[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 013
83 111
113
A Crocust megtámadó terroristák a támadás után Kijevbe tartottak jutalomért - SK

▪A Krókuszban terrortámadást végrehajtó terroristák a kihallgatások során azt állították, hogy a Telegramon keresztül hangüzenetben tett akcióikat egy álnéven szereplő férfi koordinálta.

▪A terrortámadást követően a fegyveresek ennek az ismeretlen személynek az utasítására egy autóval az orosz-ukrán határ felé haladtak, hogy azt követően átkeljenek és Kijevbe érkezzenek, hogy átvegyék a nekik ígért jutalmat – közölte a minisztérium.

▪A nyomozás egy sor nyomozati cselekményt és operatív intézkedést folytat annak igazolására, hogy az ukrán különleges szolgálatok képviselői részt vettek-e a terrortámadás megszervezésében és finanszírozásában.
Nyugaton is szintet léptek: olvasnak és szövegértenek.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 558
113
A csecsen harcosok ukrán szabotőröket semmisítettek meg Belgorod irányában

Csecsen harcosok ukrán szabotőröket semmisítettek meg Belgorod közelében – írta Telegram csatornájában Ramzan Kadirov Csecsenföld vezetője.
„Egységeink egy másik szabotázscsoportot semmisítettek meg a határvidéken Belgorod irányában” – mondta.
Elmondása szerint a szabotőrök megpróbáltak elbújni az egyik elhagyott épületben, és lőállást állítottak fel. „A légi felderítés gyorsan azonosította a helyüket, a tüzérség pedig gyorsan felszámolta az ellenséget” – írta Kadirov, megjegyezve, hogy az összehangolt munkának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy az ukrán szabotőrök betörjenek Oroszország területére, de egynek se sikerült.


KAPOR NÉPMESÉK:

"Ha nem adsz sok katonai segítséget, az oroszok elfoglalhatják a nagyvárosokat"


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy interjúban ismét könyörgött az Egyesült Államoknak, hogy küldjön neki nagy katonai segélyt, különben az ukrán erők kénytelenek lesznek visszavonulni, és komoly a valószínűsége annak, hogy az oroszok elfoglalják a nagyobb városokat, úgy tűnik Harkovot, Szlavjanszkot, Kramatorszkot és talán Odesszát is.
"Ha nincs amerikai támogatás, az azt jelenti, hogy nincs légvédelmünk, nincs Patriot rakétánk, nincsenek elektronikus hadviselés zavaróink, nincsenek 155 mm-es tüzérségi lövedékeink " - mondta a Washington Postnak.
"Ez azt jelenti, hogy visszamegyünk, lépésről lépésre, kis lépésekkel visszavonulunk " - mondta. – Próbáljuk megtalálni a módját, hogy ne hátráljunk meg.
A katonai helyzet leírására Zelenszkij vett egy papírlapot, és rajzolt egy diagramot.
"Ha napi 8000 lövés kell az élvonal védelméhez, de mondjuk csak 2000 lövés van, akkor kevesebbet tud tenni" - magyarázta.
"Hogyan; Természetesen vissza kell vonulnia. Lerövidíti az első sort. Ha ez a vonal is megszakad, az oroszok behatolhatnak a nagyobb városokba.
Ha nem lép előre, hogy újabb ellentámadást készítsen elő, Oroszország átveszi az irányítást. Ezt tanultuk ebben a háborúban: ha te nem teszed meg, Oroszország teszi meg.

- Hát megy.

Több kilométer hosszú nehézpáncélos vonat lépett be Ukrajnába Szlovákiából


Szlovákiából videófelvételek kerültek napvilágra, amelyeken látható, amint egy körülbelül egy mérföld hosszúságú vonat több tucat M1A1 Abrams harckocsit és más nehézpáncélosokat szállít Ukrajnába Szlovákiából.
Itt a videó, amely a tankokat és a páncélosokat mutatja a hatalmas vonaton:

A tegnap készült videó csak a Szlovákia és Ukrajna között áthaladó két vasútvonal egyikéről származhat, mindkettő az alábbi térképen látható:

A nagyon jelentős mennyiségű nehézpáncélosok már önmagában is azt jelzik, hogy Ukrajnának és NATO-pártfogóinak egyáltalán nem áll szándékukban a konfliktus enyhítése vagy akár a béke megvitatása.

Eddig a fegyverszállítmányok Lengyelországból és Romániából érkeztek Ukrajnába. Most már Szlovákiából is érkeznek.
Az egész csak rosszabbodik, és napról napra rosszabb lesz.


Ukrajna új "katonái" -- Olyan fiatalok, hogy még nem borotválkoznak!


Ukrajna belsejéből került elő egy videó, amely egy busznyi legújabb "katonájukat" mutatja. Olyan fiatal fiúk, hogy úgy tűnik, még nem is borotválkoznak.
Ezek a srácok alig néznek ki úgy, mintha elég idősek lennének ahhoz, hogy középiskolába járjanak.

Miféle degenerált kormány küld háborúba olyan FIÚKAT, akik még borotválkozni sem tudnak?
Az, hogy a kormány ezt teszi, számomra beteges és undorító.

Mindezt azért, mert a kormány annyira egomániás, hogy nem tudják elfogadni, hogy már elvesztették a háborút Oroszországgal szemben, és egyáltalán nincs reményük a győzelemre, ezért fiatal fiúkat küldenek el, hogy meghaljanak értük.
Az ukránoknak meg kell szabadulniuk a jelenlegi kormányuktól. Gyorsan!

