[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 279
37 216
113

A lőszerhiány miatt az ukrán katonákat veszélyes küldetésekre küldik: fel nem robbant lövedékek keresésére a csatatéren, írja a The Wall Street Journal.

Különösen mocsarakból és más víztestekből származnak, ahol nagyobb esély van arra, hogy a lövedék megmarad. Orosz lövedékekről beszélünk, amelyeket ukrán állásokra lőnek ki.

Az ukrán fegyveres erők katonája, Maxim Polyukhovich szerint nemcsak a mocsarakat kell megvizsgálnia, hanem több kilométert is sétálnia kell az aknamezőkön kagylót keresve.

Azt mondta, hogy "a parancsnokok étvágya növekszik", és szinte minden nap ilyen küldetésekre küldik. A katona szerint ez veszélyes, mert a fel nem robbant lövedékek megsérülhetnek és bármelyik pillanatban felrobbanhatnak.

Az ukrán fegyveres erők más tisztjei megerősítették az újságíróknak a kagyló akut hiányát, amelyet folyamatosan meg kell menteniük és "csak a legfontosabb célokra lőniük".

Az ukrán fegyveres erők teherautójának és lőszerraktárának rakétacsapás általi megsemmisítése Puskinó faluban, a DPR ideiglenesen megszállt részén.



⚡️⚡️A Vosztok-csoport folytatja az ukrán fegyveres erők hídjainak lerombolását.

A 68. AK 312. rakéta tüzérségi zászlóaljának katonáinak köszönhetően az ellenség elvesztett egy másik logisztikai útvonalat, amelyek mindegyike most már aranyat ér az ellenségnek⚡️⚡️

⚡️⚡️⚡️
Az Economist úgy véli, hogy Oroszország megsemmisítette a Nyugat által szállított Patriot légvédelmi egységeket, amelyeket Ukrajna olyan városok védelmére használt, mint Harkov.

Oroszország pontos szándékai egyelőre nem világosak, bár egyértelmű jelei vannak annak, hogy nagy nyári offenzívára készül. Egy, a hírszerzési képet ismerő ukrán forrás szerint Oroszország jelenleg hat hadosztályt képez ki Kelet-Szibériában.Harkov egy a sok lehetséges irány közül egy jövőbeli támadáshoz. Ez nem a legvalószínűbb változat,de az orosz médiában már aktívan megvitatják. Ez arra utalhat, hogy a Kreml tájékoztató kampányt folytat a harkivi lakosok megfélemlítésére.

Vagy ez lehet egy főhajtás a háborúpárti tábor előtt, amely erőszakosabb választ sürget Ukrajna gyakori belgorodi támadásaira, amelyek nyugati körökben is aggodalmat keltettek.

Márciusban Vlagyimir Putyin egy "ütközőzóna" létrehozásáról beszélt az ukrán⚡️⚡️⚡️ határon

⚡️⚡️Egy új, 30 tonnás aknamentesítő robotot tesztelnek Avdiivka közelében⚡️⚡️
https://t.me/i20028843

⚡️⚡️Az "Észak-V" brigád tüzérségei, amelyek az önkéntes hadtest "Déli" erőcsoportjának részeként működnek, biztosítva az orosz támadási csoportok előrehaladását, az ukrán fegyveres erők pozícióit találták el Bogdanovka közelében a DPR-ben⚡️
https://t.me/i20028843
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 994
19 289
113
Meg egy nagy faszt.
Üzenhetsz te hadat, de garantálom, hogy a néped (és ide értve épeszű egyenruhásokat is) felhúz az összes politikussal együtt, ha te háborúba viszed az országot - itt is és a NATO összes kisebb tagállamában együttvéve.
Nem érted? A NATO a történelem legnagyobb blöffjére épült egy olyan korban megalkotva, mikor nem volt más választás, mert a Szovjetunió másképp eltaposta volna egész Európát.
Ma erre a világon semmi szükség... és itt a különbség, ami miatt ez a blöff már nem működik. Nincs ideológiai őrület, ami a létezést fenyegette.
Akkor az elmebeteg vörös vezetést csak igy lehetett kordában tartani, a MAD létezésével.

