[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az odesszai orosz csapások megszakították a NATO katonai ellátását

Április 10-én az orosz hadsereg lecsapott az ukrán katonai és ipari létesítményekre az odeszai régióban.
Helyi jelentések szerint a nap folyamán legalább hat robbanás történt Odessza városában és környékén.
Az egyik első találatot 5 óra 30 perckor jelentették.
A cél a stratégiailag fontos vasúti híd volt Csernomorszk (Iljicsevszk) és Alekszandrovka között.
A hidat fegyverek, lőszerek és katonai felszerelések szállítására használták Csernomorszk kikötőjéből, ahova a NATO fegyvereket szállított.
Az orosz csapás idején egy vonat haladt a hídon. A hidat és a vonatot is eltalálták. A vonat tönkrement, a híd pedig súlyosan megrongálódott.
Helyi források megerősítették, hogy a hidat kivonták a forgalomból.

Délután a második orosz csapás érte ugyanazt a hidat.
Az ukrán helyi regionális adminisztráció vezetője megerősítette, hogy az odeszai régióban "közlekedési infrastruktúra-létesítményekben" keletkeztek károk. "Az odeszai régió közlekedési infrastruktúrája megsemmisült" - írta a tisztviselő a közösségi médiában.

Április 7-én ugyanezt a hidat már egy orosz kamikaze drón támadása érte. A kamikaze UAV elpusztította a hidat, de sikerült megjavítani.

A vasútvonal stratégiai jelentőségű az ukrán katonai utánpótlás szempontjából. Csernomorszk (Iljicsevszk) kikötőjének déli részébe vezet. A híd megrongálása nagymértékben megnehezíti az Odessza régióba bejutó NATO katonai felszerelések tengeri szállítását. Az orosz hadsereg keményen dolgozik azon, hogy megakadályozza az odeszai régióba a fegyver- és lőszerszállítást.

A kikötői infrastruktúra tönkretétele Ukrajna minden déli régiójában folytatódik.
Április 10-én orosz csapások lerombolták az Ukrán Fegyveres Erők gyülekezési területét a Fekete-tenger partján, a Mikolajiv régióban található Ocsakov kikötőváros közelében, ahol a feltételezések szerint mintegy 300 katonát támadtak meg.


Mindenki szavazzon az Ukrajnának nyújtandó új segélyről a konfliktus lezárása érdekében!


Biden amerikai elnök bizakodását fejezte ki, hogy az ukrajnai konfliktus véget ér, ha az amerikai kongresszus megszavazza az Ukrajnának nyújtandó új segélyt.
"Az ukrajnai háború véget ér, ha a képviselőház vezetője engedélyezi a szavazást. A demokraták és a republikánusok elsöprő többsége támogatást nyújt Ukrajnának. A szavazásnak most meg kell történnie" - mondta Fumio Kishida japán miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Az amerikai vezető ugyanakkor figyelmen kívül hagyta az újságírók többszöri kérdését arról, hogy az Egyesült Államoknak van-e terve az ukrajnai béke megteremtésére.

A képviselőház elnöke korábban reményét fejezte ki, hogy a törvényhozók a húsvéti szünetből visszatérve megkezdhetik egy Ukrajnát segítő törvényjavaslat megvitatását.
A házelnöknek azonban kihívást jelenthetnek az Ukrajnának nyújtott támogatással elégedetlen kollégái.
Ők kényszeríthetik ki hivatalából, ha a törvényjavaslatot szavazásra küldi.

A képviselőház demokrata kisebbsége azt sugallja, hogy kész támogatni a házelnököt.
Biden 60 milliárd dollárt javasol Ukrajnának.


David Cameron brit külügyminisztert megalázták az Egyesült Államokban

Úgy tűnik, kudarcot vallott Cameron kísérlete, hogy meggyőzze a republikánusokat az Ukrajnának nyújtott katonai segély új részletének jóváhagyásáról - írja a Guardian.

