A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 866
89 335
113
Ha ti is tanácstalanok vagytok akkor ki tudja. :D

Kicsit más téma de erről jutott eszembe.
A 8*8 kinek lessz kifejlesztve?
1 zászlóaljnak?
Ha általában jól matekolunk akkor a lynx 3 zászlóaljban lessz.
Akkor marad 1 aminek fejlesztgetik?

Most az exportot nem nézve.
Dandárokban gondolkodj ne zászlóaljakban.

• Tetszik
Reactions: Pogány
T

Törölt tag

Guest
Azt azért szeretném tisztázni, hogy a Fuchs az tökéletesen ugyan az mint a Stryker, egy APC. Ha APC-t adunk egy zászlóaljnak akkor az nem könnyű hanem közepes lesz.
Attól, hogy egy BTR-80A-t alkalmazol IFV szerepkörben, attól még nem lesz nehéz dandárod. ;)
De, mondok mást:
A németeknél a hegyivadászok (ugyebár klasszikus könnyűgyalogság) épp most veszik fel a Boxerjeiket. De ettől ők még nem válnak közepes zászlóaljjá/dandárrá.

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 390
8 996
113
Nem igazán éttetted meg.
A minap bemutatott koncepcióban - ha a pár pillanatot jól éttelmeztem, akkor a "szittya" szakaszban a manőver erők harcba viteléhez egy-egy Rába H ponyvás teherautót alkalmaztak.
Ez nyilvánvalóan szükségmegoldás.
Bár a lengyeleknek ez egy kidolgozott koncepciója, de mivel jóval nagyobb tartalékos állománnyal számolnak és nekik lesz F-35, így az ő tartalékosaiknak marad a Jelz teherautó platója. ;)
Én abban reménykedem, hogy mi legalább egy, a németektől fillérekért (de legjobb lenne adományként) átvett, itthon felújított Fuchsot megengedhetünk magunknak.
Ha ebből több területvédelmi ezredet szervezünk, akkor simán számolhatunk jelentős igénnyel is.
Szakaszonként 3-4 jármű. Az századonként 9-12 jármű. Zászlóaljanként pedig 27-36db. Ezred szinten az már minimum 120-150 jármű. Tehát jól látszik, hogy akár többszáz járművet is felszívhat a Honvédség.
A jelenleg BTR-t alkalmazó alakulatok közepes dandárokként harcolnak.
Pont ezért nem lenne semmi köze sem a BTR-nek a "szittya" rendszerhez.
Azon BTR-eket majd a tényleges 8x8-as utódnak kellene váltania.

Egy lehetséges Fuchs beszerzés a Rába VZF alternatívája. Páncélozott platós teherautó, és semmi más.
Abban biztos lehetsz, hogy az új 8x8-cal nem fog megesni az a csúfság, hogy holmi .50-es kaliberrel (a'la németek, angolok) engedjék ki a gyárkapun.
Jó esetben az is megkapja a Lynx tornyát, ATGM-mel együtt.

@kamm , ha belegondolsz, a fuchs jelenlegi konstrukciója is tökéletesen alkalmas ennek a feladatnak az ellátására. Gyakorlatilag modul szerűen upgradelhető a motorja (egy tömbként kiszerelhető).
Ha megkapnánk a BW-től a feleslegüket ingyen (vagy valami nagyon jelképes összegért), itthon a RM elvégzi a modernizációt a Rábánál, a hazai GDP-t növelve.
Még komoly BMS-t sem kell kapnia, csak egy C2-es rögzített tabletet, meg egy egyszerű SD rádiót.
A tetejére is csak azért kellene egy RC torony, hogy a szemtelenebb seregélyeket el tudja ilyeszteni.
Pontosan annyira kell tőle számítani a harc megvívásában, mint egy ponyvás teherautó esetén.
Az meg, hogy a Fuchs 3-ként hívatkozik a RM egy gépre, az nem jelenti azt feltétlen, hogy vadiúj jármű készül.
Emlékezz csak a Challenger 3-ra! :)

Szerintem, ha elolvasod a hsz -emet akkor látható, hogy elsőre megértettem. Avagy van benne konkrét dolog amivel nem értesz egyet?

A minap bemutatott koncepcióban - ha a pár pillanatot jól éttelmeztem, akkor a "szittya" szakaszban a manőver erők harcba viteléhez egy-egy Rába H ponyvás teherautót alkalmaztak.

Nem számít. A logikád alapján akkor a jövőben Leo 2 és T-72 -k lennének vegyesen egy harckocsi században (7 db Leo2 + 5 db T-72). Dehogyis. A Rába-H azért volt, mert éppen az volt kéznél meg arra "gyorsabb" a kiképzés. Ennyi - semmi többet nem kell látni bele ...

Én abban reménykedem, hogy mi legalább egy, a németektől fillérekért (de legjobb lenne adományként) átvett, itthon felújított Fuchsot megengedhetünk magunknak.

