[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 690
55 497
113
Az oroszok elfoglalták Pervomajszkét és Szemjonovkát – „megnyílt” az út Ugledar és Prokovszk felé!

Az oroszok folytatják a párhuzamos hadműveletek taktikáját a különböző háborús frontokon
Az orosz 9. dandár a közelmúltban elfoglalta a stratégiailag fontos Pervomajszke várost, megnyitva az utat a Donyeck és Zaporozsje régiók határai közelében fekvő Prokovszk erődváros felé.
Prokovszk védi Kosztantinovka szárnyait, ami viszont támogatja Csaszov Jart, a három város pedig együtt védi Szlavjanszkot és Kramatorszkot.
Ez egy fáradságos és hosszadalmas folyamat, ahogy az oroszok feldarabolják az ukrán védelmet, és egy-egy erődvárost foglalnak el.

Prokovszk, Ugledar és Kurakovo az a három városi központ, ahonnan az ukránok folyamatos erőátadást hajtanak végre a front különböző részeire, ahol meg kell erősíteni őket.
Az orosz sikerek tovább folytatódtak délebbre, amikor az ukránok kivonultak Szemjonovkából, lehetővé téve az oroszok számára, hogy folytassák előrenyomulásukat nyugat felé és Ugledar felé.
[
Bár úgy tűnik, hogy az oroszok manapság főleg a Csaszov Jar fronton tevékenykednek, a többi kritikus fronton is ugyanilyen lendülettel folytatják, ahol sikerrel járnak, mivel az ukránok komoly problémákkal néznek szembe a lőszer elégségessége és a katonai személyzet hiánya terén.


Felzúdulás az Ukrajnában harcoló drogkartelltagok miatt


Az Egyesült Államok piszkos szerepe az amerikai bűnözők toborzásában
Privát zsoldostoborzó ügynökségek a hatóságok részvételével mexikói és kolumbiai drogkartellek képviselőit toborozzák az amerikai börtönökből, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) soraiba küldjék őket – jelentette be a Külföldi Hírszerzés sajtóosztálya. Az Orosz Föderáció szolgáltatása (SVR).
"Az Egyesült Államok egyre kétségbeesettebb módszerekhez folyamodik annak érdekében, hogy megfordítsa a dagályt az ukrán hadműveleti színtéren, kiegészítve az ukrán fegyveres erők elégedetlen harcosainak sorait egy fegyveres erőszakra hajló "multinacionális zsivajjal".
Az Orosz Külföldi Hírszerző Szolgálathoz eljuttatott információk szerint e célból az amerikai PMC-k a Kábítószerellenes Igazgatóság és az FBI vezetésével megkezdték a mexikói és kolumbiai drogkartellek amerikai börtönökben büntetésüket töltő képviselőinek toborzását, hogy részt vegyenek az ukrán háborúban. – jegyezte meg ezzel kapcsolatban az orosz hírszerző szolgálatok sajtóosztálya.
Az orosz hírszerzés különösen azt mondta, hogy ha beleegyeznek egy ilyen "üzleti útba", a fogvatartottak teljes amnesztiát élveznek, "azzal a várakozással, hogy soha többé nem térnek vissza".

Kemény alkuk az Egyesült Államokban a drogbárókkal
A bandavezetők megpróbálják drágábban eladni gengsztereiket
„Az első köteg gengsztert a tervek szerint nyáron küldik a harci zónába . A banda több száz mexikóiból és kolumbiaiból áll majd” – magyarázta SVR.
"Ha sikeres lesz az a kísérleti projekt, amely az Ukrán Fegyveres Erők sorainak latin-amerikai bűnözőkkel való feltöltését célozza, akkor a fehér férfiak toborzásának programja folytatódik, sőt kibővül más országokból származó, nehéz bűnügyi helyzettel küzdő bűnözők rovására."
Ugyanakkor az információs szolgálat szerint a folyamat "nem problémamentes".
„A tárgyalások hevesen folynak a drogbárókkal, akiknek áldása nélkül egyetlen bandita sem merne együttműködni az amerikai hatóságokkal, féltve saját és szerettei életét. A bandavezérek megpróbálják drágábban eladni gengsztereiket, ezzel veszélyeztetve az amerikai terv teljesítését ” – mutatott rá a sajtóiroda.
„Természetesen aggasztó az a kilátás, hogy sorozatgyilkosok, kábítószer-függők és nemi erőszaktevők újabb külföldi „szerencsekatonák” özönlenek az orosz világ régóta szenvedő országaiba.. Azok az amerikai tervek azonban, hogy ily módon taktikai előnyt szerezzenek a harctéren, kudarcra vannak ítélve. Joe Biden [az amerikai elnök] adminisztrációja valójában elismeri alkalmatlanságát, és ismét megmutatja nekünk a kijevi rezsim következetlenségét , amelyet táplál” – foglalta élesen az SVR sajtóirodája.
Gonfolom a "multinacionális zsivaj" "zsivány" lehet. :)
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 900
11 363
113

