A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 638
14 613
113
Szóval akkor kb lesz egy akkora Special Force egységünk mint az SAS, vagy a Delta Force...... Bammeg. Ez kész. Szeretlek Magyarország.............

Az èrintetteket kèrdeznèm hogy ez a létszámbővítès ez befolyásolja e a kikèpzèst valamilyen formában?.
Gondolok itt arra hogy egy kisebb létszámú elitegysèg tud lövöldözni jarni meg rendes kikèpès. Nah de ezt 3 szor akkora létszámban lehet hogy csak harmad annyi lőszer lesz kikèpzèsre fejenkènt. Vagy ez egy hülye gondolatmenet?

Tudtommal a magyar különleges erők viszonyítási pontja a Zöldsapkások/Green Beretts.
 
  • Tetszik
Reactions: dudi

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 356
77 030
113
Nemérted a kèrdèst. Az a lőszer csak egy pèlda volt. A 3 szor akkora létszám mennyiben fogja befolyàsolni a kikèpzèst?
Gondolok konkrètan arra hogy eddig volt egu kb 250 fős bagázs, akik kaptak rendesen kiképzèst stb. Most sokkal több emberrel kell ugyanazt megcsinalni. Menni fog vagy a kikèpzès foglya megsínyleni a dolgot?

Nem mindenki különlegesműveleti katona (ha úgy tetszik kommandós,operátor,SF) a dandárban.Nem is cél,hogy mindenki az legyen.
 

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 491
2 874
113
Köszönöm a választ!

khmm..

oké. ez megint valami olyan lesz, mint a magyar narancs.

Ugyanis NATO*-ban.

MED_0014605756.jpg
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 038
11 932
113
http://airportal.hu/kiemelt-beruhazas-lett-kecskemeti-repuloter-fejlesztese/

Ahhoz, hogy a kecskeméti repülőteret a polgári utas- és vagy áruszállító járatok is használhassák, egyes katonai funkciók áttelepítésére, valamint a központi zóna felújítására is szükség lesz.

Szolnok? Pápa?
Na, pontosan emiatt javasoltam korábban, hogy aktiválják a kiskunlacházi repteret.
Ott legalább van betonbunker és optimális helyzetű az ország védelme szempontjából.
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

tomcat1

Well-Known Member
2014. december 30.
2 392
2 655
113
http://mfor.hu/cikkek/makro/40_lote...html?utm_source=mforfooldal&utm_medium=Direct

http://www.portfolio.hu/gazdasag/te...asu_loterfejlesztesi_programnak.4.261351.html

A Magyar Közlöny keddi számában megjelent határozat szerint az első ütemben 40 lőtér beruházására az idei és jövő évi költségvetésben több mint 17 milliárd forintot fordítanak.

A második ütemben 67 lőtér kiviteli tervének előkészítésére szintén a 2017-es és 2018-as költségvetésben 1,2 milliárd forintos forrást biztosítanak.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett határozat szerint a tervezett lőterek fejlesztését állami tulajdonú ingatlanokon kell megvalósítani. Ennek érdekében Simicskó István honvédelmi miniszter feladata, hogy megvizsgálja a lehetséges fejlesztési helyszíneket, majd tárgyalásokat kezdeményezzen és együttműködési megállapodásokat kössön az érintett helyi önkormányzatokkal.