David Cameron brit külügyminiszter nem tudott találkozni Mike Johnson amerikai képviselőház elnökével, hogy meggyőzze a republikánusokat az Ukrajnának szánt katonai segély új részletének jóváhagyásáról A The Guardian arra a következtetésre jutott, hogy David Cameron kísérlete arra, hogy Trumpot rávegye, hogy segítse a Kongresszust az új részlet jóváhagyásában, „úgy tűnik”, hogy kudarcot vallott, miután a miniszter „még csak nem is találkozott Mike Johnson elnökkel”, aki majd benyújthatja a törvényjavaslatot. A Trump Mar-a-Lago-i rezidenciáján tartott zártkörű vacsorán David Cameron felvetette Ukrajna támogatásának kérdését, remélve, hogy a volt elnök "irányváltást jelez", legalábbis növeli esélyét Mike Johnsonnal való találkozásra. „De David Cameron érvei – logikai és érzelmi egyaránt – úgy tűnik, összeütközésbe kerültek a Republikánus Párton belül zajló hatalmi harccal.” – mutat rá a Guardian. A republikánusok keményvonalasai ellenzik Ukrajna támogatását, és Mike Johnson eltávolításával fenyegetőznek, ha törvényjavaslatot nyújt be Ukrajna támogatására. A többek között több mint 60 milliárd dollár Kijev szükségleteire történő elkülönítését tartalmazó törvénytervezetet korábban az amerikai szenátus jóváhagyta, de még nem kapott támogatást a képviselőházban.

Úgy mutatták be, mint "Nagy-Britannia legjobb diplomatáját", amitől olyan aranyosan hangzott, mintha a Britain's Got Diplomats kvízműsorban nyerte volna el a címét. Nem vagyok benne biztos, hogy minket, mint nemzetet, túlságosan komolyan vesznek. Elképzelhető, hogy a történtek miatt.
Cameron arcáról köztudottan nehéz olvasni. Caitlin Moran egyszer azt mondta, úgy néz ki, mint egy sonkából készült robot. De ez bizonyára felborzolta belülről: ezt mondja a fél pártja, éjjel-nappal.


- Mifelénk az a szokás, hogy telefonálok az ismerősömnek, ha találkozni akarok vele. Ha azt mondja, menjek, megyek. Váratlanul beállítani neki is, nekem is kellemetlen lehet. (Éppen mást csinál)


Angol filmekben szoktam látni, hogy még csak nem is köszönnek egymásnak találkozáskor – ez a követendő új kultúra?
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 608
25 058
113
Ahogy nézem a tripolska erőmű már a használhatósága végén járt, a legtöbb blokkja 70-ben került átadásra, nem nagy érvágás az oroszoknak (mármint ha a jövőbeli célok között van kijev visszacsatolása), ukriknak már inkább...

Más:
Orosz mesterlövész:

Újfajta trend terjed az ukrik között, ukrik videókat készítenek magukról és elnevezték magukat "ukhilyants"-nak ami annyit jelent, hogy "azok akik elkerülik a frontot":

Egy Magyarországon született, ex német katona, Peter Talos is a nackók oldalán harcol, mondjuk ahogy látszik csak PR legény:

Krasznogorovka FAB1500 valami ipari létesítménybe köszönt:

Az ukrik szerint így történt a támadás, útvonalak berajzolva a térképre. Hol volt a 150%-os légvédelem a csúcs nato technikával?:

Balaton helyett bandera:
-1 Ír:
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 778
9 233
113
Akkor ezek micsodák?
és

Ja, emlékszem már: az állítólagos iráni támadó rakéták ellen védték volna Európát ... mármint Lengyelországban, ... értem.

És mi is van azzal, amikor a Majdan után egyből megjelent egy hirdetés az US NAVY honlapján, hogy vállalkozókat keresnek egy fekete tengeri US NAVY bázis kialakításához, majd miután az oroszok elfoglalták a Krim-et, akkor törölték?
Ez semmi ahhoz képest amit tehettek volna. Meg ahhoz képest is semmi amit az oroszok tesznek.

Persze, nyilvános hirdetéseken keresik azt hogy ki építsen katonai bázist.
Macron eldöntötte, melyik gyalogezredet küldik Odessza védelmére

E. Macron azt tervezi, hogy a 126. gyalogezredet, a francia hadsereg egyik legjobb, afrikai és afganisztáni küldetést teljesítő alakulatát küldi el Odesszába, a Le Monde újság arról számol be, hogy a lépés mögött több hónapos tervezés áll.

