[BIZTPOL] Szlovákia

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Status
Not open for further replies.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 825
81 196
113
Neves közép-európai(cseh) szociológus irása a Novicsokról

119083335_2732354947003067_2329699273139714948_n.jpg
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
A V4 (eredetileg V3) egy egészen más geopolitikai szituációba jott létre. Lengyelek azóta elkezdtek a bomladozó orosz erdekszféra felé nézelodni, Magyarok pedig Balkán félé. Ráadásul intenzív konfliktusokba bonyolódtak az EU-n belul. Ha ez elfajul és esetleg elveszítenétek a szavazójogotokat (a Nemetek már csak azért se fogják leállitani a folyamatot, mert a PiS rá akarja tenni a kezét a német tulajdonú sajtóra), akkor a magmaradt két V4 ország még inkább Austria félé fog sodródni.
A S3 belul az atomenergia azért sokkal sújjossab megosztó kérdés, mind a dekrétumok :), viszont nagyon sok olyan pont is van, ahol kozelebb állunk egmáshoz, mind a V4.

Ez így van - a V4 egy teljesen más geopolitikai szituációban jött létre (amennyiben a nagyon történelmi dolgokra gondolsz, akkor meg pláne :)).

Igen, a lengyeleknek vannak "érdekes" ambícióik. Amellett, hogy a V4 leghangsúlyosabb szereplőiként egyfajta "térség új Németországja" szeretne lenni - a másik meghatározó tulajdonságuk az oroszellenesség illetve az ellenük való készülődés. Ezt a részt is ketté bontanám:

- Balti-államok: egyfelől nem annyira jó a viszony a lengyelekkel, mint amennyire látszik. Ráadásul - enyhe barokkos túlzással - ezen országok majd fele orosz :) . A politikai súlyuk meg együtt sincs akkora, mint Szlovákiáé (persze Szlovákia súlyát maga a V4 is emeli az EU politikában). Katonai- és egyéb szempontból is tök jelentéktelenek ...
- Fehérorosz- és ukránok. Az utóbbiban az amcsik motoroznak elsősorban - az utóbbiban pedig Ők tolják maguk előtt a lengyeleket egyelőre. Majd meglátjuk mennyire lesznek ezek "sikertörténetek" (valószínűleg ezekhez az USA mellett az oroszoknak meg az EU -nak is lehet "pár szava") ...

A PiS -el érdekes módon jó a viszony - annak ellenére, hogy más pártcsaládhoz tartozik. Egyelőre úgy néz ki, hogy ebben a "szavazójog elvételesdi" kérdéskörben mellettünk állnak - annál is inkább mivel tudják, hogy utánunk Ők következnének (ha éppen már nem előttünk ... :)). Az EU "konzekvens" viselkedését Ők is megtapasztalhatták rendesen ... Aztán a költői kérdés - kik lennének a következők a sorból a V4 -ből? Meg kb. ez az EU sírja is lenne. Mert azt azért ne képzeljük, hogy ne erősödnének az EU-szkeptikus hangok bárhol, ha ezt meglépnék. Esetleg megszaporodnának az ilyen-olyan "exit" projektek is - és még csak nem is ránk gondolok első körben ...

Az, hogy a lengyeleknél a sajtó kinek a kezében lesz az majd "leboxolják" a németekkel. Ugyanakkor azt érdemes észrevenni, hogy a németek részéről a "Lebensraum" mindig érzékeny terület marad. Ahhoz a hallgatólagos "gentleman agreement" -hez tartják magukat, hogy amíg Ők nem ugatnak bele mások viselt dolgaiba (pl. franciák Nyugat- és Közép-Afrika projektjeibe) addig Ők sem nagyon tűrik el, ha más a Közép-Európai dolgaikba mártják magukat. Ennek ékes példája a "Mag-Európázás" volt (ami gyakorlatilag valamelyest elvágnák a "Lebensraum" -tól Őket). Emlékszünk arra, hogy a német felső-politika minden szinten milyen keményen állt bele ezekbe a "Mag-Európázókba"? Továbbá akkor majd "csak nézelődni" fognak egy UK nélküli (azaz megnövekedett súly mellett) egy ilyen "szavazójog elvételesdi" kérdéskörökben, ahol majd Közép-Európa "szétesik" meg leválik róluk? Háát - szerintem ezt átgondolják még ...

