[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 1711

Guest
Állítólag a cseh elnök hazardírozása bejött, kérdés mi lesz a Pakisztáni reakciója rá, az utóbbi években Pakisztánból feltöltött vésztartalékot (~300.000db tüzérségi lőszer) eladta Brüsszelnek jó pénzért, hogy ukrajnába szállítsák, pár héten belül megérkezhet az első szállítmány.
Igaz így Csehországnak 0, azaz 0 tartaléka marad, de az mellékes, úgyse készülnek háborúra... óhh.

Másik (belső) pletyka, hogy az elmúlt hetekben egy csendes zendülés zajlott a ukrán katonai vezetés soraiban, megtagadták ellentámadás, vagy akár védelem végrehajtását amíg Zsaluzsnij vissza nem tér. Mostanra nagy részüket eltávolították, Robotinónál és Avdivka külsőn már be is indult újra a mészárszék.



Kupjanszk hídrobbantók


Csaszov Jarban folytatódik a rendezett kivonulás


Harald Kujat


Valahol elpukkant egy ukrán lőszerraktár, aztán a menekülők is


"Úgy néz ki itt fogunk megdögleni" - ukránok Krasznohorivkánál


Kiszivárogtak a lett haditervek Oroszország ellen
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 376
8 984
113
Te ezt az ukrán agressziót a klingon invázió előtt vagy után tartod valószínűnek? Mert az biztos, épp ember épp ésszel ukrán agresszióról Magyarország ellen komolyan nem beszél.
Pedig erről egy nagytekintélyű, nagyon okos, nagyon ukrán, nagydarab emberszabású adott interjút egy ukrán televiziónak.
Nem tűnt viccműsornak.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
24 978
82 869
113
Ha Navalníjnál volt 2k emberke a 12 millás Moszkvában - Antonka "híradását" érdemes megnézni, ha röhögni akartok! -, nos Motoroláén ennyien voltak Donyeckben:
GHnQ-giWUAAwSaU



Más.
Hullanak a nők is:

Ukrán bábuska:

Ukrán sniper:

Nagyot ment a másik oldal is Navalníj temetésén egy "meseautóból":
A fenti "sláger":

Mennyien is voltak? A Felcsút meccsén többen vannak ...

Az egyik mellemen Putyin, a másikon Megyó:

:D

Jihad Julian, Daniel Freund uncsitesója:

Csecsenek:

Orosz - nem is tudom mi ez -, de max. a festék jött le róluk:

Ukránok és egy UFO:
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 378
45 779
113
Az ukrán fegyveres erők ellentámadása és az Orosz Föderáció fegyveres erőinek előrehaladása: az avdievkai helyzet március 2-án a Katonai Krónika áttekintésében

Szevernoje: Az orosz fegyveres erők délről és délkeletről előrenyomultak, és a falu 3/4-ét átvették. Az Orosz Fegyveres Erők tüzérsége harci munkájának fő része a Szovetskaja Donyeck SNT területén és a tavak közelében összpontosul. Az ukrán fegyveres erők időszakonként megpróbálnak erősítést szállítani Netaylovból. Az ukrán hadsereg elképzelése Tonenkij esetében az, hogy minél tovább megakadályozzák az orosz fegyveres erők nyugatra előrenyomulását, és megtartsák az ún. nyomáspont, ahol az orosz erők minden figyelme és tartaléka összpontosul.

Orlovka: a falut az Orosz Fegyveres Erők irányítják, de az Ukrán Fegyveres Erők ebbe az irányba telepítették tartalékaik egy részét, amelyek eredetileg az orosz fegyveres erők előrenyomulását hivatottak visszatartani Avdejevkában. Az ukrán tüzérséget részben Jasznoborodovka mögött, részben nyugaton Szkucsnoje és Pticsje, valamint Kalinov és Karlivka között helyezik el. Az ukrán fegyveres erők apránként próbálnak ellentámadásokat végrehajtani Orlovka felé, de a légi fölény hiánya gyorsan megviseli az egységeket a „húsrohamokban”.

Berdychi: a falu teljes felszabadításáról szóló állítások még nem felelnek meg a valóságnak. Az ukrán fegyveres erők mögött jelenleg a tótól és a temetőtől nyugatra fekvő terület, az egykori repülőtér betontömbje, ahonnan rendszeresen ugrálnak ki a tankok, valamint a Kazberova és a Centralnaja utca kereszteződése. Az ukrán fegyveres erők északi és északnyugati részéből nagyszámú gyalogságot szállítanak át erre a területre. Valószínűleg ellentámadásra készülnek.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 045
11 982
113
"
Az oroszok "megmentik" a páncélozott járműveket, és golfkocsival szállítják a gyalogságot a frontvonalhoz - Bild

Az oroszok értik és kihasználják Ukrajna lövedék- és rakétahiányát. A kicsi és manőverezhető golfkocsikat nehezebb eltalálni kamikaze drónokkal, mint a hagyományos katonai járműveket.

