[Kantin] Magyarország

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.
M

molnibalage

Guest
Nem vicces. Egy felnőtt munkásnak önálló döntései vannak, vagy legalábbis feltételezetten vannak; még egy gyerek pedig nagyrészt azt viszi be az iskolába amit otthonról hoz. Tehát a szülő hibájáért a gyereket bünteted.

A diákok fegyelmezésének legfőbb akadálya nem feltétlen az "eszközök" hiánya, hanem az a társadalmi háttér, hogy nemhogy a szülő a gyereket venné elő, hanem a tanárt rúgatja ki, de minimum otthon jól le van hülyézve, mármint a tanár -már ha egyáltalán foglalkozik a szülő a gyerekkel, meg egyáltalán van szülő, mert nagyon sok a csonkának minősíthető család.
Azért 14-18 évesen. izé...
 
M

molnibalage

Guest
Amerikai rendszert kellene bevezetni, minden iskolában van legalább 1 "tard" osztály ahova kirakják a szellemileg visszamaradottakat (bár ez a szabad fegyvertartással vegyítve okoz néha problémákat).

A szociálisharcosoknak se lehet egy szavuk se hiszen 1:1-ben a szabadság földjéről vennénk át a technikát.
Nem ismerem a jenki gyakorlatot. Erre tudsz forrást adni?
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 384
23 121
113
Nem feltétlen a fizetés alacsony, arra az utóbbi években nem hallottam senkit panaszkodni, hanem főleg a leterheltség a probléma. Rengeteg az adminisztráció, a papírmunka, alsóban pl az órára készülés (fénymásolás, kivágás stb.) és az olyan feladat, ami igazából pedagógiai asszisztens is el tudna látni. Ha fizetés, akkor pont a ped. asszisztensek és egyéb technikai dolgozók fizetését kellene emelni,meg keretet biztosítani az intézményeknek erre.
Elég nehéz a tanárokat értékelni, már ha csak abba belegondolunk, hogy nem mindegy, hogy milyen szociális környezetben, milyen településtípuson végzik munkájukat, milyen tantárgyat tanít stb.
Másrészt az valós probléma, hogy akár egy rossz tanár hosszú évekig, vagy nyugdíjig is a rendszerben marad.

Hát ez még mindig az országos átlagbér alatt van ( kivéve a 40 éve tanító mester pedagógusokat):

pedber2016szept.png
 
M

molnibalage

Guest
Nálam ez értelemszerűen adócsökkentéssel járna. Az emberek döntsék el mire költik a pénzüket.
Ezzel az a probléma, hogy a bruttó 250 és bruttó 500 esetén az adócsökkentés nem azonos mértékű, ha meg a tandíj egységes... ---> Durva esélyegyenlőtlenség...

Nem véletlenül ingyenes a világon 18 éves korig a közoktatás, mert normálisan csinálva a társadalmi haszna pozitív. Ez az egyetlen valódi kitörési lehetőség felfelé.
 
  • Tetszik
Reactions: zeal

omae

Well-Known Member
2015. július 13.
1 690
2 303
113
Sajnos TE SEM értetted meg az uniós csatlakozás lényegét.
Az eu éppen azért adja a pénzt, vagyis az eredeti szándék szerint, hogy azok a milliárdok amelyek tőlük jönnek azt majd a saját cégeik viszik haza a közbeszerzés által - legalábbis a zsíros falatokat - emiatt volt fontos a 90es években az "előmegmunkálás" vagyis akit lehet kiiktatni, meggyengíteni, csóróvá tenni.
Most pedig az összes döntéshozatali mechanizmus, uniós szabály NEKIK lejt.
Ha pedig nem gazsulálsz oda, akkor neked esnek ilyen felbérelt Sargentinikkel, Tavaresekkel, stb.
Csaxólok, a túlárazás nyugati cégeknél is bevett gyakorlat - egymás között is természetesen. A demokráciázás egy bullshit.
Brüsszelben, Strassburgban MINDEN a pénzről szól, láttam saját szemmel.
A keletieket itt csicskának akarják és nem azt szeretnék hogy köhögjön a bolha.

Megosztanád a tapasztalataidat és hogy honnan vannak?