Ausztriánál meg kb. Bajorország jobban motorozik a régióban (igaz erős magyar közvetítéssel). Amit nem értek, hogy amennyiben a magyarokat meg lengyeleket "nulláznák", akkor a csehek meg a szlovákok annyira szeretnének a szlovének mellé kerülni a polcra, mint osztrák-proxy? Érdemes azért megnézni a szlovéneket - azért óvatosan már Ők is nézelődnek másfele is, mert az osztrák annyira nem "jó gazda" ... Avagy ez valamiféle "monarchiás utánérzés" lenne (akár magyarokkal - akár a nélkül)? Én azért úgy tudom illetve tapasztalom, hogy a cseheknek meg szlovákoknak kb. pont annyi averziói vannak ez irányban, mint nekünk ...

Energetika. Igen, ezt nem is említettem a V4 ügyek között. Ráadásul a V4 álláspont szerintem itt markánsan eltér, mint az osztrákoké (fosszilis- és atomenergetika ügyben is). Ugye a cseh és szlovák (meg lengyel/román) fa- és szén bizniszt az EU (osztrákostul) "tökön akarta rúgni" akkor ennek útjában csak a magyar vétó volt. Ezt még úgy is bevállaltuk, hogy minket tulajdonképpen nem is érintett volna (nekünk sem erdeink - sem szenünk nincsen), de ugye itt volt a legstabilabb politikai berendezkedés ami elbírta az ellenzéki- és EU "viharokat" ezzel kapcsolatban (volt jócskán).

Atomenergia. Azt jól tudom, hogy az atomenergia felhasználás országon belül kategóriában Európában Szlovákia jelenleg a második a franciák mögött? Amennyiben mondjuk újra beütne egy "orosz-ukrán gázbalhé" -hoz hasonló, akkor a Bohunice két már leállított blokkja kerülne gyorsabban beindításra (ezt nem hiszem, mert több, mint 10 éve már állnak) vagy a Mohi még két be nem fejezett blokkja kerülne villámléptékekben befejezésre (és ezekhez mennyire kellene jóban lenni az oroszokkal?)? Tényleg ez utóbbiak építését hányszor is fejeztétek be meg kezdtétek újra? Lehet már nem tudom követni :). Amennyire jól tudom a Bohunice két üzemelő blokkja terv szerint az évtized közepéig (2025) fognak menni - a Mohi két blokk pedig az évtized végéig (2028-2030). Ezek ugye olyasmi blokkok, mint nálunk jelenleg Paks -on vannak. Ezek helyett terveztek valamit? Ugye ez költségben és időben is komoly projektek lesznek. Gyanítom marad majd Nálatok is azért az atomenergia egy darabig, mert amennyiben mondjuk 2-3 db fatüzeléses 2 GW -os erőműveket kellene építeni az rendesen odatenne a "szén-dioxid" kvótátoknak ... Gyakorlatilag bármilyen úton is szeretnétek elindulni azt mekkora osztrák-EU ellenszélben kellene abszolválni?

A csehek ugye már tavaly bejelentették, hogy haladnának tovább az atomenergia útján. Ausztria kb. azonnal beléjük állt, mint a gerely ... Már a mi terveink is kiakasztották Őket, de a csehekkel kapcsolatban már "elgurult a gyógyszer". E kettő már rendesen zárójelbe tehetné a "zöld projektjeiket". Mit szólna Ausztria, ha mondjuk Ti is deklarálnátok, hogy a '20 -as éveket követően is terveznétek atomenergiával? Meg ki állna mellétek az osztrákokkal szemben - mondjuk a cseheken kívül? ... Meg, ha beindulna a "szavazójog elvételesdi" a cseh és/vagy szlovák ellen is?

Gázbiznisz. Mondjuk amennyiben befuccsolna a magyarok által is gründölt (tudom mi nagyon kis halak vagyunk ebben) déli áramlat (meg egyebek) akkor honnan lenne a cseheknek meg szlovákoknak gáz? Majd a némettől (Északi áramlat 2) meg osztráktól majd akárhányszoros áron? Avagy majd télen feltennétek a kezeteket, hogy kéne gáz, mint a szomszédos államoknak beszerzési áron a tározókból (Szerbiával az élen). Mondjuk szó se róla adtunk mindenkinek, de e téren (is) úgy gondolom kb. 100% a közös érdek a gázellátással (stb.) kapcsolatban is ...

Az S3 -al nem vagyok olyan szinten képben, mint a V4 -el. Nekem a konkrét megosztó kérdéskörökön (Benes dekrétum, atom- és egyéb energetikai kérdések stb.) kívül is valami olyasmi sejlik fel, hogy többször "szaladnak háromfelé" a felek, mint ahányszor nem. Őszintén kíváncsi lennék, hogy mint "bennfentes" (aki V4 és S3 tag is) milyen olyan pontok vannak melyek jobban működnek, mint a V4 -nél? Avagy olyanformán fordítva a kérdést, hogy a V4 -nek milyen területekre kellene koncentrálnia a jövőben, hogy még jobban működhessen?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113
Még terveben van a bocskorosoknál 21 UH-1Y és 24 db AH-1Z beszerzése.Az is igaz a 1990-es években még 96 darabot akartak az utóbbiból. A elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve még egy jó pár évbe beletelhet mire az amerikai helikopterek szolgálatba állhatnak Európa Indiájában.