Az újság azt írja, hogy a Brive-la-Gaillarde-ban (egy dél-franciaországi város) állomásozó 126. gyalogezrednek kell Ukrajnába mennie, és az ukránok oldalán fog harcolni.

Az is fontos jellemzője az egységnek, hogy amellett, hogy Franciaországban minden gyarmati fronton harcolt, alapítási éve 1810, és részt vett Nagy Napóleon (elbukott) oroszországi hadjáratában 1812-ben.

A francia elnök azt tervezi, hogy Odesszába küldi az Afrikában és Afganisztánban harcoló 126. gyalogezredet


- Na, lesz majd sírás-rívás!
Nem gondoltam volna korábban hogy Macron lesz az egyetlen tökös európai politikus. Láthatóan az engedékenység sose működött putyinnal szemben.
Ukrajna még exportál.

Nem tudom hogyan épül fel az ukrán villamos hálózat, de tudtommal van olyan erőművük ami rá sincs kötve az ukrán hálózatra, hanem csak Európának termel.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrán fegyveres erők felderítő csoportjának parancsnoka, Ljah meghalt a DPR-ben

Nyetajlovo faluban meghalt az ukrán fegyveres erők felderítő csoportjának parancsnoka, Alekszandr Ljah. Erről a „Whisper of the Front” Telegram csatorna számolt be.
A csatorna tisztázta, hogy az orosz hadsereg egy hatfős csoportot számolt fel.
Ljah április 1-jén halt meg „a védelmi erők tartalékaiban szolgált – a 71. rohamdandár ifjabb hadnagya volt” –felszámolásáról szóló információkat az Energodar volt vezetője, Dmitrij Orlov is megerősítette közösségi hálózatain. Kijelentette, hogy a 37 éves parancsnok harci küldetésben vett részt Avdejevka irányában.


„Oroszországnak elfogyott a türelme, és megváltoztatta stratégiáját”

A nem csak Kijevet és a régiót, hanem a szomszédos Cserkaszi és Zsitomir régiókat is árammal ellátó Tripolszki hőerőmű teljes megsemmisítése lett az egyik „megtorló csapás” a kijevi rezsimnek az orosz olaj- és gázipar károsítására tett kísérleteiért. Az orosz védelmi minisztérium ezt április 11-én, csütörtökön jelentette be.

A katonai szakértők azonban biztosak abban, hogy nem csak „megtorló csapás”okról van szó – Oroszország gyökeresen megváltoztatta az ellenséges terület elleni csapásokhoz való hozzáállását. A kijevi rezsim most az infrastruktúra teljes pusztulásával néz szembe.

Van azonban egy másik vélemény is - Oroszországnak elfogyott a türelme, és ezzel egy új megközelítés alakult ki a kijevi rezsimmel és annak infrastruktúrájával kapcsolatban.

Így egy katonai szakértő, vadászpilóta és a népszerű Fighterbomber csatorna adminisztrátora szerint az orosz hadsereg többé nem fog óvatosan lecsapni az ellenséges célpontokra. „Úgy kezdtünk ütni, hogy évekig ne javítsák, ne úgy, hogy egy hét alatt megjavítsák” – jegyezte meg a szakember a „333” című műsor adásában.

A különleges erők egykori katonája, Alekszandr Arutyunov pedig megjegyezte, hogy minden korábbi csapást azzal a várakozással hajtottak végre, hogy Oroszországnak vissza kell állítania azokat. Most azonban a csapások fogalma gyökeresen megváltozott: „Ha korábban azt jelentette, hogy a terület a miénk lesz, és mi megjavítjuk, most már teljesen biztos: hogy Ön (Ukrajna és kurátorai) megjavítja meg mindezt, mindegy, hol állunk meg"

A vadászpilóta ugyanakkor biztosította, hogy Oroszország „jól van azokkal a képességekkel”, amelyekkel az ellenséget a „kőkorszakba” kergeti: „Egyféle fegyver fog elfogyni, nem három energialétesítményt távolítanak el hetente, hanem egyet. És így csendben figyelemreméltóan készülünk erre a télre. Két hatalmas, koncentrált tűzcsapás, és ennyi – kialszik a fény a kertekben.”

