[BIZTPOL] Nyugat-Európa és Észak-Európa (Európai Unió)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 162
45 509
113
Atomsorompó egyezmény is van a világon :rolleyes:
NATO egyezmény is van - csak egyre inkább amcsik nélkül, meg Ukrajnának is volt pár egyezménye a határainak sérthetetlenségéről...
DE igazat adva tényleg meg tudjukcsinálni a svájciaknak meg elvileg csak összeszerelni kell. :)
Egy primitívebb "hirosmina szintű" bombát a világ országainak legalább harmada képes lenne összerakni. Itt Európában meg szinte bárki megugorja, ha hajlandó beleölni dollár milliárdokat...

• Tetszik
Reactions: Fundin

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 407
4 253
113
Ezt a szintű zűrzavart ami a fejedben megy, nem érdemes követni.

Milyen bosszú? Bosszúból megvédem a szövetségeseim? Milyen számlát kifizettetni, apró pénz lenne az EU-nak, ha az orosz gazdaságnak, sőt, a magányos franciának vagy britnek belefér...
A brit atom az valójában amerikai cucc, csak rá ragasztották hogy made in uk. A francia atomfegyvereket meg a még meglevő gyarmatokból kiszipkázott pénzből fizették, csakhogy már nincs Száhel övezet. Nincs urán, arany stb. Ezért akarják az egészet "betolni" az eu alá. Az EU (mink is) fizetjük, a piros gomb meg Párizsnál marad. Legalábbis ez lenne Mikron terve. Csakhogy ebből nem lesz semmi.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 651
21 123
113
Egy primitívebb "hirosmina szintű" bombát a világ országainak legalább harmada képes lenne összerakni. Itt Európában meg szinte bárki megugorja, ha hajlandó beleölni dollár milliárdokat...
Így van, már az 1960-as években volt erről kísérlet az USA-ban, ahol az volt a tanulság, hogy néhány fizikus Phd hallgató, nem szakirányú tudású ember képes szabadon elérhető irodalomból működőképes nukleáris robbanóeszközt tervezni.

Állami szintű aktorok képesek már a szükséges hasadóanyag megszerzésére is.

• Tetszik
Reactions: Aladeen and Fundin

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 407
4 253
113
És ennek ilyen kis országként azért örülünk annyira mert... o_O
Ki írta hogy örülök neki? En csak a helyzetet írtam le. Tudod :ha az elefántok harcolnak, pusztul a fű. Ha az elefántok kufircolnak, akkor is pusztul a fű. A világpolitikai dolgok nem mi ránk tartoznak(sajnos). De a franciákra se (hál istennek).

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
23 162
45 509
113
Így van, már az 1960-as években volt erről kísérlet az USA-ban, ahol az volt a tanulság, hogy néhány fizikus Phd hallgató, nem szakirányú tudású ember képes szabadon elérhető irodalomból működőképes nukleáris robbanóeszközt tervezni.

Állami szintű aktorok képesek már a szükséges hasadóanyag megszerzésére is.

jó 15 éve olvastam Szaddam Huszein fő atomtudósának könyvét, aki 80-as évben az iraki bombán dolgozott.
Amikor megbízták a melóval, akkor körbenézett a bagdadi egyetem könyvtárában: ott volt a Manhatten-terv részletes leírása a bomba részleteivel. Az amerikaiaktól kapta az egyetem mint tudományos oktató anyagot: annyira nem volt már titkos hogy maguk az amcsik osztogatták a tudományos világban hogyan kell egyszerű atombombát építeni.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 651
21 123
113
A brit atom az valójában amerikai cucc, csak rá ragasztották hogy made in uk.
Nem ilyen egyszerű.

A brit atom hordozó rakétája amerikai gyártmány jelenleg.

A jelenlegi megoldásuk a hordozórakétával kompatibilitás okán a W76 -hez nagyon hasonló, és egyes pletykák szerint abból leszármazott terv. Na és? Önálló képességük van a gyártására. Korábban is számos önálló fejlesztésük volt.

