Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 476
7 346
113
Nektek van még ötletetek, ami segíthet normalizálni a helyzetet és érdemben csökkenteni a Blackout esélyét?
a probléma megoldása egyszerű
csak mindent a helyére kell tenni
a blackout elkerülése például roppant szerény cél
ennél perspektivikusabb azt a célt kitűzni hogy legyen nagy biztonsággal elérhető olcsó és zöld (!) termelésű energiánk
fontos, hogy ezek célok
ehhez a nap- és a szél egy lehetséges eszköz
ahogy a nukleáris energia is egy lehetséges eszköz
a baj ott van, amikor a napot és a szelet nem eszköznek hanem célnak gondoljuk, a nukleáris energiát meg patás ördögnek
az energetikát nem a teológián tanítják, az energetikából el kell takarítani a hitéleti kérdéseket
ha mindent a nevén tudunk végre nevezni, a célok célok az eszközök meg eszközök, a zöldökörkör meg visszatakarodik a cociológia tanszékeire, a problémamegoldásnak két útja van
az elméleti és a gyakorlati megközelítés
az elméleti megközelítés úgy néz ki hogy felsoroljuk a lehetséges energiaforrásokat, nap-szél fosszilis nukleáris geotermikus víz stb., megállapítjuk az előnyöket hátrányokat, pld. a nap és szél az 50-80 % fosszilist takar, az atomerőmű felrobbanhat, a vízhez hegy kell és víz, az atomenergia zsinóráramot ad és nem követi le a fogyasztás változásait, a fosszilis jól skálázható fel-alá, effélék, ha kizárunk mindent ami lehetetlen vagy nem zöld akkor marad azoknak akiknek van sok hegyük vízzel a víz, akiknek kevesebb a víz és a nukleáris, nekünk meg itt magyarországon marad a nukleáris energia és kész
a gyakorlati megközelítés az másképp néz ki, az a létező valóságból indul ki
a létező valóság megtekinthető itt:
mint látható, a gyakorlat pontosan tükrözi az elméletet, széllel és nappal nem lehet zöldnek lenni, lehet nukleáris energiával (fransziaország), lehet vízzel (norvégia) vagy lehet vízzel és nukleáris energiával (svédország)
és itt vége is a sztorinak, leszámítva azt a körülményt hogy európa médiáit a zöldökörkör uralja tehát európa választói nagyobbrészt tudják hogy a zöld jövőt a szél meg a nap hozza majd el és e szerint választanak, egy olyan politikát ami se elméletileg se gyakorlatilag nem működőképes....
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
851
7 669
93
Ez jó irány lehet:
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 065
16 777
113
Csak kérdezni szeretném, mert nem látom át:
A kötelező zöldáram átvétele okozta galibát itthon nem lehetne “szelídíteni” lakossági akkumulátor pályázattal?
Az világos hogy őrült mennyiségre lenne szükség..
Ha távvezérelt módban a rendszerirányító töltené-merítené elméletben a csúcsok okozta sokkot csökkenthetné.
Userek felé pedig a pályázati támogatás, (jövőbeni kedvezőbb, alacsonyabb) áramár elszámolás es a kb. 1 napos biztonsági tartalék lehetne a hívó szó.
Végül is ha a napelem jól ment egy ügyes támogatással ez is menne…
Te hogy látod?
A napelem önmagában a villamos energia bekerülési költséget 4 X - 6 X os értékre emelte meg többféle hatásával. Ezt a lakosság felé különböző módon próbálják leplezni, ilyen az éves szaldó elszámolás is, amikor az energia tároló - maga az állam az erőműveivel.
Tehát ha elviekben 0 ra jön is ki egy jól méretezett éves napelemes energiatermelés - a szükséges nergia tárolás üzemeltetésének veszteségét az villamos energia szolgáltató a többi fogyasztón veri le - a vállalkozásoknak kiállított extra magas áramszámlákkal - amit közvetve az állampolgár fizet majd meg. Ott vagyunk ahol a part szakad.

Ha pedig akkus háztáji tároló használatát nézed, és nem lesz szaldó - a napelemes akksis háztartási rendszer gazdasági veszteségét pályázat útján fizeti ki előre az állami költségvetés, vagyis a lakosság, tehát igy sem jobb a helyzet. A pályázat pont úgy van méretezve hogy ha azt nézed mennyit fizetsz ki előre - 10 év mulva ugyanott vagy mintha nem napelemezel akksival megtűzdelve..

