1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Összefoglaló a légi harcászatról és légvédelmi eszközökről

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - DrStrangelove által indítva @ 2010. szeptember 3..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Semmit nem számít a radarvezérlésű rendszernél a nyomjelző...

  A stílusom. Aha. Mert az csak nekem lehet.
  Még jó, hogy a net nem felejt.

   
 2. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Bakker, én ezt tisztán emlékszem, hogy nehéz géppuskára írtam, s a Phantom szintű kis szarokra. Pont ahogy írtam, nagy tűzgyorsaság, és kb. nyomjelző a lekövetésére egy max 50 km/h-s mozgásnak. A kulcs a tűzgyorsaság.

  Nézd már akkor végig hogy hányszor írtam le az évek alatt ha már a net nem felejt, hogy a nem Coin környezetben(mert a fenti idézeted TUTI FIX hogy kb. vagy az Ukrán, vagy a Szír helyzetre levetített Coin környezetre írtam, ebben is biztos vagyok) professzionális védekezésnél hányszor írtam le azt, hogy AHEAD technológia a költséghatékony megoldás ott, ahol az egyébként szintén nagyon hatásos energia fegyverek(inkább a jövő) vagy EW fegyverek nem működnek.


  Nyugodtan számold meg azt is, ha ennyi időd van!
   
 3. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Nem mindegyiknel de a valasz igen. Ezert is hasznalunk nem hogy panceltoro de csak es kizarolog meritett uran AP lovedekeket.
   
 4. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Jottunk hazafele es Szingapuban kaptunk par napot pihizni. Eleg sokan bevasaroltak dronokbol es a hazafele valo uton a soros elesloveszten ( 5.56 tol 25 mm ig ) tobben a dronokrol filmeztek ahogy a lovedekek becsapodnak a celba cel korul.
  Aztan az az itlet tamadt hogy vigyuk a dront a lovedekek sikjaba illetveahoz kozel hatha elkapja a kamera a lovedeket vagy a sokkhullamot ahogy elmegy melette. Mindenki arra szamitott hogy elobb vagy utobb de valaki leszedi akaratlanul is. Felora utan sem volt rajta egy talalat es ezutan jott az otlet hogy lojuk le. A srac manoverezett vele mi meg kuldtuk ra a nyomjlzoket. Semmivel nem talaltuk el pedig cca 3-4000 lovest adtunk le ra kulonbozo fegyverekbol.

  Nagyon nem konyu cel . Meg ha nyomjelzovel is losz akkor is eszlelni a celt annak mozgasat iranyat kiszamitani az eloretartast oni a lovedeknek eljutni a celig mind mind ido es ezalata dron iranytvalt.

  A sracnak lett egy csomo kurva jo felvetele mi meg pislogtunk.

  Ennyit a 70eves otletedrol a gyakorlati elet szerint.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Most cuki kiskutya tekintettel nézek a monitorra, hogy "légyszi töltse fel". :rolleyes:
   
 6. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Masolatom van belole de nem publikus. Megkerdezem tole hogy azt esetleg megengedi hogy neked privat atkuldjem de par napba beletelik mert gozom nincs hol szolgal most.

  Nagy remenyeket ne taplalj mert elesloveszetet nem lehet engedely nelkul filmezni. Termeszetesen az EXO tudott rola es szoba nemhivatalosan engedelyezte de ez meg sem tortent.
   
  fishbed and molnibalage like this.
 7. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Sörétes kacsalövő puska kell oda, nem géppisztoly.
   
 8. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 9. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Volt már, de egyesek nem fogékonyak a bizonyítékokra sem...
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kis spoliler.

  • Az AK-630-ról keringő szóbeszédek alapján annak szórása az űrméretéhez képest nem túl jó, a magas tűzgyorsasága miatt, de ennek számszerű mértéken nem ismert. Emiatt a AK-630 lövegnél a GAU-8-hoz képest nagyobb Silka szórásával számolunk.

  • Az AK-630 tűzgyorsaságát 4500 lövés/percnek vettem fel.
  Ezt kaptam.

  [​IMG]

  Nos, kicsit elbizonytalanodtam, hogy akkor az AK-630 pontatlanságról szóló szóbeszéd mennyire igaz.

  Miért tartom túlzónak ezt a szórást?
  Mert 1 db AK-630-as siker esélye a saját korszakában levő eszközök ellen is elégtelen. Az SDB és az AGM-88 csak "mi lenne ha" alapon kerültek be és az AGM-88-nál igen erősen sóhajtva 380 m/s végfázist sebességet vettem.

  Miért nem tartom túlzónak a szórást?
  Mert 2 db AK-630 tüzelése esetén azonban már egész vállalhatóak az értékek.
  Ez a kép pl. Biztos komoly oka van annak, hogy mindenhova párosával telepítették őket úgy, hogy egy oldalra tudjanak tüzelni. És, mert az első Kirov osztályon 8 db (!) AK-630 volt telepítve. Igaz, hogy tömegre az Ticonderoga osztály csak feleakkora, de azon összesen csak 2 db Phalanx volt. Azért a négyszeres eltérés elég durva. Még a jenki CVN-eken is csak 4 db volt.