Azért az érdekes hogy azok az országok akik elvileg a legfejlettebb kultúrával rendelkeznek (saját bevallásuk szerint) gyakorlatilag nem tenne semmit hogy megvédje ezt a kultúrát. Még tegyük fel elfogadom a magyarok nem szavazatát mert nem tudnak különbséget tenni a kormány és a nemzet közt, de a németekkel mi van? 18% menne harcolni? Japán 11? Ezek a technikailag fejlett és gazdag országok nem lennének hajlandók megvédeni magukat. Ennek mi az oka? Franciák és az UK is 30 alatt van. Az oroszok majdnem 60 az ukránok felette. Majdnem minden muszlim ország hetven felett! Európában csak a finnek és a svédek érnek valamit a többieket úgy zúzná szét egy orosz offenzíva hogy abból nem nagyon lehetne felkelni.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 870
113
Sokat gondolkoztam mar a fenntebb emlitett rendszeren.
A tanarok plusz penzt kaphatnanak, :
- ha a gyerekek egeszseges maradnak es nem serulnek meg. (Tulsuly, fogazat, balesetek stb.)
- es ha javitanak(!) a tanulmanyi atlagukon vagy ha peldas tanulok.

A diakokra ugyanez vonatkozhatna. Felevente irhatnanak egy-egy rovid felmerot a fontosabb tantargyakbol es reszben abbol szamithatnak a kis zsebpenzuket.

Egészségesek maradnak? Ennek mi köze van a tanárnak? Nem a tanár befolyásolja, hogy otthon mit eszik/iszik, nem a tanár befolyásolja, hogy a gyerek mit eszik az iskolában (a reform menza viszont létezik, működik, szeretik).
És mit csináljon a tanár a gyerekkel, ha a szülő a minimális ráfordítást sem teszi meg ennek érdekében?
A gyerekek szoktak felmérőt írni ... meg a dolgozat is felmérés.

Azért jó ilyenről ábrándozni, csak a realitás meg az, hogy sok tanár még a ma is meglévő kistelepülési és a hátrányos települési prémiumot sem kapják meg.

Hát ez még mindig az országos átlagbér alatt van ( kivéve a 40 éve tanító mester pedagógusokat):

Egy korábbi index.hu-s cikkben volt egy táblázat, ami alapján (ha jól emlékszem!) Magyarországon az átlagbér 75%-a, amivel Csehország (60%?) is megelőzzük és olyan országok vannak előttünk, mint Finnország, Németország meg még pár "nyugati".
 
M

molnibalage

Guest
Azért az érdekes hogy azok az országok akik elvileg a legfejlettebb kultúrával rendelkeznek (saját bevallásuk szerint) gyakorlatilag nem tenne semmit hogy megvédje ezt a kultúrát. Még tegyük fel elfogadom a magyarok nem szavazatát mert nem tudnak különbséget tenni a kormány és a nemzet közt, de a németekkel mi van? 18% menne harcolni? Japán 11? Ezek a technikailag fejlett és gazdag országok nem lennének hajlandók megvédeni magukat. Ennek mi az oka? Franciák és az UK is 30 alatt van. Az oroszok majdnem 60 az ukránok felette. Majdnem minden muszlim ország hetven felett! Európában csak a finnek és a svédek érnek valamit a többieket úgy zúzná szét egy orosz offenzíva hogy abból nem nagyon lehetne felkelni.
1/2 vesztes világháború után és atomtámadás után pacifizmus a köbön.
Franciák az összes gyarmati háborút kvázi bukták.

Vagy azon gondolkodás mód, hogy a profi hadsereget okkal fizetik. Ők béeidőben adóznak, háborúban a katona fizet vérrel. Ezt veheted egyfajta társadalmi szerződésnek is. Tekintve, hogy ma autóbalesetben könnyebb meghalni, mint háborúban a fejlett világban az elmúlt 60 évben, ezen érdemes kicsit ellamentálni...
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
Ezzel az a probléma, hogy a bruttó 250 és bruttó 500 esetén az adócsökkentés nem azonos mértékű, ha meg a tandíj egységes... ---> Durva esélyegyenlőtlenség...