Az AFU-nak pedig nincsenek olyan lövedékei, amelyek nagy repeszsérülést okoznak - jegyzi meg Röpcke.

Ezek kínai golfkocsik, amelyeket polgári használatra vásároltak, de a konfliktusban használják."

https://t.me/oroszokazigazsagoldalan/134541

Ha már az oroszok is felismerték a minél kisebb szallítójárművek fontosságát, akkor mi kifogása van bárkinek is az általam favorizált Wiesel-1 ellen??? (Szakkomentár by ravenlord)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Erre szoktam írni, hogy nem igazán releváns az "ukrajnai tapasztalat", és nagyon károsnak tartom, hogy a közkedvelt témabeli médiaszereplők (a szakértőt nem erőltetném a többségükre) ezt beszélik az emberek fejébe. Mintha ami Ukrajnában 2022 februárjától történt az logikus vagy várható lett volna, holott a harcászati realitásokkal szöges ellentétben áll, hogy pl. újra kialakultak a beállt lövészárokharcok, nagy erők feszülnek egymásnak a pampa közepén, stbstb.
A kezdeményező orosz fél logikátlan stratégiai lépéseiből indul ki sok sajátosság, pl. az invázió alapvető lépcsőzetességét megfordították az első órás csapásmérések csak jelképesek voltak, az utánpótlási vonalak támadása (lengyel határ) szintén, bezavarták a VDV-t egy elő nem készített városi harcba, a hírszerzés ismeretlen okból mintha nem is lett volna... Nem is értettük a helyzetet itt sem, az, hogy utólag mit magyaráznak bele páran tökmindegy.
A taktikai szintű hiányosságaik aminek az ukránok még a front létezését köszönhetik pedig nyilvánvalóak a mai napig, ide is kerül be elég videó ennek alátámasztására. A fegyvernemek összehangolása egy műveletben még mindig nagyon hiányos. Emiatt természetesnek veszitek sokan, hogy egy támadó műveletben a saját közeli légvédelem nem játszik, a tüzérség nem görgeti végig a terepet közvetlenül a támadó ék előtt, nincs füstfüggöny a páncéltörők ellen, a harcjárművek egyedül rohangálnak, de ekkor sem védi közvetlen zavaró az FPV-k ellen (u.a. mint az IED védelem COIN-ban). Holott ez csak a jelenlegi résztvevők hiányossága.

Ez a hadszervezet és a mögötte álló vezetés sajátosságaiból, szemléletéből fakad. Jó példa erre, hogy Sojgu semmit nem tesz az FPV drónokkal kapcsolatban (önkéntesek intézik), mégis büszkén jelenti be, hogy tizenhétszeresére nőtt az alkalmazásuk száma (nem tudom mihez képest), mintha a hadvezetés érdeme lenne. A civil drónok adatátviteli rendszereinek modifikációjával foglalkozó személyek (ezt @nyugger kolléga fordítói segítsége tette biztossá, mert a bürökrata bikkfanyelvet csak ő tudta megfejteni :D ) ellenben saját azonosítószámot kell, hogy kérjenek a minisztériumtól egy múlt heti infó alapján. Mert csak. Ez biztos segíti őket.
A HIMARS hatótávolságán belül tömegben felsorakoztatott katonák, a Donyeckben lövészekkel megtöltött 3 szintes épület... ugyanazt a problémát jelzik.
Ez a hozzáállás pl. nem jellemző az ukránokra (benézték párszor az Iszkandert ők is, de nem rendszerszintű ennyire). Ha ők keverednek konfliktusba velünk, szinte biztos, hogy maradnak a manőverharcnál, a modern harcászati alapelveket követve. Erre jó példa a harkovi offenzíva.
Tehát teljesen hibás azt a következtetést levonni abból amit most látunk, hogy majd nekünk is valami hasonlóban lesz részünk ha összecsapunk valakivel.
Az Árpád-vonaltól indultunk ki ugye: egy bunkerrendszert ma már kis túlzással menetből szednek ki. Ha megállsz előbb vagy utóbb halott vagy, na ez a keleti front irgalmatlan veszteségeinek a tanulsága. A filléres drónok is ebben a műveleti környezetben juthatnak érvényre (és így is csak kb. 10%-os hatékonysággal, ha hinni lehet a beszámolóknak).