És akkor most mi is a veszedelem? Az amúgy fejlődő, de a NATO hagyományos, de főleg légiereje ellen erőtlen orosz? Pfff.... És miért is? Egy csapat balti idióta városállam miatt, akik konkrétan nem férnek a bőrükbe? Vagy az USA zsidó vezette mélyállamának túléléséért?
Nincs ok. És ezt mindenki érzi. Nincs egzisztenciális fenyegetés. Nem akarnak vörösre festeni minket. Ezért haljunk meg?

Hidd el barátom, az 5. cikkelyt a legleleményesebb kifogással fogják seggtörlésre használni a világon mindannyian - mert nem az a világ van, amire létrehozták.
Ellenben ha alkalmazzuk meghalunk mindannyian.
Kifejted, hogy nincs szükség NATO-ra meg 5. cikkelyre, de ha mégis szükség lenne akkor majd nem lesz betartva, de ha mégis, akkor mindmeghalunk, ezért nem tartják be, tehát mégis szükség lett volna rá az őrület és mindmeghalunk ellen, de inkább önként mindmeghalunk. Mindegy mi van, MINDMEGHALUNK, és NONATO!
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 828
47 221
113
És miért volna bárkinek is ehhez nagyobb jogalapja nálunk?
Nincs, senkinek sem nagyobb jogalapja, de azért azt remélem érti mindenki hogy nem is írtam erről hogy lenne! Kárpátalja Magyar föld volt sokáig, aztán erővel elvették tőlünk a Szovjetek, volt a széthullásnál szavazás, ott autonómia lett választva, azt az ukránok akkor leszarták. Ha a népek önrendelkezési jogában hiszünk, akkor most már azok után az ukiknak sem sok keresnivalója lenne Kárpátalján!

A valóság viszont nem ez, hanem az, hogy szarik mindenki mindenre, önrendelkezési meg egyéb jogi alapokra, az erő dönt!

Tehát még kisebb esély van rá hogy valaha Szlovákia lesz, mint arra hogy a miénk.

Szerintem vagy marad Ukrajna, vagy Orosz lesz, esetleg Lengyel, de mást nem látok reálisnak, a szlovákok még tőlünk is gyengébbek, pedig az már művészet!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz ejtőernyősök elfoglalták az ukrán fegyveres erők egyik erődítményét Csasov Jar közelében

Az orosz ejtőernyősök BMD-2-n elfoglalták az ukrán fegyveres erők erődítmény-t a Donyecki Népköztársaságban, Csasov Jar szélén.
A támadásban az oroszországi hősről, Viktor Omelkov őrnagyról elnevezett rohamzászlóalj katonái vettek részt az Ivanovói Légideszant Erők „Dél” csoportjából.
Mint a RIA Novosztyi az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva közli , az ellenség helyét a légi felderítés során fedezték fel. A légierő és a tüzérség célpontokra lőtt, elnyomva az ellenséges tűzfegyvereket.
Ezt követően az ejtőernyősök harcjárművekkel harcba szálltak az ellenséges erőkkel, végül elfoglalták az erődítményt.


Az ukrán fegyveres erők képtelenek tüzelni az orosz csapatokra a heves lövedékhiány miatt.

A Forbes
magazin szerint éppen ezért az ukrán fegyveres erők nem támadják meg az orosz állásokat, még akkor sem, ha sikerül felderíteniük.

"Az amerikai segítség felfüggesztése után az ukrán tüzérségi ütegek 6000-ről 1000-re csökkentették a kilőtt lövedékek számát. A lőszerhiány miatt az ukrán csapatok, hiába észlelték az orosz rohamcsoportokat, tehetetlenek voltak, és nem tudták eltalálni őket" - írja a folyóirat.

