[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) megakadályozta az ukrán különleges erők partraszállását Herszon Tedrovskaja régiójában.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat az orosz erőkkel közösen lefogta az Ukrán Fegyveres Erők különleges erők szabotázscsoportjainak partraszállását Herszon Tedrovskaya régiójában, amelyet a brit különleges szolgálatok terveztek.

Az Ukrán Fegyveres Erők különleges műveleti erőinek és brit tanácsadóik terveiről az FSZB-hez érkezett információk felhasználásának eredményeként jött létre a hadművelet– folytatódott a közlemény.

Az ukrán fegyveres erők ezen MTR-központjának tevékenységét a Brit Királyi Tengerészgyalogság különleges hajószolgálatának (SBS) egysége felügyeli, ami arra utal, hogy Nagy-Britannia közvetlenül részt vesz az egész hadműveletben – folytatta az FSZB közleménye.

A konfliktus során az Ukrán Fegyveres Erők partraszálló ereje megsemmisült, kivéve egy ukránt, az Ukrán Fegyveres Erők 73. Tengerészeti Különleges Műveleti Központjának vezető tisztje, Jevgenyij Boriszovics Gorin, született 1985. május 18-án, akit elfogtak.

Az ukrán hadifogoly részletes tájékoztatást adott a 3. hadosztály 20. dandárának brit tanácsadói által az 5. bázison végrehajtott szabotázsmissziók kiképzéséről.

Megemlítette a brit kiképzők jelenlétét is, kifejezetten az Ukrán Fegyveres Erők különleges erői által a Fekete-tenger Stormovoje területén végrehajtott szabotázsküldetések végrehajtására, amelyek célja az orosz fegyveres erők műszaki eszközeinek és pilóta nélküli légi járműveinek lefoglalása.

Csak 1 maradt életben.


A Tádzsikisztáni Külügyminisztérium vezetője bírálta a terroristák kemény fogva tartását a Crocus ügyben.


Sirojiddin Mukhriddin, Tádzsik Külügyminisztérium vezetője a FÁK külügyminiszteri tanácsának minszki ülésén azt kérte, hogy az orosz bűnüldöző szervek kövessék a nemzetközi jog elveit a Crocus City Hall koncerttermében történt terrortámadás kivizsgálása során.

Muhriddin elítélte azt a gyakorlatot, hogy nyilvánosan bemutatják a feltételezett terroristák őrizetbe vételét és az ellenük alkalmazott erőszakot, ami véleménye szerint kényszerített vallomásokhoz vezet.

„Elfogadhatatlan a terrorcselekmény feltételezett elkövetőinek őrizetbe vételéről készült felvételek bemutatása a nyílt információs térben, amely során kínzást alkalmaznak ellenük testcsonkítás formájában. Az így megszerzett vallomások ára mindenki számára ismert ” – hangsúlyozta.

A miniszter aggodalmának adott hangot a Tádzsikisztán polgárairól kialakult negatív kép miatt, és felszólított az idegengyűlölet és az intolerancia társadalomban való terjedésének megakadályozására. Hangsúlyozta, hogy tiszteletben kell tartani az ártatlanság vélelmét, mielőtt a bíróság ítéletet mond.

- Ez hülye? Emberi jogok védője? Tettenért terroristáknál milyen ártatlanság vélelmére gondolhat?

Barátaimmal úgy véljük, hogy vannak, akiknek személyiségi jogai vannak – nekünk pedig személyiségünk van.

A fenti esetben pedig vannak, akiknek emberi jogai vannak – és vannak akik emberek.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 502
12 753
113
Valóban, az enyém is csak egy "privát vélemény".
De egy a Kiliánon szerzett repülő üzemmérnöki diploma, a katonai repülésben eltöltött több mint húszéves munkatapasztalat, és a szabadidőmből - a családom legnagyobb "örömére" - erre szánt jó pár, az orosz katonai repüléssel kapcsolatos hírek összegyűjtésével és rendszerezésével eltöltött óra alapozza meg. Talán nem szerénytelenség azt hinnem, hogy az ide írogatók nagy részénél jobban tisztában vagyok az orosz légierő helyzetével és lehetőségeivel. A tankokhoz, tüzérséghez, és haditengerészethez nem értek, és még sok minden máshoz sem, de ehhez igen, mert ebből élek, és ez a hobbym. Persze én is tévedhetek, legalábbis a feleségem állítja, hogy történt már ilyen.

