel hosszú távra terveznek velük és minden B3-t Sojgu szerint felfognak hozni a B3M szintjére így kézenfekvő, hogy minden újonnan leszálított B3M-n már ott legyen az új parancsnoki optika....
Az az optika megduplázza a modernizációs csomag árát kb, de egy 30%-ot tuti rádob. Ez a probléma.
Sojgu szerintem pont az a védelmi miniszter az orosz hadsereg vezetőjeként, aki előbb nézi meg az árcédulát és utána dönt a T-72-esek következő modernizációs csomagról. Wilson nagyon lelkesen olvassa az orosz szaksajtót, én elhiszem, ha azok azt írták, hogy mindegyiken ott lesz. Meg azt is, ha azt írja, hogy teljesen félre ismertem Sojgut.
Másoknak szól:
Az, hogy valaki szerint a Leopárd2 csak kullog a T-72 mögött és nem a legkorszerűbb orosz B-k, hanem a kezdeti export változat alázta az A4-et a német teszteken pár dolgot szeretném, ha elmondanának/megmagyaráznának nekem.
1, Talán idénre ígérték az új lőszert (DM-73 a neve?) az L/55-höz, kevés konkrétumot hallottam róla, csak azt, hogy majd jön. Ez jelenti-e közvetlenül azt, hogy régi lőszerek nem tudják átlőni a B3-as páncélját szemből? Vagy az RM fejleszt más tanktípusok ellen is lőszert? Lehetséges esetleg, hogy nem csak a testen akarják az idejétmúlt verziókat már belőni? Csupa kérdés.
2, Az oroszok miért nem nyugodtak bele a T-72 sikereibe? Ukrajnában miért fejlesztették ki már a német újraegyesítés előtt fél évtizeddel az Oplot első típusát? Miért volt a SzUban a Gorka-moka által gyakran emlegetett megnövelt páncélú Objekt kísérleti próbálkozás? Az oroszok miért kezdtek el rendszeresíteni később T-90-eseket? És jelenleg miért szenvednek az Armatával, ha a T-72 csupa siker, a Leopárd2 pedig csupa kudarc?
Ami korról beszélgettek, a 90-es évek eleje, ott már egy sor újabb útkeresés van a keleti harckocsi tervezésben. Organikus fejlődés szerint ez úgy nézne ki, hogy ma legalább 1000 db T-90 vagy annál erősebb variánsnak kellene szolgálnia az orosz hadseregben. Nem a politikai vezetők, nem a főtisztek és még csak nem is a hadipar képességei tehetnek arról, hogy ezek ma nincsenek. Pusztán a civil gazdasági szféra.
OFF
És ezt Magyarországról annak a fényében érdemes vizsgálni még egy T-72 topicban is, hogy egyébként az egész NATO-ban egy kabuli repteret nem tudunk fenntartani és megvédeni amerikai segítség nélkül. Mármint az egész NATO, a nálunk messze erősebb brit hadsereg is azt mondta, hogy ha 9/11 előtt kijön az USA, akkor 9/11 előtt kijönnek ők is. Az oroszoknak meg nem kellett segítséget kérniük sem a jenkiktől, sem más nagyhatalomtól, hogy Szíriába bemenjenek és ott két bázist fenntartsanak.
ON
Bocsi az offért, csak szerettem volna rendbe tenni, hogy nem kell átesni a ló túloldalára sem. A T-72 ugyan úgy nem egy sebezhetetlen tank, ahogy a Leopárd2 sem bizonyult annak. (Viszont 50 évvel ezelőtt egy korszerű teljesítmény volt a szovjetektől.) Az utóbbit messze nagyobb költségvetésből fejlesztik a németek. És tervező mérnökök szintjén nem Javelin vs. rács van, hanem már évtizedek óta komoly kutatások folynak tőlünk keletre is aktív védelmi rendszerekkel. Ahogy Dudi is bemutatta, a T-90-es messze jobb, korszerű felszerelést kapott már jóval korábban is, mint a T-72B-k legújabb modernizációs csomagjai jelenleg.
Wilsont elég korrektül szokott nyilatkozni, elismeri mindig, hogy az Orosz Föderáció a realitások talaján áll. Még akkor is, ha valaki annyi cikket olvas el tőlük, amennyit ő teszi. De néhányan személyes sértésnek veszik magukra nézve, ha valaki felemlegeti, hogy a német stabilizátor, szenzorok, elektronika... egy sor olyan dolog van, amiben a hetvenkettő soha nem kapta meg ugyan azt a lehetőséget, mint nyugati társai.