Ott volt olyan eset is, hogy egy , a téma iránt érdeklődő diák egy iskolai laborból, és egyéb helyekről "beszerzett" sugárzó izotópokkal, hasadó anyaggal kezdett el, otthon a ház mögötti sufniban kisérletezni.. Végül egy rendőri rajtaütéssel fogták el a gyereket, megfigyelés után.. Igen erős sugárzást mértek akkor az ingatlanon, gondolom hosszú ideig lakhatatlanná vált. Annak idején a magyar média lehozta a hírt..Így van, már az 1960-as években volt erről kísérlet az USA-ban, ahol az volt a tanulság, hogy néhány fizikus Phd hallgató, nem szakirányú tudású ember képes szabadon elérhető irodalomból működőképes nukleáris robbanóeszközt tervezni.
Állami szintű aktorok képesek már a szükséges hasadóanyag megszerzésére is.
![]()
Nth Country Experiment - Wikipedia
en.m.wikipedia.org
No épp pár nappal ezelőtt néztem át Európa sugárzási térképét, hát ezért láttam az angoloknál kiemelkedően magas sugárzási szintet atomerőmű közelében, 2 évben is (mikor még az Eu-ban ülve , jelentés kötelezettek voltak):Érdekes olvasmány a brit nukleáris elrettentő képesség története, pl. a rohamtempójú fejlesztéssel összefügg a Windscale erőmű balesete is, ami a saját terveik nemzetközi egyezmény hatályba lépése előtti tesztelése céljából felelőtlenül túlhajtottak politikai parancsra. Aminél azért nem lett súlyosabb katasztrófa, mert a konténmentbe mégis beraktam úgysem kell az szűrőberendezéseket...
Alfa sugárzás, levegőben mérve :

2005 -Dounreay , UK 306 X 10-3 GBq
2015 - Sellafield, UK 42 X 10-3 GBq
2015 - Trino, IT 1040 X 10-3 GBq leállított reaktor bontása miatt nagy mennyiség sugárzó anyag szabadult ki az olaszoknál. Viszont mély kuss van róla a sajtóban..
Alfa sugárzás mérés vízben:

2005 - Sellafield, UK - 295 GBq ,
2005 - Paks 0,001 GBq , tehát kimondhatjuk hogy abban az évben az angolok egy erőműve 295 000 ször erősebb radioaktív szennyezéssel árasztotta el a környezetét, mint a mi Paksunk működése okoz..
Volt e ezzel kapcsolatos lakossági hisztiztetés - és hiszti?