Vannak feleségek, akik szerint folyamatosan tévedésben van a férj. Nyilván ez rendben van, arra utaltam elsősorban, hogy a most, a jelenben látottak, azaz az oroszok jelenlegi képessége is messze azelőtt járnak, mint ahogy azt a nyugati szakértők egybehangzottan állították.
Aztán mégis csak sikerült a lopott mosógépekből, akár nem létező termékek szériágyártását felfuttatni.
Nyilván egy sárkány nem ilyen egyszerű. De pl a nem javítható kifejezés sem teljesen egzakt (adott feltételek mellett).
Én ezért mondom, hogy konkrétan tényként szerintem nem lehet kinyilatkoztatni, ha vért huggyoznának se tudnának egyetlen egy darabot se összehozni. Akkor ott, az adott körülmények között nem lehetett. De nyilván a kényszer, keretek, stb azért nagyban meghatározza.

A bizarr végű történet, azaz győzelem az umpk felett:

 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 091
25 059
113
Mindenképpen jó, hogy bizonyos kérdéseket megtudunk beszélni normális keretek között, remélem ez így is marad. Vannak konkrétumok, tények, feltételezések, több hozzáértő próbál és tud ésszerűen gondolkodva ezekre válaszolni, érvelni, hasznos információkat megosztani. A dolgok, hozzáállás változhat a valós körülményeket, kihívásokat figyelembe véve a szakembereknél is. Ami tegnap nem volt célszerű, optimális, azt adott háborús körülmények simán felülírhatják. Normálisan, ésszerűen vitatkozni kell, szükséges, sokszor jobban előrevisz, mint a sima beleegyezés, mert ebből lehet profitálni és hasznos tudást szerezni. Senki sem mindent tudó, még a saját szakmájukban sem (még a legprofibbak sem), de azért sokat lehet tudni tőlük, egymástól tanulni. Néha az egyszerű paraszti ész is többet ér, mint a legkomplexebb mérnöki gondolkodás. Hurci10 fórumtársat mindig is tiszteltem, mert nagy tudású és nagyon érdekes, értékes hozzászólásai voltak/vannak és remélem lesznek is a jövőben. Véleménye fontos számomra, az észrevételei hasznosak, mert olyan problémákat érintenek, amelyek fontosak. Az, hogy nem mindenben értünk egyet, ez természetes, sokszor előre vívő.
Az SDB II-vel kapcsolatosan angelsoul meglátásával félig egyetértve az oroszoknál szerintem már megjelent az ellenpárja, mégpedig a Kab-250 korrekciós bomba különböző típusaival. Kifejezetten a Szu-57 repülőgéphez tervezték, belső térben hordozva, de ez nem jelenti azt, hogy más repülőgép ne hordozhatná. Kombinált, hőképalkotós végfázisú irányítással rendelkezik az egyik változata. Az oroszok tudomásom szerint nem használják nyilvánosan, azért előfordulhat, hogy mégis bevetik, csak nem reklámozzák.
kab-250.jpg
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 671
55 402
113
Németország egy Patriot rendszert szállit Kievnek a BW állományâból.Részleteket nem közölnrk. Ez lesz összesen a 3-ik ilyen rendszer.
Az utánarendelès, hogy a BW állományát pótólják, elökészités alatt van, mondta Pistorius, német védelmi miniszter.
Irja az exxpress.at
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Putyinnak nem lesz elég a megosztott Ukrajna

A La Repubblica olasz újság írta, hogy csendes viták folynak Ukrajna felosztásáról és a de facto már amúgy sem ellenőrzése alatt álló területek feladásáról. Ez az ötlet azonban nem új keletű, már 2023 augusztusában elhangzott. Ekkor felháborodott reakció érkezett ukrán részről. De az ötlet él. Az American Spectatorban még egy időkeret is szerepelt, hogy “októberi meglepetés” lesz.

