T-72

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Robur

Well-Known Member
2018. április 9.
3 259
5 295
113
De ha már szóba került a csecsen háború:
Első csecsen háborúból:
"A T-72A vasútállomás területén a 131. brigád 531. sz. 5 RPG találatot kapott, és 100 méter távolságból egy tankhéj (APFSDS-T) találatával fejezték be, a személyzet 1 tagja meghalt. [161] A 81. gárda T-80-as harckocsijai még mindig a vasútállomás területén voltak. motoros puska ezredFeltehetően 2 Dudajev harckocsit semmisítettek meg, az egyik T-80-as sérülés nélkül kapott 3-4 találatot a tankhéjakból. [172] Az is ismert, hogy a Jurij Tamozenikov hadnagy parancsnoksága alatt álló T-72-es harckocsi megsemmisítette a Dudajev T-72A harckocsiját. [173] A S. Ant három lövése alatt a BMD-1 tüze megégette Dudajev tankját.

1996 márciusában az uráli katonai körzet egyik motoros puskás ezredének T-72B harckocsitársasága részt vett Goiskoe falu felszabadításában , amelyet több mint 400 jól felfegyverzett fegyveres védett . A támadás során az ellenség ATGM tűzzel próbálta visszaverni a harckocsitámadást. Összesen 14 ATGM kilövést hajtottak végre, a harckocsikba ütközött 12 rakéta közül csak 1 tudott áthatolni a páncélzaton, amely a lövész kilövési területét találta el, a személyzet egy tagja könnyebben megsérült. Minden tank megőrizte harci hatékonyságát. Az ATGM hordozórakétákat és legénységüket a harckocsipisztolyok tüze pusztította el. [147]"


Második csecsen konfliktus:
"Az 1999-2000-es Groznij elleni támadás során az 506. gárda harckocsizászlóalja vett részt. motoros puska ezreda 31 T-72B részeként. A vasúti lerakatért folytatott 2000. januári harcok során a T-72B # 611 9 találatot kapott, és nem bukott meg, 3 ATGM találatból és 6 RPG-ből csak egy az RPG-ből szúrta át a páncélt a felső nyíláson, de az összesített jet nem találta el a legénységet. Február elején felszabadult a város a bandita alakulatoktól. 2000 júniusára a háborúban részt vevő 506. ezred 31 harckocsijából csak 1 harckocsit küldtek egy javítóüzembe, az összes többi harckocsit, amelyek megsérültek, a harci zónában található javító egységek erői állították helyre."
Ja, meg amikor SZPG-9-el lőtték ki a T-72B-t.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
Miből derült ki? Láthatnék erről a harckocsiról egy fotót?
:rolleyes:

T-72A készült 2A46-os és 2A46M harckocsi löveggel is, és könnyű megkülönböztetni őket.
Sajnos nálunk csak a korábbi változatból volt (1981 előtti gyártású) amik egy része átesett különféle szintű nagyjavításokon, ahol pár darab megkapta a K1 blokkokat, meg az extra test homlok páncélt, meg a neutron elnyelő burkolatot is.
Én úgy gondoltam, hogy a pár hete folytatott eszmecserénk eredményeképp érthetővé vált, hogy se a nagyezsda, se a vant, se a mangó, nem "veti szét" a 2a46-ot. Ezek szerint ez mégsem ment át.

A magyar 72-esekről meg:
Nem tudom, hogy ma mennyi üzemel összesen. A magyar páncélosalakulatok története c. könyvet átböngészve a 90-es évek elején volt sima T-72, 72M, 72M1 meg 72A. 96-ban jött Belaruszból 3 gyári nagyjavított "T-72M1 reaktív páncéllal" de mivel itt volt szovjet tagköztársaságról van szó, azok egyszerűen T-72AV-k. A könyv azt írja sose lettek beszerelve a Kontakt-1 be a robbanó töltetek, de hát ez Magyarország. :rolleyes:
20201010_120313.jpg


