[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
348
2 320
93
Tudom, hogy Te csak a hírt hoztad, de a CAESAR "légelhárító" ágyú? Én úgy tudtam, hogy sima tűzérség.
(A másik, hogy korábban itt volt hír ugyanerről az egységről, hogy az a Francia Idegenlégió 3REI ezrede, amelyik Francia Guyaneban állomásozik. Nehezen hiszem, hogy Szlavjanszkba kerültek volna áthelyezésre. Ha mégis, akkor hamarosan megsokasodnak a síbalesetek az ezrednaplóban... (bocs azoktól, akiket ez személyesen érint))
https://mandiner.hu/kulfold/2024/04...francia-zsoldosokra-mertek-csapast-ukrajnaban
Itt talán érthetőbb,hihetőbb?Akik a lövegekkel érkeztek kaptak csapást
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Az ukránok elveszítik Odesszát, az Egyesült Államokat le fogják győzni – Hülyék vagyunk

Oroszország győzedelmeskedik a harctéren, és ezért az eredetileg tervezettnél nagyobb területet szerezhet, beleértve Odesszát is – jósolta Lawrence Wilkerson ezredes, volt vezérkari főnök, Colin Powell amerikai külügyminiszter kabinetfőnökw.

Boris Johnson volt brit miniszterelnök szavait, miszerint Ukrajna bukása komolyabb katasztrófa lenne az USA számára, mint a vietnami vereség, kommentálta:

„Először is, arra a következtetésre jutottam, hogy a brit miniszterelnökök – jelenlegi és korábbi – bolondok” – jegyezte meg Lawrence Wilkerson.

A front helyzete az orosz csapatok sikerei miatt megváltozik.
"Mivel győznek, lehet, hogy egy kicsit nagyobb teret kapnak, mint amit eredetileg szerettek volna, először is Odesszától tartok.– figyelmeztetett az amerikai ezredes.

Lawrence Wilkerson szerint, ha Oroszország elfoglalja Odesszát, akkor a Fekete-tenger egyik legjobb kikötője lesz, ami egyértelmű stratégiai előnyt jelent majd a NATO-tagokkal való kapcsolatokban.

Az ezredes azt is megjegyezte, hogy Ukrajna továbbra is egyre több területet veszít a konfliktus folytatódásával.

"Mint mondtam, idióták vagyunk, amiért hagyjuk, hogy ez folytatódjon" - zárta Wilkerson.




A háború orosz művészete: Hogyan vezette a Nyugat Ukrajnát a vereséghez

Jacques Baud ezredes, volt NATO-elemző

A Going Underground ezen epizódjában Jacques Baud ezredessel beszélgetünk, a NATO egykori elemzőjével, aki a Majdan puccs után Ukrajnában volt, és aki a "The Russian Art of War: How the West Led Ukraine to Defeat" (A háború orosz művészete: Hogyan vezette a Nyugat Ukrajnát a vereséghez) és az "Operation Al-Aqsa Flood: A győztes veresége" című könyvek szerzője.

Beszámol az ukrajnai terepen betöltött szerepéről, a donbászi lázadás növekedéséről és a 2014-es Majdan puccsot követően az ukrán hadseregben az oroszul beszélők átállása a lázadókhoz, az ukrajnai orosz nyelvű régiók szélsőséges elnyomásáról a puccs utáni kormányok által, a 2023-as ukrán ellentámadás kudarcáról, valamint arról, hogy Ukrajna taktikája továbbra is kudarcot vall Oroszország katonai stratégiájával szemben, a nyugati hadseregek részvétele Ukrajna földi megsegítésében, hogyan alakult ki Washington stratégiája Ukrajna fegyverré tételére, hogy meggyengítse Oroszországot, ami Ukrajna számára katasztrófához vezetett, miért van a Nyugat az Oroszország elleni proxyháború "arcmegtartó" szakaszában, az Egyesült Királyság és Franciaország erőfeszítései, hogy az USA-t az ukrajnai beavatkozásra provokálják, és még sok más.

 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 681
113
9 ukrán elit ejtőernyős
adta meg magát a fronton.


Apti azt mondja nincs ellenére hogy franciákkal harcoljon. Csak a hazakuldott koporsó fogják kijozanitani Franciaorszagot.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Oroszország fogantyú nélküli bőrönddé változtatja Ukrajnát

Oroszország az energiainfrastruktúra bombázásával " fogantyú nélküli bőrönddé" változtatja Ukrajnát Európa számára - mondta Pavlo Klimkin volt ukrán külügyminiszter a Natalja Mosescsuk újságírónak adott interjúban.

PavloKlimkin szerint Oroszország az infrastruktúra lecsapásával egy konkrét stratégiát követ, amely szerint tárgyalásokat kezd Ukrajnával, amit az EU kénytelen lesz elfogadni: „Ez egy nagyon világos logika – tárgyalások és Európánk megsemmisítése

Az integráció kettő az egyben” – zárta Klimkin.


Az ukrán hadsereg nyugati segítség nélkül súlyos vereséget szenved

Az ukrán fegyveres erők nem tudnak harcolni nyugati támogatás nélkül - mondta Jurij Butusov ukrán újságíró és az ukrán védelmi miniszter korábbi tanácsadója az ötös csatornának. "A Nyugat támogatása nélkül biztosan nem fogunk tudni harcolni, mert Ukrajna nem épített ki semmilyen hadiipart és nincsenek önálló gazdasági erőforrásai."