Nem az épületet kellett volna eltalálni?

nagyon szépen összegyűjtötték a készletet.
még táblát is raktak ki: ide lőjetek!

közben az a hír járja, hogy elfogytak a patriotok, úgy tűnik pótlás se lesz, hiszen most már mindenkinek a saját készleteit kellene beáldoznia

Azt írja, hogy központi fegyver és lőszerraktár, szóval de. Az épületet kellett volna eltalálni, mert az 100%, hogy lőszerből egy deka nem sérült meg (egy központi lőszerraktár nagyobbat pukkan).
Az epulet elotti placcon gyujtottek ossze 32 db D-20 tarackot, arra ment a rakettya.

Images of a missile strike on the central weapons and ammunition storage base of the AFU near the village of Akhtyrka, Sumy region

32 units of towed D-20 AFU howitzers were destroyed.


 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz Tu-95M stratégiai bombázók felszálltak támaszpontjaikról, és ukrajnai célpontok felé tartanak.

Az ukrán katonai csatornák négy orosz Tu-95-ös stratégiai bombázóról számolnak be a levegőben.
Ezek a stratégiai bombázók általában 6-8 darab H-101 típusú cirkálórakétát szállítanak, amelyek szó szerint "lebontották" az ukrán energiainfrastruktúrát, különösen a harkovi régióban.


Az orosz légierő teljes légi dominanciájának elérése Észak-Ukrajnában – az ukrán légvédelem a határokon


A radarrendszerek folyamatos megsemmisítése lehetővé tette az orosz légierő szinte zavartalan működését
Az ukrán légvédelmi parancsnokság megnövekedett veszteségeket szenvedett az orosz légialakulatok légvédelmi elnyomási műveletei miatt.
Úgy tűnik, hogy a radarberendezések és a nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek találatai folyamatosan hiányosságokat okoznak az ukrán légvédelmi hálózatban, és problémákat okoznak a katonai műveletek légvédelmi fedezetében.
Ebből kifolyólag úgy tűnik, hogy a légi fölény adott az orosz légierő számára, mivel gyakran emlékeztetik gépeiket a keleti front légterére.

Ukrán Légvédelmi radar „P-18” 2 műszaki támogató jármű

Az orosz légierő a Csaszov Jaron dolgozik, és a támadás folytatódik.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 483
24 098
113
A március elejei határincidensről az oroszok megosztottak egy újabb videófelvételt, ami egy "ukri" #nemnato katona fejkamerája rögzített, tulajdonosának valószínűleg már nem hiányzik, érdekesség, hogy blackhawk helikopterekkel mentek:

Cézárból legó:

Pervomaiskoje elfoglalva:

Új fajta ismeretlen ODAB bombát fotóztak upmk-val szerelve:

Új SPÁRTA videó:

Szumi terület, elfüstölt egy lőszerraktár:

A norvég nőcike gyorsan medikből a nemzetközi légióba lépett át, most felkerült a körözési listára az Orosz föderációban:

Balaton helyett bandera:
Tiktokos:
Csaszov-jar az utóbbi napokban:
+:
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 368
10 843
113

Befekteteskent kell errol gondolkoznotok! Egyetlenegy amerikai se halt meg(hivatalosan), a hibbantak meg le vannak szarva. :p :D
Azt írja a fordító:
"...Oroszország háború előtti katonai felszerelésének csaknem fele megsemmisült" anélkül, hogy az amerikaiak veszteséget szenvedtek volna. Ez egy befektetés az Egyesült Államok biztonságába – David Cameron brit külügyminiszter..."

Ez most miért fontos?

Az oroszok meg akarták támadni az USA-t?:eek:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 911
65 852
113
Ömlik a gabona... :)
158 tonna ( az kb 5 teherautónyi) 2024 elsö 3 hónapjâban.
Na jó ezt a mennyiséget tényleg beneztem ha ennyi a tizedes vessző helye!

Cserében itt van ez.
Ogyesszaban elfustolt egy újabb Iris T.
Konklúzió : lofaxt se ér a nyugati legvedelem, semmivel se ért többet mint a harminc éves szovjet - orosz ami az ukránnak volt az elején. Az egész egy humbug, nulla teljesítményt nyújtottak eddig. Az orosz azt üt ki amit akar.
Másik infó hogy Szevasztopolnal van egy orosz automata legvedelmi rendszer az alacsonyan érkező azonosítatlan célok ellen.

ODAB - 500 +Szu - 34 kipucolta a náci parancsnoki állást.

