Durván megváltoztak az etnikai viszonyok. Akikre támaszkodni tud egy területi alapon szerveződő új erő (nevezzük oligarchának az egyszerűség kedvéért), az bizony a betelepült ukrán lakosság. Kb. ez előre is vetíti az irányokat.
Etnikai, népszámlálási adatok alapján került sor a múlt századi két területi revizión, a magyarok által akkor többségében lakott területek visszacsatolására a Bécsi I. és II. dontés alapján. A térképet megnézve, azon is látszik, hogy az északi , hegyvidéki területen már akkor is, évszázadokon keresztül ruszin, ukrán, hucul nemzetek laktak többségben - nemzetiségi uszitások nélkül, viszonylag nyugiban.
A visszakapott területen is nagyrészt azért volt magyar többség, mert magyarnak vallotta magát az ottani, több mint félmilliós lakos, aki zsidó vallásúak voltak. Ezért ment akkor simán a magyar seregek általi oda való bevonulás, terület visszafoglalás (mint az orosz
hatalom visszatérése Krimbe). Őket semmisítette meg az "előre látó" magyar asszisztálás mellett végrehajtott, 1944-es deportálás. Helyükre jöttek be, a lakásokat birtokba vevő, többségébek ukrán és orosz, ukrajna belső területeiről áttelepülve. Igy már 1946-ra lezuhant a magyar lakossági arány 14,5 % körülire, ami a mostani áttelepülések miatt valahol 4% környékén lehet..
A 46-ban áttelepültek jórészt már asszociálódott és békességben éltek, míg a most betelepültek világnézete enyhén szólván kifogásolható - még az európai értékrendek szerint is. Irtad h 41'-es filinged van... Hát szerintem is jogos az ottani helyzettel kapcsolatos kiemelt óvatosság, nehogy pont mi adjunk okot egy következő ukrán tűzfészek gyártására, külső szolgálatok mesterkedései által..
Dumával nem lehet lelőni senkit és semmit. Tök jó eredményeket tud elérni a külügyünk, értjük, gratulálunk, de kezeljük a helyén.
Objektíven semmi erőnk, nincs mit magyarázni ezen.
Én csak az 1990-ig létezett haderőnkre tudok gondolni, amiben én is szolgáltam - azóta alapos diétára lett fogva minden téren. Ez van.. illetve nincs.
Nem feltétlen kell ezt tisztán etnikai alapon kezelni. Ha Mo lényegesen jobb életkörülményeket kinálna minden Kárpátaljainak hidd el nem jelentene problémát a nemzetiségi kérdés egy ilyen feltételezett revizó során.
Ez csak hosszú évtizedek évszázadok alapján lehetne akkor megvalósítani, ha nem lenne az a 4%, tetézve egy sok áldozattal járó konfliktussal.. Ebben a helyzetben nem látok erre lehetőséget, én hosszabb ideig éltem köztük, a családom miatt.
Sajnálatos, hogy nem társul hozzá kellő gazdasági és katonai power...
Ez így van, nemhogy támadni, megszálni, ez még védekezésre is kevés, most.. Az 5.-re meg ne számítsunk, mint látható azt akkor tartják be ha hosszas mérlegelés alapján az nekik előnyös.. Egy politikus mindíg érdekei és nem a szerződés alapján dönt fontos kérdésekben. Ezért a szakmája ez, mert 30 sec alatt el tudja dönteni - mi a jobb Neki..
Valószinűleg igy lenne, igen. Sőt! De adódik a kérdés: továbbra is merjünk kicsik lenni?
Sok fórumtárs feszegeti azt a témát hogy "Merjünk kicsik lenni" vagy "Merjünk nagyok lenne" - ehelyett nekünk magyaroknak sokszor kellene a tükörbe nézni, nem csak borotválkozás közben.. És az ott látott méreteink alapján dönteni..
De csak ezért nem kellen tétlenül nézni a körülöttünk lévő dolgokat
Ez olyan mint a politikai nézetem: középen kell maradni, mert jobbról balról nemcsak, árok hanem gödör és netán szakadék van.. Most amit lehet tenni, minden döntést nagyon alapos, információ szerzésnek, és elemzéseknek kell megelőznie. További buktát és Trianonokat már nem biztos h kibirna a magyar nép, a környező országok szétkapnák országunkat mint Foxi a lábtörlőt..
Nincs több rossz dobásra lehetőségünk..
*Csak hogy emeljem a színvonalat:
www.portfolio.hu
No, most már elkezdték az új narratíva szerinti kották szétosztását a világszinpad többi szereplője közt?
Véleményem szerint alá fogja írni.Egyszerűen kell a "színjáték" a népnek hogy ő "kiharcolta" a legjobb feltételeket.Lehet én láton rosszul de a háttérben le van már minden "zsírozva".A "színész" meg eljáttsza a szerepét.
Ahogy régebben is írtam, a politukis-oligarcha politikusok, más néven a politikai világ szinpadi bohócai, már mintegy 120 éve adják elő az előre megírt narratívákat, és kottákat a nép figyelmének lekötésére.
Ezért előre sosem tudjuk meg hogy valójában milyen erők rángatják őket zsinóron, és néha miért vannak észvesztő dolgok a legmagasabb szinten is, egy brazil szappanoperát megszégyenítő cirkuszolgatással, hisztizéssel..
Most derült ki a valóság: Itt valójában egy USA-Orosz konfliktusról van szó, amelyben az ukrán csak segédeszköz (proxi gyarmat), az EU meg szolgai parancs végrehajtói szerepet töltött be. Ezért szerinte ma is helytálló a véleményem, hogy itt a világgazdaság gyökeres átalakításáról van szó, amelyet az ukránok álcázó-áldozó füstje rejt el szemünk elöl.
Mivel dugába dölt a nagy Bideni terv, hogy az EU energia ellátása a cége által uralt ukrán területekről csővezetéken történik - az orosz gáz és olaj helyett - most a USA felajánlja az oroszoknak hogy befektet hozzájuk, és ugyanazt az orosz gázt és olajat kapjuk mint pár éve - de a nyereség részben az USA-é lesz. Ez azért kicsit jobban hangzik , mint a Medve feldarabolása, mézebödönjéért, és a medvebőrért, az Elnöki kandalló előtt kiterítve..
Most az új narratívát előadó, Nagydarab Fehér Főnökünk előadta hogy csak USA és Orosz tárgyalás. Ezzel kimondta az igazságot, hiszen minek ülnének ott akiknek csak alárendelt szerepük volt a kottaolvasásban.