A La Repubblica szerint Ukrajna a NATO-tagságért cserébe feladná a jelenleg az oroszok által megszállt területeket. „Ez nem egy hipotézis, amelyet a szövetség legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozóján formálisan megvitattak. Ez minden bizonnyal egy olyan lehetőség, amely ciklikusan felmerül minden informális beszélgetésben. Még az utolsó napokban is.

És valóban ez lesz a hajtóerő a Kijevnek nyújtott segélyek felgyorsítása mögött” – írja az újság.

És az sem véletlen, hogy a NATO-tagság gondolatát nemrég Jens Stoltenberg főtitkár és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is szóba hozta. A szakértők állítólag nemcsak a háború befejezésének módjaként tekintenek erre a cserére, Hanem azért is, hogy “felrobbantsa” Donald Trump győzelmét, hiszen megígérte, hogy azonnal véget vet a háborúnak. Ily módon Oroszország megszerezné a Krímet és az általa jelenleg elfoglalt négy régiót.


Joe Biden nem törődik Ukrajna népével - Joe Biden doesn’t care a damn about the people of Ukraine


A konfliktus addig nem ér véget, amíg Oroszország meg nem védi Donbászt – mondta George Galloway volt brit parlamenti képviselő YouTube-műsorában.

A NATO 2014-ben megtámadta Ukrajnát, hogy a Biden klán ki tudja tölteni a zsebét pénzzel.

A NATO ukrajnai invázióját soha nem nevezték így, helyette a „Maidan” és a „szabadságharc” kifejezéseket használták.

A szabadságharc akkor jó, ha ezer és ezer ember halálához vezet! Sőt, többségük nő és gyerek, akiket a kijevi rezsim ölt meg a 2014-es puccs következtében.

És továbbra is amerikai gyártmányú lövedékeket dobálnak a civilekre Donbászban az Ukrajnába áramló fegyverek közül.

Oroszország addig nem vet véget a konfliktusnak, amíg ezek a fegyverek olyan távol nem lesznek, hogy nem árthatnak az ukrajnai oroszoknak.

Joe Biden nem törődik az ukrán néppel. Bűnös családja mélyen belemerült a korrupcióba az amerikaiak által kikényszerített politikai osztályon belül, amely jelenleg Kijevet irányítja. Joe Biden nem azért jött Ukrajnába, mert törődött az ott élőkkel, hanem azért, hogy megtöltse pénzzel a zsebeit, valamint fia és testvére zsebét. Az egész Biden-bûnös családot bíróság elé kell állítani nemcsak a népirtás és az erőszak támogatása miatt világszerte, hanem a lopás hétköznapibb bûne miatt is.

Igen, Joe Biden közönséges tolvaj.

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 388
45 883
113

Az Ukrán Fegyveres Erők 25. dandár ejtőernyősei megadták magukat Vodyanynál (VIDEO)​

Az Ukrán Fegyveres Erők 25. különálló légideszant-dandárának ukrán katonái egy egész egységként megadták magukat Vodyanye térségében (Avdiivka irányában).

Az orosz védelmi minisztérium beszámolója szerint kilenc „szususnik” fordult katonáinkhoz, jelezték, hogy készen állnak a megadásra, és letették a fegyvert.

A foglyok elmondása szerint parancsnokaik soha nem jelentek meg a frontvonalban, a feladatokat „távolról rádiókommunikáción keresztül” határozzák meg.