A konvencionális harchoz minimum két olyan fél kell, akik erre képesek egymással szemben. Ha az egyik letarolja a másikat onnantól asszimetrikus konfliktusban vagyunk.


Ezzel csak az a baj, hogy a Honvédség erejéhez mérten jelentős erőt tudnának tartani Kárpátalján is, nem a hágókon túlról indulnak. Plusz a nacionalista önkéntesek, akikből akad pár. Persze a nehéz erőik nem itt vannak (elvileg, nem tudom az Ungvár melletti bázison ott van-e még a zászlóaljnyi harckocsi), de kell-e ahhoz nehéz erő, hogy bejöjjenek, vagy a könnyű lövész és különleges erőik megakasztják-e annyira a mieinket, hogy gond nélkül tudjon átkelni a többi?


Mindenhogy megszívunk egy ilyen forgatókönyvet. Ha meglépik és sikerül az Árpád-vonalas törekvés, akkor ott lesznek durva veszteségeink (meg mögötte). Ma már nem lehet ilyen fix védelmi állásokban sokáig kis veszteséggel működni mert kiszednek... Függetlenül attól, hogy elkezded-e rám is a dudizást (nem javaslom), vagy sem.


De nyilván ezek a szubjektív felvetéseim, nem gondolom, hogy a teljes tudás birtokában lennék bármivel kapcsolatban, csak én így rakom össze a képet.
Szerintem nincs relevánsabb tapasztalat mint az éles tapasztalat. Ukrajnában tisztan látszik, ha zászlóaljnál nagyobb erőt vonsz össze, azonnal támadják a lőszered, javító bázisod, üzemanyagod, szállásod. Be kell ásni magad, mert NINCS annyi prec és bunker romboló fegyver hogy egy tömeg háborúban mindenre legyen ilyen, viszont a normál tüzérség pontatlan, a drónok meg nem elég pusztítóak beásott/védett célok ellen. Ellenben a manőverező csapatok simán immobilizálhatóak aknákkal, műszaki zárakkal, atgm és drón segítségével. Amit leírtál egy szép elmélet, hogy füst meg drón zavarók, roham előtt tűzhenger etc, de a füstben te sem látsz, aknától nem véd meg, záró tűztől szintén nem, a zavarót is bemérik, megy rá a csapás, ellen zavarás, az orosz tüzérséget meg lehet kritizálni, de jelenleg az már fegyvertény szerintem, hogy tudnak lőni, a nyugat meg nyíg hogy elfogyott a tüzérségi gránát!

Az hogy mi lenne egy ideális tankönyvi helyzetben, amikor mindenkinek minden időben ott van ami amikor és ahol kell, az nekem nem releváns, mert az ellenfél pont ezt fogja keresztül húzni pont, hogy így legyen!
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 683
113
Ennek apropóján megjegyezném, hogy nem tudom ellenőrizni a valóságtartalmát, de egy fórumtárs beszámolója szerint (majd megírja ha akarja) tegnap este egy Budapest-Nyugati pályaudvarhoz közeli étteremben a Grúz Légió felvarróját hordó, fizikai jellemzőikben is ennek megfelelő férfiakat látott.
Ha valaki esetleg nem akarna lemenni hídba a magyar hivatalos szervektől, azt maximálisan aláírom, de ettől függetlenül (avagy ennek ellenére) ezek a nyomik csakis a magyar szervek tudtával és beleegyezésével f*nghatják el magukat jelenleg. Ha pedig elfajul a helyzet, akkor az oroszok sem fogják zavartatni magukat, szóval ezek a "kurvakemény" csávók baromi gyorsan meg fognak dögleni, akkor is, ha egyesek arra hokiznak, hogy nem.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Ha valaki esetleg nem akarna lemenni hídba a magyar hivatalos szervektől, azt maximálisan aláírom, de ettől függetlenül (avagy ennek ellenére) ezek a nyomik csakis a magyar szervek tudtával és beleegyezésével f*nghatják el magukat jelenleg. Ha pedig elfajul a helyzet, akkor az oroszok sem fogják zavartatni magukat, szóval ezek a "kurvakemény" csávók baromi gyorsan meg fognak dögleni, akkor is, ha egyesek arra hokiznak, hogy nem.
Ezek mit kereshetnek itt?! Balhé várható idehaza?? Vagy csak hősök módjára kerülik a kényszersorozast?
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Erre szoktam írni, hogy nem igazán releváns az "ukrajnai tapasztalat", és nagyon károsnak tartom, hogy a közkedvelt témabeli médiaszereplők (a szakértőt nem erőltetném a többségükre) ezt beszélik az emberek fejébe. Mintha ami Ukrajnában 2022 februárjától történt az logikus vagy várható lett volna, holott a harcászati realitásokkal szöges ellentétben áll, hogy pl. újra kialakultak a beállt lövészárokharcok, nagy erők feszülnek egymásnak a pampa közepén, stbstb.
A kezdeményező orosz fél logikátlan stratégiai lépéseiből indul ki sok sajátosság, pl. az invázió alapvető lépcsőzetességét megfordították az első órás csapásmérések csak jelképesek voltak, az utánpótlási vonalak támadása (lengyel határ) szintén, bezavarták a VDV-t egy elő nem készített városi harcba, a hírszerzés ismeretlen okból mintha nem is lett volna... Nem is értettük a helyzetet itt sem, az, hogy utólag mit magyaráznak bele páran tökmindegy.
A taktikai szintű hiányosságaik aminek az ukránok még a front létezését köszönhetik pedig nyilvánvalóak a mai napig, ide is kerül be elég videó ennek alátámasztására. A fegyvernemek összehangolása egy műveletben még mindig nagyon hiányos. Emiatt természetesnek veszitek sokan, hogy egy támadó műveletben a saját közeli légvédelem nem játszik, a tüzérség nem görgeti végig a terepet közvetlenül a támadó ék előtt, nincs füstfüggöny a páncéltörők ellen, a harcjárművek egyedül rohangálnak, de ekkor sem védi közvetlen zavaró az FPV-k ellen (u.a. mint az IED védelem COIN-ban). Holott ez csak a jelenlegi résztvevők hiányossága.