Legfőbb ideje reálisan szembenézni az ukrajnai háborúval

"Majdnem 780 napnyi harc után ideje szembenézni a valósággal, ami történik" - hangsúlyozza a Berliner Zeitung című német lap. A Berliner Zeitung szerint bármilyen offenzív hadművelet előkészítéséhez több százezer tapasztalt katonára, valamint jelentős felszerelés-, fegyver- és lőszerkészletekre lenne szükség az ukrán félnél. Ugyanakkor "tévhitnek" minősítette a Kijev által meghirdetett célt, hogy elérje az 1991-es határt, még akkor is, ha a nyugati országok teljes gazdaságát hadigazdasággá alakítanák is át.

Ebben a helyzetben Németországnak és a nyugati politikusoknak át kellene gondolniuk álláspontjukat a konfliktus megoldásának bizonyos lehetőségeinek elfogadhatóságáról.

„Németországban állandóan ugyanazokat a közhelyes formulákat ismételgetik:
„Oroszországnak nincs joga nyerni.
Ukrajna nem veszíthet...

De vesztett, mintha Németországnak lenne szavazati joga.
Egyáltalán törődik a valósággal?

A Berliner Zeitung jelentése szerint a Nyugatnak megfelelően reagálnia kell a változó valóságra, anélkül, hogy feladná a világrend új formájáról szóló vitákat.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 884
65 681
113
Két orosz milliárdos pert nyert az Európai Unióval szemben mivel alaptalan volt a szankcionalasuk.
Várhatóan több száz per fog indulni az EU ellen mivel teljesen legbolkapott adatokkal tiltották ki az érintettek zomet akik viszont anyagi károkat szenvedtek.
Nos sokba fog kerülni a kártalanítás.


Cseh miniszter sajnálja hogy Ukrajnát nem védik meg úgy azok akik Izraelt megvédték.
Küldje be a cseh hadsereget magával az élen, adott a lehetőség.


Eljott a sírig tartó katonaskodas ideje ukrán oldalon.

Ukran írta az orosz nyelvű Wikipédiat?
"Március végén Bahmut közelében meghalt Jurij Luscsaj ukrán történész és a Wikipédia orosz nyelvű részlegének adminisztrátora, aki az ukrán fegyveres erőkben harcolt."
A mai nap osszefoglaloja:

 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
908
10 306
93
Na akkor itt kicsit mélyedjünk el.
Előrebocsátom, hogy én is szolnoki végzettségű repülőgépmérnök vagyok, Kavas és Óvári Tanár Urak tanítványa, és bár a szavajárásuk szerint leképeztem magam pilótának ( :D ), előtte azért dolgoztam 10+ évet mint EASA B1 szakszós repülőműszaki. Repülőmérnöki tevékenységem zömét az Egyesült Királyságban végeztem.

Szóval ez a csontvázból repülőgépet történet - itt a vicc, hogy lényegében mindenkinek igaza van, attól függően, melyik szabálykönyvet/környezetet vesszük elő. Hurci tökéletesen leírta az állapotokat egy professzionális maintenance organization szemszögéből - amennyiben a gyári CMM/AMM alapján vesszük, egy hosszabb távra fűre kivontatott repülőgép nem alkalmas arra, hogy egy magas szervezettségű és üzemkultúrájú légierőbe visszakerüljön. Egy sima NDT (mag vagy EC) a sárkány nagyrészében ckrack hegyeket találna, de maga a felület is olyan korróziót szenved, hogy kezelés után már nem hozza azokat a szilárdsági mutatókat, ameire szükség van (főleg a szegecseknél megy szét az anyag). Az ilyen gép, amennyiben hatósági pecsétet szeretnének rá rakni és elvárni, hogy hozza azokat a paramétereket, melyet mondjuk egy C/D check után hoznia kell - az kvázi lehetetlen. Lényegében az egész gépet ki kell cserélni, újragyártani.

Viszont... amint írtam, egy "egy magas szervezettségű és üzemkultúrájú légierőbe visszakerüljön". Az érdekes kérdés akkor indul, ha ez nem elvárás. Vagyis ha azt kéri a hadvezetés, hogy repüljön és tudjon kilőni egy rakétát, de ennyi, nem vár el egy hosszabbtávon magas szinten használható valamit. Itt pedig átérünk abba a zónába, amire egy szakszós műszaki (és a helyi légügyi hatóság) elfordítja a fejét. Vagyis mondjuk egy vesztésre álló, kétségbeesett háborús helyzetbe. Mert igen, lehetséges egy fűre kivontatott gépet annyira összekandácsolni, hogy az repképes legyen - de minden létező airworthiness szempontot figyelmen kívül hagyva. Vagyis fel fog szállni (egypár alkalommal, vagy 1 óra repülés/100 óra karbantartás, lásd Iráni Légierő), kiold egy raksit is, ha kell - de az várható, hogy ha 3G-re le van limitálva a sárkány, hogy nem döntheted be 60 foknál jobban, hogy nem használhatsz utánégetőt, de még a gázkart is csak lassan mozgathatod, nincs semmi normálisabb elektronika, stb... hajtóműről már nem is beszélek.
Vagyis kihozhatsz egy szuper lekorlátozott képességű eszközt, belőve egy célfeladatra (pl CM/HARM inditás) - de az a pilótára egy igen veszedelmes eszköz lesz, ami egyben totálisan esélytelen a légvédelem vagy egy ellenséges vadász ellen, hiszen nem működik benne a harcászati elektronika nagyrésze, ahogy a sárkány sem bírja, ha belehúznak. vagy éppen túl sok repült órát vagy leszállást sem.