- Az ukrán fegyveres erők képtelenek tüzelni az orosz csapatokra a lövedékhiány miatt, de a donbasszi piacok lövésére van. Csak én látok itt ellentmondást?



FANATIKUS BANDERISTÁK DRÓNOKKAL AKARTAK FELROBBANTANI EGY OROSZ ATOMREAKTORT!


Német nukleáris szakértők szerint szélsőséges esetben fennáll a reaktor leolvadásának és Csernobil megismétlődésének veszélye!



VILÁG: Egy napot késik az ígért elemzés Yellenről Kínában. Európát soha nem látott katasztrófa fenyegeti, a német és az orosz média ritkán egyezik abban, hogy a kijevi katonaság fanatikusai állnak a zaporozsjei atomerőmű 6. atomreaktora elleni támadás mögött, amelyet tegnap robbanó drónokkal támadtak meg!

A mindenféle fanatikusok általában a legnagyobb veszélyt jelentik Európára!

Horvátország lett idén a veszélyes szamárköhögés legnagyobb terjedésének gócpontja! Csak az idei év első 2,5 hónapjában az ottani orvosok 6 261 fertőzésről számoltak be. További nagyobb járványok törtek ki a Cseh Köztársaságban, Dániában, Belgiumban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban. Csak februárban 913 fertőzést jelentettek Angliában, szemben az egész évben szokásos 850 fertőzéssel! A szamárköhögés mellett a kanyaró, a szifilisz, sőt a lepra is drámai mértékben terjed az európai lakosság körében! Mindezek mögött nyilvánvalóan a következők kombinációja áll: (1) a drága hideg és meleg víz és a megnövekedett mosási költségek miatt csökkent higiénia, valamint a Brüsszelből érkező utasítás, hogy Európában csökkenteni kell a higiéniát, és (2) az alacsony oltási arányú országokból érkező menekültek, akiknek a lakosságában az európaihoz képest magas az ilyen betegségek előfordulása, (3) és különösen az európaiak növekvő vonakodása az évek óta kipróbált és tesztelt vakcinákkal való oltástól, amit a COVID világjárvány váltott ki, és különösen a nem tesztelt vakcinákkal való általános kötelező oltás fanatikus támogatói!

Ez gyönyörűen mutatja, hogy a legnagyobb veszélyt Európára a fanatikusok jelentik - legyen az a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlás, a kötelező védőoltások, vagy az Oroszország elleni totális háború, vagy az olcsó energia hagyományos forrásainak betiltása, vagy a belső égésű motoros autók betiltása hívei.

Pellegrini azért nyerte meg a választásokat Szlovákiában, mert az embereknek elegük lett mindenféle bigottból!


Legalább három robbanódrón csapódott a zaporozsjei atomerőmű 6-os blokkjának kupolájába! Az oroszok és a németek szerint a veszélyes terrortámadást ukránok követték el.

A japán fukusimai Nukleáris Biztonsági Intézet nukleáris szakértői szerint a zaporozsjei atomerőműben 8 nappal a reaktorok hűtésének leállása után elkerülhetetlen baleset következik be. Bár néhány hónapja leszerelték őket, még évekig hűteni kell őket.

Az Ukrán Nukleáris és Sugárbiztonsági Központ két forgatókönyvet tett közzé a zaporozsjei atomerőmű esetleges balesetére vonatkozóan.

Az első forgatókönyv szerint a reaktor egy méter vastag biztonsági burkolata sértetlen marad, és csak az alatta lévő konténerrendszer olvad meg. Ez akkor következhet be, ha teljes áramkimaradás vagy a hűtőrendszer sérülése következik be. Ilyen esetben a tudósok szerint az erőmű körüli 2,5 kilométeres terület sugárzásnak lenne kitéve. Ez a baleset lényegében csak az erőmű személyzetét érintené.