Ez a hadszervezet és a mögötte álló vezetés sajátosságaiból, szemléletéből fakad. Jó példa erre, hogy Sojgu semmit nem tesz az FPV drónokkal kapcsolatban (önkéntesek intézik), mégis büszkén jelenti be, hogy tizenhétszeresére nőtt az alkalmazásuk száma (nem tudom mihez képest), mintha a hadvezetés érdeme lenne. A civil drónok adatátviteli rendszereinek modifikációjával foglalkozó személyek (ezt @nyugger kolléga fordítói segítsége tette biztossá, mert a bürökrata bikkfanyelvet csak ő tudta megfejteni :D ) ellenben saját azonosítószámot kell, hogy kérjenek a minisztériumtól egy múlt heti infó alapján. Mert csak. Ez biztos segíti őket.
A HIMARS hatótávolságán belül tömegben felsorakoztatott katonák, a Donyeckben lövészekkel megtöltött 3 szintes épület... ugyanazt a problémát jelzik.
Ez a hozzáállás pl. nem jellemző az ukránokra (benézték párszor az Iszkandert ők is, de nem rendszerszintű ennyire). Ha ők keverednek konfliktusba velünk, szinte biztos, hogy maradnak a manőverharcnál, a modern harcászati alapelveket követve. Erre jó példa a harkovi offenzíva.
Tehát teljesen hibás azt a következtetést levonni abból amit most látunk, hogy majd nekünk is valami hasonlóban lesz részünk ha összecsapunk valakivel.
Az Árpád-vonaltól indultunk ki ugye: egy bunkerrendszert ma már kis túlzással menetből szednek ki. Ha megállsz előbb vagy utóbb halott vagy, na ez a keleti front irgalmatlan veszteségeinek a tanulsága. A filléres drónok is ebben a műveleti környezetben juthatnak érvényre (és így is csak kb. 10%-os hatékonysággal, ha hinni lehet a beszámolóknak).

A konvencionális harchoz minimum két olyan fél kell, akik erre képesek egymással szemben. Ha az egyik letarolja a másikat onnantól asszimetrikus konfliktusban vagyunk.


Ezzel csak az a baj, hogy a Honvédség erejéhez mérten jelentős erőt tudnának tartani Kárpátalján is, nem a hágókon túlról indulnak. Plusz a nacionalista önkéntesek, akikből akad pár. Persze a nehéz erőik nem itt vannak (elvileg, nem tudom az Ungvár melletti bázison ott van-e még a zászlóaljnyi harckocsi), de kell-e ahhoz nehéz erő, hogy bejöjjenek, vagy a könnyű lövész és különleges erőik megakasztják-e annyira a mieinket, hogy gond nélkül tudjon átkelni a többi?


Mindenhogy megszívunk egy ilyen forgatókönyvet. Ha meglépik és sikerül az Árpád-vonalas törekvés, akkor ott lesznek durva veszteségeink (meg mögötte). Ma már nem lehet ilyen fix védelmi állásokban sokáig kis veszteséggel működni mert kiszednek... Függetlenül attól, hogy elkezded-e rám is a dudizást (nem javaslom), vagy sem.