Na most ezt műszakilag ki lehet hozni - csakhogy ez inkább közelebb áll a restaurátori munkához, mint a valódi base maintenance feladathoz. Itt nem egy hatósági elvárás szerinti közös standardra hozol fel gépeket - hanem egyenként, állapot szerint a maxot kihozod belőle, és alkalmassá teszed amire ésszerően lehet. Radar, bármiféle besugárzásjelző, rádiónavigáció, ILS, stb. minek - rátesznek a műszerfalra egy GPS vevőt, a felpakolt fegyverzetnek egy konzolt, van egy rádió és kalap-kabát. Pl. az említett puhafalú tartály is ugyan utángyártható - de kibaszott sok pénzért és valszeg olyan minőségben, ami amúgy el nem fogadható semmiféle CoA-ban. Betehető, de a franc tudja, hogy fogja bírni a hőmérsékletingadozást, a kerozin korrozív hatását, a mechanikai igénybevételt, stb.
VFR-ben használható, semmivel sem rosszabb a Mad Max Toyotától, vagy a tyúkketreces tankoktól. Embert lehet vele ölni.

Szóval summa annyi, hogy a dolog kivitelezhető - de amit egy USAF/VKS/PLAAF a magas szintje miatt nem engedne meg, azt egy halálán lévő ország fegyveres ereje simán elfogadja, hogy valami robbanóanyagot tudjon az ellenség képébe küldeni, nem törődve annak hatékonyságával és pilótára való veszélyességével. De minden normális, békeidős normát megszegve, annak minden következményét vállalva.
Egy relatíve jól dokumentált eset volt az ATO esetén találatot kapott Szu-24M, mely hazaért, pilcsik megkapták érte a Bogdan Hmelnyickij plecsnit. Ha jól emlékszem Pancirnak tudták be az esetet, de akkor mindent Pancirnak tudtak be mutatandó hogy bent van az orosz az országban. Ez a gép egy másik törzshátsórészt kapott, méghozzá egyenesen a "bontóból", Bila Cerkvából, hogy újra repülhessen.
Ez nyilván jobban megérte és gyorsabb volt mint elővenni valamit a sorról, hisz a gép többi része rendben volt, a törzshátsórész meg csak felhasználható volt hiába egy "fűben hentergő szarból" származott. Történt ez 2022 előtt amikor még azért nem volt akkora szar mint most, és - amennyire megítélhető - tisztességes nagyjavítások folytak. De ahogy írod, könnyen lehet hogy limitekkel repülhetett utána, erről nincs infóm.
Az hogy valamire mikor mondják ki hogy kuka, erős függvénye a lehetőségeknek és az akaratnak. Az orosz példára visszautalás: egy MiG-31-es kuka ha az iparnak olyan szinten kellene belenyúlnia ami többe kerülne mint pl. egy új Szu-35. Az az ipar ami előállít ennél komplexebb gépet is, ami gyártotta a 31-est, képes lesz 31-est összerakni ha valami extrém okból érdemes ebbe locsolni a pénzt. Az hogy ennek hány %-a lesz új, majd megálmodják ha tényleg kell nekik. Van ország ahol törzsközéprészt is érdemes volt cserélni békeidőben, nyugati bérek mellett.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Ezért haladnak olyan lassan előre az oroszok Ukrajnában?
2024. április 15.

Emlékeztek még Oroszország ukrajnai különleges katonai műveletének kezdetére? Több mint két évvel ezelőtt az orosz hadsereg papíron hadgyakorlatot tartott az ukrán határ közelében, több helyszínen, majd 2022. február 24-én északról, keletről és délről Moszkva erői betörtek keleti szomszédunkhoz. Az ékek jól láthatóan a nagyvárosokat vették célba.
Az orosz hadsereg délen haladt a legsikeresebben előre, Putyin csapatai nagyon hamar előretörtek, átkeltek a Dnyeperen, elfoglalták Herszon városát. Eljutottak Mikolajivig is, de a települést már nem tudták megszállni, pláne nem Odesszát, a feltételezett célt. Később az orosz hadsereg – az Antonovszkij híd megsérülése után – a Dnyeper jobban védhető, bal partjára vonult vissza, a vonalat pedig azóta is tartja.
Ugyancsak délen elfoglalták a Zaporizzsjai terület zömét – beleértve Melitopollal –, amit azóta is védenek. A donbászi hadműveletek akkoriban Luganszkban nagyobb, Donyeckben kisebb sikereket hoztak. S bár keletről eljutottak az oroszok Harkovig, északról pedig Kijevig, a fővárosig, a két központot nem tudták bevenni.

Ennek következtében a nagyvárosok térségéből az oroszok egy idő elteltével kivonultak. Az oroszok ezután erőt gyűjtöttek, majd a főleg a Donbászban kezdtek lassú, felőrlő akciókba.