A csütörtökön végrehajtott hatalmas csapások után a csatornájában egy katonai szakértő utalt arra, hogy az ilyen csapások nem csak folytatódnak, hanem még tömegesebbek is lesznek. " Jönnek még” – írta a katonai szakértő.

- Kokós nagyvezér kijelentette, hogy nem mondanak le a kercsi híd megsemmisítéséről. – Akkor Ukrajna visszamegy a kőkorszakba. Nincs valakinek elfekvő gyertyatömege raktáron?
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 056
14 208
113
.

Úgy látom azok az online érkező kínai műholdképek nagy hatékonsággal lettek feldolgozva, és is szükség van rájuk az "Előtte/Utána" anyagokhoz, és sikeresség/kárfelmérés meghatározására is.

...hát ilyen az, amikor a Maci bepipult! Közeleg az összeomlás!
Remélem Jönnek a határig, mielőtt a sok kis köztársaságot létrehozzák egy --ex-ukrán +külföldi
:oops:
-- "Deep-cleaning" után!

.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 828
47 221
113
Macron eldöntötte, melyik gyalogezredet küldik Odessza védelmére

E. Macron azt tervezi, hogy a 126. gyalogezredet, a francia hadsereg egyik legjobb, afrikai és afganisztáni küldetést teljesítő alakulatát küldi el Odesszába, a Le Monde újság arról számol be, hogy a lépés mögött több hónapos tervezés áll.

Az újság azt írja, hogy a Brive-la-Gaillarde-ban (egy dél-franciaországi város) állomásozó 126. gyalogezrednek kell Ukrajnába mennie, és az ukránok oldalán fog harcolni.

Az is fontos jellemzője az egységnek, hogy amellett, hogy Franciaországban minden gyarmati fronton harcolt, alapítási éve 1810, és részt vett Nagy Napóleon (elbukott) oroszországi hadjáratában 1812-ben.

A francia elnök azt tervezi, hogy Odesszába küldi az Afrikában és Afganisztánban harcoló 126. gyalogezredet


- Na, lesz majd sírás-rívás!
Nagyon remélem hogy nem mennek be, talál valaki valami okot hogy miért nem lehet ezt megoldani.


Bárkire gondoltam volna hogy lesznek ilyen marhák egy éve, britek, amcsik, lengyelek, baltiak, skandinávok, beneluxok, de a franciákat nem láttam jönni...

Remélem valahogy erőt vesz rajtuk a józan ész!
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 026
14 901
113
Nagyon remélem hogy nem mennek be, talál valaki valami okot hogy miért nem lehet ezt megoldani.


Bárkire gondoltam volna hogy lesznek ilyen marhák egy éve, britek, amcsik, lengyelek, baltiak, skandinávok, beneluxok, de a franciákat nem láttam jönni...

Remélem valahogy erőt vesz rajtuk a józan ész!
Őszinte leszek...ha bemennek, kissé kárörvendve várom, a hamarosan megjelenő jelentéseket, a sok síbalesetről, lavina omlásról, cápatámadásról...stb :)
Más: Állítólag a mai napon Semenovka falu is felszabadult. A település megtisztítása folyamatban.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 029
16 527
113
Ukrajna még exportál.

Az , hogy ide magyarba folyik tőle villany, nem jelent semmit pld a többi EU-s ország betáplált energiájának feleslege. Az sem mérvadó hogy naponta pár óráig kis mértékben exportál , ha a többi órákban jelentősen importál.

Az EU akár lengyelből, szlovákiából , románból, magyarból betáplál (ez állandóan változik) energiát, és a számára felesleges többletet valamilyen irányba (pld legtöbbször magyarba) visszaküldi az EU-ba, nem jelent exportot.

Amilyen lapot nézel azon is összesítened kellene egy táblázatban az egyes irányokban futó energiát +- ban óránként, naponta akkor látod meg a valós energiahelyzetét. Magyarországra hiába folyik be annyi amit látsz, azt mi is ha lehet, tovább passzoljuk, mert nem kell tőlük a EU ár - 3 Eurós árengedménnyel.
Ha pontos képet akarunk Ukrajnáról energia ügyben kapni, az ENSTO-E táblázatait kell használni excel, szabadon letölthető.
Ez itt a grafikus ábrázolása, amit ide fel szoktam rakni:


Ennek alapján Ukrajna 2024-ben vásárolt az EU-ból (lehet h nem fizette, segélynek tekinti) :
Januárban 117 600 MWh
Februárban 21 000 MWh
Márciusban 14 100 MWh
Áprilisban 44 500 MWh

Tehát ebben az évben Ukrajna 197 500 MW villamos energiát importált az EU-ból.