- Megindul az ukrojugend!
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 686
8 688
113
A Crocust megtámadó terroristák a támadás után Kijevbe tartottak jutalomért - SK

▪A Krókuszban terrortámadást végrehajtó terroristák a kihallgatások során azt állították, hogy a Telegramon keresztül hangüzenetben tett akcióikat egy álnéven szereplő férfi koordinálta.

▪A terrortámadást követően a fegyveresek ennek az ismeretlen személynek az utasítására egy autóval az orosz-ukrán határ felé haladtak, hogy azt követően átkeljenek és Kijevbe érkezzenek, hogy átvegyék a nekik ígért jutalmat – közölte a minisztérium.

▪A nyomozás egy sor nyomozati cselekményt és operatív intézkedést folytat annak igazolására, hogy az ukrán különleges szolgálatok képviselői részt vettek-e a terrortámadás megszervezésében és finanszírozásában.
Mert 2024-ben nem lehet máshogy pénzt átadni, ahhoz konkrétan oda kell menni menekülés közben a megbízóhoz.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 503
12 766
113
Mert 2024-ben nem lehet máshogy pénzt átadni, ahhoz konkrétan oda kell menni menekülés közben a megbízóhoz.

persze, a CIA még áfás számlát is állít ki. Az utalási közleménybe meg beleírják, hogy terrortámadás.
Az illegális üzletek mindig kpban mennek.

Wermacht
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
538
1 948
93
Segítek Dudi,
Ha a gázár piacot pontosabban akarjuk elemezni , akkor nem lehet nézegetni olyan grafikont, ami 3 évtizedre visszamenőleg húz egy egyenes vonalat, mert abból nem lehet az konfliktus előtti és utáni helyzetet kikövetkeztetni - árügyileg sem.

Nézzük a 2019 - 2020- as évet:
BHUdHzh.jpg


Ezen láthatod, hogy 4 éve a gázár 15 Euro / MWh azaz kb 15 Euro / 100 m3.
Ez szép lassan lesüllyed 2020 júniusára 3,1 Euro / MWh azaz 3,1 Euro / 100m3

Innen kezdődik egy érdekes történet hiszen hogyan lehetséges, hogy változatlan kereskedés (kínálat és fogyasztás) mellett ezt a tőzsedi árat "valakik" még békeidőszakban felrúgják a 60 szorosára, 180 Euro / MWh környékére?

Biztos az volt a gond hogy a 3,1 Euro / MWh árba nem fért me a földgáz LNG formában történő fuvarozása a közel 10 000 km távolságról.. Ezt én egyszerűen mesterséges piaci ármanipulációnak hívom, amely az egész világon törvénybe ütközik.
Nézd meg, hogy 2021-végén kétszer is csúcsba lökik a gázárat, hol van ez időpontokhoz képest az első puskalövés??

OgYIw1B.jpg


Ezzel a mesterséges , piacmanipulálás annyira kiverte a biztosítékot a fogyasztóknál - is, hogy muszáj volt ez ügyben vizsgálatot indítani. Természetesen a kis lúzer strómanok vitték el a balhét, Magyarországon egy horvát kereskedőcég kapott 500 milliós büntetést. Az elkövetés módjáról is itt lehet olvasni :


Térjünk vissza a 2023-as fűtési szezonra, megállapíthatjuk, hogy a gázár 43 és 58 Euró között meszelt.. Látható az is, hogy december közepére derült ki, hogy a szezont már kihúzzuk, kezdődik egy árcsökkenés:

KuWuWSd.jpg


Most jelenleg 27,34 Euro / MWh azaz kb. 100 m3 belőle

Figyelembe véve a 40 Euró feletti, szezonbeli árakat, szerinted most a piac ugyanaz mint régebben?

Én azért a 3,1 Euro / MWh áraknak jobban örülnék... 2020 nyarán..
[/
„ A háború: Amikor egymást nem ismerő, egymást nem gyűlölő fiatalok ölik egymást – egymást ismerő, egymást gyűlölő vénemberek döntése miatt.”
Erich Hartmann
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 558
113
Jelentés a frontról: Novomihajlovka felszabadult, kemény harcot folytat Berdicsiért – 2024.03.30. 09:34

Herszon irányában

Ezen a fronton az ukrán hadsereg civileket ágyúz, 25 ágyú tüzérségi lövedéket lő ki civil célpontokra. Kahovka, Dneprjany, Aljoski és Kazacsji lageri településeit a neonácik támadták meg.

Avgyejevka irányban

Az orosz hadsereg „Bátor” csoportja belép Szemjonovkába. Tonenkoje és Orlovka falvak felszabadítása után a Centrum csoport erői az 1. hadsereg alakulataival haladnak előre, kiütve az ellenséget Szemjonovkából.
“Nehéz harcok folynak Berdicsiért. Az orosz csapatok elfoglalták a Szemjonovkai parancsnokságtól keletre eső erdősávot. Legfeljebb 750 méter széles területen 200 méter mélységig nyomulnak előre” – jelentik ukrán katonai szakértők, hagyományosan alábecsülve a az orosz fegyveres erők előretörése.
Novomihajlovka faluból érkeznek adatok a Masinosztrojitel dacha falu felszabadításáról és az orosz hadsereg előrenyomulásáról a Novomihajlovkai főhadiszállás keleti partjára.

Donyeck irányába

Az orosz hadsereg ebben a szektorban Pervomajszkijig nyomult előre, és elfoglalta a település nagy részét. Az ellenség hevesen ellenáll, megpróbálja megakadályozni az áttörést az orosz fegyveres erők oldaláról az Ugledar csoporthoz. Ugyanezen okból az ukrán hadsereg megerősíti a Georgijevka helyőrségét, és gyakran megrohamozza az orosz vonalakat Pobjeda faluban. Krasznogorovkában az Orosz Fegyveres Erők csoportja erősíti pozícióit a város körül, és nem siet megrohamozni. Nevelszkoje falu területén az orosz harcosok visszaverik a nacionalisták állandó ellentámadásait.