A napelem semmilyen megoldással nem tudna olyan árszinttel termelni mert ugye a napelem parkokat 50 - 100 Ft között fizetik ki -+ fent kell miatta tartani ugyanakkorra beépített nagyságú, pld fosszilis kiegyenlítő erőművet amit nem zsinorban használunk, igy kevésbé gazdaságosak. Ahogy írtam a Paks II 13,50 Ft os üzemanyag + üzemeltetési költségeket soha nem fogják produkálni, pedig ez szükséges a gazdasági élet, és a villanyautók üzemeltetéséhez.

Akkor ez jó kérdés lenne hogy ez valójában kiknek éri meg? És egyáltalán a gazdasági harakirit ki engedélyezte?
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 065
16 777
113
De amúgy mi lenne, ha nem lenne kötelező zöld áram átvétel?
Egyszerű: Ha csak akkor engednénk rá a hálózatra ha az általa drágán megtermelt energiára is feltétlen szükség van, jórészt kihasználatlanul álldogálnának . Olyen pilitikus-oligarcha telepítő meg nincs amit a soha meg nem térülő beruházásra rá tudnál venni.
Politikus oligarcha meg nem szúr ki a fajtatársával főleg hogy ez a történet az egyes ebbe belemenő országok költségvetésének lehúzására szolgál, ezt a jó Istennek sem hagynák abba ha lehet.
A jelenleg üzemelőek meg mint a dinoszauruszok, végelgyengülésben, jégesőben fognak elpusztulni..
Ebben az ügyben csak akkor lesz változás, ha a magas energia díjak miatti, jelenleg bukóba forduló EU-s gazdaságokat menteni kell..
Viszont azt megjegyezném, hogy az is probléma, hogy nincs egy pártpolitikától mentes konszenzus, ami alapján kormányokon átívelő programot valósíthatna meg a szakma.
Ugyanakkor én ezt a mai áramfogyasztást feleslegesen nagynak tartom, olyan eszement energiapazarlást feltételez, ami tarthatatlan. Összességében a kedvezményes fogyasztást egy határig, jó elképzelésnek gondolom, csak ebben a formában nem a takarékoskodás felé mutat.
Minden pártpolitika a politikus-oligacha réteg zsebének kiszolgálásából áll. Ez már pár évszázados, bevált gyakorlat náluk. Tehát nem várhatunk ebben érdemi előrelépést csak sok F.O.S médiás előadást púderezést a nyers gazdasági valóság elkendőzésére. Ilyen volt a kis Gréta hisztije az ENSZ Közgyűlésen, amit más halandóak, tudósok még fényévnyire sem közelíthetnek meg.
Az áramfogyasztás a jelenelg legjobb kimutatója annak, hogy milyen szinten üzemel egy ország gazdasága, pont ezért kimutathatóan ezzel nem lehet takarékoskodni. Például most elektromos autó vásárlására buzdítják a tömegeket, ha ez bekövetkezne egy család villamos energia fogyasztása megsokszorozódik: 30 000 km átlag 20 kWh / 100 km = 6 000 kWh / év átlagfogyasztás többletet jelent + áruszállítás, kamionok, stb.. Ezenkívül ha a háztartások gáz helyett hőszivattyúval fognak fűteni, főzni, már nem is számolgatok tovább. Pár éve kiszámoltam hogy csak az EV autózásra való átálláshoz már lehetne alapozni Paks III - at..
Vigyázat, saját elmebaj és agymenés...következik...
Minden lakossági villanyórát átalakítani...
Egy olyan megoldásban lehetne (szerintem) gondolkodni, hogy kiszámolva egy háztartás alapvető pl. havi villamosenergia szükségletét, pl. alapterületre, energiabesorolásra kiszámolva, ezt az ott élő családtagokkal módosítva, ezt az árammennyiséget kedvezményesen biztosítani, az ezt meghaladó részt pedig, akár feltöltőkártyás rendszerben, akár előfizetéses rendszerben egy magasabb, pl. kétszeres áron tenni elérhetővé...
Az intelligens elektromos fogymérőket már rég fel kellett szerelni. Órás bontásban így is vagy 3 napra előre lehet látni hogy mi lesz a hálózati ár. Így nyer értelmét pld az újabban a bekapcsolást előre időzíthető, mosógépes fogyasztás.
A múlt heti, csütörtöki 991 Euro / MWh-nál ( 385 Ft / kWh nettó ár) pld TV nézés számítógépezés, felesleges szórakozás csak szobabicikli dinamójának tekerésével gondoltam volna lehetségesnek mert itt 2 legyet egy csapásra: Ha unalmas a műsor a tekerés ugyis leáll, nincs fogyasztás, valamint egy kis házi sport is realizálva van.. Hyper luxus lett volna akkor főzni mosógépet hajtani stb..
Az óránként változó energiaár kezelést használatát viszont már gyermekkorban , iskolában kell tanítani az ésszerű energia felhasználás alapjait. Nyilván elektromos autót sem kell 385 Ft + sallang = 650 Ft / kWh-ás villannyal tölteni..
lakosági akkumulátor támogatás, napelem helyett (igen erről már írtatok)
Nem lehet ezzel sem jól járni ha a ciklusszámát és a beker költséget számolod, akkor látod h kb 45 - 65 Ft -al növeli meg a töltési energia alap árát. Támogatás rá az megint a költségvetést szívja le, tehát az összes többi ember fizeti meg ennek az árát.. Egyre jó az otthoni akksi telep: a Black Out idejét a hűtőszekrényeknél fagyasztóknál át lehet hidalni (persze akkor ha tudjuk mikor jön és az akksi feltöltve készen áll).
-befejezzük Bős-Nagymarost megegyezzünk a Szlovákokkal és onnan is jön egy kis csúcsidei betáp..