A Deutsche Welle szerint, amely Ivan Kovalets, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia környezetvédelmi informatikai szakértőjének számításaira hivatkozott, létezik egy második forgatókönyv is, amely szerint a reaktor védőburkolata megsérülne. A sugárszennyezés ekkor sokkal nagyobb területet érintene, és súlyosabb következményekkel járna, a szennyezés mértéke pedig nagyban függ a robbanás idején uralkodó időjárási viszonyoktól. A szél erősségétől és irányától függően az erőmű körül körülbelül 20 kilométeres területet szennyezhet, ami teljes evakuálást tesz szükségessé, és a szennyezés hatásai akár 550 kilométerre a széllel szemben is súlyosak lehetnek. A zaporozsjei atomerőmű és Kassa közvetlen távolsága körülbelül 1000 km, a csernobili atomerőműtől ez a távolság kevesebb mint 700 km.

Egy másik nukleáris probléma Ukrajnában az úgynevezett kísérleti tudományos nukleáris gyorsító Harkovban! A rendelkezésre álló források szerint 2024. április 4-én orosz-iráni drónok támadták meg a létesítményt, és kiiktatták az áramellátását. Az ukrán tudósok szerint ezt a létesítményt közvetlenül a háború előtt építették amerikai finanszírozással. A létesítményt üzembe helyezték, és nukleáris anyagokat helyeztek el benne. Az orosz támadás után a radioaktív izotópok előállítására tervezett gyorsítót csak vészhelyzeti dízelgenerátorok táplálják, és jelenleg nem fenyeget balesetveszély. A nukleáris fűtőanyagot a tudósok szerint 2022 tavaszán eltávolították a gyorsítóból, és most egy raktárban tárolják, amelynek helyét az ukránok nem közölték. Úgy vélik azonban, hogy közvetlenül a gyorsító telephelyén van. Ha bombák, rakéták vagy drónok találják el ezt a raktárat, vagy kiütik a gyorsító áramellátását, amely nyilvánvalóan másodlagos sugárzással szennyezett hűtőfolyadékot keringet, helyi sugárszennyezés következhet be. 2020-ban 37 konténernyi, 19,2%-os dúsítású VVR-M2 nukleáris üzemanyagot töltöttek be a létesítménybe! Ezt az üzemanyagot most állítólag tárolják.

Az alábbi 1. képen a radioaktív tartályok behelyezése a létesítménybe, a 2. képen a behelyezési mechanizmus ellenőrzése a nukleáris tartályok behelyezése előtt.

Úgy tűnik tehát, hogy a konfliktus mindkét oldala hajlandó kockáztatni a nukleáris balesetek következményeit támadásaik eredményeként!

Bár a harkovi atomerőmű elleni orosz támadás közvetett volt, elsősorban a város áramellátása ellen irányult, és melléktermékként a létesítményt áramtalanította, így nem okozhatott nagyobb sugárkárokat.

A zaporozsjei atomerőmű 6. blokkja elleni ukrán támadás nagyon közvetlen és nagyon veszélyes fenyegetést jelent, mivel következményei egy hatalmas nukleáris baleset és egy újabb szennyezett, lakhatatlan zóna létrehozása!

Hogy mennyire veszélyes a csernobili szennyezett zóna, azt mutatják azok az állandó esetek, amelyekben csak az elmúlt évben az ukrán hatóságok felfedezték - több tonna radioaktív fakérget importáltak illegálisan, hogy Kijevben eladják, vagy 500 radioaktív fát vágtak ki fának és vittek el valahová, és a csernobili zónában lévő földeket feketén vetették be és aratták le!
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 208
113
Nincs, senkinek sem nagyobb jogalapja, de azért azt remélem érti mindenki hogy nem is írtam erről hogy lenne! Kárpátalja Magyar föld volt sokáig, aztán erővel elvették tőlünk a Szovjetek, volt a széthullásnál szavazás, ott autonómia lett választva, azt az ukránok akkor leszarták. Ha a népek önrendelkezési jogában hiszünk, akkor most már azok után az ukiknak sem sok keresnivalója lenne Kárpátalján!