De nyilván ezek a szubjektív felvetéseim, nem gondolom, hogy a teljes tudás birtokában lennék bármivel kapcsolatban, csak én így rakom össze a képet.
Ha nem idevaló, légyszíves pakold át a megfelelő topikba, de egy kis harcászati okfejtés következik:

Az alkalmazott harcászati alapokban semmi új nem történt, leszámítva a drónok megjelenését, csupán a nyugati doktrínákból erősen kikopott és az oktatásukra sajnos kisebb hangsúlyt fektetnek (újabban nálunk is). Már írtam, hogy ez a lövészárok harcászat közel sem az I. vh-s állóháború, hanem a II. vh-s szovjet mélységi védelmi harc, amolyan Kurszk v.2. Nem Árpád vagy Maginot vonalakról van szó, mert azok a mozgó hadviselésben már elavultak, hanem a mobil harcászat szülte "álló védelem" mely rugalmasabb és "mozgékonyabb" mint egy I vh-s több száz-ezer km hosszú összefüggő vonal. Ha egy mobil harccsoport az ilyet áttörné, akkor a vonal merevsége miatt nem tudnak azonnal reagálni és csapatokat visszavonni, ráadásul sokkal több embert igényel a vonal fenntartása.
Ezzel szemben a "Kurszk" módszer, melyre a "Szurovikin" vonal is hasonlít és az MN vagy valamikor az MH alapdoktrínája is épült, úgy néz ki, hogy:
A védelem 0. rétege az un. fedező-biztosító öv, mely az első védelmi állások előtt van. Itt terepszakaszontént raj, max. szakasz erővel végeznek felderítést, erőszakos felderítést, lesállásokat és minden olyan tevékenységet, mellyel az ellenség szétbontakozása zavarható. Az első vonal alapja a század támpontok, állások, azaz egy század által elfoglalt lövészárok rendszer. Ha jól van kiépítve, akkor a gpu állások, óvóhelyek, pct gránátvető állások stb. is helyet kapnak. Jó esetben ezek az állások úgy vannak kiépítve, hogy betört ellenségre is tüzet lehessen vezetni, oldalirányba és tartalé állásokba is átcsoportosíthatók legyenek a század alegységei. Egy zl. az 3-4 szd-ból áll. Ebből 2 van az élen úgy, hogy közöttük kb. 0.5-1.5 km nyílt terep van. Ez a szakasz jól el van látva műszaki akadályokkal és a tüzérség, valamint a nagyobb erejű pct fegyverek által jól belőtt szakasz. Ettől hátrébb van a zl 3. százada a mélységben ugyanilyen állásokban, vagy mozgó tartalékot képezve. Jó, ha van egy 4. szd is tartalékként.
Így a zl. már rendelkezik mélységgel és mozgatható tartalékkal.
A következő a dd. szint. Egy dd. játéktere védelemben terepviszonyoktól függően 10-20 km (ált 16km), melyből 2 zl az első vonalban az előbb vázolt módon, míg egy 3. mögöttük. További szinteken így lépcsőzik a védelmet. Azonban a statikus állások mögött mindig mozgatható tartalékokat kell képezni, melyeket az ellenséges támadás súlypontjának megfelelően kell előrevonni védelembe, vagy a folyamatos ellenlökéseket végrehajtani. Ettől az un. álló védelem is folyamatosan dinamikus és mozgásban van. pl. ha az egyik dd elhelyezkedése olyan nyílt terepen van, ami lehetővé teszi az ellen számára a nagyobb páncélos erők bevetését, azt mindenképpen meg kell erősíteni pct tartalékokkal, mely harckocsikat is tartalmaz, valamint nagyobb számú tüzérséggel.
Ennek a harcnak a dimamikájához hozzátartozik, hogy az ellenségnek minimum át kell törni a fedező-biztosító övön és legalább a zl mélységébe, így szinte mozgatva a védelmet. Ha tartósan megveti a lábát az ellenség az első vonalakban, akkor mindig "tisztán" kell tartani egy szakaszokat a hátravonáshoz a következő védelmi állásokba.
Egy jól kiépített védelmi vonalon még a legjobban felszerelt ellenségnek is csak nagy veszteségek árán sikerülhet áttörni. Mint láttuk, ez sem a németeknek, sem az ukránoknak nem sikerült.