Artyomovszk szárnyai

Ebben az irányban súlyos csaták dúlnak Csaszov jar város szélén. Bandera csapatai támadó repülőgépeket dobnak a csatába, és súlyos veszteségeket szenvednek el az orosz fegyveres erők tüzéreitől, drónoktól és harci repülőgépektől. Vegyük észre, hogy Csaszov jar fontos pont, és ennek a városnak az elvesztése taktikai katasztrófát okoz az ukrán fegyveres erők számára, és elősegíti az orosz csapatok előrenyomulását Kramatorszk felé.

Az orosz határ felé

Belgorod irányában több szabotőrt öltek meg. A DRG megpróbált beszivárogni Ukrajnából a határon át, és az ukrán oldalon az egyik elhagyott épületben elrejtőzött, ahol lőállás felállítását tervezte. A fegyvereseket orosz légi felderítés azonosította, majd az orosz fegyveres erők tüzérei dolgoztak a szabotőrök állásain.
Ma reggel, körülbelül 08:00-kor (moszkvai idő szerint) leállították a kijevi rezsim újabb kísérletét, hogy repülőgép-típusú drónokkal terrortámadást hajtsanak végre az Orosz Föderáció területén lévő célok ellen. A szolgálatban lévő orosz légvédelmi rendszerek megsemmisítettek egy ukrán drónt Belgorod térsége felett.

Ukrajna hátsó területei

Az Ukrajnát ért éjszakai sztrájk szerényebb volt a tegnapinál (kb. egy tucat Geran-2 UAV), de további károk keletkeztek az ukrán energetikai infrastruktúra létesítményeiben. Az ukrán légvédelem munkája és a kamikaze drónok kézi lőfegyverrel történő lelövésére tett kísérletei ellenére az UAV-ok elérték céljukat. Az Odesszához közeli Uszatovo alállomáson több találat is történt, ezek után a városban és környékén részben megszakadt az áramszolgáltatás.
Sztrájkot hajtottak végre Krivoj Rog térségében (az energiaellátással is gondok vannak). Néhány pilóta nélküli légijármű átrepült Ukrajna felett, felfedve az ukrán légvédelmi rendszerek helyzetét.


FAB-csapás következtében megsemmisült az izmaili 126. területvédelmi dandár parancsnoka


Tatarinov haditudósító beszámolt az izmaili 126. területvédelmi dandár parancsnokának, Anatolij Szergejev ezredesnek az orosz légibomba március 27-i érkezése következtében történő likvidálásáról. Ez az esemény újabb megerősítése volt az ukrán hadsereg által egy különleges hadművelet során elszenvedett súlyos veszteségeknek. Az orosz védelmi minisztérium hivatalos adatai szerint az Északi Katonai Körzet alatt Kijev több mint 444 ezer katonát veszített, köztük nagyszámú külföldi zsoldost.

Az orosz féltől kapott információk jelentős veszteségeket is jeleznek a Kijev oldalán háborús cselekményekben részt vevő külföldi zsoldosok körében. A harctereken elesettek között mintegy hatezer külföldit jegyeztek fel 50 országból, a legtöbb katona halt meg Lengyelországban. Ezt erősítik meg az orosz hadsereg rádiólehallgatásai, amelyek rögzítik a lengyel katonák jelenlétét a fronton.



Az orosz hadsereg eltalálta Ukrajna legjobb légvédelmi rendszerét


Az orosz hadsereg jelentős csapást mért Ukrajna védelmi képességeire azzal, hogy területén megsemmisítette az amerikai MIM-104 Patriot légvédelmi rendszert. Ez az incidens – amint arról a National Interest című külföldi kiadvány beszámolt – új szintre emeli a kelet-európai színtéren folyó konfrontációt, rávilágítva arra, hogy Kijev kritikus veszteséget szenvedett az ilyen fegyverek akut hiánya miatt.
A ballisztikus és cirkáló rakéták jelentős távolságra történő megsemmisítésére való képességéről ismert Patriot rendszert a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszereként tartják számon. Elvesztesége megkérdőjelezi Ukrajna képességét a légi fenyegetések elleni védekezésre, különösen azért, mert ez a rendszer kulcsszerepet játszott az ország légvédelmi rendszerében.
Ráadásul az orosz erők támadásai nem korlátozódtak a légvédelmi rendszerekre. Az ötödik amerikai Abrams tank, amelyet tavaly ősszel Ukrajnának szállítottak, Avdejevka irányában megsemmisült. A fronton való bemutatása óta az Abrams az orosz csapatok kiemelt célpontjává vált. A rendelkezésre álló adatok szerint legfeljebb 26 ilyen harckocsi áll szolgálatban az ukrán hadseregben.



Felfedték Lavrov Zelenszkijről szóló mondatának jelentését: „A jel komoly, van miért aggódni”

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szavai, miszerint május 20-a után (amikor az ország alkotmánya szerint lejárnak a 2019-ben megválasztott ukrán elnök jogkörei) Oroszországnak már nem kell döntenie Zelenszkij legitimitásáról, burkolt "fekete fel" a kijevi rezsimnek.

Andrej Klincevics katonai szakértő, a Katonai és Politikai Konfliktusokat Kutató Központ vezetője, valamint a külügyminisztérium volt munkatársa, a diplomáciai nyelvezet finomságairól (fortélyairól), a „diplomáciai üzenet” ijesztő jelentéséről beszélt.

Így a külügyminisztérium vezetője vezetője – véli a szakértő – egyértelművé tette, hogy valójában Zelenszkij sorsa hamarosan eldől.