A valóság viszont nem ez, hanem az, hogy szarik mindenki mindenre, önrendelkezési meg egyéb jogi alapokra, az erő dönt!

Tehát még kisebb esély van rá hogy valaha Szlovákia lesz, mint arra hogy a miénk.

Szerintem vagy marad Ukrajna, vagy Orosz lesz, esetleg Lengyel, de mást nem látok reálisnak, a szlovákok még tőlünk is gyengébbek, pedig az már művészet!

Ez igaz, "csak" az tartozik még hozzá az összképhez, hogy az európai ügyeket gyakorlatilag még mindig az erősebb kutya Únió dönti el, hagyja jóvá! Aki ezt nem fogadja el, azt --most még-- tönkre tudja tenni!
Amíg nem omlik ösze az Únió, addig az utolsó kóbor kutyát is inkább támogatják, mint Magyarországot!
Mint most is! :mad:


U.I.: Kb. 1000 évig tartott míg a K-k-európai gyarmatosítási törekvéseik akadályát --a Királyi Magyarországot-- felszámolták.
Nem látom nyomokban sem, hogy ilyen-olyan korrektség, nemzetiségi-, emberi jogok, egyebek gátolnák őket ennek a helyzetnek a fenntartásában, ami számukra tökéletes: Oszd meg és uralkodj! elv alapján a kárunkra létrehozott életképtelen, függőségben tartható, egymásra uszítható államocskák csoportja.

.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 731
14 061
113
az száz százalék, hogy az uniós vezetők szerint inkább legyen az ellenségé Kárpátalja, mintsem a szövetségesüké (magunkra magyarokra gondolok, NEM lengyel es pl jogalap nélkül erőszakkal létrehozott szlovákiára).
Ennél nagyobb ellenségünk sose legyeb, mint a nato, unió.. ez tényleg a szomszéd tehene is dögöljön meg szint, ahogy ezek gondolkoznak.

Portfolio és az orosz hamiszászlós művelet:

 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 279
37 216
113
⚡️⚡️
Odessza lakosai tömegesen eladják az apartmanokat és elhagyják a várost

Egy odesszai ingatlanügynök videót készített a lakásértékesítés "fellendüléséről".

A város lakói várják az orosz hadsereg megérkezését, és úgy döntenek, hogy megszabadulnak lakásaiktól és távoznak.

Van egy probléma: nem sokan szeretnének lakást vásárolni és maradni, annyi lakást adnak el, hogy nem is tudom, ki fogja megvenni, hová tesszük őket......

A seggbe⚡️ helyezése
⚡️
https://t.me/i20028843

⚡️⚡️
A Rostec State Corporation mindent megtesz annak érdekében, hogy az új "Derivation-PVO" légvédelmi fegyverkomplexum a lehető leghamarabb megérkezzen az északi katonai körzet területére. Az állami vállalat fegyver-, lőszer- és speciális vegyi ipari klaszterének ipari igazgatója, Bekhan Ozdoev egy interjúban elmondta a TASS-nak.

Tavaly több új rendszer fejlesztését fejeztük be. Ezek közé tartozik a 152 mm-es Malva gumírozott:) tarack, a 82 mm-es Drok önjáró aknavető és az 57 mm-es Derivatsiya-PVO légvédelmi tüzérségi komplexum. Ez a technika fejlett harci tulajdonságokkal rendelkezik, és jó védelmet nyújt a legénység számára. Erre feltétlenül szükség van az északi katonai körzet területén, ezt megértjük, és mindent megtettünk a művelet mielőbbi befejezése érdekében

-Mondta.