Itt az oszlop átmeneti tornyos 72A-kból áll
20201010_120224.jpg


Itt vagy korai 72M1 vagy korai A.
20201010_120137.jpg


72M-ek
20201010_120208.jpg


ismét átmeneti A tornyok.
20201010_120251.jpg

A magyar flotta is elég nagy összevissza leves volt, szerintem mostanra annyit selejteztek meg elküldtek hogy csak az átmeneti A-k, AV-k meg az M1esek maradtak.
Persze harcértékük nagyjából egyenlő, ezért a félreértéseket meg hülyéskedést elkerülő csak rámondják az összesre, hogy M1, 'oszt jónapot...

Anno rengeteg M-et meg 72-t kiküldtek Irakba, amikkel aztán pár évvel később még az ISIS is furikázott...
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Én úgy gondoltam, hogy a pár hete folytatott eszmecserénk eredményeképp érthetővé vált, hogy se a nagyezsda, se a vant, se a mangó, nem "veti szét" a 2a46-ot. Ezek szerint ez mégsem ment át.

Bizony hogy nagyon nem.

Tudtommal:

A BM9-es lőszer töltényűri nyomása 15°C-on 400MPa, 50°C-on ez 500MPa-ra nő, ez a maximum amit a 2A46-os elbír, elvileg 510MPa-ra tesztelik.
Ehhez a lőszerhez a Zs40, vagy a Zs53-as kivető töltetet alkalmazzák.

A BM42-es 15°C-on 555MPa, 50°C-on ez 637MPa. Ezt a Zs63-as kivető töltettel érik el.
A fenti lőszerhez szükséges a 2A46M löveg, melyet 650MPa töltényűri nyomásra tesztelnek.
Mind a lőszer mind a kivető töltete vastag fehér sávval van megjelölve, hogy málházáskor nehogy véletlenül a 2A46-ossal szerelt harckocsiba kerüljenek.

De minden a témába vágó forrást előre is köszönettel fogadok.
:)
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Azért hogy eloszlassam egy kicsit a Svéd tesztek köré font WoT-os mítoszokat és kamukat, a hétvégén írok róluk egy részletes ismertetőt, sok sok fotóval.
:cool:

cg-artikel-23.jpg

cg-artikel-26.jpg

Innen letölthető:

A minősítés alól feloldott (svéd nyelvű) T-80U értékelés innen tölthető le:
http://tanks.mod16.org/pdf/T-80 rapport.pdf
 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 596
3 813
113
A lerakatot kezelő szaki azt mondta, hogy mind M1 és nem AV.
Szia,

En ugy emlekszek, hogy problemat okozott, hogy szamos kulonbozo tipust sikerult beszerezni, amit nagyon erdekes modon kezeltek vegul: egyszeruen Magyarorszagon szuletett egy olyan dontes, hogy kivetel nelkul mint Belorusz T-72-t M1-nek neveznek.

Tehat a szaki-nak teljesen igaza volt abban, hogy M1, mert nalunk igy hivjak, de lehet, hogy nem volt igaza abban, hogy nem AV, mert a vilag tobbi reszen igy hivjak (a masik opcio, hogy modernizalt A-nak hivjak, de semmi esetre sem M1-nek).
 
  • Tetszik
Reactions: LMzek 2.0 and fip7
T

Törölt tag 1945

Guest
Szia,

En ugy emlekszek, hogy problemat okozott, hogy szamos kulonbozo tipust sikerult beszerezni, amit nagyon erdekes modon kezeltek vegul: egyszeruen Magyarorszagon szuletett egy olyan dontes, hogy kivetel nelkul mint Belorusz T-72-t M1-nek neveznek.

Tehat a szaki-nak teljesen igaza volt abban, hogy M1, mert nalunk igy hivjak, de lehet, hogy nem volt igaza abban, hogy nem AV, mert a vilag tobbi reszen igy hivjak (a masik opcio, hogy modernizalt A-nak hivjak, de semmi esetre sem M1-nek).