Ha nyomozóink bebizonyítják, hogy brit és amerikai hírszerzés áll a Crocus koncertteremben történt terrortámadás mögött, Klincevics biztos abban, hogy a mi részünkről a világ minden táján alkalmazott úgynevezett paritásos intézkedéseket alkalmazzák a vezetőikkel szemben.

- Ezt persze egyetlen hivatalos személy sem fogja kimondani. De én mondhatom. Csak a paritásos intézkedéseket. A diplomáciában létezik a paritás fogalma - ők kiutasítottak egy diplomatát, mi is kiutasítottuk őket" - mondta a szakértő.

Felidézte a 2005-ös varsói orosz diplomaták három gyermekének megverésének történetét is. Aztán elvették a tinédzserek telefonjait, iratait, pénzét. A támadók, akiknek a száma elérte a 15 főt, oroszellenes jelszavakat kiabáltak.

- Ezek után pusztán véletlenül valakik megverték Moszkvában a lengyel diplomatákat. Sőt, ahogy mondani szokták, a lengyel diplomaták, amikor meglátták a hozzájuk közeledő embereket, csak annyit mondtak: "Ne üss arcon, ha lehet." ...Ez a paritás. Mindenki tud erről, és ezt a jelzést küldi egymásnak.



Egy volt külügyminisztériumi alkalmazott szerint ilyen jelzés Szergej Lavrov véletlenszerűnek tűnő mondata. Emlékezzünk vissza, hogy Lavrov arra a kérdésre válaszolva, hogyan kell érzékelni Zelenszkijt május 20-a után, szó szerint a következőket válaszolta: „Éljünk addig. Talán nem kell semmit sem bevallani.”

A volt külügyminisztériumi tisztviselő úgy véli, hogy ez is egy jelzés volt, mintha véletlenül dobta volna el Szergej Lavrov. Emlékezzünk, hogy Lavrov arra a kérdésre, hogy miként érzékeli Zelenszkijt május 20-a után, szó szerint a következőket válaszolta: "Éljünk addig. Talán nem lesz szükség arra, hogy ott bármit is elismerjünk".

- A jelzés elég komoly, többek között Ukrajna politikai vezetése számára is.

Ami a nyugati titkosszolgálatokat illeti, Klincevics szerint ők is tökéletesen megértik, hogy „a távoli terrorizmus játéka kétoldalú”.

- Mindezek a terroristák bárkitől kaphatnak parancsot, aki pénzt küld neki: eljön és elvégzi a feladatokat. Nem látok itt nehézségeket. Sokféleképpen befolyásolhatjuk őket, és ezek a módszerek már vezetésünk erkölcsi korlátai közé tartoznak. Az ezen az oldalon lévők számára ezek a síkok nagyon komolyan eltolódnak. Komoly kiigazításokon és változásokon megyünk keresztül.

A szakember felidézte egy hazaáruló pilóta történetét is, aki félmillió dollár jutalomért helikopterrel Ukrajnába repült, és megölte legénységének két tagját. Ezt követően a disszidáló Spanyolországban bujkált hamis okmányokkal, de hamarosan egy parkolóban ölték meg ismeretlen támadók, mivel még hat hónapig sem élt új státuszában Júdásként.

- Úgy tudjuk, hogy ezt valami szakember végezte, nem feltétlenül orosz - bárki. Valószínűleg egy bérgyilkos, aki elfogadta a parancsot a darkneten. Nem számít, hogy ez hogyan történik. Néha könnyebb pénzzel fizetni, mint kiküldetésbe küldeni az alkalmazottakat. Ezért ők (a kijevi rezsim és a terrortámadásban részt vevő külföldi hírszerző szolgálatok képviselői) meglehetősen szomorú helyzetben vannak, és van miért aggódniuk.

- Nemsokára kilőhetők lesznek.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 390
23 186
113
A csecsen harcosok ukrán szabotőröket semmisítettek meg Belgorod irányában

Csecsen harcosok ukrán szabotőröket semmisítettek meg Belgorod közelében – írta Telegram csatornájában Ramzan Kadirov Csecsenföld vezetője.
„Egységeink egy másik szabotázscsoportot semmisítettek meg a határvidéken Belgorod irányában” – mondta.
Elmondása szerint a szabotőrök megpróbáltak elbújni az egyik elhagyott épületben, és lőállást állítottak fel. „A légi felderítés gyorsan azonosította a helyüket, a tüzérség pedig gyorsan felszámolta az ellenséget” – írta Kadirov, megjegyezve, hogy az összehangolt munkának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy az ukrán szabotőrök betörjenek Oroszország területére, de egynek se sikerült.


KAPOR NÉPMESÉK:

"Ha nem adsz sok katonai segítséget, az oroszok elfoglalhatják a nagyvárosokat"


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy interjúban ismét könyörgött az Egyesült Államoknak, hogy küldjön neki nagy katonai segélyt, különben az ukrán erők kénytelenek lesznek visszavonulni, és komoly a valószínűsége annak, hogy az oroszok elfoglalják a nagyobb városokat, úgy tűnik Harkovot, Szlavjanszkot, Kramatorszkot és talán Odesszát is.
"Ha nincs amerikai támogatás, az azt jelenti, hogy nincs légvédelmünk, nincs Patriot rakétánk, nincsenek elektronikus hadviselés zavaróink, nincsenek 155 mm-es tüzérségi lövedékeink " - mondta a Washington Postnak.
"Ez azt jelenti, hogy visszamegyünk, lépésről lépésre, kis lépésekkel visszavonulunk " - mondta. – Próbáljuk megtalálni a módját, hogy ne hátráljunk meg.
A katonai helyzet leírására Zelenszkij vett egy papírlapot, és rajzolt egy diagramot.
"Ha napi 8000 lövés kell az élvonal védelméhez, de mondjuk csak 2000 lövés van, akkor kevesebbet tud tenni" - magyarázta.
"Hogyan; Természetesen vissza kell vonulnia. Lerövidíti az első sort. Ha ez a vonal is megszakad, az oroszok behatolhatnak a nagyobb városokba.
Ha nem lép előre, hogy újabb ellentámadást készítsen elő, Oroszország átveszi az irányítást. Ezt tanultuk ebben a háborúban: ha te nem teszed meg, Oroszország teszi meg.