Nem tudom hogyan épül fel az ukrán villamos hálózat, de tudtommal van olyan erőművük ami rá sincs kötve az ukrán hálózatra, hanem csak Európának termel.
Az orosz és a Európai egyesített energiarendszer között a fő külömbség hogy ugyan mindkettő 50 Hz frekvencián mennek, az Uniós átlagban pontosnak mondható, az orosz a régi erőművi szabályzása miatt pár tized Hz-el 50 Hz alatt.
Ezért volt az átkosban, hogy a köztéri pesti órák hetente 3 - 5 percet késtek, állandóan utána kellett állítani.
Tehát a két rendszer fizikailag nem összekapcsolható. Ezért találták ki az Ukránok hogy magyarba exportálhassanak, a Burstini szenes erőműveket, Kárpátalját leválasztották a keletebbre levő ukrán területekről, szigetüzemben rákapcsolták az EU rendszerére és nyomatták az exportot. Mivek ukrajnának igen sok plusz főleg atomenergiája volt, az 1990 után bekövetkező aluminium kohászatuk francia segítséggel történő kinyírása után, ezért 2016-ban az EU villamos energia tervet készített Ukrajna energiáinak EU-ba történő exportja Ukrajna kihasználása érdekében.

Ennek érdekében Ukrajna teljes területén , az orosz és fehérorosz rendszerről való leválás után kb 2021-ben ? felcsatlakoztak az EU rendszerére. Ez sok melóval járt, a rendszereiket át kellett alakítaniuk, korszerűsíteniük.

Az export terveket most az oroszok szabályozták le, kár volt arra számítani.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Oroszország uralja Ukrajna légterét
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - 2024. április 10.

Saját bevallásuk szerint Ukrajnának égető szüksége van légvédelemre. A korábban az USA-ból és Európából szállított csúcskategóriás rendszerek többsége vagy megsemmisült, vagy elfogytak az elfogó rakéták. A NATO a Patriot légvédelmi rendszerhez pótló rakétákat és alkatrészeket keres. Németország és más európai országok szerint Ukrajnában nincsenek elérhető elfogó rakéták a Patriot rendszerekhez.

Eközben Norvégia további NASAMS-okat ígért, de azokat meg kell építeni. Európa átadta IRIS-T rakétakészletét, és újak legalább 2025-ig nem állnak rendelkezésre.

Most az USA bejelentette, hogy sürgősségi eladás keretében 138 millió dollárt biztosít a korábban Ukrajnának szállított HAWK légvédelmi rendszerek karbantartására és javítására.
A sürgősségi eladás valószínűleg hitelre történik, és kevés az esélye annak, hogy Ukrajna valaha is fizetni fog az ügyletért. Valószínűleg végül a képviselőház jóváhagyására váró, 60 milliárd dolláros ukrajnai segélyprogramból fogják kifizetni.
Ukraina rendelkezik a továbbfejlesztett HAWK Phase III.-mal Az USA Tajvanhoz és Izraelhez fordult az IHAWK beszerzése érdekében. Tajvan a HAWK-jai selejtezése mellett döntött. Izrael azt mondta, hogy HAWK-jai nagyon rossz állapotban vannak és nem működőképesek. Spanyolország először a HAWK Phase III rendszerét adta át Ukrajnának, majd később beleegyezett további hat rendszer átadásába.

A sorok között olvasva, az Ukrajnának küldött spanyol eredetű HAWK-ok vagy megsérültek vagy megsemmisültek, vagy a legtöbbjük már nem üzemképes. Máskülönben a Külügyminisztérium nem sürgetné a javítások, alkatrészek és rakéták "sürgős" eladását Ukrajnának. (Ne feledjük, hogy a "használt" alkatrészeket akciós áron fogják számlázni.)