De miért halad a papíron sokkal erősebb orosz hadsereg lassan? Ennek – véleményem szerint – számtalan oka van.
1, Az ukrán hadsereg, nyugati segítséggel, minimum 2014 óta készült egy lehetséges orosz-ukrán háborúra. A globalisták fegyverekkel, lőszerekkel és szakértőkkel segítették Kijevet, és ennek eredménye, főleg a különleges katonai művelet első felében, nagyon meg is látszott.
2, Miután az oroszok 2022 késő telén gyors győzelmet nem tudtak aratni, elhúzódó, felőrlő háborúra rendezkedtek be, folytatták az átállást a hadigazdaságra is. Az erőgyűjtéshez idő kellett.
3, Oroszországban nem rendeltek el általános mozgósítást, az ukrajnai hadműveleteket korlátozott erőkkel végzik, és végig arra törekszenek, hogy az emberveszteség a lehető legkisebb legyen. Ez nélkülözhetetlen a hátország megnyugtatására, és a hosszútávú célok eléréséhez, biztosításához.
4, A lassú, felőrlő háború arra is alkalmas, hogy leapassza a nyugati országok fegyverraktárainak készleteit. Felmérje a NATO-haditechnika gyengeségeit, és megtörje a nyugati fölény mindenek felettiségéről szóló mítoszt.
5, A nyugati segítségnek köszönhetően Ukrajnában erős légvédelmet sikerült kiépíteni, ami sokáig jelentékeny veszteséget volt képes okozni az orosz légierőnek. Ez is hátráltatta a gyors előretörést. Viszont az oroszok e téren is alkalmazkodtak: ma már a Patriot-rendszer sem tűnik akkora csodafegyvernek, mint akárcsak fél évvel ezelőtt.
6, A háború Nyugatra gyakorolt gazdasági hatásai: a magas mezőgazdasági és energiaárak kedveznek az orosz exportnak. Másfelől sok egyébbel együtt rombolják a háborúpárti euroatlantista világ amúgy sem fényes nimbuszát a globális Délen.
7, A Nyugat lekötöttsége Ukrajnában (és újabban a Közel-Keleten) lehetőséget ad például az afrikai antiimperialista erőknek, hogy felszámolják a posztgyarmati struktúrákat, illetve ahol ezt már megtették, ott megerősítsék a hazafias puccsok eredményeit.

Ezekkel az okokkal sokan, külön-külön talán mindannyian, tisztában vagyunk. De most belém hasított még egy gondolat. Lehet, hogy az oroszok azért is haladnak tudatosan lassan az említett okok mellett, hogy ne hergeljék a nyugati közvéleményt?
Ha gyorsan nagy sikereket aratnának, talán sokkal többet tudna segíteni a Nyugat Ukrajnán arra való hivatkozással, hogy a mentőöv nélkül nem lehet megállítani az oroszokat. Így viszont, faluról-falura, városról-városra nem olyan feltűnő a térnyerés. Amit viszont otthon az oroszok így is el tudnak adni sikernek. Ha tudatosan csinálják, okos húzás, az biztos!


Zaharova keményen visszaszólt Izraelnek


Izrael nem ítélte el az ukrán csapásokat Oroszország területén – írta Maria Zakharova külügyminisztériumi szóvivő a Telegramon.
Így kommentálta Simona Halperin Izrael moszkvai nagykövet felszólítását, hogy ítélje el Irán masszív támadását a zsidó állam ellen.
Simona, emlékeztessen arra, amikor Izrael elítélte a kijevi rezsim legalább egy csapását az orosz régiókra. Nem emlékszem én sem. De emlékszem az izraeli tisztviselők Zelenszkij tevékenységét támogató rendszeres nyilatkozataira.” – írta az orosz külügyi szóvivő.

Az Izrael elleni iráni támadás után az orosz külügyminisztérium önmérsékletre szólította fel a konfliktusban részt vevő feleket.


Izrael megtámadása után már a kutyát nem érdekli az USA-ban, hogy Ukrajnának mekkora szüksége lenne légvédelemre


Irán válaszolt damaszkuszi konzulátusának Izrael általi szétbombázására, melyben két tábornoka is életét vesztette.
Az éjszaka folyamán 185 kamikaze drónt, 36 robotrepülőgépet és 110 ballisztikus rakétát (New York Times információ) indított izraeli célpontok ellen, melynek egy része a nagyon komoly izraeli és amerikai légvédelem ellenére célba talált. Hogy pontosan mennyi, és milyen károkat okoztak (valószínűleg komolyakat nem voltak képesek), az sosem fog pontosan kiderülni, a két fél pedig még sokáig elszámháborúzgat róla egymással.
Mindenesetre most Izraelen a sor, hogy visszaüssön. Majd kiderül, meddig eszkalálódik a történet. remélhetőleg azért nem atomháborúig (arra azért kicsi az esély).
A Biden adminisztrációnak határozottan nem jött jól, hogy a választás előtt ennyire felforrósodik a Közel-Kelet, úgyhogy ők megpróbálják majd visszafogni Izraelt.
Az ukránok meg a fejüket verik a falba, mert ezek után már a kutyát nem érdekli az USA-ban, hogy mekkora szükségük lenne nekik is légvédelemre.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Scholz arra fogja kérni Hszi Csin-pinget, hogy ne nyújtson segítséget Oroszországnak az ukrajnai konfliktusban

Olaf Scholz német kancellár arra fogja kérni Hszi Csin-ping kínai elnököt, hogy ne nyújtson segítséget Oroszországnak az ukrajnai konfliktusban. A német politikus szavairól a DPA ügynökség számol be.

Az újságírókkal folytatott megbeszélésen Scholz azt mondta, ragaszkodni fog ahhoz, hogy senki ne járuljon hozzá „ennek az eseménynek a sikeréhez”.

A kancellár kifejtette azt is, hogy Németország ezért mindenkit arra kér, hogy ne kerülje meg a szankciókat. Berlin elsősorban arra szólít fel, hogy ne szállítsanak fegyvert Oroszországnak – tette hozzá Scholz.

- Hszi is érti, hogy ennek a NATO eseménynek a sikeréhez nem kell hozzájárulnia.



Kína ENSZ-képviselője véletlenül elszólta magát?

2024. április 15.

