Civil fegyvertartás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 124
5 765
113
A fegyvertartásban nincs semmi rendkívüli, azt bármi civil is megcsinálhatja. Én azon szoktam elégedetlenkedni, hogy a sereg miért nem ad 556-ost / 762-est / 9 milist annak, akinek van fegyótartásija ? :cool:
Anno a Rendőrségen engedélyezték a szolgálati fegyver otthoni tartását. A biztonságos tárolás feltételeit kellett megteremteni, ezt ellenőrizte a parancsnok majd engedélyezték. Mondjuk ahhoz sok kedvem nem volt, hogy a PA-t hazavigyem.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 124
5 765
113
Mert a 90-es éveben volt egy csúnya öngyilkossági hullám otthontartott szolgálati fegyverekkel rendőrségi és honvédségi körökben.
Hogyha a Békés megyei ügyekre gondolsz az nem biztos, hogy öngyilkosság volt. Ha jól emlékszem volt aki evés közben lett "öngyilkos". Aki öngyilkos akar lenni az úgyis megteszi. Lőfegyverrel vagy anélkül. Nincs jelentősége, hogy hazaviszi-e a szolgálati fegyvert. Ha nem lehet akkor megteszi szolgálatellátás közben. Inkább a pszichikai szűrést kellene komolyabban venni.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 124
5 765
113
Szia,

.22-es fegyverrel is kovetnek/kovettek el buncselekmenyeket.

Nem hiszem, hogy rossz fegyver (lasd a gyartot) megvasarlasi lehetosege nagyon motivalo lenne.

Szerintem aminek valoban lehetne motivalo lehetosege, az a sorozatlovo fegyverek engedelyezese a tartalekosok szamara, lehetoleg ingyen, mint Svajcban.
Esetleg (kisebb mertekben motivalva) ha 7.62x39 es 5.56x45-os felautomata fegyverek engedelyezeset JELENTOSEN megkonnyitenek a tartalekosok szamara.
12 évig dolgoztam a Rendőrségen. Soha nem hallottam róla, hogy az országban bárhol 0.22-es fegyverrel követtek volna el bűncselekményt. A bűnözők nem használnak ilyen kis kalibert, ragaszkodnak a legalább 9 mm-hez. Olyan volt, hogy légpuskát alakítottak át (megfúrták a csövet) 0.22-es lőszer kilövésére saját célra, de azt is csak otthon tartották, nem használták bűncselekmény elkövetésére.
Sorozatlövő fegyvert soha nem fognak engedélyezni a tartalékosoknak. A magyar jogszabályok évtizedek óta tiltják, hogy sorozatlövő fegyvert magánszemély birtokoljon. A magyar fegyverjog kizárólag egyes lövés leadására képes fegyver engedélyezését ismeri. Sorozatlövő fegyverek tartásánál már valós lenne a bűnelkövetési veszély: betörnének a tartalékoshoz a fegyver eltulajdonítása céljából.
Az általam javasolt 0.22-es kaliber elég lenne otthonvédelemre, javulna a tartalékos lőkészsége, a tartási engedély egy olyan előny lenne amiért sokan vállalnák a tartalékos szolgálatot. Egyébként úgy tudom valami hasonló szabályozás van pld Franciaországban is, ott talán szélesebb körben is engedélyezik a 0.22-st.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 299
17 426
113
Az általam javasolt 0.22-es kaliber elég lenne otthonvédelemre, javulna a tartalékos lőkészsége, a tartási engedély egy olyan előny lenne amiért sokan vállalnák a tartalékos szolgálatot. Egyébként úgy tudom valami hasonló szabályozás van pld Franciaországban is, ott talán szélesebb körben is engedélyezik a 0.22-st.

És az 556-os / 762-es / 9 milisről mi a véleményed ?