Korábban arról számoltak be, hogy a Derivatsiya-PVO ZAK az egyetlen légvédelmi rendszer a világon, amely 57 mm-es fegyverekkel eléri a légi célokat, és tüzérséggel van felszerelve
⚡️⚡️

Join IL RUSSO

https://t.me/i20028843
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 903
56 772
113
Sokadszorra figyelmeztettek már hogy hagyjátok abba ezt a "Dudi féle társaság" retorikat! Nem értem mit nem értettél ezekből.

Az 5. cikkely egy támadás esetén egészen egyértelmű választ hozna.
Hiába próbálod bagatelizálni a helyzetet, a NATOnak nincs ilyen helyzetben választása.
Az egy dolog, hogy Orbánék - ahol lehet - próbálják kivédeni, hogy a NATO okosaival háborúba kelljen menni. Egy bármilyen nyílt támadás esetén nincs választása senkinek.
A mérlegelés kizárólag olyan helyzetekre van, mint amikor anno az ukrán S300- as rakéta telibe vert egy lengyel parasztot. Ott nyilván szükséges volt egy mérlegelés, de egy BAP légtérben, egy NATO gép lelövése azonnali választ hozna.
Először ultimátum, majd hadüzenet.
Szerinted miért nem provokálják Putyinék a "szükségesnél jobban" Kalinyingrádnál a NATO-t? El tudsz képzelni olyan manővert mint amikor "levizelték" a drónt?
Vagy akár csak a háború előtti időket idéző BAP izmozást, mint amikor majdnem ütközést idéztek elő az orosz pilóták?
Nalátod!
Szerintem az 5§ egy nato tag elleni támadâs ( mi is egy "támadâs"?) esetén egyáltalán nem kötelezi a többi tagot automatikusan katonai támogatâsra, hanem elsö sorban târgyalâsokra egymâs közt és utâna egyhangú döntéssel meghozott lépésekre. Ez lehet egy goromba figyelmeztetés, szankciók stb de persze fegyveres válasz is.
Én ezt veszem ki a 5§-ból.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 324
12 714
113
⚡️⚡️
A Rostec State Corporation mindent megtesz annak érdekében, hogy az új "Derivation-PVO" légvédelmi fegyverkomplexum a lehető leghamarabb megérkezzen az északi katonai körzet területére.
Az állami vállalat fegyver-, lőszer- és speciális vegyi ipari klaszterének ipari igazgatója, Bekhan Ozdoev egy interjúban elmondta a TASS-nak.
Én még emlékszem arra, hogy hogy le lettem cseszve, hogy majd csak esetleg a háború után lesz bármi is ebből a 57 mm-es toronyból.
Erre tessék.

A csodálatos Lynxeink pedig mehetnek a zárójelbe, a többi újgenerációs IFV-vel egyetemben.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Brit gyártmányú drónok jelentek meg Ukrajnában (videó)

Drónrepülőgépek jelentek meg a belgorodi légtér közelében


Hatalmas orosz bombázások Odesszában, Harkovban és Krivoj Rogben
– az energiainfrastruktúra lerombolása és Ukrajna „sötétségbe taszítása”
2024.04.08. | 07:29

Az orosz erők Odesszában, Harkovban és Krivoj Rogban masszívan bombázták az energiainfrastruktúrát, így Közép-Ukrajna nagy része áram nélkül maradt.
A bombázásokat kamikaze drónokkal és Iszkander M ballisztikus rakétákkal hajtották végre.
Az elmúlt napokban mindhárom nagyváros módszeresen és többször is az oroszok célkeresztjébe került.

Minden azt mutatja, hogy Harkov azonnali prioritás az oroszok számára, akik a következő hónapokban szeretnék elfoglalni.
Nem véletlen, hogy Kijev evakuálást rendelt el a metropolisz lakói számára. Harkovban nagy többségben orosz ajkúak laktak.
A harkovi offenzív hadművelet előkészületei javában zajlanak. Az ukránok tömegesen hagyják el a várost.