Kína helyettes állandó ENSZ-képviselője, Geng Suang szerint az ukrajnai háborút jobb lenne tárgyalásokkal, mint fegyverekkel lezárni – írja az Unian.
– Az ukrajnai válság továbbra is elhúzódik, és a háború túl sok áldozatot követelt. Ha továbbra is fegyvereket szállítunk a harctérre, az csak a válság súlyosbodásának kockázatát növeli, és nem segít lehűteni a helyzetet és elérni a háborút lezáró tűzszünetet. Jobb, ha a háborút tárgyalásokkal, mint fegyverekkel fejezzük be – mondta az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén.
Suang felszólította az összes érintett felet, hogy fokozzák a diplomáciai erőfeszítéseket a tűzszünet és az ellenségeskedések befejezése érdekében. Az állandó képviselő-helyettes megjegyezte, hogy támogatják egy nemzetközi konferencia összehívását is, hogy megvitassák a béke valamennyi lehetőségét.

– Készek vagyunk biztosítani a szükséges feltételeket az orosz és az ukrán fél számára a tárgyalásokhoz, és fáradhatatlan erőfeszítéseket tenni a válság mielőbbi politikai rendezése érdekében – tette hozzá.

Amellett, hogy a kínai politikusnak a legmesszebbmenőkig igaza van, mert valóban jobb, ha a háborút tárgyalásokkal, mint fegyverekkel fejezik be, van ebben a nyilatkozatban egy nagyon apró, de nagyon fontos jel.

Feltéve, hogy Geng Suang nyilatkozatát jól fordították, ennek a kis tagmondatnak óriási jelentősége van: „ha továbbra is fegyvereket szállítunk a harctérre”. A többes szám első személy ugyanis azt jelenti, arra tesz határozott utalást, hogy amíg a Nyugat Ukrajnának szállít fegyvereket, maga Kína Oroszországot segíti. Ezt már eddig is mindenki tényként kezelte az elemzők közül, de Peking képviselői nyíltan soha nem mondták ki.

De ha már az érdekességeknél tartunk: ez a gondolat is megér egy rövid elmélkedést: „az ukrajnai háborút jobb lenne tárgyalásokkal, mint fegyverekkel lezárni”. Suang ugyanis nem azt mondja, hogy jobb, ha békét kötnek, mintha Ukrajna legyőzi Oroszországot. A diplomata nyilatkozatában ugyanúgy benne van Moszkva győzelme. Sőt, az igazat megvallva, sokkal inkább az van benne. Így pedig már inkább fenyegetésnek tűnik, nem jótanácsnak.

Ezért is kellene Zelenszkijnek és a mögötte álló erőknek megérteniük: ez a háború Ukrajna győzelmével már nem érhet véget. S minél tovább tart, Ukrajna annál többet veszít!

- Hogy Schulz is érthesse világosan.



Négy csapás a Harkov melletti Csugujevben megzavarta az ukrán fegyveres erők forgatását


A Nikolajev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev beszámolt az orosz fegyveres erők csapásairól a harkovi régióban található Csugujevben.

Lebegyev kifejtette, hogy az Ukrán Fegyveres Erők Csugujevet átrakodási bázisként használják a csapatok rotációja előtt, valamint a felszerelések egységekbe való összeszerelésére.

– Négy érkezés az elmúlt órában – mondta Lebegyev, a következő napokban nem lesz ukrán csapatok rotációja Harkov irányában.


A Nikolaev földalatti koordinátora, Szergej Lebegyev elmondta, hogy az orosz fegyveres erők megtámadták Kirovograd északkeleti külvárosát.

„Még nincs konkrétum, de azt mondják, hogy a helyi repülőtér irányában” – jegyezte meg Lebegyev, a kanatovói repülőtérről van szó, amely nincs túl messze a várostól abban az irányban, és amelyet az ukrán fegyveres erők használnak.

Ukrajna Kirovograd régiójában és több más régióban korábban légiriadó figyelmeztetés hangzott el, miközben az ukrán sajtó kirovográdi, harkovi és poltavai robbanásokról számolt be.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 476
24 045
113
"Sztasz Olencsenko ukrán elemző is levonta a következtetést az Izrael elleni iráni támadásról és az USA reakciójáról (X-en):
"Ma éjjel az ukránok tisztán megtapasztalhatták, hogy mit is jelentenek ők az Egyesült Államok számára. Nem tekintenek minket a szövetségeseiknek. Sosem tekintettek annak. Csak egy kellemetlenség vagyunk. Egy geopolitikai aberráció. Egy probléma, ami nem oldja meg önmagát. Ennek ellenére folytatjuk az ellenállást... de ez nagyon fáj."
Sztasz most döbbent rá, hogy nem körülötte forog a világ... meg hogy a tarhálási képességeik egy Izraellel szemben már semmit nem érnek."

404isztán és a lett csivava biztonsági együttműködést írt alá :D:D:D

TRML-4D radar és iris-t rendszer kaput:

Csaszov-jar FAB-1500:
48.59119537778361, 37.837011034733045

Szumi terület P-18 radar legó:

2 UAV-s csapat találkozása egy Lancettel:

+18 lelőtt ukri mi24:

+18 ukri árok közvetlen találat után:

ukri MLRS és a Lancet:

Csuhuevnál megcsaptak valami ukri gyűjtőhelyet, most vért gyűjtenek a militánsoknak az ukrik:

Balaton helyett bandera:
Csajszi a frontra ment orosz fejeket levágni:
Ekaterina is megjárta a frontot:
"Holland" csapat volt tagja:
Csaszov-jar -20 az utóbbi napokban:
Szumi-nál:
19 éves azovista:
+:
Meghalt az ukri wikipediás kamu szerkesztő is:
:D:D
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
KAPOR NÉPMESÉK:

Zelenszkij az amerikai ultimátum miatt állította le az orosz infrastruktúra elleni támadásokat


Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök egy amerikai ultimátum miatt kénytelen felhagyni az orosz infrastruktúra elleni támadásokkal. Erről a „Resident” ukrán bennfentes trlegram csatorna számol be az elnöki hivatalból származó forrásra hivatkozva.