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 091
5 134
113
12 évig dolgoztam a Rendőrségen. Soha nem hallottam róla, hogy az országban bárhol 0.22-es fegyverrel követtek volna el bűncselekményt. A bűnözők nem használnak ilyen kis kalibert, ragaszkodnak a legalább 9 mm-hez. Olyan volt, hogy légpuskát alakítottak át (megfúrták a csövet) 0.22-es lőszer kilövésére saját célra, de azt is csak otthon tartották, nem használták bűncselekmény elkövetésére.
Sorozatlövő fegyvert soha nem fognak engedélyezni a tartalékosoknak. A magyar jogszabályok évtizedek óta tiltják, hogy sorozatlövő fegyvert magánszemély birtokoljon. A magyar fegyverjog kizárólag egyes lövés leadására képes fegyver engedélyezését ismeri. Sorozatlövő fegyverek tartásánál már valós lenne a bűnelkövetési veszély: betörnének a tartalékoshoz a fegyver eltulajdonítása céljából.
Szia,

Magyar statisztikam nincs, csak USA, de ott 2017-2021 kozott 133 ezer buncselekmenyben hasznaltak .22 LR fegyvert:
22-caliber-usage-in-crimes-2017-2021-updated-2025.png

Illetve 2022-ben 36000-szer:
total-crime-guns-against-the-cartridge-used-2025.png

Nem a .22-es, hanem az .50BMG az a kaliber, amit meg nem hasznaltak buncselekmeny elkovetesere az USA-ban.

Ezzel szemben otthonvedelemre szerintem az osszes loszer kozul a .22-es a LEGALKALMATLANABB, mert ugyan egy pontos talalattal meg lehet olni a tamadot elobb-utobb, de gyors megallitasra messze alkalmatlanabb, mint pl. egy 9x19-es loszer.

Termeszetesen a .22-es fegyvereknek is megvan a helyuk a vilagban, hiszen ezekkel lehet a legolcsobban gyakorolni.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 299
17 426
113
Nem más más. Ez egy nemzetközilet elfogadott statisztika amit mindenki elismer.

A világhaborútól vietnámon át most ukrajnáig.

A világháborúban tolózárasokkal, és félautomata puskákkal nyomta a 90 %, a géppisztolyokat csak meghatározott rendfokozatú / beosztásúaknak osztották ki, és az StG 44-es meg egyedülálló volt a maga nemében. És az StG 44-es használati utasításában azt írták, hogy a félauto az elsődleges, és a sorozatlövő üzemmódot csak nagyon indokolt esetben használják.

Azután az SzKSz és az M14-es jöttek, azok közül az M14-es bírt sorozatlövő üzemmóddal, de az nem passzolt hozzá.

Azután jött érdemi utódnak a Kalasnyikov, és az M16-os. Az M16-os alapmodellűen teljesen automata volt, azonban élesben nem bizonyult jó ötletnek, ezért az M16A2-esnél áttértek a rögzített, 3-as sorozatra, és a katonákat félauto üzemmódú lövészetre kezdték oktatni. A kettő között ugyan volt az M16A3-as is, teljesen automata állású elsütőszerkezettel, azonban csak a Seabee-k, a biztonsági személyzet, és 1 - 2 kislétszámú alakulat kapta ki, nem pedig általánosan rendszeresítették.

Előrukkoltak az M4-essel, és az M4A1-essel is, az első az rögzített sorozatlövő üzemmóddal bírt, a másik meg teljesen automatával, és az M4A1-est a különleges műveletieknek (USSOCOM) osztogatták, és hosszú időnek kellett eltelnie, hogy a közkatonáknál is lecseréljék a rögzített sorozatlövő M16A2-est, M16A4-est, és M4-est a full auto M4A1-esre.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 845
26 789
113
Tévedsz. Magyarországon nem. Amúgy igen népszerű kis játékos.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 419
137 583
113
A világháborúban tolózárasokkal, és félautomata puskákkal nyomta a 90 %, a géppisztolyokat csak meghatározott rendfokozatú / beosztásúaknak osztották ki, és az StG 44-es meg egyedülálló volt a maga nemében. És az StG 44-es használati utasításában azt írták, hogy a félauto az elsődleges, és a sorozatlövő üzemmódot csak nagyon indokolt esetben használják.

Azután az SzKSz és az M14-es jöttek, azok közül az M14-es bírt sorozatlövő üzemmóddal, de az nem passzolt hozzá.