Szerintem a 3 csúcskategóriás dandárunk (az ellenlökésekben és ellentámadásokban a legfontosabb és legjobb erőink) mellet másodvonalas fegyverzettel és legalább 150.000 fővel ellátott területvédelmi reguláris erők (az Ukrán szakaszon egyszerre ennek kb. harmada kellene az állásokba) képesek lennének elhárítani egy ilyen fenyegetést. Ennél sokkal többet is ki tudtunk állítani pár évtizede és nem rokkantunk bele. Ha jól emlékszem kb. 300.000 fő volt az azonnal mozgósítható és további 500.000 a későbbi szakaszokban totális mozgósítás esetén de a tévedés jogát fenntartom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 362
77 047
113
én bízom a szövetségeseinkben, hogy az ilyen kijelentések miatt minimum felvetnék az ukrán jogállamiság kérdését és stoppolnák a kifizetéseket.
Hiányoznak a fékek és egyensúlyok.
Média támogatásában is, hogy napi szinten írnak majd a portfolion a drogos, nekrofil, rokonait lelövető zseléről.

Dudi, te hiszel a natoban, hogy egy külső támadás esetén segítségünkre sietnének?

Az nem kérdés, hogy a nyugat azonnal leállítana minden segítséget.

Ez nem hit, hanem ténykérdés. Persze, hogy segítenének, nincs más választásuk. Nézd meg az európai NATO tagállamokat, csak azért tehetik meg, hogy alig 2%-ot költenek haderőre, mert létezik a NATO kollektív védelme. Ha nem létezne, akkor kénytelenek lennének ennek a 2%-nak (már aki költ ennyit) a többszörösét védelmi kiadásokra költeni. Nincs itt semmilyen romantikus szál, csupán száraz érdekek. NATO= kis pénzből megoldott védelem. Nincs NATO= nagyon sok pénzből valahogy/sehogy sem megoldott önvédelem.

@koppany

Micsoda? Hogy jön ez ide?
 

PPE

Well-Known Member
2019. február 8.
339
1 491
93
Ezt az Árpád-vonalas hülyeséget el lehet felejteni. Az 1940-es évekből kiindulni nem lehet, más a hadviselés, más műszaki alapok vannak, stbstb.
2015-ben górcső alá került ez a lehetőség itt is, és már akkor sem volt megvalósítható ha az ukrán erőtérből át nem áll pár helyi erős ember és a csapatuk. Ma már a körülmények merőben eltérnek, a sok keletről betelepült, a jobban kiépített nacionalista hálózatok, a sokat fejlődött ukrán hadsereg miatt több más mellett.
Ha az MH ilyen szándékkal megmozdulna, még nem lépnék át a határt, már országszerte rajtaütéseket szenvednénk el, és akkor a nemzetközi politikai, biztonságpolitikai vonzatairól nem beszéltünk.
Ennek apropóján megjegyezném, hogy nem tudom ellenőrizni a valóságtartalmát, de egy fórumtárs beszámolója szerint (majd megírja ha akarja) tegnap este egy Budapest-Nyugati pályaudvarhoz közeli étteremben a Grúz Légió felvarróját hordó, fizikai jellemzőikben is ennek megfelelő férfiakat látott.
Annak idején Trianonnal az egyik fő koncepció amit megvalósítottak az éppen az volt, hogy Magyarország immár VÉDTELEN legyen a természetes határképződményei nélkül mint a Kárpátok hegyvonulat.

Igen, a Kárpátok hegylánc a mai napig és a jövőben is elképesztően hasznos lenne védelmi szempontból! Majdhogynem 'bevehetetlen erőddé' avanzsálná a Kárpát-medencét.

Egyáltalán nem a véletlen műve hogy éppen ilyen borzalmas módon lett megcsonkítva kis szeretett országunk.. Nagyon is ki lett találva hogyan legyünk a lehető legjobban kiszolgáltatottak a környező országoknak (katonai, védelmi szempontból..)
 