  [​IMG]

  Ez is okkal létezhet.
  [​IMG]

  Ez alapján én azt saccolnám, hogy a AK-630 szórása valahol a GAU-8 és a Silka között lehet, de közelebb a Silkához. Azért gondolom ezt, mert dupla AK-630 tűzgyorsaság esetén a '70-es évek célpontjai a Silka értékeivel majdnem stabilan leszedhetőek, csak egy picivel kellene jobbnak lennie a szórásnak.

  Viszont az, hogy akkor most a Kasztánnak milyen szórást vegyek fel. Az alig nagyobb szórást a picivel nagyobb tűzgyorsaság kompenzálja, akkor a Kasztán értékei kb. ott lesznek, mint 2x AK-630... Szóval igazából a Kasztán mintha csak a helyspórolásról szólna, hogy elég 1 db torony, még ha nagyobb is a torony. Nem független, hanem közös tűzvezetése van a két ágyúnak...

  ... kivéve, ha a Kirvon eleve egy egységként dolgozik 2 db AK-630. De erről fogalmam sincs...
   
  fip7 and fishbed like this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az AK-630-hoz tartozó MP-123 radar egyszerre 2db AK-630-ast képes kiszolgálni.Elméletileg két külön célre is képes dolgozni a radar és ez az oka szerintem annak,hogy közel van egymáshoz a két gépágyú(gondolom az akkori elektronika nem volt képes egymástól távoleső gépágyúk tűzvezetésére).
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A távolság szerintem nem számít. Ha a radar megmérte a célt, akkor az előretartás számításánál csak egy adat a két ágyú egymástól vett távolsága. Elvi szinten lehetnének akár 100 méterre is, csak nem praktikus. Ha fizikailag átmegy a jel, akkor hurrá.

  Több tűzfegyver együttes előretartása és vezérlése a II. vh-s B-29 távvezérelt fegyvertornyaival is lehetséges volt már.
  Ami szerintem elképesztő amúgy.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Két különböző célnál is?
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A Kirovot nézve nekem úgy tűnik, hogy nem is lehetséges két különböző célra tüzelni, mert kevesebb radar van, mint ágyú. Hoppácska...
  Tehát nekem az tűnik alapértelmezettnek, hogy kettő darab AK-630 tüzel és csak műszaki hiba vagy manuális mód / gyakorlás esetén nem.
  A radarok két oldalt vannak, tehát nem tudod megoldani, hogy egy oldalra kettő nézzen.

  Két különböző célra egy ember nem tudott lőni a B-29-en, hiszen ott optikával céloztak. Az pont úgy 1 db célcsatorna, ahogy az 1 db radar.
   
 16. Terminator

  Terminator Well-Known Member

 17. dudi

  dudi Well-Known Member


  Pont erre írtam,hogy egy radar(RM-123*) elvileg képes két különböző célra dolgozni azaz mind a két gépágyúnak egy egy cél külön külön,ezért van mindig fele annyi radar mint gépágyú.

  *Az előbb elírtam nem MP hanem RM!
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hogy a búbánatba tudna egy radar* sugárzó két célt követni...? Vagy egyetlen radar, ha nem fázisvezérelt...?
  Tehát pont tévedsz szerintem...

  A kapott találati értékek pontosan kihozzák azt, ami logikus.
  • 8 db AK-630 4x2 db elosztásban.
  • A 4 db csoportnak vagy 4 db radarja. Ez 4 db célcsatorna.
  • A 4 db AK-630 csoport és 4 db radar a hajó négy sarkán van, tehát 360 fokos lefedés és bal-jobbra 2 db célcsatorna van.
  *Szerintem CW sugárzókat látunk. A Silka is CW radarral bírt.

  Ehhez képest a Ticonderogán van 2x1 db Phalanx.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem én állítom ezt!Oda is írtam,hogy elvileg.De gondolom köze van a minden rendszerhez rendelkezésre álló elektrooptikai rendszerhez is hisz egy rendszerbe van integrálva az RM-123 és az elektrooptikai rendszer.Bár ettől még lehet az is,hogy az egy radarhoz és EO rendszerhez tartozó két gépágyú egyszerre csak egy célt képes leküzdeni.Egyébként én nem tudok olyan hajóról amin minden gépágyúhoz lenne külön RM-123 rdar.A Kirovon a Szlávákon és a Kuznyecovon is két gépágyúra jut egy RM-123 radar.
   
 20. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A fele akkora Ticon. Az Iowákon (Kirov méret) oldalanként 2, összesen 4.
   

Ezen oldal megosztása