A kormány döntése értelmében a beruházások építtetője a Nemzeti Sportközpontok, munkáját szakmai tanácsadóként a Honvédelmi Sportszövetség segíti - derül ki a határozatból
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 844
65 518
113
Elolvastam, ott tartanak a vezérkarban ahol mi. :D Ez is kéne meg az is, meg fogalmuk sincs mi legyen az alap hjmű, inkább kerekes, de hogy használt vagy új? Újra nem futja, az amcsi cuccokhoz (britekhez is gondolom) meg komoly átállás kéne ami drágít. V4 jó lenne, aztán ezzel ki is merül a tiszt úr álmodozása. Nehéz, normális gldd-re nem futja, de könnyű se legyen mert az már szitokszó az előző évtized vezetése miatt, meg meg is bukott a dolog, meg többet kéne virítani mint az Mszp. Így lesz közepes dd, illetve legyen, 8 év múlva. Mert az átállás meg az oktatás. Hahó 2017 év vége van, holnap már 2018! 15 éve egy 0 harcértékű hadsereg van itthon eltartva. Igaz előtte se ért sokat. Szóval álmodozunk valami tankokról, (nincs elképzelés mi legyen az) meg tüzérségről, (szintén semmi kép) meg légvédelem, vv,stb (szintén semmi hírmorzsa milyen elképzelés van) egyedül valami ködös APC izé van de hogy az IFV vagy AFV passz, a lényeg hogy kb kerekes és kb használt. Talán a finneknek van valami elfekvőben.
Ott tartanak ahol mi ebben a topicban ,csak ők zsebrevágnak ezért havonta átlag 4 kilót.
 

lincolnosiris

Active Member
2013. március 22.
216
248
43
A mindenkori vezetéstől még az is kitelik, hogy a különleges rendeltetésű dandárt akarják felajánlani könnyű dandárként.
 

Shed

Well-Known Member
2016. október 7.
826
4 203
93
http://hvg.hu/itthon/20170905_Vegre_100_loter_epul_egyelore_182_milliardert

Nem tudom, hogy került a címbe a 182 milliárd. A HM EI Zrt lesz a generálkivitelező, a megépülteket ő fogja üzemeltetni és őrizni, vagy 500 fővel nőni fog a létszáma, évi 10 milliárddal az éves bevétele. A lőterek meg kongani fognak az ürességtől.

Talán ennyi nem kellene, de nem fognak kongani az ürességtől. Abban a megyében, ahol élek konkrétan jobbra-balra irányítgatják át a sportlövészeket, mert nincs hely. Mondjuk ezek az emberek nem olimpiai versenyszámok lövői, hanem inkább a visszabutított katonai fegyverek és maroklőfegyverek vonalán haladnak. Ahol meg kevesen vannak, az azért van, mert nagyon rosszak a feltételek. Rosszul kialakított, elhanyagolt, lepusztult lőtér, nincs mondjuk pisztoly lőtér, nem lehet lőni 22-esnél nagyobb kaliberrel stb. Sokan szeretnének lőni sportfegyvernek átalakított hadifegyverekkel is. Van is rá pénzük, csak épp a nagykalibereket nem engedélyezik sok lőtéren.
Ha normálisan kialakítottak lesznek a lőterek, értsd :
- lesz tiszta wc
-lesz normális, egymástól elválasztott pisztoly és puska lőtér.
- lesz egy normális, télen fűtött helység, ahol lehet beszélgetni, fegyvert takarítani stb.
- lesz lehetőség a sportfegyvert ( még ha az egy vz58-as vagy AMD, vagy valami m16 klón) használni és tárolni a lőtéren
- lesz lehetőség akár a lőterek épületeiben lőszert újratölteni
- lesz lehetőség feketelőporos fegyverekkel is lőni ( mert erre is van igény, főleg hogy maga a fegyver engedélymentes )
- a lőtéren lesznek normális állapotú fegyverek, olyanok amikkel van is kedve lőni az embereknek
- normális keretek között tartják a lőszer és bérlet árakat
- szerveznek versenyeket
- nem basztatják feleslegesen a lőtérre járókat hülye adókkal, ellenőrzésekkel stb.

akkor nem fognak kongani az ürességtől. Egy civil ember, aki csak szeret lőni, áldozna rá pénzt, nem valami penészes, hulló vakolatú helyre akar menni, ahol
télen megfagy, nem tud normálisan lőni azzal amivel akar, mert mondjuk nem engedik a lőtér felépítése miatt a nagyobb kalibereket.

Van ebben pénz és igény is. De majd meglátjuk hogy milyen lőterek lesznek. Én beszéltem az egyik üzemeltetőjével, nagy reményeket fűz a fejlesztéshez, mert kapnának pénzt, ki tudnák pofozni a helyet, mert most sok odajáró lövész is panaszkodik az állapotok miatt.