Érdekes olvasmány a brit nukleáris elrettentő képesség története, pl. a rohamtempójú fejlesztéssel összefügg a Windscale erőmű balesete is, ami a saját terveik nemzetközi egyezmény hatályba lépése előtti tesztelése céljából felelőtlenül túlhajtottak politikai parancsra. Aminél azért nem lett súlyosabb katasztrófa, mert a konténmentbe mégis beraktam úgysem kell az szűrőberendezéseket...

• Tetszik
Reactions: Pogány

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 407
4 253
113
jó 15 éve olvastam Szaddam Huszein fő atomtudósának könyvét, aki 80-as évben az iraki bombán dolgozott.
Amikor megbízták a melóval, akkor körbenézett a bagdadi egyetem könyvtárában: ott volt a Manhatten-terv részletes leírása a bomba részleteivel. Az amerikaiaktól kapta az egyetem mint tudományos oktató anyagot: annyira nem volt már titkos hogy maguk az amcsik osztogatták a tudományos világban hogyan kell egyszerű atombombát építeni.
Januárban hallgattam meg az:Isten ökle című könyvet, pont erről szól.

• Tetszik
Reactions: Pogány and Aladeen

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 407
4 253
113
Nem ilyen egyszerű.

A brit atom hordozó rakétája amerikai gyártmány jelenleg.

A jelenlegi megoldásuk a hordozórakétával kompatibilitás okán a W76 -hez nagyon hasonló, és egyes pletykák szerint abból leszármazott terv. Na és? Önálló képességük van a gyártására. Korábban is számos önálló fejlesztésük volt.

Érdekes olvasmány a brit nukleáris elrettentő képesség története, pl. a rohamtempójú fejlesztéssel összefügg a Windscale erőmű balesete is, ami a saját terveik nemzetközi egyezmény hatályba lépése előtti tesztelése céljából felelőtlenül túlhajtottak politikai parancsra. Aminél azért nem lett súlyosabb katasztrófa, mert a konténmentbe mégis beraktam úgysem kell az szűrőberendezéseket...
Ok. De az amerikai slbm nélkül csak egy fél lábú óriás. A nukleáris eszközök darabszámainál azért a ruszkik nem véletlenül csapták ősze a kettőt. Mármint usa+uk.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 651
21 123
113
Ok. De az amerikai slbm nélkül csak egy fél lábú óriás. A nukleáris eszközök darabszámainál azért a ruszkik nem véletlenül csapták ősze a kettőt. Mármint usa+uk.
A mai világban kevesebb, mint egy évtized alatt tudnának saját verziót építeni, ha égető szükség lenne rá. Ha meg is vehetik, akkor minek? Egy elrettentő csapásra elég készlet kell, nem elhúzódó nukleáris adok-kapokra kell készülni.

Vad gondolat: épít nekik a Space-X kereskedelmi cégként... ha kifizetik... (Elsőre nem tenger alól indíthatót mondjuk).

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 407
4 253
113
A mai világban kevesebb, mint egy évtized alatt tudnának saját verziót építeni, ha égető szükség lenne rá. Ha meg is vehetik, akkor minek? Egy elrettentő csapásra elég készlet kell, nem elhúzódó nukleáris adok-kapokra kell készülni.

Vad gondolat: épít nekik a Space-X kereskedelmi cégként... ha kifizetik... (Elsőre nem tenger alól indíthatót mondjuk).
Teljesen igazad van. Akkor mé'nem csinalják? Ahogy elnézem az uk állapotát, lehet hogy nincs is rá lóvé.

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 407
4 253
113
jogi szempontból tök mindegy hogy hány oldalú, hányan írják alá.
Meg az is hogy ki nem tartja be. Aláíratják egy csomó országgal (lásd eus hitel a covid újjáépitési xar) aztán meg nem tartják be. Kíváncsi vagyok rá hogy ezek után Orbánék milyen nemzetközi/sokoldalú szerződést fognak alá írni. Meglátjuk.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 651
21 123
113
Teljesen igazad van. Akkor mé'nem csinalják? Ahogy elnézem az uk állapotát, lehet hogy nincs is rá lóvé.
Mit nem csinálnak? 2040-is tervezik rendszerben tartani.
Az új generációs tengeralattjárót tervezik, ami majd hordozni fogja.