Akkor még AH-1F-ről volt szó, nem sok köze van az AH-1Z-hez, kinézeti hasonlóságon kívül. Bár a négyágú főrotor pl. azért elég szembetűnő különbség.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 997
32 357
113
Pont olyan "hívőket" gúnyol ki, akik mindent elhisznek. :)

Nem tudok csehül, de elég sok érv szól amellett, hogy tényleg az orosz titkosszolgálat mérgezte meg Navalnijt.
- Miért nem nyomozzák ki a tettest, ha nem ők voltak?
- A Szkripal-ügy is úgy tűnik az ő művük volt, bár váltig tagadják. Csak Csepigáék lebukása után elég nehezen hihető már az ő verziójuk.
- MH17 szintén minden tagadás ellenére úgy tűnik, az általuk átadott Buk számlájára írható.

Az van, hogy szó sincs már igazi profizmusról az oroszoknál hírszerzési, titkos műveleti témákban, leragadtak a '80-as éveknél. Nem veszik figyelembe, hogy ez már más világ, mint az volt, amiben Putyin és a többi szilovik szocializálódott akkor. Bár hazudni akkor sem tudtak már ügyesen (Csernobil, KAL007 stb.)
 

borisz

Well-Known Member
2012. május 25.
8 163
10 908
113
Most marad ez a topic singli Szlovákia , vagy át lesz nevezve Cseh / Szlovákiára? Felolem akár Ausztria / Csehország / Szlovákia is lehetne az Austerlitzi hármas (S3) jegyében. ;) (amúgy ezek az államok megegyeztek, hogy csak végso esetben zárják le egmás határait).

Azért kérdem, mert van némi infó a cseh T-72-es modernizációrol, és nem tudom hogy érdemes e ide beszúrni, vagy máshová : https://www.irozhlas.cz/zpravy-domo...rmada-tank-vrtulnik-modernizace_2009040731_pj

Egyébként ezt a topikot miért kellett nyitni? Teljesen felesleges. A KKE topik bőven elég.


Van Románia is. Ott (KKE) a "nagy összefüggésekben" elvesznek a részletek.

Szerintem minden szomszédos országnak külön topik kéne. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Egyébként ezt a topikot miért kellett nyitni? Teljesen felesleges. A KKE topik bőven elég.

Szerintem @PavolR miatt ... :) Egyébként szerintem simán "elfér" ...

Most marad ez a topic singli Szlovákia , vagy át lesz nevezve Cseh / Szlovákiára?

...

Úgy látom, hogy a topik neve 'Szlovákia' - míg a címkék között egy címke van: 'cseh/szlovákia'. Javasolnám az alábbi kettő dolgot:

- a topik neve legyen: Csehország / Szlovákia ,
- első körben legyen négy külön címke: Csehország ; Szlovákia ; cseh ; szlovák .

Tulajdonképpen lenne egy harmadik javaslatom is. Szeretnélek megkérni, hogy legyél egyfajta "topikgazda". Nem is feltétlenül, mint moderálás oldalról, hanem inkább egyfajta "jelenléttel". Ilyen lehetne első körben az, hogy a modi -kat megkéred, hogy a fentebbi két pont alapján a szükséges módosításokat tegyék meg, ha egyetértesz vele.

Előre is köszönöm szépen.
 
  • Tetszik
Reactions: Halfdan

Gyurma

Well-Known Member
2019. január 30.
949
1 665
93
Szerintem @PavolR miatt ... :) Egyébként szerintem simán "elfér" ...



Úgy látom, hogy a topik neve 'Szlovákia' - míg a címkék között egy címke van: 'cseh/szlovákia'. Javasolnám az alábbi kettő dolgot:

- a topik neve legyen: Csehország / Szlovákia ,
- első körben legyen négy külön címke: Csehország ; Szlovákia ; cseh ; szlovák .

Tulajdonképpen lenne egy harmadik javaslatom is. Szeretnélek megkérni, hogy legyél egyfajta "topikgazda". Nem is feltétlenül, mint moderálás oldalról, hanem inkább egyfajta "jelenléttel". Ilyen lehetne első körben az, hogy a modi -kat megkéred, hogy a fentebbi két pont alapján a szükséges módosításokat tegyék meg, ha egyetértesz vele.

Előre is köszönöm szépen.
Szerintem még legyen felvidéki topik szlovák helyett.
 
Status
Not open for further replies.