Egyetlen egy Belorusz példányon sincs benne az 1A40 tűzvezető rendszer, sajnos mindegyik a régi TPD-K1 -es távmérővel van szerelve.
Szóval a harcértékben közel áll a T-72M1-hez mégha a toronypáncéljuk erősebb is azoknál.

Amúgy a 80-as években is jó vegyes volt az állomány, volt szovjet T-72 optikával meg lézerrel, illetve lengyel és cseh T-72M meg T-72M1...
... a feladvány megoldása akkor is az volt, hogy mindegyik harckocsi T-72-es és kész.
 

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
De minden a témába vágó forrást előre is köszönettel fogadok.
:)
Nagyon részletes témába vágó forrásokat hoztam amit a harckocsik harcászata topicban tizenoldalakon át ecseteltünk. Abban feketén fehéren le van írva, hogy a 3VBM11 a 2A46-al használható lőszertípus. Ennek vetőtöltete a 4zs63. Nehezen elképzelhető, hogy az utasításban benne lenne, ha ez "szétvetné" a csövet.
Innentől kezdve nem szeretném megismételni az eddig ott elhangzottakat.
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Avtomat

Well-Known Member
2018. október 30.
1 552
4 345
113
A magyar 72-esekről meg:
Apró kiegészítés: Mészáros László Antal A Rubin feladat c. könyvében az is le van írva, hogy;
,,1996-ban vásárolt a Magyar Honvédség még 100 db használt, felújított több típusváltozatú T–72M és T–72M1 harckocsit
Fehéroroszországból, ezek a harckocsik 1997-ben érkeztek be az országba."


Nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a gépek 72M és M1-ek, mivel Belarusz ugye szovjet tagköztársaság volt. Itt véleményem szerint A-król van szó, melyeket az egyszerűség kedvéért M1 néven rendszeresítettek.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Nagyon részletes témába vágó forrásokat hoztam amit a harckocsik harcászata topicban tizenoldalakon át ecseteltünk. Abban feketén fehéren le van írva, hogy a 3VBM11 a 2A46-al használható lőszertípus. Ennek vetőtöltete a 4zs63. Nehezen elképzelhető, hogy az utasításban benne lenne, ha ez "szétvetné" a csövet.
Innentől kezdve nem szeretném megismételni az eddig ott elhangzottakat.

Igen az egy nagyon jó vita volt, de pont az ellenkezőjéről győzött meg.

Jóval korábban olvastam ezeket a töltényűri nyomásértékeket valamelyik Jane's kiadványban tán, de marhaságnak gondoltam, mivel tudom hogy a nálunk egykoron állomásozott DHDSCS alakulataiban teljesen vegyesen voltak 2A46-2, és 2A46M-1 löveggel szerelt T-64B harckocsik, és nem hittem, hogy a sorozott állomány ne cserélné össze a lőszereket adott esetben.
Amúgy @oregtankHU kedvenc forrásában, a tankográd blogon is fent vannak ezek az értékek, persze forrásmegjelölés nélkül.

A te általad adott BM32-es manuálban viszont egyértelműen jelzik, hogy a kivető töltetek összecserélésének elkerülése érdekében, jól látható vastag fehér sáv van felfestve a nagynyomású lőszerekre és hajítótölteteikre (Zs63).

Igazi klassz bolondbiztos szovjet megoldás, Vologyának csak elég megmondani, hogy azt ne málházza a harckocsijába ami látványos fehér sávot visel.
(Még amúgy sohasem láttam fotót az így megjelölt éles lőszerről)

Szóval ez pont hogy megerősítette azt amit korábban olvastam, így már hajlok arra, hogy elhiggyem a fenti nyomásértékeket, amíg az ellenkezőjét nem bizonyítja valami forrás.

