A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

Ha 8 év lenne egy technikára a kiképzés sohasem lenne elég kiképzett ember a többség nem szolgál 8 évet...
kárpátalján szépek a számok technika és ember tekintetébe csak se technika se ember nem nagyon van a laktanyákba. (keletre megy minden a létszám növelés pont a teknikai hiány valamilyen szintű ellensúlyozására is kelett)
az hogy meg sem kottyant a teknika elvesztése az ukránoknak... (kb bárkitől bármit hajlandóak megvenni az európai használtpiacot felvásárólták és folyamatosan kopik ki nekik a sok 30-40 éves eszköz)

Nem a kiképzés lenne egy technikára 8 év. Hanem az elvárt szintű harcképesség amit gondolnak.

Tudod nekem volt (sorkatonaként) egy 6 hetes alapkiképzésem. 9 vaktöltény, 30 éles, gránátdobás, robbantás ilyesmi rengeteg alakizással, gyalásózással, "túrázással", futkározással (vv -ben is) stb.

A harcképességem? Nos, azt hagyjuk ... :) Pedig "A" kategóriás voltam és későbbiek folyamán pörögtek is a csontcsillagok rendesen ...

"a többség nem szolgál 8 évet" - szerintem erre a részre pont utaltam is. Igen, a természetes fluktuáció mellett is biztosítani, hogy legyen megfelelő szintű és mennyiségű állomány pl.:

• 2 év múlva,
  • 8 év múlva,
  • meg 15 év múlva is (stb. stb.).

Ez nehezítő faktor - nem pedig "könnyítő" ...

Nem a kiképzés lenne egy technikára 8 év. Hanem az elvárt szintű harcképesség amit gondolnak.

Tudod nekem volt (sorkatonaként) egy 6 hetes alapkiképzésem. 9 vaktöltény, 30 éles, gránátdobás, robbantás ilyesmi rengeteg alakizással, gyalásózással, "túrázással", futkározással (vv -ben is) stb.

A harcképességem? Nos, azt hagyjuk ... :) Pedig "A" kategóriás voltam és későbbiek folyamán pörögtek is a csontcsillagok rendesen ...

"a többség nem szolgál 8 évet" - szerintem erre a részre pont utaltam is. Igen, a természetes fluktuáció mellett is biztosítani, hogy legyen megfelelő szintű és mennyiségű állomány pl.:

• 2 év múlva,
  • 8 év múlva,
  • meg 15 év múlva is (stb. stb.).

Ez nehezítő faktor - nem pedig "könnyítő" ...
Ez átfegyverzést jelent egység szinten vagyis tokkal vonóval logisztikai kiképzési és harcászati készenlétet. Az egység egyes részei hamarabb is készen lehetnek. De pl nekünk ez 5 évvel van számolva (5-8 közt szokott változni) általában az initial readiness 3 év

Ez átfegyverzést jelent egység szinten vagyis tokkal vonóval logisztikai kiképzési és harcászati készenlétet. Az egység egyes részei hamarabb is készen lehetnek. De pl nekünk ez 5 évvel van számolva (5-8 közt szokott változni) általában az initial readiness 3 év

Igen, itt az okozhatta a "zavart az erőben", hogy én az alegység - mondjuk zászlóalj - harcképességéről írtam a "kapcsolt részekkel" egyetemben is (igen, a megfelelő mennyiségű- és szintű tartalékos tiszti- és legénységi állományról is stb. stb.). Azaz mindenestül.

Az, hogy egyes kisebb részei korábban is "kaphatnak plecsnit", azt írtam, hogy persze. Az pár év.

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Igen, itt az okozhatta a "zavart az erőben", hogy én az alegység - mondjuk zászlóalj - harcképességéről írtam a "kapcsolt részekkel" egyetemben is (igen, a megfelelő mennyiségű- és szintű tartalékos tiszti- és legénységi állományról is stb. stb.). Azaz mindenestül.

Az, hogy egyes kisebb részei korábban is "kaphatnak plecsnit", azt írtam, hogy persze. Az pár év.
Azért azt is hozzé kell tenni, hogy ez békeidős kiképzés folyamatos missziós rotáció mellett.

Azért azt is hozzé kell tenni, hogy ez békeidős kiképzés folyamatos missziós rotáció mellett.

Igen, és ez a "misszió" nem feltétlenül külföldi misszió lehet, hanem határvédelmis/COVID -os/katasztrófaelhárítós stb. is. Ez sem "gyorsítja" az "átfegyverzési" folyamatokat ...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0
Mindenestre most így átgondolva, nagy tapsot szeretnék kérni @Szittya kollégának, aki(harckocsizóként) kivívta munkásságával, hogy komplett lövészharcmodort nevezzenek el róla. :D
02-gratulalok.gif

Ez a Joker féle taps nem @Szittya szól hanem aki ezt a "szittyaságot" kitalálta az MH-ban...:-)

Minek tartalékos egy aktív zászlóaljba?

• Tetszik
Reactions: Ocses
Idővel hozzászokunk amúgy az elnevezéshez és idővel lerakódva legalább fog hordozni valami történelmi töltetet.
Végülis már teljesen mindegy, de ha már mindenképpen "szittyáskodni" akarnak könyörgöm nem volt ott valaki az ügyeletes "agytröszt" közelében, hogy a Szkíta elnevezés sokkal jobb lett volna ráadásul a szkíta az angol nyelvterületen is egy jól csengő név...

Együttműködési megállapodást írtak alá a Visegrádi Országok védelmi miniszteri találkozójának résztvevői a védelempolitikai és a katonai együttműködés-fejlesztéséről.

Katonai tiszteletadással fogadták Erdőbényén Jaroslav Nad’ szlovák védelmi minisztert, Jan Havranek cseh védelmi miniszterhelyettest és Wojciech Skurkiewicz lengyel nemzetvédelmi miniszterhelyettest a Visegrádi Országok védelmi miniszteri találkozóján.

244033672_4411134488941250_5000513860732095355_n.jpg

linkbe is véletlen a képet raktad bele :(

Ha már így alakult érdemelne egy külön topikot " szittya" néven!
De oda csak @Szittya kommentelhet illetve az aki minden kétséget kizáróan tudja bizonyítani, hogy az ősei a királyi szkíták voltak.
De ha ezt nem tudja igazolni, akkor bizonyítania kell, hogy képes a fotelből hátra fordulva a válla felett a tv távirányítóval fél perc alatt 30 tv csatornára kapcsolni:-)