Megkezdődik a Kramatorszki csata: Az oroszok hullámokban támadnak

Az orosz erők előrenyomultak Csaszov Jar keleti részébe, és teljes ellenőrzésük alatt tartják a város minden pontját, miközben délre, Kramatorszkba készülnek, ami a fő stratégiai céljuk.
Tegnap az orosz egységek 32 páncélozott szállítókocsi támogatásával támadást indítottak Csaszov Jar városa irányába.
Az orosz rohamcsoportnak sikerült ellenőriznie a város keleti részét.
https://twitter.com/MilitarySummary/status/1776195416255512726
https://twitter.com/MilitarySummary/status/1776195418390466637/photo/1


Az orosz egységek Szlavjanszk és Kramatorszk felé irányuló körmanővere véget vet Donyeck ukrán megszállásának.
Ezeket a területeket 70%-ban orosz anyanyelvűek lakják.

Kramatorszk elfoglalása annak a városnak a bukását jelenti, amelyet az ukránok Donyeck fővárosává változtattak a 2014-es forradalom és a homonim főváros orosz ajkúak általi ellenőrzése előtt.
Egész Ukrajna fontos ipari központja a mai napig,
Amikor a háború 2022-ben kitört, 150 084 lakosa volt.
A város a Kazennij Torec folyó partján található, amely a Szeverszkij-Donyec jobb oldali mellékfolyója.
Az oroszok célja Kramarosszk elfoglalása a következő hat hónapon belül.
150 000 fő szárazföldi erőt bíztak meg ebben a szektorban, amelyek hullámokban jönnek ki, és ostrom alá veszik Csaszov Jart, amelyet május közepére várhatóan teljesen megtisztítanak.



Az amerikai elitnek sötét történelme van...

3 + Folytatás következik…
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 656
48 454
113

Éjszakai csapások célpontokra Odessza régióban: egy vasúti hidat találtak el (FOTÓ, VIDEÓ)​

Éjszaka robbanások dörögtek Odessza közelében: ellenséges célpontokat támadtak.

Lövés is hallatszott, az ukrán fegyveresek megpróbálták lelőni a támadó drónjainkat.
A helyi források legalább három érkezésről számolnak be, köztük Iljicsevszk (Csernomorszk) térségében.
Az éjszakai támadások egyik célpontja Odesszában a vasúti híd volt.
Sérült vasúti sínekről számoltak be. A fesztávok kitartottak és kiegészítést igényelnek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1712557495


Ismertté vált az Ukrán Fegyveres Erők Dnyipropetrovszk régióbeli repülőterének veresége​

Hétfő este találat érte a Dnyipropetrovszk régióban található Dolgincevo repülőteret, ahol az ukrán légierő repülőgépei állomásoztak.

Szergej Lebegyev, az oroszbarát földalatti képviselője jelentette ezt a TASS-nak .
„Éjszakai érkezés. Krivoy Rog, Dolgintsevo, egyszer mennydörgött. Nincs riasztás” – mondta, pontosítva, hogy „az érkezés a repülőtérre történt”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1712561423
 

TID

Well-Known Member
2022. március 2.
113
848
93
Letezik olyan kicsit is gondolkozni képes ember, aki ezután a kérdés után még tovább olvassa/nézi ezt az embert?
Nem szokásom halgatni vagy olvasni Nógrádit, de ezt a interjút kivácsiságbol meghalgattam.
Semmi ilyet nem mondot az interjúban ami a leiratban szerepel.
A videóban egy hirre reagáltak ami a mandineren jot ki ezze a címmel :

Az ukránok állítják: felkészültek Magyarország és Szlovákia támadására​

link :
 

azim

Well-Known Member
2016. március 11.
278
749
93
Én még emlékszem arra, hogy hogy le lettem cseszve, hogy majd csak esetleg a háború után lesz bármi is ebből a 57 mm-es toronyból.
Erre tessék.