Ha meg nem így lenne, akkor ugye minek az összecserélést megakadályozó fehér sáv?
Miért van három féle hajító töltet? Zs40, Zs52 (ez ugye csereszabatos a Zs40-el) normál, és Zs63 a fehér sávval jelölt.
Hogy lehetne az hogy a sok Volfrámot/Uránt tartalmazó modernebb nyilak, amik jóval nehezebbek mint a korábbiak, mégiscsak ugyanakkora sebességet érnek el ugyanakkora csőhossznál. (buta németeknek ehhez a cső hosszát kellett növelni)
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Vogon

Pista a hegyről

Well-Known Member
2018. április 4.
896
2 202
93
Apró kiegészítés: Mészáros László Antal A Rubin feladat c. könyvében az is le van írva, hogy;
,,1996-ban vásárolt a Magyar Honvédség még 100 db használt, felújított több típusváltozatú T–72M és T–72M1 harckocsit
Fehéroroszországból, ezek a harckocsik 1997-ben érkeztek be az országba."


Nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a gépek 72M és M1-ek, mivel Belarusz ugye szovjet tagköztársaság volt. Itt véleményem szerint A-król van szó, melyeket az egyszerűség kedvéért M1 néven rendszeresítettek.

Visszatérő téma hogy a belorusz tankok T-72M1-esek, ahogy rendszeresítették őket, vagy T-72A.
Szerintem A (később írom hogy mi a "bizonyíték" erre szerintem), de előtte: ennek valódi jelentősége nincsen (régen sem volt), mert még ha tényleg export változatok is, valójában az A szintjén vannak.
Az export változatú A, ami az M/M1 jelzést kapta, legfőbb eltérése az volt jó ideig az A-hoz képest, hogy nem kapta meg annak a rétegelt tornyát, hanem szimpla öntött acél toronnyal készültek mint az első generáció (Ural). Könnyű felismerni, mert a torony elülső része lapos, sima, dudor nélküli:

242092264_254217079936302_1226631081989190014_n.png



Ezzel szemben ami már nem homogén acél, hanem rétegelt, ott a kvarchomok "bélés" meglétét könnyen észrevehetjük a torony "kidudorodásából", alapból gömbölyűbb, persze ezt nehéz megítélni ha nem egymás mellett van a kettő, viszont ott a vízszintes csík (a dudor). A mieinken mindegyiknél ott van:

242255109_388831055981664_3020385616329868051_n.png


(direkt ködgránát nélkülieket kerestem hogy ne takarjon be, bár úgy is látszik azért hogy milyen a torony).

Viszont később mégis megkapta ezt az újítást is az export változat is! Ergo ez még nem jelenti önmagában azt hogy ezek garantáltan A verziók. Megjegyzem sokáig azt hittem hogy igen, aztán utánaolvasva kiderült hogy gyártottak M1-eseket is rétegelt toronnyal, pl a szlovákoknak is ott a "dudor" a tornyaikon:

242164630_1483032748735353_3117775820419714200_n.png



Szóval a lényeg: legyen ez akármi, de az A szintjén van (extraként némelyik a B tűzvezető rendszerével, hogy tovább bonyolódjon a dolog.)
Azonban az A verzió mellett szól,
  • hogy Fehéroroszo. szovjet belpiac volt, nem butítottat kaptak semmiből ahogy Ukrajna sem
  • A butított, export M/M1 miért kapta volna meg a T-72B 1A40-1 tűzvezető rendszerét?? (mert a belorusz tankjaink egy része, sajnos nem ismert mennyi már azt kapta meg az M/M1/A-hoz eredendően tartozó TPD-K1 helyett, a repülőnapon is pl. egy ilyen volt kint.)
-az export verziók tudtommal nem olyan kötényezéssel voltak ellátva ami alkalmas Kontakt-1 felszerelésre, a 100 belorusz viszont mind ilyen, ezt mindig ki szokták emelni mint extra a régebbiekhez képest.

