• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Masztiff

Well-Known Member
2018. július 4.
4 233
8 097
113
Leopard 2 A-RC 3.0 vagy "Leopard 3" végül is

A Leopard 2 A-RC 3.0-val a KNDS az Eurosatory-n mutatja be először egy teljesen új fejlesztésű fő harckocsit, egy nagyon érdekes, pilóta nélküli torony kialakítással. A KNDS szerint a Leopard 2 A-RC 3.0 "nem csupán áthidaló megoldás a következő generációs MGCS szárazföldi harcrendszer bevezetéséig, hanem az MGCS kulcsfontosságú technológiai előfutára is".

Kiemelik, hogy a Leopard 2 A-RC 3.0 "úttörő újításai" ellenére teljes mértékben visszafelé kompatibilis. A gyártó szerint a jelenleg szolgálatban lévő összes Leopard 2 változat a Leopard 2 A-RC 3.0 felszereltségi szintjére fejleszthető. "A moduláris megközelítés olyan megoldásokat tesz lehetővé, amelyek az ügyfél egyedi igényeihez igazodnak" - mondja a vállalat.

Ez a kijelentés minden bizonnyal egyértelmű jelzésként értékelhető, hogy a KNDS a Németországban kifejlesztett fő harckocsit a Bundeswehr "áthidaló megoldásának" lehetséges jelöltjeként tekinti. A német fegyveres erők ugyanis úgy látják, hogy szükség van egy nagyobb teljesítményű fő harckocsira, amely áthidalja a jelenleg rendelkezésre álló Leopard 2 A8 és az MGCS bevezetése közötti szakadékot. Ennek megfelelően a 2030-as évektől egy korszerűbb rendszert kellene bevezetni, amely teljesítményét tekintve a jelenlegi fenyegetettségi szinthez igazodik, és az A8-ashoz képest többletképességekkel rendelkezik. Ez a fő harckocsi az MGCS bevezetéséig áthidaló megoldásként szolgálna. A jelek szerint körülbelül 25 éves élettartamot terveznek neki - számolt be a hartpunkt. Ha ez így lenne, akkor a Leopard 2 A-RC 3.0-t valóban a Leopard 3-nak lehetne tekinteni.

A KNDS szerint a Leopard 2 A-RC 3.0 pilóta nélküli, távirányítású toronnyal rendelkezik, amelyet a hartpunkt rendelkezésére álló információk szerint Kasselben fejlesztettek ki. Az új toronykoncepcióban a harckocsi harckocsiágyúját egy moduláris, automatikus lineáris töltőberendezésen keresztül töltik, amelyből a KNDS szerint 120 és 140 mm közötti kaliberek választhatók. Ez azt jelzi, hogy a torony a Rheinmetall által jelenleg fejlesztés alatt álló 130 mm-es fegyverrendszer befogadására is alkalmas lesz.

A lőszerellátásról egy moduláris öntöltő gondoskodik, amely a KNDS szerint tíz másodperc alatt akár három lövedéket is képes betáplálni.

"Az innovatív fegyvertartó megakadályozza, hogy a fegyver a hajótestbe süllyedjen, és így alapvetően újfajta helykihasználást eredményez a hajótestben" - írja a KNDS az új torony koncepciójáról. Ez lehetővé teszi, hogy a torony viszonylag lapos legyen, így csökkentve a fő harckocsi vizuális jellegét. Emellett lehetővé teszi, hogy a három-négyfős személyzet teljes egészében a hajótestben, "egy speciálisan védett legénységi cellában" kapjon helyet.

A pilóta nélküli lövegtorony további tervezési jellemzői közé tartozik a ballisztikai védelem, a bevált aktív védelmi rendszer és a drónok elleni védekezést szolgáló, távirányítású 30 mm-es fegyverállomás. A tűzerőt egy irányított rakétarendszer egészíti ki, amely a KNDS szerint akár menet közben is képes a vizuális látóhatáron túli célpontok megtámadására.

A KNDS közleménye szerint a Leopard 2 A-RC 3.0 kialakítása a passzív, reaktív és aktív védelmi technológiák alkalmazásával jelentősen javítja a személyzet védelmét, ezáltal növeli a robusztusságot, ugyanakkor jelentősen növeli a teljes rendszer mobilitását és magabiztosságát.

Az új fő harckocsi össztömege várhatóan kevesebb mint 60 tonna lesz, így a Leopard 2 A-RC 3.0 jelentősen könnyebb lesz, mint a Leopard 2 legújabb változatai. A Leopard 2 A-RC 3.0 bemutatott változatát a jól bevált, 1100 kW vagy 1500 LE teljesítményű motor hajtja. Feltételezhető azonban, hogy a meghajtást egy modern motor is biztosíthatná.

A 120 mm-es fegyverrendszerrel felszerelt, kiállított változatban a fő harckocsi magassága 2,44 m, illetve PERI-vel 2,84 m. A harckocsi magassága 2,44 m, illetve 2,84 m. A hosszát 7,95 m-ben adják meg a fegyverzet nélkül, illetve 11,17 m-ben a fegyverzettel.