Én meg remélem nem. 40+ éves lekoszlott vasakat? Amiket csiliárdért lehetne újítani esetleg modernizálni? Avagy, ha Fuchs -okat akarunk, akkor esetleg hasonló árban új Fuchs 2? Akár algír/német gyártásban? Akár hazai gyártásban amíg a "hazai 8x8" protóját kalapálják pont meg is lehetne. Mármint, ha legalább 30-40 évig tervezünk a gépekkel. Amennyiben pl. csak 10 évig, mint "híd megoldás" a hazai 8x8 -ig (mert mondjuk az olcsó is tudna lenni), akkor kihúzzuk BTR -el ezt a pár évet már ...

Ugye a Leo 2A4 -ek kis számban (14 db) is csak azért jöttek, hogy a kiképzési feladatokat meg tudjuk kezdeni még, ha korlátozottan is. Esetleg még egyfajta tartaléknak, mert a 2A7+ -ok mennyiségével "centire kivagyunk számolva".

A jelenleg BTR-t alkalmazó alakulatok közepes dandárokként harcolnak.
Pont ezért nem lenne semmi köze sem a BTR-nek a "szittya" rendszerhez.
Azon BTR-eket majd a tényleges 8x8-as utódnak kellene váltania.

A közepes dd. a "hazai 8x8" -at kapja majd. A kérdés az lehet, hogy ezt milyen árra fogják belőni. Amennyiben - némi mennyiségi kedvezménnyel - megérné, a "Szittya könnyű dandárt" is ezzel felfegyverezni, akkor legyen az. Ebben az esetben kihúzzuk addig a BTR -el. Aztán, ha lesz még zseton, akkor a "maradéknak" meg a tartalékosoknak majd kitaláljuk mi legyen.

Amennyiben meg a "hazai 8x8" drága lenne és csak a közepes dandárba menne leginkább, akkor a többi érintett egységeknek meg jövőbeni üzemeltetésre ne 40+ éves lekoszlott vasakban és/vagy "tájidegen" egzotikus dolgokban gondolkozzunk. Legyen valami "olcsó" és új. Pl. Fuchs 2 ...

Vegyük észre - nálunk a BTR speciális "státuszban" van. Ui. pl. ellentétben az IFV, önjáró tüzérség stb. kategóriákkal (ami jelenleg NINCS) - a kerekes APC BTR -ből meg VAN egy rahedli ...

Egy lehetséges Fuchs beszerzés a Rába VZF alternatívája. Páncélozott platós teherautó, és semmi más.
Abban biztos lehetsz, hogy az új 8x8-cal nem fog megesni az a csúfság, hogy holmi .50-es kaliberrel (a'la németek, angolok) engedjék ki a gyárkapun.
Jó esetben az is megkapja a Lynx tornyát, ATGM-mel együtt.

Nem, a Fuchs a BTR alternatívája. Minden szempontból.

Gondolkozzunk elméletben a fentebbiek (különösen a legutolsó mondat) figyelembevételével. Ugye nehéz dd. - Lynx. Közepes dd. - "hazai 8x8". Tegyük fel egy pillanatra, hogy nem akarnánk Fuchs -ot és/vagy "egzotikus" vasakat.

Akkor a "Szittya könnyű dd. -t" mire ültetnéd? A BTR -ekre illetve NMS/Gidrán -ra vagy teherautóplatóra? Na ezért nem alternatívája a Fuchs a Rába VZF -nek ...

A "hazai 8x8" - mint valószínűleg valamilyen Boxer "derivált" - a közepes dandárba világos, hogy meg fog kapni "minden földi jót". Bár több variáns is lesz, de valószínűsíthetően lesz 30 mm gpá. -s verzió meg egyéb "nyalánkságok" is ... Igen, ez nem is kérdés talán.

• Tetszik
Reactions: Vogon and Pogány

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 866
89 335
113
Attól, hogy egy BTR-80A-t alkalmazol IFV szerepkörben, attól még nem lesz nehéz dandárod. ;)
De, mondok mást:
A németeknél a hegyivadászok (ugyebár klasszikus könnyűgyalogság) épp most veszik fel a Boxerjeiket. De ettől ők még nem válnak közepes zászlóaljjá/dandárrá.
Nincs is nehéz dandárunk.
De, azok lettek úgy, hogy + képességként még ott van nekik a hegyi harc képessége, vagy bejött + képességként a közepes gyalogság képessége.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113
Jagdkampf egyébként nagyon hasonlít a szittyára csak megjegyzem. (mind fegyverzetileg mind szervezetileg De a jadkampf egységek mellett mindig vanag általános Jagd alegységek amik nagyobb mennyiségű járművel rendelkeznek 4x4-8x8 de a jagd alegységek sem térnek el merőben a jagdkampftól.) inkább máshol van a súlypont elhelyezve. Ha már németezünk

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113
Érdekes a németeknek van egy csomó könnyű szervezete egyébként (régen még több is vólt mint manapság) és igazából elég nagy változatosságot mutatnak...

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 310
16 636
113
Dandárokban gondolkodj ne zászlóaljakban.