Azt hogy a 100 beloruszon belüli 5 különböző alváltozat között mik a különbségek most nem akarom részletezni (volt már róla sok szó, makettinfón le van írva), mert nem sok jelentőssége van akár harcképességben, akár ebben az M1 vs A kérdésben hogy hány láda van a harckocsin meg melyikeken van ólomszövet a tornyon.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Apró kiegészítés: Mészáros László Antal A Rubin feladat c. könyvében az is le van írva, hogy;
,,1996-ban vásárolt a Magyar Honvédség még 100 db használt, felújított több típusváltozatú T–72M és T–72M1 harckocsit
Fehéroroszországból, ezek a harckocsik 1997-ben érkeztek be az országba."


Nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy ezek a gépek 72M és M1-ek, mivel Belarusz ugye szovjet tagköztársaság volt. Itt véleményem szerint A-król van szó, melyeket az egyszerűség kedvéért M1 néven rendszeresítettek.

Ez tuti.
T-72M és T-72M1 az a Csehek/Lengyelek jelzése az általuk licenszben gyártott T-72A típus ilyen olyan megvalósításaira.
Beloruszoknál gyári nagyjavításon átesett korai T-72A változat volt, amit beszereztünk.
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Visszatérő téma hogy a belorusz tankok T-72M1-esek, ahogy rendszeresítették őket, vagy T-72A.
Szerintem A (később írom hogy mi a "bizonyíték" erre szerintem), de előtte: ennek valódi jelentősége nincsen (régen sem volt), mert még ha tényleg export változatok is, valójában az A szintjén vannak.
Az export változatú A, ami az M/M1 jelzést kapta, legfőbb eltérése az volt jó ideig az A-hoz képest, hogy nem kapta meg annak a rétegelt tornyát, hanem szimpla öntött acél toronnyal készültek mint az első generáció (Ural). Könnyű felismerni, mert a torony elülső része lapos, sima, dudor nélküli:

242092264_254217079936302_1226631081989190014_n.png



Ezzel szemben ami már nem homogén acél, hanem rétegelt, ott a kvarchomok "bélés" meglétét könnyen észrevehetjük a torony "kidudorodásából", alapból gömbölyűbb, persze ezt nehéz megítélni ha nem egymás mellett van a kettő, viszont ott a vízszintes csík (a dudor). A mieinken mindegyiknél ott van:

242255109_388831055981664_3020385616329868051_n.png


(direkt ködgránát nélkülieket kerestem hogy ne takarjon be, bár úgy is látszik azért hogy milyen a torony).

Viszont később mégis megkapta ezt az újítást is az export változat is! Ergo ez még nem jelenti önmagában azt hogy ezek garantáltan A verziók. Megjegyzem sokáig azt hittem hogy igen, aztán utánaolvasva kiderült hogy gyártottak M1-eseket is rétegelt toronnyal, pl a szlovákoknak is ott a "dudor" a tornyaikon:

242164630_1483032748735353_3117775820419714200_n.png



Szóval a lényeg: legyen ez akármi, de az A szintjén van (extraként némelyik a B tűzvezető rendszerével, hogy tovább bonyolódjon a dolog.)
Azonban az A verzió mellett szól,
  • hogy Fehéroroszo. szovjet belpiac volt, nem butítottat kaptak semmiből ahogy Ukrajna sem
  • A butított, export M/M1 miért kapta volna meg a T-72B 1A40-1 tűzvezető rendszerét?? (mert a belorusz tankjaink egy része, sajnos nem ismert mennyi már azt kapta meg az M/M1/A-hoz eredendően tartozó TPD-K1 helyett, a repülőnapon is pl. egy ilyen volt kint.)
-az export verziók tudtommal nem olyan kötényezéssel voltak ellátva ami alkalmas Kontakt-1 felszerelésre, a 100 belorusz viszont mind ilyen, ezt mindig ki szokták emelni mint extra a régebbiekhez képest.

Azt hogy a 100 beloruszon belüli 5 különböző alváltozat között mik a különbségek most nem akarom részletezni (volt már róla sok szó, makettinfón le van írva), mert nem sok jelentőssége van akár harcképességben, akár ebben az M1 vs A kérdésben hogy hány láda van a harckocsin meg melyikeken van ólomszövet a tornyon.