cinikus

Well-Known Member
2010. május 7.
2 317
4 683
113
Ezek mit kereshetnek itt?! Balhé várható idehaza?? Vagy csak hősök módjára kerülik a kényszersorozast?
Ha harcolni akarnának, akkor pont jó helyen vannak az ukrajnának nevezett kuplerájban. Ha idejönnek, akkor viszont pont és nyilvánvalóan a harcot kerülik, lévén az oroszok meg fogják b*ni őket az anyjuk hátán.
Mi a kérdés?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 535
45 023
113
Ha harcolni akarnának, akkor pont jó helyen vannak az ukrajnának nevezett kuplerájban. Ha idejönnek, akkor viszont pont és nyilvánvalóan a harcot kerülik, lévén az oroszok meg fogják b*ni őket az anyjuk hátán.
Mi a kérdés?
Nekem is az a véleményem hogy amíg felvarrókkal parádéznak, nincs para. Ha elkezdenek szivárogni sumákba veteránok fürtökben, túristaként, akkor van tré.
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 501
18 621
113
Nekem is az a véleményem hogy amíg felvarrókkal parádéznak, nincs para. Ha elkezdenek szivárogni sumákba veteránok fürtökben, túristaként, akkor van tré.
Amíg felvarróval parádéznak az szimplán farok méregetés! Ha balhézni akarnának azt nem felhívóan tennék! Minden esetre nem örülök, hogy itt vannak!
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 010
23 275
113
Nekem is az a véleményem hogy amíg felvarrókkal parádéznak, nincs para. Ha elkezdenek szivárogni sumákba veteránok fürtökben, túristaként, akkor van tré.
hmm ... most az jutott eszembe hogy a fürtökben túristaként szivárgó veteránokat valamelyik fürdőhelyen bőszen leköpködi Kopi,mert azt hiszi majd hogy oroszok :D
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 357
9 955
113
Ha nem idevaló, légyszíves pakold át a megfelelő topikba, de egy kis harcászati okfejtés következik:

Az alkalmazott harcászati alapokban semmi új nem történt, leszámítva a drónok megjelenését, csupán a nyugati doktrínákból erősen kikopott és az oktatásukra sajnos kisebb hangsúlyt fektetnek (újabban nálunk is). Már írtam, hogy ez a lövészárok harcászat közel sem az I. vh-s állóháború, hanem a II. vh-s szovjet mélységi védelmi harc, amolyan Kurszk v.2. Nem Árpád vagy Maginot vonalakról van szó, mert azok a mozgó hadviselésben már elavultak, hanem a mobil harcászat szülte "álló védelem" mely rugalmasabb és "mozgékonyabb" mint egy I vh-s több száz-ezer km hosszú összefüggő vonal. Ha egy mobil harccsoport az ilyet áttörné, akkor a vonal merevsége miatt nem tudnak azonnal reagálni és csapatokat visszavonni, ráadásul sokkal több embert igényel a vonal fenntartása.
Ezzel szemben a "Kurszk" módszer, melyre a "Szurovikin" vonal is hasonlít és az MN vagy valamikor az MH alapdoktrínája is épült, úgy néz ki, hogy:
A védelem 0. rétege az un. fedező-biztosító öv, mely az első védelmi állások előtt van. Itt terepszakaszontént raj, max. szakasz erővel végeznek felderítést, erőszakos felderítést, lesállásokat és minden olyan tevékenységet, mellyel az ellenség szétbontakozása zavarható. Az első vonal alapja a század támpontok, állások, azaz egy század által elfoglalt lövészárok rendszer. Ha jól van kiépítve, akkor a gpu állások, óvóhelyek, pct gránátvető állások stb. is helyet kapnak. Jó esetben ezek az állások úgy vannak kiépítve, hogy betört ellenségre is tüzet lehessen vezetni, oldalirányba és tartalé állásokba is átcsoportosíthatók legyenek a század alegységei. Egy zl. az 3-4 szd-ból áll. Ebből 2 van az élen úgy, hogy közöttük kb. 0.5-1.5 km nyílt terep van. Ez a szakasz jól el van látva műszaki akadályokkal és a tüzérség, valamint a nagyobb erejű pct fegyverek által jól belőtt szakasz. Ettől hátrébb van a zl 3. százada a mélységben ugyanilyen állásokban, vagy mozgó tartalékot képezve. Jó, ha van egy 4. szd is tartalékként.
Így a zl. már rendelkezik mélységgel és mozgatható tartalékkal.
A következő a dd. szint. Egy dd. játéktere védelemben terepviszonyoktól függően 10-20 km (ált 16km), melyből 2 zl az első vonalban az előbb vázolt módon, míg egy 3. mögöttük. További szinteken így lépcsőzik a védelmet. Azonban a statikus állások mögött mindig mozgatható tartalékokat kell képezni, melyeket az ellenséges támadás súlypontjának megfelelően kell előrevonni védelembe, vagy a folyamatos ellenlökéseket végrehajtani. Ettől az un. álló védelem is folyamatosan dinamikus és mozgásban van. pl. ha az egyik dd elhelyezkedése olyan nyílt terepen van, ami lehetővé teszi az ellen számára a nagyobb páncélos erők bevetését, azt mindenképpen meg kell erősíteni pct tartalékokkal, mely harckocsikat is tartalmaz, valamint nagyobb számú tüzérséggel.
Ennek a harcnak a dimamikájához hozzátartozik, hogy az ellenségnek minimum át kell törni a fedező-biztosító övön és legalább a zl mélységébe, így szinte mozgatva a védelmet. Ha tartósan megveti a lábát az ellenség az első vonalakban, akkor mindig "tisztán" kell tartani egy szakaszokat a hátravonáshoz a következő védelmi állásokba.
Egy jól kiépített védelmi vonalon még a legjobban felszerelt ellenségnek is csak nagy veszteségek árán sikerülhet áttörni. Mint láttuk, ez sem a németeknek, sem az ukránoknak nem sikerült.