- Hát megy.

Több kilométer hosszú nehézpáncélos vonat lépett be Ukrajnába Szlovákiából


Szlovákiából videófelvételek kerültek napvilágra, amelyeken látható, amint egy körülbelül egy mérföld hosszúságú vonat több tucat M1A1 Abrams harckocsit és más nehézpáncélosokat szállít Ukrajnába Szlovákiából.
Itt a videó, amely a tankokat és a páncélosokat mutatja a hatalmas vonaton:

A tegnap készült videó csak a Szlovákia és Ukrajna között áthaladó két vasútvonal egyikéről származhat, mindkettő az alábbi térképen látható:

A nagyon jelentős mennyiségű nehézpáncélosok már önmagában is azt jelzik, hogy Ukrajnának és NATO-pártfogóinak egyáltalán nem áll szándékukban a konfliktus enyhítése vagy akár a béke megvitatása.

Eddig a fegyverszállítmányok Lengyelországból és Romániából érkeztek Ukrajnába. Most már Szlovákiából is érkeznek.
Az egész csak rosszabbodik, és napról napra rosszabb lesz.


Ukrajna új "katonái" -- Olyan fiatalok, hogy még nem borotválkoznak!


Ukrajna belsejéből került elő egy videó, amely egy busznyi legújabb "katonájukat" mutatja. Olyan fiatal fiúk, hogy úgy tűnik, még nem is borotválkoznak.
Ezek a srácok alig néznek ki úgy, mintha elég idősek lennének ahhoz, hogy középiskolába járjanak.

Miféle degenerált kormány küld háborúba olyan FIÚKAT, akik még borotválkozni sem tudnak?
Az, hogy a kormány ezt teszi, számomra beteges és undorító.

Mindezt azért, mert a kormány annyira egomániás, hogy nem tudják elfogadni, hogy már elvesztették a háborút Oroszországgal szemben, és egyáltalán nincs reményük a győzelemre, ezért fiatal fiúkat küldenek el, hogy meghaljanak értük.
Az ukránoknak meg kell szabadulniuk a jelenlegi kormányuktól. Gyorsan!

- Megindul az ukrojugend!
Jó szar becslés volt a “több kilométer, egy mérföld hosszú vonat” alig 20 vagon, kb 18 Abrams harckocsi. Amúgy nem derül ki a videóból számomra hogy honnan hova megy.

A gyerek katonák meg háborús bűn, hacsak nem középiskolás kadétok (semmi más sincs náluk, csak a ruha)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 504
77 301
113
Üzemanyag kérdés elég "morbid".Lényegében az Oroszoktól érkezik az Ukránokon keressztül a "nyersolaj".És tőlünk és más Kelet-Európai országoktól kapják az üzemanyagot az Ukránok.
Igen, orosz olajból van nekik minden azért, mert keptelenek rombolni a vasúti infrastruktúrát az ukrán hátországban.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 178
5 031
113
Jah, csak viccből nem merészmednek az ukrán légvédelm feltételezett hatótávolságán belülre és csak viccből.
Az ok pedig az, hogy nem akarják rommámészároltatni a saját légierejüket...
Ha az oroszok akarnák már régen nem lenne vasúti közlekedés Ukrajnában.

Nem kell megsemmisíteni semmi mást mint az elektromos elosztó állomasokat.
Erre elhasználnának 2-3000 drónt/rakétát stb-t nem lehetne javítani. Mivel az ukrán vasutak mozdony állományának 80%-a villanymozdony nem lenne ami húzná a szerelvényeket.
Ez azonban nem csak a hadseregnek lenne katasztrófális hanem gyakorlatilag éhínség lenne az országban.

Hogy az oroszok miért nem csinálják az jó kérdés. A képességeik megvannak.
 

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 460
10 574
113
Igen, orosz olajból van nekik minden azért, mert keptelenek rombolni a vasúti infrastruktúrát az ukrán hátországban.
Hát, valószínűleg inkább nem rontják a saját üzletüket. Miért is ne tudnák rombolni? Minden vasúti híd, vasútállomás helye pontosan ismert, van hozzá eszközük, a szándék hiányzik ehez.
Szerintem is hülyeség hogy nem csinálják de hát nem én vagyok Putyin fasz tudja mi jár a fejében.
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 699
3 939
113
A szemfülesek azt is észrevehették, már, hogy az ukránoknak üzemanyag gondjaik sincsenek...
Mivel eléggé megcsappant a járműállomány, így a kevés is elég.
Példa: ami leopárdjuk nem lett eddig kilőve, az dögsoron van, ha megjavítják és meglódul, akkor ki lesz lőve, és abba se kell többet tankolni majd.
Az egylábú hadirokkantjaiknak is fölösleges a mamusz párja... dízel sem kell annyi, mint mikor még volt mibe beletölteni. :)
Az ukrik épp a napokban szoknak le az áramról is, szóval szenet sem kell majd annyit betalicskázni hozzájuk; nemsokára széngondjaik sem lesznek.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 686
8 688
113
persze, a CIA még áfás számlát is állít ki. Az utalási közleménybe meg beleírják, hogy terrortámadás.
Az illegális üzletek mindig kpban mennek.