Én abban gondolkodnék de ebben a magyar honvédség meggátol. o_O

Szóval Tata 1 lövészzászlóalj van. Valószínű lynx.
A 2. meg pár év próbálkozás után bebukott.

Tüzéreknél már elkezdték a Gidránt. Nem valószínű, a 8*8 Tatán ennek olvasatában.

Hódmező is már meg volt említve mint ahol lynx lessz.
Kérdés mindkét ott lévő zászlóalj vagy csak az egyik.
A ma a Honvédségben lévő 4 lövészzászlóalj közül 3ra fussa lynx ha minden igaz.

Akkor marad 1 zászlóalj ami még nem kapott járművet.

300 Gidrán sem mind megy Tatára.

? Nms

Ha még dandárok an gondolkodom.
Ti nem kaptok.
Tata nem kap. De ha szerinted igen akkor ott ki?
Hódmező félig kap?
Szóval visszatért az alap kérdés.
Honvédségben belül kinek lessz fejlesztve.
1 lövész zászlóaljnak?

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 866
89 335
113
Én abban gondolkodnék de ebben a magyar honvédség meggátol. o_O

Szóval Tata 1 lövészzászlóalj van. Valószínű lynx.
A 2. meg pár év próbálkozás után bebukott.

Tüzéreknél már elkezdték a Gidránt. Nem valószínű, a 8*8 Tatán ennek olvasatában.

Hódmező is már meg volt említve mint ahol lynx lessz.
Kérdés mindkét ott lévő zászlóalj vagy csak az egyik.
A ma a Honvédségben lévő 4 lövészzászlóalj közül 3ra fussa lynx ha minden igaz.

Akkor marad 1 zászlóalj ami még nem kapott járművet.

300 Gidrán sem mind megy Tatára.

? Nms

Ha még dandárok an gondolkodom.
Ti nem kaptok.
Tata nem kap. De ha szerinted igen akkor ott ki?
Hódmező félig kap?
Szóval visszatért az alap kérdés.
Honvédségben belül kinek lessz fejlesztve.
1 lövész zászlóaljnak?
Tatára kelleni fog a második meg egy harmadik zászlóalj is. Anélkül az nem dandár hanem vicc.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
22 154
36 303
113
van a Jagtkapft az a könnyű jáger könnyített verziója (őnekik qvadok 4x4 6x6 os meg lecsupaszított járműveik vannak.
az általános jágereknek vannak páncélozott járműveik 4x4-8x8.
fallchirmjáger azok ejtőernyősök nekik inkább támogató járműveik vannak.
gebrgsjáger az a hegyivadász és városiharc nekik is vannak apc ik is.
kampfschwimmer ezek a különlegesek (tengerészeté) de ejtőernyőznek is és 4x4 es páncélozott járműveik is vannak.
Kommando Spezialkräfte ez a szárazfőldi különlegesek. (könnyűjárműveik vannak (KMZ-KMDD) (ide tartozik még a speciális kommandósok és speciális felderítők (ezek gondolom mélységiek...egyébként passz)
Van a Luftwaffenak egy ezrede szintén ernyős meg légiszállítású (nekik nemtudom mi van)

meg kitudja még mi minden (de a legnagyobb az általános jáger 4x4-8x8 páncélozott járművekkel)
Felderek azok felderek azokat most nem sorolom ide

A német könnyűgyalogság minden csak nem egységes. így általánosítani sem érdemes

• Tetszik
Reactions: Vogon and Venom85

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 310
16 636
113
Tatára kelleni fog a második meg egy harmadik zászlóalj is. Anélkül az nem dandár hanem vicc.
Na azt megnézem. o_O

Szerintem te most sokkal jobban képben vagy az ottani(honvédségi) viszonyokkal.
De meglennék lepve ha ott 2+zászlóaljat ki tudnának állítani. Még +1 sem sikerült normálisan.

De mostmár legalább értem a dandárban gondolkodj mondatod. o_O

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 866
89 335
113
Na azt megnézem. o_O

Szerintem te most sokkal jobban képben vagy az ottani(honvédségi) viszonyokkal.
De meglennék lepve ha ott 2+zászlóaljat ki tudnának állítani. Még +1 sem sikerült normálisan.

De mostmár legalább értem a dandárban gondolkodj mondatod. o_O
Én is, de attól még a tény tény marad.

• Tetszik
Reactions: fedett_mókus

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 300
5 702
113
Megint visszatérünk ahhoz, hogy örök elégedetlen vagy. Pápán kurva jó a kaja, Tatán kifejezetten jó a kaja, Kecskeméten és Hódmezőn és Győrben OK a kaja.
Debrecenben és Szolnokon fos a kaja. Szentendrén nagyon fos. Kaposváron még nem ettem.

A Tatai kajáról én még rosszal nem hallottam az utóbbi 6 évben. (te vagy az első aki azt mondja nem jó)

Teljesen egyet kell hogy értsek. A szentendrei kaja emberi fogyasztásra korlàtozàsokkal alkalmas.

Szentesen és Hódmezővásárhely amikor voltam mindig jó volt a kaja.