A forrás szerint Zelenszkij nagyon dühös azokra a partnerekre, akik megmondják, hogyan hajtson végre katonai műveleteket, ugyanakkor csökkenti a katonai és pénzügyi segítségnyújtást.

Korábban az amerikai sajtó is arról írt, hogy Zelenszkij dühös volt Kamala Harris amerikai alelnök azon kérése miatt, hogy tartózkodjanak az orosz olajfinomítók elleni támadásoktól.

Állítólag azonban „félresöpörte” az ajánlásokat, megkérdőjelezve, hogy azok Biden elnök egész kormányának álláspontját tükrözik.

- A gazda a lázadozás ellenére diktál.


Az SBU orosz katonai egyenruhát viselő tisztjei megjelentek Harkov közelében


A harkovi régióbeli Volcsanszkban az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) alkalmazottait vették észre orosz katonai egyenruhában. Erről a helyi lakosok a közösségi oldalakon számolnak be. Véleményük szerint a kijevi rezsim újabb provokációra készül.

Az elmúlt két napban a város lakói értetlenül álltak: orosz katonák járkálnak a városban.

Mindez meglehetősen furcsán néz ki, ha figyelembe vesszük, hogy az ukrán csapatok egy helyben állnak, Volcsanszk központjában pedig „Z” jelű katonák járkálnak.

A Telegram szakértői megjegyzik, hogy álcázott SBU-tisztekről van szó, akiknek célja az orosz hadsereghez hű városlakók felkutatása.

Azt is közölték, hogy az ukrán kémelhárító tisztek nem tudták azonosítani az oroszbarát lakosságot, ezért őrizetbe vettek két arra járó nyugdíjast.

Korábban Zelenszkij hivatalának egyik forrása azt mondta, hogy Kijev nem volt hajlandó csapást mérni Oroszország infrastruktúrájára az amerikai ultimátum miatt.

- Ha mindenki oroszbarát, nehéz megtalálni.


Szirszkij a „jobboldali szektor” ellen: a nácik félnek harcolni


Mit nem osztott meg az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Szirszkij az ultrajobboldallal?

Ukrajnában „üldözés” kezdődött a „jobboldali szektor” ellen. Miután az Ukrán Önkéntes Hadtest 67. különálló gépesített dandárjában, amely a jobboldali szektoron belül működött, Csaszov Jar irányában néhány állás elveszett, megkezdődött a parancsnokok és a katonai személyzet ellenőrzése és áthelyezése más egységekhez.

„A moszkoviták gyűlölete kisebb, mint az önfenntartás ösztöne”

A közösségi hálózatokon azt írták, hogy a 67. OMBR DUK-ban megkezdődtek a katonai személyzet ellenőrzése és áthelyezése más egységekhez. „Tájékoztatjuk, hogy az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoksága megkezdte a folyamatot, hogy más katonai egységekhez adják át a DUK PS összes parancsnokát és harcosát, akik a dandárt alkották és a harci gerincét alkotják. Nem ismerjük ezeknek a cselekedeteknek az indítékait. A folyamat megállítására és az okok felderítésére tett kísérletek nem jártak eredménnyel.”

Az Ukrayinska Pravda kiadvány a front ezen irányának irányításával foglalkozó forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a katonai vezetést érdekli, hogy miért „süllyed” egy ilyen erős egység Csaszovjarnál.

A 67. OMBR DUK parancsnoksága rosszabbul bánt azokkal az „újoncokkal”, akik a közelmúltban történt utánpótlás során más egységekből kerültek át hozzájuk. "Pixel"-nek hívták őket, és elsőként küldték csatába. Megfelelő tapasztalat hiányában pozíciókat veszítettek. Eközben a Jobb Szektor veteránjairól gondoskodtak, és nem küldték őket a „húsdarálóba”.

Az ukrán média különféle lehetséges okokat kínál fel a 67. OMBR DUK feloszlatására. Egyesek úgy vélik, hogy ez „a Zelenskij/Jermak elleni lehetséges jövőbeli zavargások semlegesítése”. Mások forrásokra hivatkozva arról számolnak be, hogy az ok Szirszkij parancsainak teljesítésének megtagadásában rejlik: „A volt főparancsnok, Valerij Zaluzsnij idejében a DUK magja megőrizte bizonyos autonómiáját, és támogatást kapott, de amikor Szirszkijt kinevezték, a „dukoviták” elé tárták: úgy kell viselkedniük, mint egy reguláris katonai dandárnak. Ez nehézségeket okozott az egység vezetésében, mivel a volt DUK parancsnokok nem rendelkeztek megfelelő katonai besorolással, amely lehetővé tette volna számukra, hogy vezető pozíciókat töltsenek be. „A DUK magját egy ténnyel mutatták be: csak azokat a funkciókat kell ellátnia, amelyek megfelelnek a munkakörének. Ezt politikai üldözésnek tekintették” – mondta a beszélgetőtárs az Ukrainska Pravda újságíróinak.

- Korábban a HTKA a jobboldali szektor két tisztjének haláláról számolt be Csaszov Jar körzetében. A halottak Szergej Konoval hadnagy századparancsnok (Nord hívójel) és Tarasz Petrisin alhadnagy szakaszparancsnok (Kimera hívójel) voltak.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Ukrajna nem nyerhet - Idén ezt be kell ismerniük

Barrons szerint a pesszimizmus kezd megerősödni a lakosság körében, általános elégedetlenséget keltve és azt az érzést keltve, hogy Ukrajna "nem tud nyerni".

