[HUN] BTR-80 korszerűsítés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 200
113
Attól, ha kevesebbet kell belőle ellőnöd. :cool:
Mármost ez csak akkor lehet, ha fegyver, amiből kilövöd dual-feedes.
Pont ezért írtam, hogy egyik közszájon forgó 30x113-as ágyú sem ilyen - tudtommal.
Aerotek30 az.Ráadásul a legkönnyebb is-csak 30 éve prototipus állapotban megrekedt.És ez pont olyan naftalinban lévő terv,amit viszonylag könnyen elő lehetne kotorni,és gyártásba venni.
RM-Oerlikonnal az AHEAD rendszert integrálni hozzá se lenne egy hű de nagy feladat.És kifejleszteni hozzá egy kettős működésű repesz-kummulativ lőszert,kettős gyújtóval sem lenne megoldhatatlan dolog (orrban egy érintőgyújtó,fenekében az AHEAD programozható gyújtója)
Egyébként a dél afrikaiak kinálják az egytlen 40x53 kaliberű dual-feedes agv-t is.De az új tipus,nem naftalinos.Az is jol használható lenne könnyű járművek alap,nehéz járművek pk RCWS-be.Szintén illeszteni hozzá az AHEAD rendszert (van AHEADos 40milis lőszer),és célpont fűggően lehetne vele váltogatni a külön hevederezett lőszerfajták között
Y3_AGL.JPG

A kilövő 40x53 mm-es nagy sebességű, közepes röppályás kaliberű gránátokat lő ki 360-425 lövés/perc sebességgel. A hosszú visszarúgás elvén működő Y3 nyitott szárból tüzel (minimalizálva a gránátfőzés lehetőségét a táron belül), amikor ellen-visszarúgásban van. [5] Bár minden mozgó egység pufferelve van a visszarúgás és a vibráció csökkentése érdekében, az egységből hiányzik a hagyományos adagolókar mechanizmus. Az adagolás iránya és a lőszerdoboz rögzítése terepen további alkatrészek nélkül változtatható, és kettős töltetű is: lehetővé teszi a két különböző típusú 40 mm-es töltény menet közbeni kiválasztását.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
20 100
38 529
113
Nyilván elírás.
Helyesen 30x173.

A gyengébb 30-as kaliberrel meg az a baj, hogy bár hasznos lenne, de ha az egyik fő feladat a drónok elleni harc, akkor ott az új lőszerek miatt piszok drága lenne a lőszer. Sajnos sem az M230LF, sem a Venom LR nem dual feedes. Azaz ott csak valamilyen 2 feladatú lőszer jöhet számításba. Abból meg nagyon csücskös a közelségi gyújtós. A vacsiúj, még el sem készült, XM1223 MMPA-ról már nem is beszélve.
A 25mm-esből viszont van a 25x173KBA, ami dual feedes, és egy AB időzítővel felszerelve simán lehetne 2,5km-ről leszedegetni a drónokat úgy, hogy nem megy rá a gatyánk. Mert a 2 külön hevederbe lehet eltérő lőszert betenni, és ha éppen nem drónra, vagy élőerőre pazaroljuk a lőszert, akkor mehet a sima AP lőszer is.
Egy APC-nek meg még sok is egy 25x173.
KBA meg 25x137 mm - majdnem! ;)

Amúgy könnyű harcjárműveknek ez sem rossz kaliber - sztem a BTR-t hosszában keresztül lövi! :D


patria-25mm.png
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 660
19 033
113
A gyenge védettséget hogy akarják megoldani? Az oldalsó deszant is problémás azon sem sokat lehet segítni! Egy alapvetően szar koncepció a BTR! Egyszerűen nem terek magamhoz, hogy erre a szarra pénzt költünk! Akkor inkább az árából vennének még Spikot!
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 329
12 745
113
Szintén illeszteni hozzá az AHEAD rendszert (van AHEADos 40milis lőszer),és célpont fűggően lehetne vele váltogatni a külön hevederezett lőszerfajták között
, és kettős töltetű is: lehetővé teszi a két különböző típusú 40 mm-es töltény menet közbeni kiválasztását.
Kettős adagolású/lőszerválasztó/választhat lőszer
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 676
79 967
113
A gyenge védettséget hogy akarják megoldani? Az oldalsó deszant is problémás azon sem sokat lehet segítni! Egy alapvetően szar koncepció a BTR! Egyszerűen nem terek magamhoz, hogy erre a szarra pénzt költünk! Akkor inkább az árából vennének még Spikot!
Sajnos nem így működik. Valamivel vinni kell a lövészeket.
 
  • Szomorú
Reactions: Venom85

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 093
33 200
113
Kettős adagolású/lőszerválasztó/választhat lőszer
Ismertetőjéből másoltam ki,gugli forditóval.
Van (volt) román TAB 6x6 is...
tab_6x6-1.jpg
Törököknek csinálták a Nurol Makinával közösen (vagy inkább megrendelésére,türkisnek ez volt az első ilyen programja).Végűl nem került sorozatgyártásra.Egy ideig tervezték a hegyi csapatokhoz maguknak is,de mikor a vajda törölte a Keleti féle programot,törölték ők is.
f78f602accb20cbb04fe86144ba90b5025aec083.jpeg

Ezek a 6x6-ok kisebbek,fordulékonyabbak,mint a nagy 8x8ok.Hegyi terepen előnyösebb.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 676
79 967
113
És?Attol még az új rádiókban benne van a hagyományos rádiókkal való hagyományos rádiókapcsolat lehetősége.És ha olyan másik járművel kell kommunikálni,amiben nincs modern digitális taklinkes rádió,akkor kénytelenek is használni.
Fogd már fel, hogy nem lehet úgy harcolni, hogy ez is jobb mint a semmi. Az oroszok megpróbálták 2022-ben, gyorsan abba is hagyták, mert elkezdtek hullani a tábornokaik mint a legyek. Mi is történt? Nem működött a kommunikációs rendszerük (pedig nem 1000 éves analóg szarjaik voltak) ezért jobb mint a semmi alapon elkezdtek mobilon kommunikálni, az ukránok meg szétlőtték őket a vezetési pontokkal együtt. Ha te elkezdesz 1000 éves szarokkal kommunikálni, annak ugyanez lesz a vége: többet ártasz vele mint használsz. Nem létezik olyan, hogy egy elavult szar jobb mint a semmi. Ez hazugság, az elavult szar rosszabb mint a semmi!