Akkor már nem jobb egy huzagolt csövű 120 milliméteres aknavető, amivel lapos röppályán is lehet tüzelni?
Nem tudom. Közvetlen irányzásnál biztosan rosszabb. Én a vegyes ütegek híve vagyok, még nem tudják egymást helyettesíteni.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Akkor már nem jobb egy huzagolt csövű 120 milliméteres aknavető, amivel lapos röppályán is lehet tüzelni?
Olyasmire gondolok mint a 2B16 NONA-K
http://www.army-guide.com/eng/product1786.html
Ez csak 1,2 tonna, a 105 milliméteres löveg meg alig valamivel könnyebb mint a 155 milliméteres.
Van már a Denel-nek egy ilyen lövege. A G7. 105 mm, L52. Azt hittem az már kész van.
Vagy csak tovább akarják fejleszteni?
Képet már láttam róla, csak akkor gondolom még nem rendelte meg senki.Igen és szeretnék egy partner segítségével elterjeszteni. Amúgy nem néztem utána, hogy készen van-e, de látom, hogy egy ideje már igen.
"the G7 would see a "significant increase" in capability, including a weight reduction to 2,500 kg or less and the development of V-LAP ammunition to boost the range to 36km"
http://www.casr.ca/bg-artillery-fifs-105mm.htm
Légideszantosoknak történetesen van önjáró 120 milliméteres aknavetőjük, ágyúról nem tudok.
Egy újabb cikk fejtegeti a megváltozott/változás folyamatában lévő hadviselést, mely szerint a főszerep a precíziós rakétatüzérség kezébe kerül, mellyel a szárazföldről akár hajókra is lehet csapást mérni. A cikk az orosz/kínai és iráni fejlesztésekre hivatkozva taglalja az amerikai lehetőségeket ezen fejlesztések irányába (az LRPF programban 500 km-t ígérnek).
http://breakingdefense.com/2016/10/new-army-long-range-missile-might-kill-ships-too-lrpf/
D10esből csináltak lovegtalpra szerelt változatot?
Köszönöm előfordulhat hogy annak valami leszármazottja de nem hiszem.
A 105 mm és tüzérség elég elterjedt a világon. Nem azt mondom hogy kivaltana a 150+ osakat de megvannak a maga előnyei. Az MH ilyen lovegcsovekbol d10 zazas nagysegrendekben rendelkezik betetetcsovekbol meg ezresbe. Tudom itthon lehetetlen egy ilyen de játszunk el. Ha ezeket a d10 lovegtalpra helyeznek ellátnak ontolto berendezéssel. Teljesen automatizalnak központilag vezerelnek. Lenne relevaciolya? Mit tudom én a kezazem harchozteszi bekötik a lovegeket egy központi rendszerbe ami loelemet számol majd a vezetekeken visszaküldi a jelet a lovegek elektromotorjai be állítják az oldal és maggassagi szogeket az automata töltő betölti az egysegesitett gránátot tuzel korrigal a rendszer ujratolt az automata és úgy tovább. Tehát a legénységi tuzereknek csak a harchoztetel lenne a melo míg a tisz altiszt szamitogepezik a lovegektol akár 1 km távolságban. Egy a d30 ashoz hasonló lovegtalp elejtromotorokal tökéletes lenne hozzá