@SilvioD megelőztél... ;)
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 476
7 906
113
Mi van??? o_O
"Announced in December 2023, the partnership is aimed to integrate Leonardo’s components and electronics into the Leopard 2A8, with assembly planned at Leonardo’s facility in La Spezia, Italy.
The disagreement stemmed from Leonardo’s desire for more significant inputs than KNDS was willing to accommodate."

A hírek arról szóltak amit írtam! o_O

Hát a sajtónyilatkozatban is ez volt mindkét cég részéről. Hogy a helyi gyártás mértékéről és az olasz alkatrészekről keletkező vita miatt függesztettèk fel...
Ez hol van? Nem lattam itt ilyet...
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 892
29 916
113

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 816
37 928
113
Ez hol van? Nem lattam itt ilyet...
A cikkben amire kommenteltem, te meg elkezdte fikázni a kommentem anélkül hogy elolvastad volna, hogy mire reagáltam! o_O

A Leopard-2 tankok zűrben vannak: az ukrajnai leégés után az olasz és francia-német partnerségi tárgyalások összeomlanak
 
  • Tetszik
Reactions: endre

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 793
122 724
113
Akkor kifejtem: ha az olaszok dafke nem Leopardot akarnak ezen a ponton, akkor a Fanter egy eleg jo makett nekik, a Leonardo meg elektronikaban vidaman raver a KNDS-re es a Rheinmetallra egyutt.
Szerintem itt még a nyomásgyakorlásos résznél járunk ebben az ügyletben.

Vicces még akkor lesz ha belovagolnak a koreaiak és viszik a bizniszt.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 816
37 928
113
Ami azt illeti,olasz is a Pó sikságon kivűl csupa hegyvidék.
csak épp az olaszoknak a büdös életben nem kell saját földön harcolniuk. Ki támadja meg őket: a franciák vagy szlovénok?
Egyértelműen NATO keleti szárnyának védelmét figyelembe véve vásárolnak: mind Moldova/Románia, mind a Baltikum tükörsima szinte.
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 955
32 842
113
csak épp az olaszoknak a büdös életben nem kell saját földön harcolniuk. Ki támadja meg őket: a franciák vagy szlovénok?
Egyértelműen NATO keleti szárnyának védelmét figyelembe véve vásárolnak: mind Moldova/Románia, mind a Baltikum tükörsima szinte.
Egyrészt expediciós erőként is könnyebb egy 55 tonnás tankot kezelni,mint egy közel 70 tonnást.És a lengyel alföld se más,mint az ukrán,ott is van raszputyica,és sok kis hid,amik el se birnak egy 70 tonnás monstrumot.
Moldovába nem jártam,de román moldvai részén igen.Egyáltalán nem sik vidék.Havasalföld déli fele,és a magyar határ mentén a Párcium sik,de Románia többi része kifejezetten hegyes.Havasalföld Kárpátok előtere része is dimbes-dombos.
És minden ország alapvetően honvédelmi szempontok alapján vásárol (kivéve NERnia).Olasz meg hegyvidék,és félsziget.Olasz honvédelmi vezetés meg azért alapvetően honvédelmeben gondolkozik.És számol olyan cenáriókkal,amik pillanatnyilag nem fenyegetnek,de lehetségesek.(kapásbol 3 olyan lehetséges cenárió is van,mikor az olasz seregnek honvédelmi szerepben kellene viritania)
Szóval tisztán katonai szempontbol nagyon is logikus lépés lenne egy K2I(Italy) változat liszenszgyártása.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 741
57 119
113
És így már legalább ti is látjátok miről is beszéltem amikor azt mondtam, hogy a Leopard AX a KMW-től azért már eléggé más tészta lesz mint az A8 és így a Panther vélt előnyei nem lesznek annyira relevánsak többé.

Csak érdekesség képen jegyzem meg, hogy ők is a T-14-es irányába mentek el felépítés szintjén. :rolleyes:
A K3 is ebbe az irányba mutat, Abrams X-nél is ez a cél.
Úgy érzem, hogy eldőlt milyen lesz az új generációs harckocsik dizájnja.
És akkor ott szomorkodunk a Pánter mellet a buflág nagy emberes tornyával.... :confused:
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
4 476
7 906
113
Szerintem itt még a nyomásgyakorlásos résznél járunk ebben az ügyletben.

Vicces még akkor lesz ha belovagolnak a koreaiak és viszik a bizniszt.
Fene tudja, szerintem a RM tárt karokkal várja őket a Fanterrel, az olaszoknak meg mindig is volt saját hkjuk...
 

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
548
1 542
93
Forrás
GP4oz1sW4AAZuQ7

GP4oz1zXsAAe4-W

GP4vbSbWsAcU7KG

GP4vcGpWsAAtKVP
Itt a sofőr már egyáltalán nem is lát ki periszkópon vagy búvónyíláson? Mindent a kamerás rendszerre tesznek fel?
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 955
32 842
113
Itt a sofőr már egyáltalán nem is lát ki periszkópon vagy búvónyíláson? Mindent a kamerás rendszerre tesznek fel?
Hát,én egy szál optikai periszkopot se látok.....Zárlatos lesz a tv rendszer,akkor ennyi,vezetni se lehet ezt a csodát.
Mondjatok nyugodtan maradinak,de ez a túlhajszolt modernség nekem nem tetszik.