Jó lenne, sajnos a szlovákok nem kapkodják el az eredetileg Nekünk járó, 30 %-nyi termelés átadását. Ennek oka hogy van egy nyert perük, valamint akkor az általuk megépített erőmű létesítési költségébe is be kellene szállnunk ahogy az eredeti szerződésben is volt. Most megy már fél éve a tárgyalgatás, az ügy valamilyen kedvezményes áramvásárlásnál jár tárgyalási szinten megállapodás nélkül..
A dinamikus árazás nagyon kellene.
Ez így van, viszont naponta a -150 és a 991 Euro közti ár-bakugrások szinte lehetetlenné teszik az előre tervezést. Elviekben ilyet már vállalkozások köthetnének...Nyilvánvaló a negatív árat a szolgáltató sosem fogja ügyfelének kifizetni annak fogyasztásáért..
mint látható, a gyakorlat pontosan tükrözi az elméletet, széllel és nappal nem lehet zöldnek lenni, lehet nukleáris energiával (fransziaország), lehet vízzel (norvégia) vagy lehet vízzel és nukleáris energiával (svédország)
és itt vége is a sztorinak, leszámítva azt a körülményt hogy európa médiáit a zöldökörkör uralja tehát európa választói nagyobbrészt tudják hogy a zöld jövőt a szél meg a nap hozza majd el és e szerint választanak, egy olyan politikát ami se elméletileg se gyakorlatilag nem működőképes....
Amit előtte ugyanabban a hozzászólásodban írtál,szerintem megállja a helyét.
Annyival egészíteném ki hogy az előre letervezett Zöld menetrendi átalakulást egy csomó ország nem hajtotta végre (szerencsére) így elmaradt a spanyol, majd 7 GW működő atomerőművek kiherélése, (azóta is fullon kell h nyomják a kakaót), valamint ha svájcot nézed ott nem szeleskednek és nap is csak kisérletképp, pár %-ban játszik max. Leállították Anglia további szélerőmű projectjeit a kiszámíthatatlan termelés miatt, a svédek megakadályozták az olcsó svéd energia kiszállítását Angliába az összekötő kábel lemondásával (mert akkor Náluk felemegy az áram ára) stb..

Itt a szomszédban, Szerbiában sincs egy deka napelem -se.. Vizierőmű (Duna) + szén + gáz.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 065
16 777
113
Ozynak figyelmébe, mert sikerül megint belerúgnom a Szent Zöld Energiatehénbe:

Több anyagot is írtam a Horvátország és Magyarországtól számítva a teljes balkáni térség energia vészhelyzetről , amelyet véleményem szerint elsősorban a bakkecske ugrásos , kiemelkedő napenergiás csúcsok okoznak (másodsorban az elmaradt „normális” erőmű építések az elmult 40 évben..