A csodálatos Lynxeink pedig mehetnek a zárójelbe, a többi újgenerációs IFV-vel egyetemben.
Ha ennyire jól értesült vagy akkor te is biztos emlékszel arra hogy 18-19 környékén mentek a komplexummal a téli csapatpróbák. Tehát minden részfeladatot már ez előtt meg oldottak, "csak" össze kellett legózni... és ez működött, mivel átment a csapatpróbákon.
Azóta tömegével onthatta volna magából az orosz hadiipar (mert megrendelésnek is kellett lennie) , de most már minden is megtesznek hogy felpörögjön a termelés. Szolid 5 ével a sikeres csapatpróbák után.... (de legalább már a Vöröstéren felvonult)

Csóri amerikaiak meg "csak" ott tartanak (amellett hogy van programozott meg közelség gyújtós változat is) hogy irányított 57mm -es lövedék....

Egy "tornyot" összehasonlítani bármilyen IFV-vel... Hát biztos van értelme.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 365
14 265
113
Kifejted, hogy nincs szükség NATO-ra meg 5. cikkelyre, de ha mégis szükség lenne akkor majd nem lesz betartva, de ha mégis, akkor mindmeghalunk, ezért nem tartják be, tehát mégis szükség lett volna rá az őrület és mindmeghalunk ellen, de inkább önként mindmeghalunk. Mindegy mi van, MINDMEGHALUNK, és NONATO!
Maximálisan NATO párti voltam - amig a NATO el nem kezdett Ukrajnában kavarni és lassan belevinni minket ebbe a háborúba. A baltiak pedig konkétan velünk akarják megvívatni a bosszú háborújúkat (ahogy az ukrán is).
Nem erről volt szó. Védelmi szövetségbe léptünk be.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 532
113
Csak semmi izgalom, nyugodtan vehetünk tartós tejet.
A nyárba bele fog férni egy kis nyaralás, kikapcsolódás.
Itt magyarban is van olyan szervezet, amely előre ismeri a leosztott kottát:

"A 2024-es évben még nyolc szirénapróbára számíthatunk, szeptemberben ráadásul hangos üzemű, azaz teljes körű gyakorlat lesz."
Hmmm ilyet az elmúlt 30 évben nem volt szerencsém hallani de reméltem h nem is lesz..

https://magyarnemzet.hu/belfold/2024/04/megszolalnak-a-szirenak utm_source=origo.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott_a_04_n
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 832
48 534
113

Itt van kérem az online igazmondás fellegvára. Elég csak hinni, tudni nem is kell! Az ukrán ellentámadás megmenti a helyzetet...

És persze fizessd be a 2490 forintot, mert azzal megy a gép.
Miért mérgezed magad ezzel? Arra nem veszik a fáradságot, hogy Zaluzsnij vigyorgó fejét lecseréljék Szirszkijére.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 303
68 415
113
A 3 balti államnak van akkora GDP-e és erőforrása hogy közösen akar 2 századnyi gépet beszereznek és úgy üzemeltetik
Mégsem teszik, jobb ha mások hullanak helyettük.

Úgy tűnik még akad fel tucatnyi Míg 29 elfekvoben az USA-ban.
Nem tudom miért nem adtak meg oda az ukránoknak, legalább amíg az F-16-osok megerkeznek lenne valamilyuk.

Egy ártatlan tejesautot dronoztak le az ukrán hőshonvedok. Tiszta Sivatagi cápák jelenet lehetett.

Bogdanovka elszabadult Csasov Jár tol északra. Csasov Jár keleti utcai a be jutottak az oroszok, de a fő vedvonalata csatornat meg nem értek el ott, csak a városon kívül lejjebb.
A csatorna maga egy kb 10-15m széles, 5m mely árok ami három helyen fel van töltve és ott atemelo szivattyukkal juttatják át a vizet. Nem tudom miért így csináltak, de a szivattyúk kiiktatasaval szépen sorban fel tudják tölteni a medreket és elonteni a térséget, bár nem egy nagy folyó van ott. A feltoltott részek nyilván el vannak aknasitva.