Szerintem a 3 csúcskategóriás dandárunk (az ellenlökésekben és ellentámadásokban a legfontosabb és legjobb erőink) mellet másodvonalas fegyverzettel és legalább 150.000 fővel ellátott területvédelmi reguláris erők (az Ukrán szakaszon egyszerre ennek kb. harmada kellene az állásokba) képesek lennének elhárítani egy ilyen fenyegetést. Ennél sokkal többet is ki tudtunk állítani pár évtizede és nem rokkantunk bele. Ha jól emlékszem kb. 300.000 fő volt az azonnal mozgósítható és további 500.000 a későbbi szakaszokban totális mozgósítás esetén de a tévedés jogát fenntartom.

Maradjon, szerintem ez itt nagyon jó helyen van.

Alapvetően ezt a rugalmas védekezést ismerem, de amit előre nem látottnak neveztem az az, hogy ez egyáltalán szerephez jutott. Az első pár hét dinamikus műveletei szerintem közelebb állnak a várható valósághoz, a hadászati mozgékonyságuk miatt a könnyű erők relevánsabb szereplők lesznek, képesek elvonni az erőket a kiterjedt ellenállási vonalak kialakításától. A kezdeményezéssel és az erőfölényükkel nem tudtak élni az oroszok, emiatt kialakult ez az ukrán szempontból védhető és fenntartható front (az északi és harkovi irány összeomlása után), ami az általad leírt eljárást "hozta vissza". Innentől anyagháború. A vonalak feltörését elvétve látjuk, pedig a tűzpontosítás, célfelderítés egyik oldalon sem okoz gondot, megoldható lenne. A gépesített áttörési kísérleteket is szétlövik a támogatás hiánya miatt (Avgyejevka), ptc. nélkül feláldoznak lövész alegységeket (és ezt víztiszta drónvideókon nézzük végig utólag), stb. A másik felvetésem pedig ugye ezzel kapcsolatban az, hogy ha a hasonló hiányosságokat kiküszöbölik, az a vonalak könnyebb feltörését, és így a harcok jellegének átalakulását hozná magával, sokkal dinamikusabb irányt venne a háború.

Amit röviden mondani akarok az leginkább csak annyi, hogy itt azért sok olyan tényező és jól megfigyelhető jelenség van, ami a mi helyzetünkben nem biztos, hogy előfordulna, ezáltal megkérdőjelezhető a kiindulási alap is a védelmünk átgondolásánál, hiszen vagy nem alakulna ki ez a védelmi vonal, ha mégis (pl. előre elkészül, ahogy írod), akkor pedig gyorsan fel lenne törve.

Ha valaki esetleg nem akarna lemenni hídba a magyar hivatalos szervektől, azt maximálisan aláírom, de ettől függetlenül (avagy ennek ellenére) ezek a nyomik csakis a magyar szervek tudtával és beleegyezésével f*nghatják el magukat jelenleg. Ha pedig elfajul a helyzet, akkor az oroszok sem fogják zavartatni magukat, szóval ezek a "kurvakemény" csávók baromi gyorsan meg fognak dögleni, akkor is, ha egyesek arra hokiznak, hogy nem.
Persze, vagy képzésen lehetnek vagy átutazóban, nincs ebben semmi extra. Azt próbáltam szemléltetni vele, hogy egy konfliktus nem vonalak mentén zajlik, a személyek és csoportok mozgása tök normális a modern korban, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Mi még konfliktusban sem vagyunk senkivel. Az orosz és az ukrán DRG-k is oda-vissza járnak egymáshoz civilben. Ez ilyen.

Ott pl. megfelelő eszközökkel felszerelt védők ellen az ellenségnek nincs esélye.
Pedig az ilyeneket a levegőből gyorsan fel lehet puhítani. Az UMPK kit is azért eredményes (mint minden siklóbomba, ez sem új dolog) mert habár teljes légifölény nincs, de mégis be tudnak vele nyúlni ahova kell.