Át kell térni az amcsi megnevezésekre, és mindjárt leegyszerűsödik a kép.
:D

CZChNSfWsAAYTHw.jpg


Sima T-72 - acéltorony - szovjet jele T-72 73..79
"Dolly Parton" - kvarc szendvics torony - szovjet jele T-72A 79..82
"Super Dolly Parton" - NERA szendvics torony - szovjet jele T-72A 82..84, T-72B 84..

namost
81..85 között a csehek sima acéltornyot gyártottak és T-72 volt a típusjel
85..86 között némileg vastagabb acéltornyot (erre nincs amcsi név) és T-72M volt a típusjel
86..91 között "Dolly Parton" - kvarc szendvics tornyot és T-72M1 volt a típusjel

szóval
sima acél tornyú T-72 az lehetett szovjet 73..79, vagy Cseh/Lengyel T-72 81..85 vagy T-72M 85..86
"Dolly Parton" az lehetett T-72A 79..82, T-72M1 86..91
"Super Dolly Parton" az meg lehetett T-72A 82..84, és T-72B 84..
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Visszatérő téma hogy a belorusz tankok T-72M1-esek, ahogy rendszeresítették őket, vagy T-72A.
Szerintem A (később írom hogy mi a "bizonyíték" erre szerintem), de előtte: ennek valódi jelentősége nincsen (régen sem volt), mert még ha tényleg export változatok is, valójában az A szintjén vannak.
Az export változatú A, ami az M/M1 jelzést kapta, legfőbb eltérése az volt jó ideig az A-hoz képest, hogy nem kapta meg annak a rétegelt tornyát, hanem szimpla öntött acél toronnyal készültek mint az első generáció (Ural). Könnyű felismerni, mert a torony elülső része lapos, sima, dudor nélküli:

242092264_254217079936302_1226631081989190014_n.png



Ezzel szemben ami már nem homogén acél, hanem rétegelt, ott a kvarchomok "bélés" meglétét könnyen észrevehetjük a torony "kidudorodásából", alapból gömbölyűbb, persze ezt nehéz megítélni ha nem egymás mellett van a kettő, viszont ott a vízszintes csík (a dudor). A mieinken mindegyiknél ott van:

242255109_388831055981664_3020385616329868051_n.png


(direkt ködgránát nélkülieket kerestem hogy ne takarjon be, bár úgy is látszik azért hogy milyen a torony).

Viszont később mégis megkapta ezt az újítást is az export változat is! Ergo ez még nem jelenti önmagában azt hogy ezek garantáltan A verziók. Megjegyzem sokáig azt hittem hogy igen, aztán utánaolvasva kiderült hogy gyártottak M1-eseket is rétegelt toronnyal, pl a szlovákoknak is ott a "dudor" a tornyaikon:

242164630_1483032748735353_3117775820419714200_n.png



Szóval a lényeg: legyen ez akármi, de az A szintjén van (extraként némelyik a B tűzvezető rendszerével, hogy tovább bonyolódjon a dolog.)
Azonban az A verzió mellett szól,
  • hogy Fehéroroszo. szovjet belpiac volt, nem butítottat kaptak semmiből ahogy Ukrajna sem
  • A butított, export M/M1 miért kapta volna meg a T-72B 1A40-1 tűzvezető rendszerét?? (mert a belorusz tankjaink egy része, sajnos nem ismert mennyi már azt kapta meg az M/M1/A-hoz eredendően tartozó TPD-K1 helyett, a repülőnapon is pl. egy ilyen volt kint.)
-az export verziók tudtommal nem olyan kötényezéssel voltak ellátva ami alkalmas Kontakt-1 felszerelésre, a 100 belorusz viszont mind ilyen, ezt mindig ki szokták emelni mint extra a régebbiekhez képest.