Wermacht
Bitcoin? Vagy akár csak egy tádzsikisztáni kapcsolattartón keresztül rendezni? Miért kellett volna Kijevbe menniük, amikor valószínűleg az ukrán határ Oroszország legvédettebb határa jelenleg. Más határszakaszon simán át lehet járni.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
541
4 913
93
Ha az oroszok akarnák már régen nem lenne vasúti közlekedés Ukrajnában.

Nem kell megsemmisíteni semmi mást mint az elektromos elosztó állomasokat.
Erre elhasználnának 2-3000 drónt/rakétát stb-t nem lehetne javítani. Mivel az ukrán vasutak mozdony állományának 80%-a villanymozdony nem lenne ami húzná a szerelvényeket.
Ez azonban nem csak a hadseregnek lenne katasztrófális hanem gyakorlatilag éhínség lenne az országban.

Hogy az oroszok miért nem csinálják az jó kérdés. A képességeik megvannak.
"Nem kell megsemmisíteni semmi mást mint az elektromos elosztó állomasokat."

Ebben a különleges hadműveletben, illetve most már talán háborúban ez e legérthetetlenebb dolog, hogy ezt az oroszok eddig nem tették meg.

Nincs tartalékkészlet felhalmozva, mert normál körülmények között szinte nincs meghibásodás. Az alállomás védelmi berendezései megvédik a készülékeket. Túláram, túlfeszültség, zárlat.

Ha valami támadás éri az alállomást, akkor az bizony kiesik a rendszerből. Ha a trafókat éri támadás, akkor bizony már 2-3 darab pótlásánál is bajba kerül az üzemeltető. Ha, meg tömegesen éri az alállomásokat, akkor sötétség. Az ukrán alállomások egészen biztosan nem EU kompatibilisek, így Euróbából utánpótlás nem érkezik (az oroszok pedig biztosan nem adnak), illetve ha jön is, akkor azokat a berendezéseket illeszteni kell a helyiekhez. Nem pár napos munka.

Bár ha az ukránok rendszeresen támadnak orosz létesítményeket, akkor az orosz leveszi a glasszé-kesztyűt (értsd cukormázzal bevont) és akkor az ukránok meglepődnek.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 887
65 714
113
Az az OGRAFIA ott alul PORNOGRAFIA akar lenni? A korábbi művészetérbol kiindulva...

Ukran dron csapódott be Romania teruletére. Bralia kicsit beljebb van a Duna parton, 20 km-re.
Hogy került oda, csak nem meg figyelt?
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 193
61 162
113
Ha az oroszok akarnák már régen nem lenne vasúti közlekedés Ukrajnában.

Nem kell megsemmisíteni semmi mást mint az elektromos elosztó állomasokat.
Erre elhasználnának 2-3000 drónt/rakétát stb-t nem lehetne javítani. Mivel az ukrán vasutak mozdony állományának 80%-a villanymozdony nem lenne ami húzná a szerelvényeket.
Ez azonban nem csak a hadseregnek lenne katasztrófális hanem gyakorlatilag éhínség lenne az országban.

Hogy az oroszok miért nem csinálják az jó kérdés. A képességeik megvannak.
A "mert megtehetik" faktor a politikai adu ász ebben a globális játszmában.
Minden elveszített, lelövetett saját tank, hajó, repülő és sorban csak ezután emberanyag a meghozható áldozat ebben a játszmában.
Mindenki tudja, hogy az orosz a legelején szétbaszhatott volna egyszer és mindenkorra mindent.
Nem tette, mert először jófiú akart lenni, aztán nem tette, mert rájött, hogy ezzel több vasat szed ki a nyugatiak raktárából, mint ami neki veszteség.

És mit szól ehhez a másik oldal?
A balek nyugat-európai liberálelit futkos körbe-körbe és játsza a ráosztott szerepet.
Az igazi szarkeverő amerikai MIC viszont örül és számolgatja a pénzét, mert neki minden win-win.
Lefogadom, hogy nyakig benne vannak az oroszok "bénázásában" is.
Számukra a legrosszabb forgatókönyv az lett volna, ha Putyin 2022 nyár elejére jön, lát és győz, a konfliktus egyszeriben véget ér és nincs hova, nincs kinek fegyvereket eladni. Megbuknak a szócsövek, Európa pedig elismerve az új orosz határokat kiegyezik Moszkvával.
Ezzel pedig Washington távolabb kerül Európától és akkor rohadt nehéz lett volna a mesterségesen elhúzódó orosz fenyegetés rémképével a befektetés-kompatibilis elitet játékban tartani Európa országai élén.

Mivel azonban Putyinnak is jó ez a háború, meg az amerikai MIC-nek is, így direkt húzzák az egészet, de szerintem eleve létezik egy titkos, valószínűleg információs kollaboráció köztük.
Feltűnő, hogy hányszor rászolnak Zelenszkijre az USA-ból, gyakran akkor, mikor amúgy pusztán erkölcsi alapon jogos lenne a hepciáskodása.
És hányszor nem csinál Putyin KO-t, mikor amúgy megtehetné.
Bundázott meccset nézünk.