2006 Defence White Paper​

The Vanguard-class submarines were built with a 25-year life expectancy, taking them into the 2020s. Trident II D-5 missiles are expected to continue in service until at least 2040 following an upgrade.

Miért kell folyton szalmabábokat hozni, amik ellen el lehet bábozni a hihihihahaha műsort? Most vettem a fáradtságot cáfolni, tényellenőrizmi, és csak a wikipedia-ig kellett menni, ahonnan hivatalos kormányoldalra volt link. Nem mindig veszem, egyszerűen csak elkönyvelem a szokásos öngerjesztő kocsmai dezinfóval önhergelésnek. Remélem fizetnek téged érte, nekem ezt az időt le kell majd dolgoznom...

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 969
26 170
113
Észak-Korea estében sokan annak tartják a fórumon... és meglepő módon nagy a metszete e halmaznak azokkal, akik bármi az oroszok elleni elrettentést hübrisznek tartanak. Fura.
Lengyelország nem Észak-Korea és ellenben EU-tagállam. Németország is! Nem lesz se lengyel, se német atom! És ez nem hübrisz vagy nem hübrisz kérdése. Akiknek van, már az is túl sok országot jelent túl sok ilyen eszközzel.
..
Be kéne végre látni, hogy egy teljesen új korszak köszönt be. Az összetöpörödő országoknak eleve semmi szüksége nem lesz még több fegyverre! Az évszázad végére mindenki 20-60 %-ot zsugorodik majd.

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
1 407
4 253
113
Mit nem csinálnak? 2040-is tervezik rendszerben tartani.
Az új generációs tengeralattjárót tervezik, ami majd hordozni fogja.

Miért kell folyton szalmabábokat hozni, amik ellen el lehet bábozni a hihihihahaha műsort? Most vettem a fáradtságot cáfolni, tényellenőrizmi, és csak a wikipedia-ig kellett menni, ahonnan hivatalos kormányoldalra volt link. Nem mindig veszem, egyszerűen csak elkönyvelem a szokásos öngerjesztő kocsmai dezinfóval önhergelésnek. Remélem fizetnek téged érte, nekem ezt az időt le kell majd dolgoznom...
Hát nem az angolok panaszkodnak hogy kénytelenek hajókat ki vonni a rendszerből mert nincs rá pénz meg ember. Mi van a 2 hordozóval? Mi történt a szárazföldi haderővel? Van kb 200 tankjuk? Mire elég? Ők pozíciónálják magukat világhatalomnak pedig max közép hatalom. Amit meg küldtél az meg tervezett.

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
7 651
21 123
113
Hát nem az angolok panaszkodnak hogy kénytelenek hajókat ki vonni a rendszerből mert nincs rá pénz meg ember. Mi van a 2 hordozóval? Mi történt a szárazföldi haderővel? Van kb 200 tankjuk? Mire elég? Ők pozíciónálják magukat világhatalomnak pedig max közép hatalom. Amit meg küldtél az meg tervezett.
Ott vannak a rakétáik a tengeralattjárókon meg a raktárban. Nem tervezet, hanem évtizedek óta realitás az angol nukleáris elrettentő képesség. Az oroszoknál is működött akkor is amikor az egész flotta szarban volt (ahogy most is szar amúgy az orosz flotta, a nukleáris képességen kívül). Erre lesz pénz.

A tervezet pedig, ahogy (talán félreérthetően) leírtam, a 2040-es jelen rendszer élettartama utánra felkészülésről szól. További jó szalmabábozást. Nem te leszel az a szélmalom, amivel én tovább harcolok.

Megidézlek @SirHiggins , hátha van türelmed szájbarágóst játszani.