Azt hogy a 100 beloruszon belüli 5 különböző alváltozat között mik a különbségek most nem akarom részletezni (volt már róla sok szó, makettinfón le van írva), mert nem sok jelentőssége van akár harcképességben, akár ebben az M1 vs A kérdésben hogy hány láda van a harckocsin meg melyikeken van ólomszövet a tornyon.

És akkor legyen meg az elvileg 82-től gyártott NERA szendvicspáncélzatú "Super Dolly Parton" toronyváltozat is.

T-72-B-NERA.png


Ha így néz ki egy 72-es tornya akkor már elég biztos lehetsz benne hogy 2A46M löveggel van szerelve.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 121
53 697
113
5:45-től hallgasd csak meg, hogy mit mond a katona.
(ezért is kizárt hogy itthon BM42-essel valaha is lőttek a magyar harckocsizók, de még BM9-essel sem)

Tisztában vagyok vele.
Ehhez képest a másik videóban (amit azóta sem találok) az hangzott el, hogy az üzemidő lejárta előtt ellövik a lőszereket. (Típust nem mondott. Csak 3БМ42 felirat volt a lőszeres ládán....)

Viszont érdekes infó a 3. perctől.
41 tonna az eredeti, a mieink 43 tonnásak. Amúgy a videó későbbi részében jól látszanak a kiegészítő páncélzati elemek.
Én a videóban alapvetően látom ezeket:

"T-72A (Ob'yekt 176) (1979):[73] An improved version of the basic T-72 "Ural". Overall, its offensive capabilities are similar to the basic T-72 "Ural", but it is much better protected. The differences between T-72 "Ural" and T-72A include the searchlight being placed on the right hand side of turret, the TPD-2-49 coincidence optical rangefinder being replaced by the TPD-K1 laser rangefinder, added plastic armour track skirts covering the upper part of the suspension with separate panels protecting the sides of the fuel and stowage panniers instead of the flipper type armor panels used in T-72 "Ural", the turret front and top being heavily reinforced with composite armour better known by its US codename - "Dolly Parton", provisions for mounting reactive armor, an electronic fire control system, MB smoke grenade launchers, flipper armour mount on front mudguards, internal changes, and a slight weight increase.[4][73][75][76]
  • T-72A obr.1979g: Additional glacis armour with thickness of 17 mm of high resistance steel."
 
T

Törölt tag 1945

Guest
Tisztában vagyok vele.
Ehhez képest a másik videóban (amit azóta sem találok) az hangzott el, hogy az üzemidő lejárta előtt ellövik a lőszereket. (Típust nem mondott. Csak 3БМ42 felirat volt a lőszeres ládán....)

Viszont érdekes infó a 3. perctől.
41 tonna az eredeti, a mieink 43 tonnásak. Amúgy a videó későbbi részében jól látszanak a kiegészítő páncélzati elemek.
Én a videóban alapvetően látom ezeket:

"T-72A (Ob'yekt 176) (1979):[73] An improved version of the basic T-72 "Ural". Overall, its offensive capabilities are similar to the basic T-72 "Ural", but it is much better protected. The differences between T-72 "Ural" and T-72A include the searchlight being placed on the right hand side of turret, the TPD-2-49 coincidence optical rangefinder being replaced by the TPD-K1 laser rangefinder, added plastic armour track skirts covering the upper part of the suspension with separate panels protecting the sides of the fuel and stowage panniers instead of the flipper type armor panels used in T-72 "Ural", the turret front and top being heavily reinforced with composite armour better known by its US codename - "Dolly Parton", provisions for mounting reactive armor, an electronic fire control system, MB smoke grenade launchers, flipper armour mount on front mudguards, internal changes, and a slight weight increase.[4][73][75][76]
  • T-72A obr.1979g: Additional glacis armour with thickness of 17 mm of high resistance steel."

Amit mutogatnak a riporternek az egy sima kvarc páncélszendvicses tornyú harckocsi, ráadásul a test homlokpáncéljáról hiányzik a 16mm-es kiegészítő páncéllap is.
:(