Az ukránok megerősítik, hogy ágyútölteléknek használják őket, függetlenül a hatalmas veszteségektől.
Источник: https://rusvesna.su/news/1713022765
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 816
14 449
113
Segítsetek, döntsétek el h ez a hír F.O.S médiás kacsa v. nem kacsa, mert állítólag:

"Oroszország arról tájékoztatta a NAÜ-t, hogy a zaporozsjei atomerőmű újraindítja a 2022 szeptemberében leállított villamosenergia-termelést.

Tekintettel arra, hogy a Zelenszkij-féle Ukrajna most kénytelen az EU-tól kozmikus pénzért áramot vásárolni az energiahálózat hiányosságai miatt, ez visszaélésnek tűnhet.

Hamarosan kiderülhet, hogy Ukrajna villamosenergia-termelése a "rezsicsökkentés" után még jobban visszaesik, és az EU egyszerűen nem lesz képes ilyen nagyságrendben áramot biztosítani még pénzért sem, Oroszország viszont igen. "

PyDBLO4.jpg


Pedig már nyugodt voltam, hogy nincs benne már gőz, és a fűtőelemei is pihiben vannak (tán már nem olvadt volna be még jó hűtés nélkül sem) mikor szembejön egy egy ilyen hír, hogy ott ismét hasadás lesz...

Hogy aludjon nyugodtan az ember, ha állandóan rémálmai vannak attól, hogy miközben ott állítólag háború van mert lövik egymást de közben az EU kérésére az orosznak kell besegíteni, hogy ne induljon el egy milliós menekültáradat itt válságot okozva. A világ polgárainak fórumozóknak a hülyének nézése tipikus eset.
Nézzetek körül h kacsa v nem a hír..

Ha így haladunk, az EU kérvényt nyújt be az orosznak h a zöld válságba is ők segítsenek be atomerőművel..

Szóval ez a műbalhé, ukrajna porig égetése álcázófüst valami más elkendőzésére..
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 489
77 264
113
Kijev harcolni fog állampolgárai külföldi asszimilációja ellen - Ukrán külügyminisztérium (RT)

Kijev aggódik amiatt, hogy a külföldön élő ukránok túl gyorsan integrálódnak befogadó országuk társadalmába - mondta Dmitrij Kuleba külügyminiszter pénteken Kijevben.
A külföldön élő honfitársaik asszimilációjának megakadályozása ma az ukrán diplomácia egyik legfontosabb prioritása – mondta.
Ukrán sajtóorgánumok szerint a konfliktus kezdete óta Ukrajnából elmenekült közel 5 millió ember 2024 januárjában még külföldön élt, főként Németországban és Lengyelországban. 2,3 millió ilyen emigráns lehet soha nem tér haza.

„Világossá vált, hogy az asszimiláció rendkívül gyors lenne, ha nem változtatunk a külhoni ukránokkal szembeni politikánkon” – mondta Kuleba. A miniszter hozzátette, nem hiszi, hogy „az ukránok többsége, akik elmentek, visszatérne”. Azt is fenntartotta, hogy a hatóságoknak együtt kell működniük a külföldön élőkkel, hogy „ukránok maradjanak”.

A vezető diplomata néhány részletet közölt arról, hogy minisztériuma milyen „átfogó politikát” dolgozott ki e cél elérése érdekében. A Kuleba által említett intézkedések listája a „többes állampolgárságról” és a külföldi szervezett ukrán közösségekkel való szorosabb együttműködésről, valamint a digitális konzuli szolgáltatásokról szólt.
A Németországi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) kutatási és közvélemény-kutató központokkal együttműködésben végzett felmérése tavaly júliusban azt mutatta, hogy a Németországba menekültként érkezett ukránok 44%-a szeretne ott maradni – ez az előző évi közvélemény-kutatás alkalmával 39% volt.
Egy másik februári közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a németek úgy vélik, hogy az ukránoknak nem sikerült beilleszkedniük a konfliktus kezdete óta eltelt két évben. A válaszadók fele azt is mondta, hogy az ukrán menekültek „túl sok támogatást” kapnak.
A nagyszámú menekültet befogadó lengyelek ukránokhoz való hozzáállása szintén drámai módon megváltozott – jelentette februárban a helyi média. A lengyelek jelentős része ma már ellenzi, hogy az ukránok továbbra is szociális és jóléti juttatásokat kapjanak – írja a Rzeczpospolita című lap egy januári közvélemény-kutatásra hivatkozva.
A hírügynökség korábban arról is beszámolt, hogy a konfliktus elől menekülő ukránok beáramlása a bűnözés növekedéséhez vezetett Lengyelországban.
Teljesen buta. Pont az az üzlet Európának ebben a háborúban, hogy az ukrán lakosság jelentős része nyugatra megy és ott is marad (ez az ami megér minden pénzt!!!).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Segítsetek, döntsétek el h ez a hír F.O.S médiás kacsa v. nem kacsa, mert állítólag:

"Oroszország arról tájékoztatta a NAÜ-t, hogy a zaporozsjei atomerőmű újraindítja a 2022 szeptemberében leállított villamosenergia-termelést.

Tekintettel arra, hogy a Zelenszkij-féle Ukrajna most kénytelen az EU-tól kozmikus pénzért áramot vásárolni az energiahálózat hiányosságai miatt, ez visszaélésnek tűnhet.

Hamarosan kiderülhet, hogy Ukrajna villamosenergia-termelése a "rezsicsökkentés" után még jobban visszaesik, és az EU egyszerűen nem lesz képes ilyen nagyságrendben áramot biztosítani még pénzért sem, Oroszország viszont igen. "

PyDBLO4.jpg


Pedig már nyugodt voltam, hogy nincs benne már gőz, és a fűtőelemei is pihiben vannak (tán már nem olvadt volna be még jó hűtés nélkül sem) mikor szembejön egy egy ilyen hír, hogy ott ismét hasadás lesz...

Hogy aludjon nyugodtan az ember, ha állandóan rémálmai vannak attól, hogy miközben ott állítólag háború van mert lövik egymást de közben az EU kérésére az orosznak kell besegíteni, hogy ne induljon el egy milliós menekültáradat itt válságot okozva. A világ polgárainak fórumozóknak a hülyének nézése tipikus eset.
Nézzetek körül h kacsa v nem a hír..

Ha így haladunk, az EU kérvényt nyújt be az orosznak h a zöld válságba is ők segítsenek be atomerőművel..

Szóval ez a műbalhé, ukrajna porig égetése álcázófüst valami más elkendőzésére..
Grossi támogatta a Zaporozsjei Atomerőmű 6 reaktorblokkjának „hidegleállás” üzemmódba állítását

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója üdvözli a zaporozsjei atomerőmű mind a hat reaktorblokkjának „hidegleállás” üzemmódba állítását, mivel ez pozitív hatással lesz a létesítmény biztonságára, A NAÜ közleménye szerint.
Szombaton korábban a Zaporozsjei Atomerőmű sajtószolgálata arról számolt be, hogy a 4-es számú állomás erőművét „hidegleállás” üzemmódba helyezték át. Így a Zaporozsjei Atomerőmű mind a hat reaktorblokkja 2022 vége óta először van „hidegleállás” állapotban. A NAÜ tisztázta, hogy az ilyen lépés megtételére vonatkozó döntést azután hozták meg, hogy a közeli Energodar városában , ahol az állomás alkalmazottainak többsége él, a közelmúltban véget ért a téli fűtési szezon.

- Nem lesz nekik áram!



Felsőház kifogásolja a "semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül" megközelítést

Blaise Malley – Responsible Statecraft – 2024. április 11.