Nem véletlenül ingyenes a világon 18 éves korig a közoktatás, mert normálisan csinálva a társadalmi haszna pozitív. Ez az egyetlen valódi kitörési lehetőség felfelé.
Ez is igaz.Viszont akkor is meg kéne teremteni a közvetlen érezhető érdekeltséget.És erre szerintem a pénzügyi érdekeltség az eggyik legjobb.Meg kell szüntetni ezt az "ingyen jár" szemléletet.És az emberek azt szokták megbecsülni,amiért fizetnek.És ajándék lónak ne nézd a fogát-de ha fizet érte,megnézzi,alapossan
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 140
113
Egészségesek maradnak? Ennek mi köze van a tanárnak? Nem a tanár befolyásolja, hogy otthon mit eszik/iszik, nem a tanár befolyásolja, hogy a gyerek mit eszik az iskolában (a reform menza viszont létezik, működik, szeretik).
Ha kap egy karot matekbol a gyerek az nem akkora drama, mintha eltorik a keze, vagy kiverik egy fogat stb...
Szerintem az iskola legfontosabb feladata az, hogy vigyazzon a gyerekre. Az oktatas csak a masodik a sorban. Igaz, ez utobbi sokkal nagyobb energiabefektetessel jar, de attol meg az egeszseg az elso.
A gyerekek szoktak felmérőt írni ... meg a dolgozat is felmérés.
Ezert sem jelenthetne komoly megterhelest egy-egy kozpontositott, az adott iskolatol fuggetlen feleves felmero.
És mit csináljon a tanár a gyerekkel, ha a szülő a minimális ráfordítást sem teszi meg ennek érdekében?
A szulo hanyagsaga benne van a pakliban, de mindenki hozott anyagbol dolgozik. (Pl.:Mit csinaljon az orvos azzal aki evtizedek ota hanyagolja es gyotri a sajat testet?)
Ha egy intezmenyben 6-8-10 orat tolt naponta egy diak akkor azert van ott tanari felelosseg is. Nem csak a minimalis tananyagot kell ledaralni, hanem beszelgetni is kell a gyerekekkel. Legalabbis nekem ez az elvarasom.
En is tudnek tanitani olyen egeszseges gyerekeket, akiknek peldas a csaladi hattere es maguktol is tudjak, hogy meg kell tanulni a tananyagot. Csak oda kell nekik adni a konyvet. :) A tanar munkaja ennel sokkal osszetettebb es nehezebb.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 466
23 994
113
Itt a lényeg:
"amíg zömében a Lemilblog törzsolvasói szavaztak, addig az igenek aránya a nem szavazatokénak több, mint a kétszerese volt. És ekkor jött a címlap, ami (az ilyenkor megszokott néhány idióta felbukkanásán és kommentelésén kívül) azt is eredményezte, hogy a 65/25-ös arány elkezdett módosulni: az igenek aránya csökkent, a nemeké pedig növekedett, egészen a 35/55-ig. Majd amikor lekerültünk a címlapról, ismét mintha erőre kaptak volna az igenek, de ez végül csak a záróállapotot tükröző 39,49/48,42-re volt elegendő, miközben (mint azt említettem) a tartózkodók aránya gyakorlatilag változatlan maradt.
Nem kell ahhoz mélylélektani nagydoktori, hogy a jelenséget értelmezzük: a Lemilblog törzsolvasóinak véleménye elég erősen eltér az Index átlagolvasóinak véleményétől."
egy erősen liberális oldal erősen liberális olvasótáborral akik nemzetköziek, simán letornászták, sajnos ők is itt élnek velünk, mondjuk nagyon jól bemutatja azt, hogy miért nem hiszek semmilyen statisztikának, egyszerűen csak jó helyre kell menned és a célközönség majd megmondja a tutit.
 

szuvorov

Well-Known Member
2014. május 16.
7 384
23 121
113
  • Tetszik
Reactions: phaidros and fip7

kiskrumpli

Well-Known Member
2017. szeptember 29.
628
2 644
93
A fizetős közoktatás egy dolgot eredményezne, mégpedig azt, hogy még több hülye semmirekellő lenne az országban...
Manapság konkrétan fizetnek a szakmunkás képzőkben azért a diákoknak, hogy tanuljanak! :eek: (azt hiszem már 3-as átlag fölött jár a zsé! )
Ennyire szakember hiány van...
És hozzá tenném, hogy szerintem a jó teljesítmény pénzzel való honorálása még az iskolában sem rossz dolog! (a pénz még a nagyon hülyéket is motiválja)