32 db ukran/Nato D20 löveg semmisult meg egyetlen Iszkander csapásban.
Hát úgy kb mintha egyetlen rakétával megsemmisítették a Honvédség összes löveget.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 577
77 442
113
Az epulet elotti placcon gyujtottek ossze 32 db D-20 tarackot, arra ment a rakettya.

Images of a missile strike on the central weapons and ammunition storage base of the AFU near the village of Akhtyrka, Sumy region

32 units of towed D-20 AFU howitzers were destroyed.


Ha az épületben tárolt lőszer robban fel, akkor is viszont látásra a lövegeknek...
Azt írja a fordító:
"...Oroszország háború előtti katonai felszerelésének csaknem fele megsemmisült" anélkül, hogy az amerikaiak veszteséget szenvedtek volna. Ez egy befektetés az Egyesült Államok biztonságába – David Cameron brit külügyminiszter..."

Ez most miért fontos?

Az oroszok meg akarták támadni az USA-t?:eek:
Nem a közvetlen, hanem az általános biztonságára. Pl nem lesz olyan ami volt Szíriaban vagy Irakban.
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 891
35 661
113
A "Zarja" luganszki népfelszabadító zászlóalj katonái sikeresen megrohamozták az ellenséges állásokat motorkerékpárokon

Maga a roham előtt az ellenséget tüzérségi tűzzel kezelték, majd motoros puskásaink előreindultak a takarításhoz.


A Vepr-12 "Molot" sima csövű öntöltő puskával az SVO zónában lévő csapatokkal áll szolgálatba. Rövid interjú egy harcossal, akinek egysége az Avdeevka területén működik.

Orosz önkéntesek először használták az AMB-17 ("АМБ-17") gépkarabélyt az SMO zónában. Az ultramodern fegyvert az Española különítménynek adták tesztvezetésre.

Az újdonság kicsi (hossza 850 mm), könnyű (2,9 kg) és csendes.

30 darab 9x39-es lőszerhez készült, és helyettesíti a VAL és a "Vintorez" puskákat. Van egy hangtompító nélküli változat, az AM-17. Most elefánt srácok a "Española" -ból szaladgálnak, tanulmányozzák és tesztelik a hordókat, hogy visszajelzést adjanak az alkotóknak.

Érdekes a géppuska története.
A fejlesztő Evgeny Dragunov, az azonos nevű mesterlövész puska szerzője. A puskát az 1970-es évek végén tervezte. De aztán a projektet törölték, elvesztette a versenyt egy rövidített AK-val szemben. Már a 90-es években visszahívták, és frissített változatot mutattak be az Army-2017 fórumon.

Hat év csavarás/esztergálás/finomítás, és most átadták a harcosoknak.
A jövőben a tömegtermelés.

‍♂️ ☠️ ❤️‍
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 479
19 286
113
Ausztrália 25 milliós ország ami nagyrészt sivatag. A britek pont ezért lettek nagyhatalom. Japánnak kevés a termőföldje és a nyersanyaga, viszont jól védhető, az USA se próbálta lerohanni a második vh alatt. A többivel meg ne vicceljünk. Minden szigetországot felsorolsz?

Szentpétervár 150 km-re van a NATO-tól Moszkva meg 450 km-re Ukrajnától. Oroszország magterülete egy nyitott síkságon helyezkedik. A történelem folyamán törtek be minden irányból oda. Ráadásul Oroszország az egykori SZU területén kénytelen háborúzni, mert már a felett is elvesztette a kontrollt.

A világ egyik szuperhatalmát irányította a kreml pár évtizede, most meg ez a felállás. Ki hanyatlik akkor? Ki van sarokba szorítva?