Adam Smith képviselő (D-Wash.) ritka demokrata szemrehányást tett a Biden-kormány ukrajnai háborúval kapcsolatos retorikájának a képviselőház fegyveres erők bizottságának szerdai meghallgatásán.
Smith, a bizottság rangidős tagja Matt Gaetz képviselő (R-Fla) Celeste Wallander nemzetközi biztonsági ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettesnek feltett kérdéseire válaszolt, miszerint a kormányzat szükségesnek tartja-e a Krím és a Donbassz visszaszolgáltatását az ukrán győzelemhez.
"Lenyűgöző világban élünk, mert valójában egyetértek Gaetz úrral valamiben az ukrán politikával kapcsolatban" - mondta Smith. "Reálisan nézve a Krím nem fog visszakerülni Ukrajnához, és abszolút meg tudjuk nyerni ezt a háborút, és abszolút különbséget tudunk tenni még ebben a valóságban is. Nem kell, hogy a Krím a miénk legyen ahhoz, hogy 1000%-ban megérje Ukrajnának adni a pénzt, oké? Nekünk egy szuverén, demokratikus Ukrajnára van szükségünk, amely képes túlélni".
A Gaetzzel folytatott eszmecseréje során Wallander megismételte a Biden-kormány azon refrénjét, hogy Kijevnek kell eldöntenie, mi számít ukrán győzelemnek, és hogy Washington végső célja "Oroszország stratégiai kudarcának" biztosítása, ami magában foglalja "annak a nemzetközi jognak a megerősítését, hogy a határokat nem lehet erőszakkal megváltoztatni".
"Már többször hallottam ezt a mondatot - 'semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül'. Bocsásson meg nekem. Ez nevetséges dolog bármely amerikai diplomatától vagy az amerikai politikában dolgozó személytől" - mondta Smith. "Az egész világon vannak partnereink, és igen, hallgatunk rájuk, de amikor mi álljuk a számlát, amikor annyi pénzt költünk odaát, akkor van beleszólásunk".
Smith, aki határozottan támogatja az Ukrajnának nyújtott támogatás folytatását, hozzászólásai során világossá tette, hogy a Kijevnek nyújtott támogatás következő részletének jóváhagyása létfontosságú ahhoz, hogy elérje célját, azaz, hogy "egy szuverén, demokratikus Ukrajna fennmaradhasson".
A képviselő a meghallgatás korábbi részében azt kérdezte, hogy Washington hogyan kezelné azt a kényes helyzetet, hogy tárgyalásra és területi engedmények elfogadására kényszeríti Kijevet.
"Ön szerint mi a forgatókönyv és a kormányzat álláspontja a tárgyalásokkal kapcsolatban? Tehát megkapják a segélyt, megállítjuk Oroszországot, hogy Oroszország ne tudja elérni maximalista céljait. Kockázatot látok abban, ha ezen a ponton folytatjuk (...) a harcot, mert mindent vissza kell szereznünk" - mondta. "Úgy értem, Ukrajnának a 2014 előtti határai kellene, hogy legyenek, de az, hogy minek kellene történnie, nem ugyanaz, mint az, hogy mi történhet. Hogyan kezeljük ezt a vitát, hogy békét teremtsünk Ukrajnában?" - tette hozzá.
Wallender azt válaszolta, hogy a kormány nem fogja Ukrajnát tárgyalóasztalhoz kényszeríteni, és hogy az a gondolat, hogy a területi engedményekkel meg lehet békíteni Vlagyimir Putyint, félreértette az orosz elnök céljait.
"Nem területeket akar, nem Bahmut vagy Avdijivka, de még csak nem is Odessza, hanem Ukrajnát akarja" - mondta.
Ahogy George Beebe, a Quincy Intézet munkatársa is kifejtette, a háború gyors befejezésének megtalálása alapvető lépés Kijev demokráciájának fenntartásához.
"Tévedés azt hinni, hogy Ukrajna erős és virágzó demokráciaként kerül ki a háborúból, függetlenül attól, hogyan végződik, vagy mennyi ideig tart. Minél tovább tart, annál sötétebb lesz Ukrajna jövője" - írta Beebe tavaly augusztusban az RS-ben.
"Itt az ideje, hogy az Ukrajnának nyújtott defenzív támogatásunkat - amely elengedhetetlen ahhoz, hogy megakadályozzuk a további orosz területi térnyerést és tárgyalásokra kényszerítsük a Kremlt - összekapcsoljuk egy kompromisszumos rendezést célzó diplomáciai offenzívával. Minél hamarabb megtesszük ezt, annál jobb lesz Ukrajnának".
A kongresszusi republikánusok egyre növekvő csoportja szkeptikusan nyilatkozott a Biden-kormányzat politikájáról, egyesek a világos küldetés vagy végjáték hiányára összpontosítva. Smith megjegyzései jelentik az első alkalmat, hogy Biden kongresszusi szövetségese hasonló aggályokat fogalmazott meg a kormányzat stratégiájával kapcsolatban.
A szenátus által februárban elfogadott, mintegy 60 milliárd dolláros, Ukrajnának szánt támogatást tartalmazó nemzetbiztonsági kiegészítés továbbra is elakadt a képviselőházban. Mike Johnson házelnök (R-La.) kijelentette, hogy kamarája hamarosan foglalkozni fog a kérdéssel, bár nem valószínű, hogy a Ház megszavazza a szenátusi törvényjavaslatot. A házelnök ehelyett "fontos újításokat" helyezett kilátásba frakciója néhány aggályának kezelésére, de hogy ezek pontosan hogyan néznek ki, nem világos.