Az Egyesült Királyság Egyesített Haderőnemi Parancsnokságának volt parancsnoka szerint "komoly veszélye van", hogy Ukrajnának az idén el kell ismernie vereségét Oroszországgal szemben. Sir Richard Barrons tábornok, a Stratégiai Parancsnokság ( StratCom) korábbi vezetője figyelmeztetett erre a BBC-nek adott interjújában. Barrons szerint a pesszimizmus kezd kialakulni a lakosság körében, általános elégedetlenséget keltve, és azt az érzést keltve, hogy Ukrajna "nem tud nyerni". Annak ellenére, hogy hatalmas erőforrásokat és munkaerőt vetett be a területfoglalási kísérletbe, Ukrajna többször is kudarcot vallott, és a várható orosz nyári offenzíva a vég kezdetét jelezheti Barrons szerint. "Valamikor ezen a nyáron számítunk egy jelentős orosz támadásra " - érvelt a volt tábornok. A volt tábornok arra figyelmeztetett, hogy Oroszországnak öt az egyhez előnye van a tüzérség és a lőszer, valamint a kiváló csapatlétszám tekintetében, amely biztosítja az ukrán arcvonal védtelenségét az ország keleti részén. www.bankingnews.gr


Oroszország harci delfineket használ az ukrán kémbúvárok megsemmisítésére


Az orosz hadsereg szolgálatában álló delfinek járőröznek a Fekete-tengeri Flotta bázisainak környékén, és „figyelmeztetik” kiképzőiket, ha „valamit látnak, aminek nem kellene ott lennie”. Erről ír a Kyiv Independent ukrán kiadvány.

A fogságban tartott tengeri emlősök szakértője, Naomi Rose szerint a delfineknek egyszerűen el lehet mondani „mindent, ami nem normális”, és ők figyelmeztetik kiképzőjüket.

Az anyagban az is szerepel, hogy a delfinek állítólag olyan ukrán búvárokat kereshetnek, akik felderítéssel és aknák telepítésével foglalkoznak, valamint begyűjthetik a tengerfenékre hullott katonai felszereléseket.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 006
83 049
113
Budanovnak vége?

Más.


:)
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 387
45 876
113
Reggeli összefoglaló 2024. április 16

▪️Éjszaka csapásokat mértek az ellenséges célpontokra: Sztarokonstantinov, Hmelnickij régió, Uman, Cserkaszi régió, Herson, Novi Bug, Nyikolajev régió, Mirgorod, Poltava régió. Jelenleg az ellenséges légvédelem kimerülése lehetővé teszi a problémák megoldását kevesebb fegyverrel.

▪️A Krynok térségében harcoló Herszon irányában tegnap arról számoltak be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők tüzérségének támogatásával az ellenség kis csoportjai erősödnek. A drónok továbbra is problémát jelentenek. Az ellenség új taktikát alkalmaz az FPV elektronikus hadviselési környezetben való használatára: a drónt lövedékként próbálja használni a támadás végső pályáján, vezérlőjel nélkül, adott pályán a célponthoz küldve. A civil lakosságot megtámadják az ukrán fegyveres erők: Radenszkben egy ember megsérült, Jubileinyben pedig kilenc lakóépület sérült meg .

▪️A Zaporozsjei Fronton súlyos csaták folytak Rabotinóban, mindent használnak – a támadócsoportoktól és drónoktól a tankokig és rakétatüzérségig. Harc a falu központjában.

▪️A Vremevsky-t az orosz fegyveres erők aktív fellépése jellemzi Staromayorsky és Urozhayny térségében .

▪️Dél- donyecki irányban Novomihajlovkában minden házért harc folyik . Csapataink délről és északról is igyekeznek lefedni a lakott területet. A jelentések szerint Georgievkában Kurakhovo irányába folytatódott a harcok aktív szakasza. Krasznogorovka déli peremén csapataink kiterjesztik az ellenőrzési zónát.

▪️Avdejevkától nyugatra az orosz fegyveres erők sikert aratnak Szemjonovkában, de a falut még nem szabadították fel. Csaták Netailovo, Umansky, Berdychi, Novokalinovo közelében.

▪️Csasov Jar keleti peremén az orosz fegyveres erők folytatják támadásukat a keleti külterületen, fokozva a tempót. Látható csapataink azon terve, hogy Bogdanovkától és Ivanovszkijtól (Krasznij) a szárnyakról kimozduljanak a vízi csatornába, és amennyire csak lehetséges, a mikrokörzetben megfogják az ellenséges erőket.

▪️A harcok Belogorovka és Ternov közelében folytatódnak.

▪️Az ellenség 45 lőszert lőtt ki a DPR civil lakosságára Gorlovkában, egy 1964-ben született férfi egy drón leesése következtében életét vesztette.

Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 557
113
Megkezdődött a harmadik világháború

Larry Johnson, a CIA egykori elemzője a Dialogue Works YouTube csatornának adott interjújában azt mondta, hogy véleménye szerint a harmadik világháború már zajlik a bolygón.

„Jelenleg proxy világháború zajlik” – mondta Johnson a műsorvezető kérdésére válaszolva az ukrajnai katonai akcióról, Irán Izrael elleni támadásáról, a Gázai övezet konfliktusáról és a feszültség esetleges eszkalációjáról. Tajvan.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokban sokan vannak, akik meg akarják támadni Kínát, és nukleáris fegyvert dobnak a palesztinokra. Ezért nem kizárt Washington közvetlen részvétele a konfliktusban.