(Most nézegetem azokat a videókat a Youtube-on, ahol arról van szó, hogy a Rákosi-rendszerben, illetve az 56 utáni kádári megtorlások éveiben a magyar gazdasági vezetők hogyan tartották a kapcsolatot az akkori, amerikaiak által megszállt, közben NSzK-vá vált nyugat-német politikai elittel, ami tele volt ex-nácikkal. Konkrétan a német megszállás idején budapesten operáló, náci párttagsággal is rendelkező politikusok voltak a kapcsolattartók, miközben a mieinknek a velük való "szeánszokat" a szovjetek készítették elő. Azok a szovjetek, akik valószínű rendelkezhettek bizonyos információs csatornákkal a németek felé a második világháború alatt is, mégpedig a korábbi együttműködés éveiből.
Vagyis, az igazi politikát mindig is, most is a titkosszolgálatok és a bankárok művelik. Von der Leyen, Zelenszkij, Annalena Baerbock, Scholtz, Macron mind csak bohócok)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 504
77 301
113
"Nem kell megsemmisíteni semmi mást mint az elektromos elosztó állomasokat."

Ebben a különleges hadműveletben, illetve most már talán háborúban ez e legérthetetlenebb dolog, hogy ezt az oroszok eddig nem tették meg.

Nincs tartalékkészlet felhalmozva, mert normál körülmények között szinte nincs meghibásodás. Az alállomás védelmi berendezései megvédik a készülékeket. Túláram, túlfeszültség, zárlat.

Ha valami támadás éri az alállomást, akkor az bizony kiesik a rendszerből. Ha a trafókat éri támadás, akkor bizony már 2-3 darab pótlásánál is bajba kerül az üzemeltető. Ha, meg tömegesen éri az alállomásokat, akkor sötétség. Az ukrán alállomások egészen biztosan nem EU kompatibilisek, így Euróbából utánpótlás nem érkezik (az oroszok pedig biztosan nem adnak), illetve ha jön is, akkor azokat a berendezéseket illeszteni kell a helyiekhez. Nem pár napos munka.

Bár ha az ukránok rendszeresen támadnak orosz létesítményeket, akkor az orosz leveszi a glasszé-kesztyűt (értsd cukormázzal bevont) és akkor az ukránok meglepődnek.
Ha az oroszok akarnák már régen nem lenne vasúti közlekedés Ukrajnában.

Nem kell megsemmisíteni semmi mást mint az elektromos elosztó állomasokat.
Erre elhasználnának 2-3000 drónt/rakétát stb-t nem lehetne javítani. Mivel az ukrán vasutak mozdony állományának 80%-a villanymozdony nem lenne ami húzná a szerelvényeket.
Ez azonban nem csak a hadseregnek lenne katasztrófális hanem gyakorlatilag éhínség lenne az országban.

Hogy az oroszok miért nem csinálják az jó kérdés. A képességeik megvannak.
Ennyire azért ne legyen rövid a memóriátok!
Ezzel próbálkoztak 2022 telén és az ukránok képesek voltak javítani a rendszert (persze nem 100%-ban), nem véletlen, hogy 2023 telén az oroszoknek eszüke sem jutott erre pocsékolni a CM-eket.

A "mert megtehetik" faktor a politikai adu ász ebben a globális játszmában.
Minden elveszített, lelövetett saját tank, hajó, repülő és sorban csak ezután emberanyag a meghozható áldozat ebben a játszmában.
Mindenki tudja, hogy az orosz a legelején szétbaszhatott volna egyszer és mindenkorra mindent.
Nem tette, mert először jófiú akart lenni, aztán nem tette, mert rájött, hogy ezzel több vasat szed ki a nyugatiak raktárából, mint ami neki veszteség.

És mit szól ehhez a másik oldal?
A balek nyugat-európai liberálelit futkos körbe-körbe és játsza a ráosztott szerepet.
Az igazi szarkeverő amerikai MIC viszont örül és számolgatja a pénzét, mert neki minden win-win.
Lefogadom, hogy nyakig benne vannak az oroszok "bénázásában" is.
Számukra a legrosszabb forgatókönyv az lett volna, ha Putyin 2022 nyár elejére jön, lát és győz, a konfliktus egyszeriben véget ér és nincs hova, nincs kinek fegyvereket eladni. Megbuknak a szócsövek, Európa pedig elismerve az új orosz határokat kiegyezik Moszkvával.
Ezzel pedig Washington távolabb kerül Európától és akkor rohadt nehéz lett volna a mesterségesen elhúzódó orosz fenyegetés rémképével a befektetés-kompatibilis elitet játékban tartani Európa országai élén.

Mivel azonban Putyinnak is jó ez a háború, meg az amerikai MIC-nek is, így direkt húzzák az egészet, de szerintem eleve létezik egy titkos, valószínűleg információs kollaboráció köztük.
Feltűnő, hogy hányszor rászolnak Zelenszkijre az USA-ból, gyakran akkor, mikor amúgy pusztán erkölcsi alapon jogos lenne a hepciáskodása.
És hányszor nem csinál Putyin KO-t, mikor amúgy megtehetné.
Bundázott meccset nézünk.

(Most nézegetem azokat a videókat a Youtube-on, ahol arról van szó, hogy a Rákosi-rendszerben, illetve az 56 utáni kádári megtorlások éveiben a magyar gazdasági vezetők hogyan tartották a kapcsolatot az akkori, amerikaiak által megszállt, közben NSzK-vá vált nyugat-német politikai elittel, ami tele volt ex-nácikkal. Konkrétan a német megszállás idején budapesten operáló, náci párttagsággal is rendelkező politikusok voltak a kapcsolattartók, miközben a mieinknek a velük való "szeánszokat" a szovjetek készítették elő. Azok a szovjetek, akik valószínű rendelkezhettek bizonyos információs csatornákkal a németek felé a második világháború alatt is, mégpedig a korábbi együttműködés éveiből.
Vagyis, az igazi politikát mindig is, most is a titkosszolgálatok és a bankárok művelik. Von der Leyen, Zelenszkij, Annalena Baerbock, Scholtz, Macron mind csak bohócok)
Az elején nem tették meg, utána meg esélyük sem volt rá. Ennyire egyszerű. Ott tartunk, hogy az oroszok több mint 2 év alatt nem vívták ki a légi uralmat Ukrajna felett (ez kélne ahhoz, hogy be tudjanak repülni úgy az ukrán hátországba, hogy nem lövik le a fél légierőt), de még csak addig sem jutottak el, hogy a légifölényük meglegyen a teljes frontvonal felett.
 