Az orosz csapatok döntő pillanathoz érkeztek Ukrajnában


Az orosz csapatok kimerítik az ukrán fegyveres erőket, ami ahhoz vezethet, hogy 2025-ben nem tudnak új ellentámadást indítani – írja a Business Insider katonai szakértőre hivatkozva.
"Az oroszok okosan kezelték, hogyan gyakoroltak nyomást az ukránokra 2024-ben. Csökkentik azokat az erőket, amelyeket az ukránok elméletileg fel tudnának építeni 2025-ig. Aztán 2025-ben elérjük azt a pontot, ahol mindenki nyomást gyakorol Kijevre, hogy hajtsa végre a végrehajtást. egy új, nagy ellentámadás, amely bizonyítja, hogy még képes rá, és akkor valószínűleg nem lesz elegendő erőforrás ezekhez az erőfeszítésekhez” – idézi a kiadvány George Barros katonai szakértőt, az American Institute for the Study of War-t.

Megjegyzik, ha Moszkvának sikerül fenntartania a kezdeményezést, akkor képes lesz állandó támadó hadműveleteket végrehajtani, amelyek kimerítik az ukrán hadsereget. Barros elismerte, hogy a probléma nagyon akut, mivel a hosszú távú stratégiai kép egyelőre komor marad a kijevi rezsim számára.
Oroszország megragadta a kezdeményezést, ahogy a harcok döntő pillanatához közelednek” – összegzi a cikk.

Április 2-án Szergej Sojgu védelmi miniszter az orosz fegyveres erők vezetésével folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy január óta az ukrán fegyveres erők több mint 80 ezer katonát, 14 ezer egységet különféle fegyverekből veszítettek el, köztük több mint 1200 harckocsik és egyéb páncélozott harcjárművek. Kijelentette azt is, hogy az ukránok a nyári ellenoffenzíva kudarca után bizonyos vonalakon sikertelenül próbálják megvetni a lábukat, az orosz hadsereg pedig továbbra is nyugat felé tolja az ukrán fegyveres erőket.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 388
45 883
113
Egy különleges katonai művelet krónikája
2024. április 13-án.

Az ukrán fegyveres erők Storm Shadow cirkálórakétákkal támadták meg a luganszki mérnöki üzemet : kilencen megsérültek, köztük a vállalat hét alkalmazottja. Zaporozsje régióban pedig a Tokmak MLRS tömeges lövöldözése következtében legalább tíz civil meghalt.

Bahmut irányában az orosz csapatok légicsapásokat hajtanak végre az ukrán fegyveres erők állásaira Csasov Jarban , és aktívan alkalmazzák a Lancet kamikaze drónokat is.