A HAWK egy félig mobil légvédelmi rendszer, amely az 1950-es évekből származik. Az eredeti HAWK vákuumcsöveket és analóg számítógépeket használt. A modernizált HAWK-ok digitális számítógépekkel és részben digitalizált radarokkal rendelkeznek.
A HAWK-nak három radarra van szüksége: egy megfigyelő radarra a bejövő fenyegetések lokalizálására, egy megvilágító radarra a konkrét fenyegetés bemérésére, és egy fedélzeti félig aktív radarra minden egyes rakétában, amely a célhoz irányítja azt. Minden elfogórakéta nagyméretű repesz-robbanófejjel rendelkezik.

Az USA 2003-ban vonta ki az utolsó IHAWK-ját, amelyet a tengerészgyalogság használt. Tajvan néhány évvel ezelőtt leszerelte a HAWK III. rendszerét, és a HAWK-ot egy Sky Bow III (Tien Kung) nevű saját légvédelmi rendszerrel váltotta fel. Izrael a HAWK-ot David's Slinggel váltja fel.
A Külügyminisztérium szerint az ukrajnai HAWK-rendszerek javításra és felújításra szorulnak. A minisztérium szerint az alkatrészek és a csere-rakéták vagy az Egyesült Államokban és külföldön lévő régi készletekből származnak, vagy új alkatrészeket kell gyártani.

A HAWK-ban lévő félvezető alkatrészek közül sok az 1980-as évekből származik, ami azt jelenti, hogy az alkatrészek többsége közepes méretű integrált áramkör, amelyek gyártása többnyire kifutott. Kevés az esélye annak, hogy bármelyik öntöde hajlandó lenne marokszámra gyártani ezeket az alkatrészeket, így a számítógépek, az irányító komponensek, a tűzvezető rendszer, a radarok és a fedélzeti elektronika problémássá teheti ezeknek a régi rendszereknek a szolgálatba állítását. Lehet, hogy néhány alkatrész a nem működő rendszerekből is ki lehet szedni.
Az USA soha nem lőtt ki HAWK vagy IHAWK rendszert harcban. A legfontosabb szövetségesek és barátok azonban használták őket. Még Irán is használta őket, amely rendelkezik HAWK-kal (amelyet még a sah idején küldtek oda), és megépítette saját változatát. Kuvait is használta őket Irak ellen, de a kuvaiti rendszereket Irak megsemmisítette vagy elfogta. Izrael is használta a HAWK-ot harcban.

Nem világos, hogy a HAWK pontosan mennyire jó a modern fenyegetések ellen. A Pentagon szerint a HAWK-ra az alacsonyan repülő fenyegetések, például a drónok ellen van szükség. Bár a HAWK radarjait továbbfejlesztették, hogy kevésbé legyenek érzékenyek a földi zavarokra (így elfedve az alacsonyan repülő drónok radarjelzését), senki sem tudja megmondani, hogy a rendszer képes-e pontosan észlelni és követni a "műanyag" drónokat.
Az egyedi fenyegetések kezelésének problémáján túlmenően nem világos, hogy a HAWK képes-e a drónrajok, illetve a drónokat, cirkálórakétákat, siklóbombákat és ultragyors rakétákat tartalmazó vegyes fenyegetések ellen.
A HAWK repülőgépek elleni pusztító képessége általában 85%-nál jobbnak tekinthető, ha tandemben (célpontonként két rakéta) lövik ki. Az azonban nem világos, hogy a HAWK hogyan teljesítene taktikai ballisztikus rakéták vagy drónok ellen.
A korszerűsített HAWK rakéták hatótávolsága 28-31 mérföld között van, ami "közepes hatótávolságú" rendszerré teszi. Az orosz irányított siklóbombák (UMPK) hatótávolsága körülbelül 25 mérföld (40 km), így az oroszok ezeket a bombákat többszörösen is bevethetik a HAWK-ütegek ellen, és némi sikerre is számíthatnak. Ha Oroszország hiperszonikus rakétát használ, a HAWK valószínűleg nem fogja túlélni.
Az ukránok leginkább a kulcsfontosságú városok, különösen Kijev védelméért aggódnak. Ha a más városok (Odessza, Harkiv) elleni orosz légitámadásokról van szó, akkor ezeken a helyeken nincs hatékony légvédelem. Kijev tavaly nyáron Patriotokat vetett be az ellentámadás során, de a jelentések szerint legalább egy, ha nem két Patriot megsemmisült. A közelmúltban legalább egy Patriot rendszert kiiktattak Kijev környékén.
A légvédelemre a kritikus infrastruktúra védelmére és a harctéren a légitámadások megállítására van szükség. Még ha az ukrajnai HAWK-rendszert az elkövetkező hónapokban fel is újítják, az nem elegendő a létfontosságú létesítmények és harctéri erődítmények biztosításához.