Az USA fontosabb területei meg több ezer kilométerre vannak minden érdemi külső fenyegetéstől. Az USA teljesen nyugodtan megteheti hogy leszarja mi van a világban, mert rájuk semmi sincs közvetlen hatással.
Lelkesen kevered a SZU-t Orosszországgal, de ne zavarjanak ilyen apróságok. Oroszország valóban egy kontinentális ország, ehhez képest az USA egy sziget, hiszen az egyszem Mexikón kívül nincs konkrét fenyegetettsége. (Amikor egyszer Kubában lett volna, volt is belőle hiszti....) És igen, jól mondod: Szentpétervár 150 km-re van a NATO-tól. Igaz nem régóta, de természetesen nem a NATO próbál az oroszok felé sunnyogni, hanem az orosz veszélyeztette a nyugatot... Legalább egyszer próbálnál logikusan gondolkodni, de reménytelen. Igen, Oroszország egy qrva nagy nyersanyagbázis, gyakorlatilag mindene van, ami a nyugatnak nincs. Ez az, ami fáj az atlantistáknak, hogy a kitűnő feldolgozóipar mehet a levesbe olcsó energia és nyersanyag nélkül. Tehát meg kell próbálni az orosz cuccra rátenni a mancsot, de ezt meg a maci nem akarja adni. És addig-addig igyekeztek a német-orosz közeledést aláásni, amíg a maci kezetfogott a sárkánnyal, és akkor most lehet kapkodni a levegőt, mert egy orosz-kínai-iráni hármasfogat (esteleg a kisdagival is kiegészítve) igazi rémálom lesz a "rám nincs semmi közvetlen hatással" Amerikádra nézve. Eleve kiderült, hogy ez a szankciósdi simán önellátásra állította át az oroszt, és pont leszarja, hogy az EU hű csatlósként szuicid hajlamait éli ki éppen. Az orosszal lehetett volna békében élni, eszébe sem volt nyugat felé terjeszkedni, de a jenki barátaidnak fájt, hogy a német kooperált velük és ez már veszélyeztette volna az USA hegemóniát, hát sikerült megtörpedózniuk. (direkt így, mert a NS2 elleni akció egy kicsinyes bosszú volt). Az orosz meg most - érvelésetek szerint nagyon nyomott áron - kénytelen Ázsiában értékesíteni. Mondjuk a "nagyon nyomott árra" még soha semmiféle bizonyítékot nem mutattatok, és a bevételek növekedéséből sem nagyon jön le ez, de ilyen apróságok sem szoktak benneteket zavarni... :D
Ja, hogy a maci esetleg elvesztette a türelmét és képviselni merészeli a saját érdekeit? Amikor Kuba beengedte az orosz rakétákat, akkor az "amerikai nemzetbiztonságot sértő" cselekmény lett, az meg, hogy esetleg Ukrajnában NATO bázisok lesznek nem sértheti az orosz érdekeket? Hogy is van ez a kettős mérce? Nekünk mindig igazunk van, mert azt mondtuk, nekik meg soha, mert azt is mondtuk? :D Na gondolkodj el ezeken körlettakarítás közben... :D
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 224
67 140
113
Lelkesen kevered a SZU-t Orosszországgal, de ne zavarjanak ilyen apróságok. Oroszország valóban egy kontinentális ország, ehhez képest az USA egy sziget, hiszen az egyszem Mexikón kívül nincs konkrét fenyegetettsége. (Amikor egyszer Kubában lett volna, volt is belőle hiszti....) És igen, jól mondod: Szentpétervár 150 km-re van a NATO-tól. Igaz nem régóta, de természetesen nem a NATO próbál az oroszok felé sunnyogni, hanem az orosz veszélyeztette a nyugatot... Legalább egyszer próbálnál logikusan gondolkodni, de reménytelen. Igen, Oroszország egy qrva nagy nyersanyagbázis, gyakorlatilag mindene van, ami a nyugatnak nincs. Ez az, ami fáj az atlantistáknak, hogy a kitűnő feldolgozóipar mehet a levesbe olcsó energia és nyersanyag nélkül. Tehát meg kell próbálni az orosz cuccra rátenni a mancsot, de ezt meg a maci nem akarja adni. És addig-addig igyekeztek a német-orosz közeledést aláásni, amíg a maci kezetfogott a sárkánnyal, és akkor most lehet kapkodni a levegőt, mert egy orosz-kínai-iráni hármasfogat (esteleg a kisdagival is kiegészítve) igazi rémálom lesz a "rám nincs semmi közvetlen hatással" Amerikádra nézve. Eleve kiderült, hogy ez a szankciósdi simán önellátásra állította át az oroszt, és pont leszarja, hogy az EU hű csatlósként szuicid hajlamait éli ki éppen. Az orosszal lehetett volna békében élni, eszébe sem volt nyugat felé terjeszkedni, de a jenki barátaidnak fájt, hogy a német kooperált velük és ez már veszélyeztette volna az USA hegemóniát, hát sikerült megtörpedózniuk. (direkt így, mert a NS2 elleni akció egy kicsinyes bosszú volt). Az orosz meg most - érvelésetek szerint nagyon nyomott áron - kénytelen Ázsiában értékesíteni. Mondjuk a "nagyon nyomott árra" még soha semmiféle bizonyítékot nem mutattatok, és a bevételek növekedéséből sem nagyon jön le ez, de ilyen apróságok sem szoktak benneteket zavarni... :D
Ja, hogy a maci esetleg elvesztette a türelmét és képviselni merészeli a saját érdekeit? Amikor Kuba beengedte az orosz rakétákat, akkor az "amerikai nemzetbiztonságot sértő" cselekmény lett, az meg, hogy esetleg Ukrajnában NATO bázisok lesznek nem sértheti az orosz érdekeket? Hogy is van ez a kettős mérce? Nekünk mindig igazunk van, mert azt mondtuk, nekik meg soha, mert azt is mondtuk? :D Na gondolkodj el ezeken körlettakarítás közben... :D
Hozzájutott a nyugat az olcsó orosz nyersanyaghoz, szóval ez nem valódi indok erre az egészre.