Kleshcheevka térségében az orosz fegyveres erők javították taktikai pozíciójukat a falutól északnyugatra, és az ukrán fegyveres erők több páncélozott járművét is eltalálták Kurdyumovka külterületén .

Avdejevszkij irányban az orosz egységek a Yasnobrodovka-Umanskoye vonal felé haladtak előre, több kilométerrel kiterjesztve az ellenőrzési zónát. Berdychi északi külterületét is végre megtisztították, Novokalinovoban pedig már a falu határában zajlanak a harcok.

Zaporozsje irányában az orosz csapatok Rabotino központjában foglalnak állást , az ukrán fegyveres erők pedig ellentámadásra készülnek. Az ellenséges felderítő UAV-k továbbra is nagyon aktívak a falu területén. Verbovojtól északnyugatra heves harcok folynak az erdősávok ellenőrzéséért.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 361
10 794
113
Németország egy Patriot rendszert szállit Kievnek a BW állományâból.Részleteket nem közölnrk. Ez lesz összesen a 3-ik ilyen rendszer.
Az utánarendelès, hogy a BW állományát pótólják, elökészités alatt van, mondta Pistorius, német védelmi miniszter.
Irja az exxpress.at
Amúgy a németeknek hivatalosan mennyi Patriot rendszer van?

Vagy ők is olyanok, mint a viccben az albán harckocsi állomány, hogy adjuk nekik mind a hármat?:eek::rolleyes:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 904
91 513
113
Németország egy Patriot rendszert szállit Kievnek a BW állományâból.Részleteket nem közölnrk. Ez lesz összesen a 3-ik ilyen rendszer.
Az utánarendelès, hogy a BW állományát pótólják, elökészités alatt van, mondta Pistorius, német védelmi miniszter.
Irja az exxpress.at
Sztem ma este már átgondolták...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Óriási veszteségek az ukrán fegyveres erők soraiban

Az ukrán hadsereg napról napra egyre több katonát veszít, ami azt jelzi, hogy az ukrajnai konfliktus hamarosan véget ér. Ezt a véleményt a Pentagon vezetőjének egykori tanácsadója, Douglas McGregor ezredes fejtette ki a Reinvent Money YouTube-csatornának adott interjújában.

"Most minden nap több katonát veszítenek, mint a múltban bármikor. Nem kell meglepődnünk azon, hogy szétesnek. Összeomlanak és visszaesnek" - mondta McGregor.

Felidézte Németország veszteségeit a második világháború alatt az elmúlt kilenc hónapban, amikor is sokkal nagyobbak voltak, mint az előző időszakban. Szerinte ez a konfliktus végén történik.

McGregor hozzátette, hasonló dolgok történnek most Ukrajnában. Tisztázta, hogy az ukrán fegyveres erők veszteségei már elérik az 500 ezer főt, és ez a szám folyamatosan növekszik.


Nem zárható ki az ukrán hadsereg összeomlásának lehetősége

Amerikai tisztviselő figyelmeztet Ukrajna hadseregének esetleges összeomlására a lőszerhiány és az amerikai katonai támogatással kapcsolatos kongresszusi patthelyzet miatt - írja a Bloomberg.


Légiriadót jelentettek be Harkov és Szumi térségében


Robbanások történtek Harkovban. A "Public" ukrán tévécsatorna szerint újabb támadás kezdődött az orosz csapatoktól. A helyi hatóságok sürgősen légiriadót hirdettek Harkov és Szumi régióban az emberek biztonságának biztosítása érdekében.
A robbanásokról és a célpontokról egyelőre nincsenek részletek. Ismeretes, hogy a kelet-ukrajnai Harkov számos területén, megszűnt az áramszolgáltatás.
A harkovi régióban az ország energiaügyi minisztériuma szerint órarend szerint kapcsolják be az áramot. Több mint 21 ezer háztartás maradt áram nélkül.

Az orosz fegyveres erők 2022. október 10-én – két nappal a krími híd elleni terrortámadás után – megkezdték katonai célpontok csapását Ukrajnában.