E mellet óriási gond, hogy "bevezették" a deszegregált oktatást. Ugyanis az "én időmben" még általános iskolában a nagyon hülyéket betették a "specbe" ahol oktatás nem volt, de legalább vigyáztak rájuk , meg egy helyen voltak nem a többi értelmes ember között.
Ma ezt nem lehet megtenni, mert 5-ből 4 cigány volt, szóval menne a sírás rívás, hogy "jahj, rasszizmus" "Kirekesztés"
Miközben csak arról van szó, hogy a tanulásra nem alkalmas egyéneket elválasztjuk a normális emberektől, hogy azok képesek legyenek fejlődni.
Én úgy gondolom hogy ezt lassan vissza is vezethetnénk. Sokkal rosszabb nemzetközi hírünk már úgysem lehet, már így is van 98594385943 ürügy amiért támadnak minket. A hazai jogvédőket le kell ejteni. (Testi fenyítést viszont inkább nem erőltetném. Az olyan vörös posztó lenne, mint a halálbüntetés volt pár éve.)
A gond inkább az, hogy az akaratot nem látom. A "C" kérdés teljesen ignorálva van a politika részéről.
 
M

molnibalage

Guest
Én úgy gondolom hogy ezt lassan vissza is vezethetnénk. Sokkal rosszabb nemzetközi hírünk már úgysem lehet, már így is van 98594385943 ürügy amiért támadnak minket. A hazai jogvédőket le kell ejteni. (Testi fenyítést viszont inkább nem erőltetném. Az olyan vörös posztó lenne, mint a halálbüntetés volt pár éve.)
A gond inkább az, hogy az akaratot nem látom. A "C" kérdés teljesen ignorálva van a politika részéről.
Remek. És hogyan oldanád meg azon alapvető problémákat, amiket írtam? Akik kisebb keresetűek, azok miből fizetik? Hm...? A családom és tesóm pont a tanulás által jutott előbbre.

Az ingyenes közoktatás megszüntetése akkora - hát nem is tudom, hogy mi - hogy azt még a legnagyobb "majd én megmondom a tutit" sem nagyon hozták fel amióta csak létezik ez. Szerinted mi lehet ennek az oka? Puszta véletlen?

Már 300 éve felismerte Mári Terézia, hogy nem árt, ha a gyök2 állampolgár nem teljesen síkhülye...
Valahol pislogok, hogy 300 évet akar valaki visszaugrani? Mi lesz a következő? Választási vagyoni census lesz és ahhoz jár majd Internetkapcsolat kiváltságos alapon? Vagy milyen más fantasztikus ötlet?

Inkább ösztönzőt tennék be a rendszerbe. Én pl. kurvára örültem volna, ha ösztöndíjam lett volna ált iskolában és gimiben is, mert kb. a felső 15%-ban voltam tanulmányi eredményben. Mitől lett volna nekem akkor jobb, ha fizetni kellett volna...? Attól, mert valamiért fizetsz még nem lesz automatikusan jó...
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 388
8 593
113
Sajnos TE SEM értetted meg az uniós csatlakozás lényegét.
Az eu éppen azért adja a pénzt, vagyis az eredeti szándék szerint, hogy azok a milliárdok amelyek tőlük jönnek azt majd a saját cégeik viszik haza a közbeszerzés által - legalábbis a zsíros falatokat - emiatt volt fontos a 90es években az "előmegmunkálás" vagyis akit lehet kiiktatni, meggyengíteni, csóróvá tenni.
Most pedig az összes döntéshozatali mechanizmus, uniós szabály NEKIK lejt.
Ha pedig nem gazsulálsz oda, akkor neked esnek ilyen felbérelt Sargentinikkel, Tavaresekkel, stb.
Csaxólok, a túlárazás nyugati cégeknél is bevett gyakorlat - egymás között is természetesen. A demokráciázás egy bullshit.
Brüsszelben, Strassburgban MINDEN a pénzről szól, láttam saját szemmel.
A keletieket itt csicskának akarják és nem azt szeretnék hogy köhögjön a bolha.

Jó nersevik vagy te, azt látni! :)

Ha az EU ad támogatást egy magyar vállalkozásnak és az azon a pénzen vásárol mondjuk egy új, fejlettebb gépet a németektől, aminek hatására jobban fog termelni, akkor őt most átverték?

Ha a Mercedes ad nekem pénzt és én azon a pénzen veszek egy zsír új mercit, akkor engem átvertek? :)
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba
Status
Not open for further replies.