[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 956
19 256
113
Nem most kellene Szíriában, Líbiába megtolni a törököket, hogy viszik át a mérsékelteket Azerbajdzsánba? Mi van most Szíriában? Befagyott a konfliktus?
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 011
54 001
113
Putyin ki oszthatna mindegyiknek már egy egy csicskást igazán!



Ugyan miért?
Lehetett volna spanoskodni, egyesulni a mackóval,Orosz zászló alatt lenni, 5-6000 atomtoltet vigyázta volna az álmukat, de nem,mert mindenki vagánykodott mert szabad akart lenni, meg kellett a nyugat seggét fényesre pusszantani, akkor tessék most is vagánynak lenni.
Mit torje magát Vova, aki hulye, az az is marad.
 

Tegin

Well-Known Member
2020. június 2.
399
1 332
93
Az azerieknek nem csak az itt már többször említett harop, és bairaktar tb-2 fegyveres vagy "öngyilkos" drónjai vannak.

Megvették az Elbit SkyStryker loitering munition rendszert is:
https://elbitsystems.com/product/skystriker/
Illetve az IAI Lora precíziós tüzérségi rakétát:
https://www.iai.co.il/p/lora
Rendelkeznek még saját, katonai és vegyes felhasználású műholdakkal is.

Szóval alaposan felkészültek, és a precíziós és drónhadviselés teljes ökoszisztémáját alakították ki maguknál az uttóbbi néhány évben, főként izraeli forrásból.
https://euro-sd.com/2020/06/news/17...-to-purchase-loitering-munitions-from-israel/
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 197
113
Orosz KM nyilatkozata (FB fordítás)

A beérkező jelentések szerint az illegális szíriai és líbiai fegyveres csoportokból származó harcosokat a Nagorno-Karabah konfliktusok zónájába költöztetik, hogy közvetlen részt vegyenek az ellenségeskedésekben.

❌ Komolyan aggódunk emiatt a fejlemény miatt, amely nemcsak a konfliktusok feszültségét növeli a konfliktuszónában, hanem hosszútávú biztonsági fenyegetéseket is jelent a régió minden országának.

Sürgetjük az érdekelt államok vezetőit, hogy tegyenek hatékony intézkedéseket a konfliktusban lévő külföldi terroristák és zsoldosok használatának megelőzésére, és felszólítjuk a régióból való azonnali kivonulását.
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 194
20 178
113
Orosz KM nyilatkozata (FB fordítás)

A beérkező jelentések szerint az illegális szíriai és líbiai fegyveres csoportokból származó harcosokat a Nagorno-Karabah konfliktusok zónájába költöztetik, hogy közvetlen részt vegyenek az ellenségeskedésekben.

❌ Komolyan aggódunk emiatt a fejlemény miatt, amely nemcsak a konfliktusok feszültségét növeli a konfliktuszónában, hanem hosszútávú biztonsági fenyegetéseket is jelent a régió minden országának.

Sürgetjük az érdekelt államok vezetőit, hogy tegyenek hatékony intézkedéseket a konfliktusban lévő külföldi terroristák és zsoldosok használatának megelőzésére, és felszólítjuk a régióból való azonnali kivonulását.
Az azeriek szerint az örményeknél vannak zsoldosok.
EjMCqRmWAAEhHHL
 

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
16 194
20 178
113
A tények meg azt mutatják, hogy szíriai lapokban sorra jelennek meg a hírek az Azerbajdzsánban elesettekről.
A friss zöldsapkások a zsoldosok, az ott kapott új egyenruhájukban.
EjL52dsXsAA_AfU
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 181
61 076
113
A honvédség a tüzérségi részt tökéletesen tudja, hisz az kiemelt szerepet kapott a szovjet hadászati gondolkodásban, márpedig a törzstisztjeink egy részét a VSZ tagságunk alatt szovjet akadémiákon oktatták vagy 30 évig. Kétlem, hogy a sereg elfelejtette volna.
Lőrinc Kálmán itt beszél is róla.
Az, hogy egykoron volt idehaza komoly presztízsű tüzér fegyvernem, nagyon ne tévesszen meg téged. Biztosíthatlak, ma már nincs. Ezért is lesz kihívás a PZH2000-esek rendszerbeállítása (is).
Mi, akik annak idején napi szinten figyeltük a Magyar Honvédség teljes lezüllesztését, most nem nagyon lepődünk már meg azon, hogy mekkora kihívás újra felépíteni az egészet, szinte a nulláról.
Mai technológiával, mai árakon.

Ez a mostani konfliktus, de már az ukrajnai is megmutatta a drónok és a tüzérség kombinálta hadviselés flexibilitását. Mind a két technológia együtt, de külön-külön alkalmazva is olcsóbb és gyorsabban realizálható még a kisebb pénzű államok számára is, mint a légierő.
A Nyugat, de különösen a leginkább tehetősebb USA az utóbbi harminc évben egyértelműen a légi hadviselés, csapásmérés felé vitte el a hangsúlyt.
Ez a fajlagosan legdrágább hadviselési mód egyúttal technológiai és védelempolitikai fölénybe is helyezte őket, de érdekes, hogy mostanság mintha mégis nekik kellene “lehajolni az apróért”.

Egyszerűen a világ többi részén arrafelé kerülték meg a kérdést, amerre a szűkösebb költségvetés terelte őket.
Mert ugye az oroszok a stealth csapásmérő képesség alternatívájaként inkább a harctéri ballisztikus rakétákat (Iszkander) helyezték előtérbe, majd erre felfűzve igazították a nagy kaliberű rakétás tüzérséget és a csöveset egyaránt. Sorrendben lefelé a hatótáv és rombolóerő skálán.
Ebben ott voltak a kínaiak is.
Tüzérségben erősek még a németek is, akik szintén idejében észrevették, hogy a konfliktusok nagyobbik hányadát nem sokszáz, hanem legtöbbször csak soktíz km-es távokról vívják a felek.

Ehhez jön a drón hadviselés, ebben most az izraeliek és a kínaiak mellé feljöttek a törökök is.
Mind-mind relatíve olcsó, gyorsan bevethető, hamar elsajátítható, hatékony fegyverrendszer.

Ha manapság a világban valaki háborúzni akar, de csak egy viszonylag kis kiterjedésű szegmensében zajlik a konfliktus, akkor nem F-35-ösökre meg a világ összes pénzére, hanem műanyag drónokra meg tüzérségre van inkább szüksége.

És mit látunk? Közel harminc évnyi elmélázás után az USA is rájött, hogy az M109-es önjáró lövege már fasorba sincs a többi náció hasonló eszközéhez képest.
Úgyhogy ők most kezdenek felzárkózni a német, orosz, vagy kínai színvonalhoz.
Igaz, öles léptekkel.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 413
4 449
113
Putyin ki oszthatna mindegyiknek már egy egy csicskást igazán!
Nezd, az Azeri legiero fel van pumpalva nyugati eszkozokkel, ilyen helyen az orosz hadsereg nem mer beavatkozni. Ukrajnabol is hogy kimenekultek hatrahagyva egy befagyott konfliktust mikor a nyugat elkezdte Poroshenkot felfegyverezni.
 
  • Tetszik
Reactions: jOkA