1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Új fejlesztésű tüzérségi eszközök

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - ijasz által indítva @ 2014. február 7..

 1. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member


  Hmm. Akkor ezek szerint a Krasnopol/Excalibur/Copperhead nem egyesített lőszerek, hanem azokhoz is kell külön lőpor a kilövéshez?
   
 2. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  tarzaaN

  hát persze, hogy osztott lőszerek. A felsorolt lőszerek csak gránátok, a hajítótöltetet külön kell behelyezni
   
 3. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  hidd el nagy a különbség a 30 kg és az 50 kg rombolóereje között. Annyira számít a minél nagyobb rombolóerő, hogy nemrégiben a németeknél új gyújtót fejlesztettek amely kisebb a régebbi gyújtóknál és ezáltal 100 grammal több robbanóanyagnak jut több hely a lövedékben és külön programot indítottak a gyújtók lecserelésére és a gránátok robbanóaanyaggal történő újrafeltöltésére.
   
 4. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Azóta már én is utánaolvastam;)

  A hajítótölteteket amúgy csak úgy betolják a csőbe, vagy egy hüvelybe teszik, és úgy tolják be?

  Mintha a zsákban levő lőporosoknál úgy láttam volna, viszont vannak ezek az új, kemény korongos hajítótöltetek is. Azoknál hogy megy?
   
 5. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  a nagyon nagy hatótávolságú lőszerek (80km) robbanóanyag tartalma nagyon kicsi, csak precizíósként érdemes használni őket.
   
 6. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  a régebbi "termék" a zsákos hajítótöltet amelyet egy hüvelybe helyeztek majd betolták a csőbe.
  az új termék a préselt hajítótöltet ami egy vastagfalú csőre hasonlít (hengeres, hosszában egy furattal) és színes pl ríkító zöldessárga, rózsaszín (wtf?) és ezzel a színkóddal jelzik az erősségüket. Ezeket is hüvelybe kell tenni. A hüvely azért kell, hogy gázbiztos zárást biztosítson a zárszerkezetnél. A zárszerkezet önmagában ilyen nagy nyomásoknál nem zár tökéletesen és nem tenne jót a morálnak ha egy tüzért eltalálna egy 3000 baros forró gázsugár...
   
 7. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Korongszerű hajítótöltet (tehát nagyon vékony az átmérőjéhez viszonyítva) az aknavetőknél van
   
 8. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

 9. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Megnéztem a napokban pár youtube videót. Azok alapján pl. a brit 105mm-es lövegnél (L118 light gun) zsákos hajítótöltetet használtak, amit hüvelybe tettek, és úgy az ágyúba.

  Az új amcsi M777 lövegnél viszont a hengeres tömböt vagy tömböket közvetlenül töltötték (a lövedék után) az ágyúcsőbe, és nem láttam, hogy lett volna hüvely.

  Az aknavetők vékony korongos töltetét egyenként helyezik rá a gránátra a lőtávtól függően?
   
 10. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Jól láttad. A szovjet technikán is a hüvely + töltetzacskós megoldás terjedt el. A hüvely kisebb karbantartás után újra felhasználható.
   
 11. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Boeing Phantom Badger tűztámogató rendszer. Egy 120 mm-es aknavető a terepjárón, valamint utánfutón vihet plussz gránátokat. Modul rendszerű, így más feladatokra is átalakítható.

  http://www.armyrecognition.com/ausa2014_show_daily_news_coverage_report/boeing_phantom_badger_combat_support_vehicle_in_120mm_mortar_carrier_version_at_ausa_2014_1610141.html
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha már aknavető, miért nem csinálják meg, hogy lapos röppályán is tudjon tüzelni mint az orosz 2B16 Nonna-K?
   
 13. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Arra jobbak az ágyúk, HSN lövegek.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  OK, de megmarad mint aknavető, ez egy plusz dolog, ami csak hozzáad és nem vesz el a képességekből.
   
 15. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A tüzérségnek mindig nagyon széles fegyverválaszték állt a rendelkezésére, mert a megoldandó tűzfeladatok nem csak ballisztikailag, de szervezetileg is nagyon különbözőek. Az aknavetőket leginkább a tarackok tudják helyettesíteni, de nem pótolni.
  A képességeket meg nem szabadna összevonni és ráerőltetni egy másikra. A logisztikát a közös hordozóplatformok és egyéb részegységek, alkatrészek azonosságával lehet tehermentesíteni (és a költségeket csökkenteni). Erre jó példa ez a modul jármű.
  Az aknavető meredek röppályán való tüzelésre jó, elsősorban fedezék mögött elhelyezkedő élőerő ellen. A gránát viszonylag lassan repül, sima csőből, így közvetlen irányzásnál pontatlan és nincs is átütőereje. Csak egy lehetőség közvetlent lőni vele de nem alapfeladat. A tűztámogatása egy lövészalakulatnak akkor lenne tökéletes, ha vegyesen lenne alárendelve nekik aknavető és tarackos üteg is.
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ahogy látom elterjedt pár önjáró lapos röppályán tüzelő 120 mm aknavető: AMOS, meg az oroszoknál a NONA széria. Amit igazán kiválthat az a OTO Melara Mod 56 kategóriájú hegyi tarackokat.

  <i>A képességeket meg nem szabadna összevonni és ráerőltetni egy másikra.</i>

  Nem nagyon érzem azt, hogy ez eröltetve lenne.
   
 17. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  + a szintén finn NEMO valamint a lengyel RAK 120...
   
 18. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ha megnézzük a 105 mm ágyútarackok adatait egy ilyen aknavető gyakorlatilag teljesen lefedi ezeket, ezen kívül megvan az az előny, hogy a 120 mm aknavetőkhöz kifejlesztettek egy rakás preciziós löszert.
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ezt a videót beteszem ide is, hátha valaki érdemben is hozzá tud szólni. Az látható, hogy az aknavetővel "kapásból" lőnek, nem szerelik üssze, csak leteszik a csövet és úgy lőnek. Oktatják ezt pl az MH-nél év milyen taktikai értelme van?
  http://youtu.be/DJo0ksgqHKQ?list=UUfKZhJuo_geMxuwj0yW898A
   
 20. danielblack

  danielblack Guest

  Tudtok olyanról, hogy akna sorozatvető? Tegnap este futott át a fejemben, hogy a gradhoz hasonló sorozatvető az nem lenne hülyeség, csak 120mm es aknavetős verzióban. Elképzeltem mind hátulról betöltős, mind előlről betöltős, és a cső elején megakasztós verzióban is. Szerintem fontos lenne, hogy a megszokott mindenhol beszerezhető gránátokat tüzelje, így én a csövek elejében alakítanék ki hidraulikus vagy elektromos szervó által működtethető megakasztót. Amikor tüzelni kell akkor meg életbe léphet a gravitáció az akasztó oldásával...
  Tudtok valami hasonlóról?
   

Ezen oldal megosztása