Azután jött érdemi utódnak a Kalasnyikov, és az M16-os. Az M16-os alapmodellűen teljesen automata volt, azonban élesben nem bizonyult jó ötletnek, ezért az M16A2-esnél áttértek a rögzített, 3-as sorozatra, és a katonákat félauto üzemmódú lövészetre kezdték oktatni. A kettő között ugyan volt az M16A3-as is, teljesen automata állású elsütőszerkezettel, azonban csak a Seabee-k, a biztonsági személyzet, és 1 - 2 kislétszámú alakulat kapta ki, nem pedig általánosan rendszeresítették.

Előrukkoltak az M4-essel, és az M4A1-essel is, az első az rögzített sorozatlövő üzemmóddal bírt, a másik meg teljesen automatával, és az M4A1-est a különleges műveletieknek (USSOCOM) osztogatták, és hosszú időnek kellett eltelnie, hogy a közkatonáknál is lecseréljék a rögzített sorozatlövő M16A2-est, M16A4-est, és M4-est a full auto M4A1-esre.
Ember megint csubakka védelmezel. A kézifegyverekkel leadott lövések 2/3-a lefogó tűz (ez lehet féleautómata is).
Pont.

• Tetszik
Reactions: Chima3ra

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 299
17 426
113
Ember megint csubakka védelmezel. A kézifegyverekkel leadott lövések 2/3-a lefogó tűz (ez lehet féleautómata is).
Pont.

Nem a lefogótűz vs. kicélzott lövés a téma, hanem hogy kell-e sorozatlövőség, vagy elégséges a félauto üzemmód is.

Értelemszerűen egy teljesen kittelt M27-essel is ami lövéseket leadnak, nagy részük az ellen lefogására megy, és kevés az, ami le fogja szedni.

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 334
17 451
113
Nem szarból voltak az idegeik

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 124
5 765
113
A fegyvertartásban nincs semmi rendkívüli, azt bármi civil is megcsinálhatja. Én azon szoktam elégedetlenkedni, hogy a sereg miért nem ad 556-ost / 762-est / 9 milist annak, akinek van fegyótartásija ? :cool:
MI lenne benne a rendkívüli? Én arra fel írtam a 0.22-st, hogy azt talán még engedélyezné a politikai vezetés.

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
2 124
5 765
113
Szia,

Magyar statisztikam nincs, csak USA, de ott 2017-2021 kozott 133 ezer buncselekmenyben hasznaltak .22 LR fegyvert:

Illetve 2022-ben 36000-szer:

Nem a .22-es, hanem az .50BMG az a kaliber, amit meg nem hasznaltak buncselekmeny elkovetesere az USA-ban.

Ezzel szemben otthonvedelemre szerintem az osszes loszer kozul a .22-es a LEGALKALMATLANABB, mert ugyan egy pontos talalattal meg lehet olni a tamadot elobb-utobb, de gyors megallitasra messze alkalmatlanabb, mint pl. egy 9x19-es loszer.

Termeszetesen a .22-es fegyvereknek is megvan a helyuk a vilagban, hiszen ezekkel lehet a legolcsobban gyakorolni.
Az USA statisztika nem releváns a magyar viszonyokra nézve. Ahol alanyi jog a fegyvertartás és 100 millliónál több az engedélyezett és ki tudja mennyi a nem legális fegyverek száma az semmilyen tekintetben nem bír relevanciával a hazai állapotokra nézve ahol még a fegyveres erők hivatásos/szerződéses állományú tagjai sem kapnak alanyi jogon (ahogy kaptak a 90-es években) tartási engedélyt.
A 0.22-es meg bőven elegendő a magyar viszonyok között az otthonvédelemre: a támadó már maga a fegyver látványától megijed, elég ráfogni a fegyvert. Ha ezt követően is folytatja a támadást 2 lövés a combjába és üvöltve fog a földön könyörögni, hogy hívjál neki egy mentőt.
Én csak arra fel írtam a 0.22-st, hogy ez talán engedélyezné a politikai vezetés, ha arra hivatkozunk, hogy a tartalékosok száma is nőhetne egy ilyen lehetőségtől. Nyilván a 9 mm sokkal célszerűbb lenne, de hogy azt nem fogják engedélyezni a tartalékosoknak abban biztos lehetsz.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 299
17 426
113
Hogyha a Békés megyei ügyekre gondolsz az nem biztos, hogy öngyilkosság volt. Ha jól emlékszem volt aki evés közben lett "öngyilkos". Aki öngyilkos akar lenni az úgyis megteszi. Lőfegyverrel vagy anélkül. Nincs jelentősége, hogy hazaviszi-e a szolgálati fegyvert. Ha nem lehet akkor megteszi szolgálatellátás közben. Inkább a pszichikai szűrést kellene komolyabban venni.