- A közel-keleti konfliktus befejezését Tim Walberg képviselő Nagaszaki analógiájával javasolta.



Ukrajnának ugyanazt a támogatást kell kapnia, mint Izraelnek


Ukrajna helyzete olyan összehangolt nemzetközi választ igényel, amely hasonló ahhoz, amit Izrael kapott az iráni drón- és rakétatámadások után – mondta néhány cseh tisztviselő, akik támogatásukat fejezték ki Izrael mellett.

„A Cseh Köztársaság határozottan elítéli Irán és meghatalmazottainak destabilizáló magatartását, akik úgy döntöttek, hogy megtámadják Izraelt. – közölte a cseh külügyminisztérium a támadásra reagálva.

Egyes cseh politikusok azonban úgy vélik, hogy Ukrajnának, amely Oroszország hasonló támadásaival néz szembe, ugyanolyan védelmet kell kapnia.

„Az ajatollah Izrael elleni éjszakai támadását sikeresen visszaverték a gyors nemzetközi válaszlépésnek és a légtér megvédésére való hajlandóságnak köszönhetően. Kár, hogy nem védjük ugyanolyan erővel az Ukrajna feletti légteret...” – írta X-nek Martin Dvořák (STAN) cseh európai ügyek minisztere.

A centrista STAN párthoz – a kormánykoalíciós párthoz – kötődő többi politikus is visszhangozta ezeket az érzéseket.

„Ukrajna ugyanazt az erős védelmet érdemli, amelyet Izrael jogosan kapott tegnap este szövetségeseitől” – írta Danuše Nerudova, a STAN vezető jelöltje az euróövezetben.

Marketa Gregorová cseh EP-képviselő (Kalózok, Zöldek) csatlakozott a közösségi oldalakon Ukrajna fokozottabb védelmére irányuló felhíváshoz.
„Határozottan elítélem Irán Izrael elleni támadását” – mondta Gregorova, hozzátéve: „Sholtz tegnapi ígéretének fényében, hogy több Patriotot szállít Ukrajnának, úgy gondolom, hogy a Nyugat végre segíteni fog olyan légvédelmet kiépíteni, amely az ukrán állampolgárokat is megvédi”. Ez Olaf Scholz német kancellár közelmúltbeli döntésére utalt, amely további légvédelmi rendszereket és Patriot rakétákat küld Ukrajnába.

Petr Fiala cseh miniszterelnök hangsúlyozta, hogy fenn kell tartani az Egyesült Államokból Ukrajnának nyújtott segélyeket. "Az Egyesült Államok támogatása Ukrajnának feltétlenül szükséges" - mondta Fiala vasárnap, röviddel az Egyesült Államokba való indulás előtt, hogy találkozzon Joe Biden elnökkel és az Egyesült Államok Kongresszusának képviselőivel.

A képviselőház republikánus többségi vezetője, Steve Scalise (R-LA-01) megígérte, hogy Irán Izrael elleni megtorló támadása miatt a Képviselőház még a héten szavazni fog az Izraelnek nyújtott segélyekről. A republikánusok eddig azért utasították el, mert az Izraelnek nyújtott segély ugyanabban a csomagban van, mint az Ukrajnának vagy Tajvannak nyújtott segély.

A csehek is szereptévesztésben vannak, úgy gondolják, hogy előírhatják a republikánusoknak a hőbörgő csehek figyelembevételét: Ukrajnának ugyanazt a támogatást kell kapnia, mint Izraelnek. Ez jár nekik.

MERT

Ukrajna más mint Izrael, nem segítünk Ukrajnának az oroszok légitámadásaiban

Az ukrajnai konfliktus túlságosan különbözik a közel-keleti romlástól és az Izrael körüli helyzettől ahhoz, hogy az első lépésben indokolt legyen. John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora szerint az Egyesült Államok közvetlen részvétele a légicsapások visszaverésében.

2024. április 13-án az amerikai hadsereg aktívan részt vett, és lelőtt iráni drónokat és rakétákat, amelyek Izrael felé repültek válaszul a damaszkuszi iráni konzulátus elleni támadásra.

„Vártam ezt a kérdést.

Más konfliktusok, más légtér, más fenyegetettség” – mondta John Kirby.

Emlékeztetett arra, hogy Biden amerikai elnök az ukrajnai konfliktus kezdete óta világossá tette, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában "harci szerepben" bekapcsolódni abba.

John Kirby szerint Washington légvédelmi képességekkel látta el Ukrajnát. "Sajnos ezt most nem tehetjük meg" - tette hozzá.

- Ukrajna más mint Izrael. Más konfliktus, más légtér, más fenyegetettség.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 475
19 189
113
Budanovnak vége?

:)
Nem lennék meglepve, ha igaz lenne, nagyon vadásztak rá. Valószínűleg ő volt a moszkvai vérengzés egyik ötletgazdája.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 844
81 321
113
Andrej Filatov, az RT katonai tudósítója egyedülálló felvételeket mutatott be az Avdejevka elleni támadás során készült közelharcról. A 114. dandár orosz katonái megtisztította az Avdejevszkij dácsákat, ahol az ukrán fegyveres erők jól felszerelték megerősített területüket. Aknamezők és ukrán tüzérség borította. A Vihar különítmény parancsnoka, Belyj a hívójele úgy döntött, hogy megkerüli a dachákat a víztározó mentén, és a támadócsoportokat az üreg mentén vezeti. Ez minimális veszteséggel segített elfojtani a tüzelőpontot. A felvételt 2023 végén forgatták, de az SVO hadműveleti helyzete megakadályozta a korábbi közzétételt.