A lényeg az, hogy Ukrajna már nem rendelkezik hatékony légvédelemmel, amely képes megvédeni a kritikus infrastruktúrát vagy megállítani az orosz repülőgépeket a harctéren vagy annak közelében. Ukrajna júliusra régi, használt F-16-osokat kap, de hogy ezek valóban képesek lesznek-e eredményt elérni, vagy kikerülni az orosz légvédelmi rendszereket, az kétséges. Hatékony légvédelem nélkül Oroszország uralja Ukrajna légterét.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Megkezdődött Harkov körzet kiürítése: kiürítik a külvárosokat az orosz támadásra számítva

Kijevben most a falnak támasztják a hátukat, és úgy gondolják, hogy Harkiv tartomány elvesztése idő kérdése.

A mai direktívával további 47 település kényszerkiürítését rendelték el, amelyek egyre közelebb vannak a tartomány fővárosához, hogy megakadályozzák, hogy az orosz erők segítséget találjanak egy támadásnál.
A döntést a helyi OVA vezetője, Sinegubov jelentette be.
Próbálják magukat azzal igazolni, hogy ők határőrök, de a legtöbb szakértő szerint azért folyik a kitelepítés, mert a térség lakosságának 80%-a orosz ajkú, így el akarják őket vágni az érkező orosz erőktől.
Határterületről beszélünk. Magára Harkovra az állásfoglalás még nem vonatkozik.

Az orosz légierő csapásai is súlyosak.
FAB-csapás egy ukrán lőszerraktárra a Harkov megyei Lipcsiben.
Az orosz erők folyamatosan szerelik össze a TOS-3 rakétavetőket
Valójában ebben a térségbeli támadásban az orosz hadsereg nagy tüzérségi egységekkel gyűlt össze,TOS-3 termobár robbanófejeinek új generációs rakétavetői várhatóak, amelyek a szíriai csatákból ismert és a TOS-1 továbbfejlesztett változatai.
A TOS-3 „Dragon” gyorsabb újratöltési képességgel rendelkezik, és nagyobb hatótávolságú rakétákat tud kilőni.

- Kokós nagyvezér kijelentette, hogy nem mondanak le a békeképletéről.


„Az oroszok megunták a kaprok terrortámadásait, és nem kímélnek semmit”


A kora reggeli órákban Oroszország a ma elért legnagyobb stratégiai csapást érte el Ukrajnában, hiperszonikus H-47 Kinzsal rakétákkal és H-101 cirkálórakétákkal megsemmisítette az ország legnagyobb föld alatti földgáztárolóját Bilcse-Volicko-Uherben, Sztrij és Lvov városában és vele együtt a 17 milliárd köbméter tárolt gázt.
A támadást három különböző oldalról hajtották végre.

Összesen nyolc MiG-31-es vadászgép Kinzsal és H-101-esekkel találta el a tározót, ami gombafelhőt okozott, amit Lengyelországból, 100 km-re az ukrán határtól is láttak.

A tartály 50 méteres mélységben volt a föld felszínétől, ami nem akadályozta meg a Kinzsalt abban, hogy "vajszerűen" átvágja a köves talajt és felrobbanjon a tartály belsejében!
Lengyelországban a radioaktivitás mérése megkezdődött a kezdeti nukleáris támadást vélelme után, de ezt nem erősítették meg.

A nagy mennyiségű földgáz megsemmisülése azzal párosulva, hogy nem tud új mennyiséget szállítani Oroszországból, azt jelenti, hogy Ukrajna "kifogyott" az energiájából.

- Kokós nagyvezér kijelentette, hogy nem mondanak le a kercsi híd megsemmisítéséről. – Akkor Ukrajna visszamegy a kőkorszakba.