Amik anno "öngyilkosságoknak" voltak elkönyvelve, azok a 90-es évekbeli maffiaháború leszámolásai voltak.

• Hűha
Reactions: Bubu bocs

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 921
15 708
113
ez kezd már megint ilyen tankosba átmenni, most sem értem, hogy min is vitatkoztok :D
Hogy kell e a sorozatlövès.

Mark ott tèved, ha megnèz egy árokharcot, vagy egy házon belüli tűzharcot(nem trèni g, hanem valósat), ott mèg mindíg bőven van helye a sorozatlövèsnek.

Egy lefogótűznèl is. Csak ezt hiába írja krisss, nem akar átmenni neki.

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
5 299
17 426
113
Hogy kell e a sorozatlövès.

Mark ott tèved, ha megnèz egy árokharcot, vagy egy házon belüli tűzharcot(nem trèni g, hanem valósat), ott mèg mindíg bőven van helye a sorozatlövèsnek.

Egy lefogótűznèl is. Csak ezt hiába írja krisss, nem akar átmenni neki.

És a rögzített, 3-as sorozat, vagy a teljesen automata a jobb ?

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 921
15 708
113
És a rögzített, 3-as sorozat, vagy a teljesen automata a jobb ?
Èn csodálkozom, hogy kikopott a rögzített sorozat.
Èn annak látom lètjogosultságát. Nem tudom az elsütőszerkezeteket mennyire bonyolította, drágította meg.

De ezt egy normális kèpzès ezt simán elensúlyozza, ès lőssz úgy rövid sorozatokat.

Èn főleg nagyobb távolságon az egyeslövès híve vagyok.
De pl volt olyan rajpk-m aki 300-400m-re is rövid sorozatokkal lőtt.
Az ő gondolatmenetet pedig, hogy főleg hirtelen felbukkanó, rövid ideig lőhető cèl, ami mozog is, ekkora távolságon azèrt már nem olyan könnyű megcèlozni, vagy jól kiváltani rá a lövèst.
Így ha elbaszod, akkor 1 lövèssel biztos nem találod el, 2-3 lövèsből viszont bekakadhat egy.

De szerintem mèg jópár eset van amikor kell a sorozatlövès.

Eszi a lőszert? Igen.
Ezèrt is tartom jobbnak az 556-ot. Abból azèrt többet tud vinni az ember minta 762-ből.

Ha választanom kellene autómata, normál lőkikèpzèssel.

• Tetszik
Reactions: bel

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 845
26 789
113
Az USA statisztika nem releváns a magyar viszonyokra nézve. Ahol alanyi jog a fegyvertartás és 100 millliónál több az engedélyezett és ki tudja mennyi a nem legális fegyverek száma az semmilyen tekintetben nem bír relevanciával a hazai állapotokra nézve ahol még a fegyveres erők hivatásos/szerződéses állományú tagjai sem kapnak alanyi jogon (ahogy kaptak a 90-es években) tartási engedélyt.
A 0.22-es meg bőven elegendő a magyar viszonyok között az otthonvédelemre: a támadó már maga a fegyver látványától megijed, elég ráfogni a fegyvert. Ha ezt követően is folytatja a támadást 2 lövés a combjába és üvöltve fog a földön könyörögni, hogy hívjál neki egy mentőt.
Én csak arra fel írtam a 0.22-st, hogy ez talán engedélyezné a politikai vezetés, ha arra hivatkozunk, hogy a tartalékosok száma is nőhetne egy ilyen lehetőségtől. Nyilván a 9 mm sokkal célszerűbb lenne, de hogy azt nem fogják engedélyezni a tartalékosoknak abban biztos lehetsz.
Ezt a 0.22-est ön- és/vagy otthonvédelemre szerintem abszolút el kell felejteni. Nem arra van. Nem arra találták ki. Nem is jó rá. Nagyon rosszul közelíted meg vagy gondolod a használhatóságát.