A Román Parlament már lépett a napelemek (utólagos) megrendszabályozására, akku szájkosár utólagos felrakásával az energiaválság okozása miatt.

Ez alapján:

A romániai lakossági fogyasztóknak kötelező lesz utólagos energiatároló rendszereket telepíteniük az új 255/2024-es törvény értelmében, amelyet a képviselőház plenáris ülése fogadott el.
Az új szabályozás a 10,8 kW és 400 kW közötti teljesítményű fotovoltaikus rendszerrel rendelkező háztulajdonosokra vonatkozik.
A 3 kW és 400 kW közötti teljesítményű berendezésekkel rendelkező, már meglévő fogyasztók is kötelesek lesznek 2027. december 31-ig energiatároló rendszereket telepíteni. Ha ezt elmulasztják, a hálózatba történő villamosenergia-exportjukat 3 kW-ra korlátozzák.

Az új törvényjavaslat előírja, hogy az energiatároló rendszernek a 3 kW és 200 kW közötti napelemes rendszerek kapacitásának legalább 30%-át, a 200 kW és 400 kW közötti napelemes rendszerek kapacitásának pedig legalább 50%-át kell elérnie.

Az új szabályozás szerint a fogyasztók által a hálózatba leadott teljesítmény nem haladhatja meg a tároló kapacitását.

A parlament által elfogadott dokumentumban az olvasható, hogy az országban nagyszámú olyan , szerződött fogyasztó van, akik a felesleges napenergiát betáplálják a hálózatba, ami viszont túlterheltséghez és áramkimaradásokhoz vezet. Ezért az otthoni energiatároló rendszerek utólagos telepítése kötelezően szükséges lépés.

A telepített napelemes magánfogyasztói (háztartási) kapacitás Romániában április végén elérte az 1 707 MW-ot, ami meghaladja az ország 1636 MW-os közüzemi naperőműveinek kumulált kapacitását.

A törvényjavaslat akkor lép hatályba, amikor Klaus Iohannis román elnök kihirdeti.
Most jelenleg kezdődik odaát a kisfogyasztói visítás, hogy „nem ezt igértétek”. Kiváncsi leszek mi lesz a peticiók vége.

Ezek szerint mi is készülhetünk mérhetetlen mennyiségű , első menetben lakossági tároló lesz szükséges, csak erre sem az államnak sem a "félrevezetett" fogyasztóknak nem lesz erre pénze, ezért államunk lapít mint a .. bokorban.

Viszont amint látjátok, még most Romániában sem mernek hozzányúlni a politikus - oligacha körök által telepített naperőmű rendszerek 10 éves szerződésekkel bebetonozott "Szent Zöld Teheneihez"..
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 476
7 346
113
Viszont amint látjátok, még most Romániában sem mernek hozzányúlni a politikus - oligacha körök által telepített naperőmű rendszerek 10 éves szerződésekkel bebetonozott "Szent Zöld Teheneihez"..
nem az nagy telepítésekkel van a baj
majd jön egy másik kormány akihez nem ezek vannak bekötve, vagy csak simán megoldják a jogászok
a nagy baj a lakossági telepítésekkel van, a többszázezer szavazattal amit ezek jelentenek
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 065
16 777
113
nem az nagy telepítésekkel van a baj
majd jön egy másik kormány akihez nem ezek vannak bekötve, vagy csak simán megoldják a jogászok
a nagy baj a lakossági telepítésekkel van, a többszázezer szavazattal amit ezek jelentenek
Viszont a nagy ipari naperőművekhez meg azért nem nyúlhat hozzá, mert azt a vezetőséggel megegyező összetételű, politikus oligarchák hozták létre.. Lehet úgy gondolták a lakosságon könnyebb lesz keresztülverni mint a haverokon a korlátozást. Legfeljebb a lakosságnak dobnak egy költségvetési segélyt pályázat , állami támogatás formájában- az ő adóikból..
 
  • Tetszik
Reactions: gergo55

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
12 278
16 035
113
Ez jó irány lehet:

Jó drága lenne --->sokat lehetne belőle lopni