Morishima

Well-Known Member
2017. július 29.
1 439
10 231
113
Szerintem nem olyan könnyű a vasúti infrastruktúra megsemmisítése és tartós kiiktatása, nekem az alapvetésem az hogy Ukrajnát a szovjetetek építették arra a célra hogy ipari és infrastrukturális bázisa legyen a következő világháborúnak, szóval a rendszer nem úgy van összerakva hogy dominóként omoljon össze. A másik dolog, oké megrakétázol egy vasútvonalat, mert bombázni nem repülsz be nyugat ukrajna felé, ez nem kerül annyiba mint a nyugatiak szeretnék de nem is olcsó, és igazából kiütsz egy vonalat vagy hidat éjszaka másnap éjszakára már helyrehozzák, mert ott hever minden vasútállomáson az anyag hozzá. Amit nehezebb pótolni az a villamosított része a történetnek, egy hidat is pár tíz méteren hamar helyrehoznak, itt nem kell tendereztetni meg egyéb hülyeség hanem menjetek ki és csináljátok meg abból ami van, ez háború, a lényeg hogy működjön.

Szóval igen a sebezhető része az az éremellátás, ha ezt kiütik akkor okozhat gondot, de igazából európa szerintem tele van letárolt dízelmozdonyokkal, amíg megy addig megy de gond nélkül odaadnák nekik mindet, azt nem tudom hogy annak is egyszerű e megoldani a nyomtáv kompatibilitását vagy nem, de aki tudná az év végéig pihen.

Viszont ha már dízelmozdony kell hogy járjon annak az a nagy előnye hogy ha kazettás rakétával eltalálnak egy rendező pályaudvart akkor olyan tüzet okoznak ami az egészet feltekeri és kiéget mindent, azt pedig már valóban több hét helyrehozni. A hidakat ha nem a pillért ütöd ki nincs értelem szerintem támadni.

Amúgy volt hír arról hogy harkovot siklóbombával támadták az oroszok először a kezdet óta , jobban mondva egy elővárosát, ez szerintem az egyik legfontosabb hír volt a héten, de elvitte a topicot a benzinkút vagy fejlett nyugat, ellopták a lovainkat vagy sem kérdéskör... ismét..... Szóval ez szerintem elég jelentős mert így olcsón és nagyon combos eszközökkel pusztíthatnak egy ilyen jelentős városban jelen lévő ukrán erőket és eszközöket.

A másik dolog volt ami lényeges hogy, nemcsak elektromos alállomásokat hanem erőművek termelő egységeit pusztították az oroszok, elég hatékonyan, harkovban talán azóta sincs áram, az előző évhez képest amikor 1-2 nap alatt helyrejött ez már több mint egy hét.
Illetve most már támadták azt az állomást is ami az atomerőműveket szolgálja ki és amin keresztül az ukránok EU-s áramot kapnak, ez is szintlépés. A legutóbbi támadásnál pedig már 70 Geran drónt vetettek be egyszerre, ami ismételt szintlépés.

A másik dolog az ukrán gáztároló kapacitás támadása, most kitárolás van, de lesz betárolás is, tehát az oroszok itt már a következő télre készülnek, vagy teljesen gazdasági csődnek akarják nyugat ukrajnát létrehozni, ha idén véget érne a folyókeleti oldalán akkor nem az ő nyűgük és élhetetlen lesz a hely , de ha nem ér véget akkor arra játszanak hogy ez jelentős tényező lesz a későbbi véget érésben nyitott végkifejlettel, persze ez később az ő bajuk is lehet, de bármi lesz, ők nem fognak igyekezni a nyugati rész gazdasági helyre állításával ha az ő hatáskörük lesz , ha meg nem neki akkor is jó, az ukrán nemzet magterülete lesz rom, tehát a demográfiai katasztrófa a háború után is biztosított.

Sokszor előkerül az ukrán mozgósítás, szerintem ez olyan mint a tavaszi offenzíva.... még ősszel is mondták hogy el sem kezdték.... majd jön a meglepetés, aztán nem jött, na ez is csak színjáték mert folyamatosan mozgósítják az embereket, hogy most mit jelentenek be teljesen jelentéktelen, most legutóbb azt mondták nem is kell mozgósítani.... meg amúgy csak önkéntesből van kevesebb nem katonából... hát szerintem az önkéntesek már 2 éve elfogytak, mostanra meg csak páran lehetnek akiknek bekattan valami vagy kell a pénz, bár nem sokat örülhet neki. Szóval parasztvakítás, akiket a sintér begyűjt annak mindegy hogy mi a hivatalos....

Amúgy a trollokat azzal ölöd meg ha nem reagálsz rájuk semmit, mert akkor létezésük örömét és lényegét veszed el, megmutatod neki hogy nem ér semmit a létezése, de persze az értelmetlen vitákhoz is két fél kell, mert aki válaszol nekik örül magának miközben bepötyögi a mondandóját hogy hejj most jól megmondtam, ami jó dolog mert élvezitek, de már valóban ugyan azok a körök mennek le minden nap... persze tetemes mennyiség van a troltartóban ezért nekem nem gáz de kicsit színvonaltalan.